PRAVILNIK

O DODELI SREDSTAVA PRIKUPLJENIH PO OSNOVU ODLAGANJA KRIVIČNOG GONJENJA

("Sl. glasnik RS", br. 13/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se sprovođenje javnog konkursa za dodelu sredstva prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, kriterijumi za njihovu dodelu, sastav i način rada Komisije za sprovođenje konkursa za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja (u daljem tekstu: Komisija).

Član 2

Sredstva koja su prikupljena po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja dodeljuju se posle sprovedenog javnog konkursa.

Izuzetno, Komisija može, na zahtev fizičkog lica, bez javnog konkursa, predložiti da se sredstva dodele radi lečenja deteta u inostranstvu, ako sredstva za lečenje nisu obezbeđena u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, u skladu sa zakonom.

Sredstva mogu da se dodele u humanitarne ili druge javne svrhe.

Član 3

Javni konkurs raspisuje i oglašava ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Javni konkurs raspisuje se najmanje jednom u šest meseci u kalendarskoj godini, a ako konkursom predviđena sredstva ne budu dodeljena u celini, raspisuje se novi.

Oglas o javnom konkursu sadrži: cilj zbog koga je javni konkurs raspisan, iznos sredstva koji je predviđen za dodelu, kome mogu da se dodele sredstva, uslove za podnošenje prijave na javni konkurs, podatke koje podnosilac prijave mora da o sebi podnese, sadržinu prijave, dokumente koji se prilažu uz prijavu, kriterijume koji se vrednuju pri dodeli sredstva, rok u kome se podnose prijave, način i dinamiku uplate sredstava (da li se sredstva dodeljuju avansno i u kom obimu je avans prihvatljiv u odnosu na vrednost celokupnog projekta, kakve instrumente obezbeđenja je neophodno priložiti za avansne uplate i dobro izvršenje posla), uslove za zaključenje ugovora o dodeli sredstava, podatke o licu zaduženom za davanje obaveštenja o javnom konkursu, adresu na koju se prijave podnose, podatke o mestu, danu i vremenu kada se prijave otvaraju, rok do kada je Komisija dužna sa sačini predlog rešenja o dodeli sredstava i podatak o tome da o dodeli sredstava odlučuje Vlada.

Član 4

Javni konkurs oglašava se u "Službenom glasniku Republike Srbije", na internet strani Ministarstva i najmanje u jednom dnevnom listu koji izlazi na celoj teritoriji Republike Srbije.

Prijave na javni konkurs podnose se u roku od 30 dana od oglašavanja javnog konkursa u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Podnosilac prijave (u daljem tekstu: podnosilac) može u okviru jednog konkursa prijaviti samo jedan projekat.

Član 5

Komisija odbacuje prijavu koja je podneta za projekte kojima se ostvaruje dobit ili koja se ne može realizovati u budžetskoj godini u kojoj je javni konkurs raspisan.

Komisija odbacuje i prijavu podnosioca koji nije uredno, savesno, blagovremeno i u potpunosti realizovao sve obaveze koje je preuzeo po osnovu ranijeg javnog konkursa za dodelu sredstva prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.

Član 6

Prijave se podnose u zatvorenoj koverti.

Podnosilac mora, pored ostalog, da u prijavi navede podatke o sebi (uključujući i podatke o prethodnoj delatnosti i realizovanim projektima) i tačan iznos sredstava za koja konkuriše.

Uz prijavu se obavezno podnose:

- dokaz o registraciji podnosioca koji je pravno lice ili preduzetnik,

- overena izjava ovlašćenog lica podnosioca o tome da li je već podnosio drugom donatoru prijavu za projekat sa kojim učestvuje na konkursu, uključujući i davaoca sredstava iz javnih izvora, i dobio od njega sredstva ili deo sredstava,

- overena izjava ovlašćenog lica podnosioca da je projekat vezan za delovanje podnosioca prijave.

Podnosilac kome su dodeljena sredstva za projekat na ranije sprovedenom javnom konkursu, prilaže uz prijavu i detaljan izveštaj o realizaciji projekta sa finansijskim izveštajem koji je sačinjen prema propisima koji uređuju računovodstvo i reviziju, kao i dokaze o namenskom utrošku dodeljenih sredstava.

