ODLUKA
O PODSTICANJU OBRAZOVANJA UČENIKA I STUDENATA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 9/2015)

Član 1

Odlukom o podsticanju obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Odluka) obezbeđuju se uslovi i uređuju prava za podsticanje obrazovanja učenika i studenata koji imaju prebivalište ili boravište na teritoriji grada Smedereva.

Član 2

Sredstva za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva obezbeđuju se u budžetu grada Smedereva (u daljem tekstu: budžet Grada).

Član 3

Sredstva iz člana 2. ove Odluke mogu da se koriste za:

1. Finansijsku pomoć učenicima srednjih škola III i IV razreda, koji u toku školovanja imaju najmanje prosečnu ocenu 4.00, i za studente na prvom i drugom stepenu studija koji u toku studiranja imaju najmanju prosečnu ocenu 7.50, a čiji ukupni mesečni prihodi po članu porodičnog domaćinstva ostvareni u periodu od 6 meseci, koji prethode mesecu podnošenja prijave za finansijsku pomoć, ne prelaze cenzus od 10.000,00 dinara i ispunjavaju druge kriterijume utvrđene ovom Odlukom;

2. Finansijsku pomoć učenicima srednjih škola sa invaliditetom, kao i za studente sa invaliditetom na prvom i drugom stepenu studija;

3. Nagrađivanje učenika za osvojeno I, II ili III mesto na republičkom takmičenju u individualnoj konkurenciji iz opšte obrazovnih i stručnih predmeta u organizaciji Ministarstva prosvete, Republičkog fonda za mlade talente i stručnih društava i

4. Posebne oblike usavršavanja (seminari, kongresi, izložbe, sajmovi, stručna praksa i sl.).

Član 4

Učenici srednjih škola, koji su ostvarivali pravo na stipendiju iz sredstava obezbeđenih iz budžeta Grada do dana stupanja na snagu ove Odluke, mogu da ostvare pravo na finansijsku pomoć iz budžeta Grada, ukoliko su u prethodnom razredu imali prosečnu ocenu najmanje 4.75, a najduže do završetka pohađanja srednje škole.

Studenti na prvom i drugom stepenu studija, koji su ostvarivali pravo na stipendiju iz sredstava obezbeđenih iz budžeta Grada do dana stupanja na snagu ove Odluke, mogu da ostvare pravo na finansijsku pomoć iz budžeta Grada, ukoliko su u prethodnoj godini studija imali prosečnu ocenu najmanje 9.00, a najduže do kraja školovanja.

Ukoliko učenici srednjih škola, studenti na prvom i drugom stepenu studija ne ispune uslove iz stavova 1. i 2. ovog člana, a ispune uslove iz člana 3. stavovi 1. i 2. ove Odluke, mogu da se prijave na Javni poziv radi ostvarivanja prava na finansijsku pomoć.

Član 5

Prava utvrđena članom 3. i 4. ove Odluke može ostvariti lice pod sledećim opštim uslovima:

1. Da je državljanin Republike Srbije sa prebivalištem/boravištem na teritoriji grada Smedereva i

2. Da prvi put upisuju određeni razred u tekućoj školskoj godini, odnosno bilo koju godinu studija prvog ili drugog stepena studija i visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave i koji se školuju i studiraju na teret budžeta Republike Srbije.

3. Za korisnike finansijske pomoći iz člana 3. stav 1. tačka 2. ove Odluke, pored opštih uslova predviđenih tačkama 1. i 2. ovog člana neophodno je prilaganje i fotokopije Rešenja o stepenu invalidnosti i nalaz lekara odgovarajuće specijalnosti sa utvrđenom vrstom invaliditeta (ne stariji od 6 meseci).

Član 6

Pravo na finansijsku pomoć, koje je utvrđeno članom 3. stav 1. tačke 1. i 2. i članom 4. ove Odluke, ne mogu da ostvare:

- studenti Vojne ili Policijske akademije,

- studenti i srednjoškolci koji su korisnici bilo koje druge stipendije,

- studenti koji imaju status apsolventa.

Član 7

Gradonačelnik grada Smedereva, posebnim Rešenjem formira Komisiju za izbor korisnika i raspodelu sred- stava za podsticanje obrazovanja učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Komisija) čiji je zadatak da sporovede postupak za dodelu finansijske pomoći korisnicima iz člana 3. i člana 4. ove Odluke.

Komisiju iz stava 1. ovog člana čine lica koja poseduju odgovarajuće znanje i iskustvo iz oblasti obrazovanja.

Član 8

Za svaku školsku godinu, pre raspisivanja Javnog poziva, Komisija predlaže Gradskom veću grada Smederevo, da shodno raspoloživim sredstvima u budžetu grada Smedereva utvrdi opredeljeni iznos sredstava po kategorijama korisnika predviđenih članom 3. i članom 4. ove Odluke, kao i iznose finansijske pomoći po korisnicima iz člana 3. stavovi 1. i 2. i člana 4.:

- broj korisnika finansijske pomoći za učenike srednjih škola,

- broj korisnika finansijske pomoći za studente prvog i drugog stepena studija,

- broj korisnika finansijske pomoći za učenike sa invaliditetom koji pohađaju srednje škole,

- broj korisnika finansijske pomoći za studente sa invaliditetom prvog i drugog stepena studija,

- broj korisnika finansijske pomoći za učenike i studente iz člana 4. ove Odluke.

Nakon donošenja Zaključka Gradskog veća grada Smedereva, Komisija raspisuje i sprovodi Javni poziv, za tekuću školsku godinu koji se objavljuje na internet strani grada Smedereva i na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva.

Član 9

Javni poziv za dodelu finansijske pomoći sadrži:

- ukupan broj korisnika finansijske pomoći predviđenih članom 3. stav 1. i 2. i članom 4. ove Odluke koji se dodeljuju,

- visinu odobrene finansijske pomoći korisnicima,

- uslove koje korisnici treba da ispunjavaju za dodelu finansijske pomoći,

- rok za prijavljivanje na Javni poziv, koji ne može biti kraći od 10 (deset) dana