Član 7

Uz prijavu se podnose i sledeće podaci o projektu sa kojim se učestvuje na javnom konkursu:

- naziv projekta,

- oblast na koju se odnosi projekat, sa opisom problema koji se rešava realizacijom projekta,

- način na koji realizacija projekta doprinosi rešavanju problema,

- detaljan opis projekta, koji sadrži planirane projektne aktivnosti i dinamiku njihovog sprovođenja, sa pratećom dokumentacijom,

- specifikaciju troškova projekta,

- način na koji može da se prati realizacija projekta,

- lice koje je odgovorno za realizaciju projekta (lično ime, adresa i telefon),

- rok za okončanje realizacije projekta.

Član 8

Prilikom odlučivanja o predlogu za dodelu sredstava, Komisija primenjuje sledeće kriterijume:

- doprinos ostvarivanju javnog interesa (zdravstvo, kultura, prosveta, humanitarni rad i sl.),

- broj i kategorija lica koja će imati korist od realizacije projekta,

- kvalitet predloženog projekta (predložena metodologija, stručnost i kvalifikacije osoblja koje će realizovati projekat, odnos između planiranih troškova projekta i koristi od projekta i sl.).

Svaki kriterijum ocenjuje se od 1 do 10 poena, pa se broj poena za svaki kriterijum sabira i sačinjava rang lista podnosioca prijava.

Član 9

Neblagovremene, nedozvoljene, nerazumljive ili nepotpune prijave i prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokumenti, Komisija odbacuje zaključkom, protiv koga se može izjaviti žalba ministru nadležnom za poslove pravosuđa (u daljem tekstu: ministar).

Žalba ne odlaže izvršenje zaključka.

Član 10

Komisija donosi predlog rešenja o dodeli sredstava na javnom konkursu u roku od 30 dana od isteka roka za podnošenje prijava.

Predlog rešenja sadrži:

- naziv podnosioca i broj poena koje je dobio,

- podatke o odgovornom licu podnosioca,

- naziv projekta,

- iznos sredstava čije se dodeljivanje predlaže,

- rok u kome realizacija projekta mora da se okonča,

- rok za podnošenje izveštaja o realizaciji projekta sa finansijskim izveštajem i dokazima o namenskom utrošku dodeljenih sredstava.

Predlog rešenja Ministarstvo dostavlja Vladi.

Član 11

Rešenje o dodeli sredstava koje donosi Vlada objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije", na internet strani Ministarstva i najmanje u jednom dnevnom listu koji izlazi na celoj teritoriji Republike Srbije.

Podnosioci prijava mogu da u roku od osam dana od objavljivanja rešenja u "Službenom glasniku Republike Srbije" pregledaju svu dokumentaciju javnog konkursa.

Protiv rešenja Vlade o dodeli sredstava može se pokrenuti upravni spor.

Rok za podnošenje tužbe u upravnom sporu teče od objavljivanja rešenja Vlade o dodeli sredstava u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 12

Posle donošenja rešenja Vlade o dodeli sredstava, lice koje Vlada odredi zaključuje pismeni ugovor kojim se uređuju prava i obaveze sa podnosiocem kome su dodeljena sredstva.

Član 13

Komisija ima pet članova, od kojih je jedan predsednik Komisije, koje imenuje ministar.

Tri člana Komisije imenuju se iz reda istaknutih stručnjaka u zdravstvu, prosveti i socijalnom radu, jedan član iz reda javnih tužilaca ili zamenika javnih tužilaca i jedan član iz reda lica koja rade u Ministarstvu.

Komisija odlučuje većinom glasova svih članova Komisije.

Član 14

Predsednik Komisije predstavlja Komisiju i rukovodi njenim radom, predsedava sednicama Komisije, sastavlja predlog godišnjeg izveštaja o radu Komisije i obavlja i druge poslove.

Ako je predsednik Komisije odsutan ili sprečen, zamenjuje ga član Komisije koga on odredi.

Član 15

Stručne i administativne poslove za Komisiju obavlja sekretar Komisije.

Sekretara Komisije iz reda državnih službenika u Ministarstvu određuje ministar.

Član 16

Komisija donosi godišnji izveštaj o radu i podnosi ga ministru.

Godišnji izveštaj o radu Komisije podnosi se do 1. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Godišnji izveštaj o radu sadrži podatke o raspisanim konkursima, projektima kojima su dodeljena sredstva, realizaciji projekata i iznosu dodeljenih sredstava.

Godišnji izveštaj o radu Komisije objavljuje se na internet strani Ministarstva.

Komisija može podnositi i druge izveštaje o radu kada oceni da je to potrebno ili na zahtev ministra.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".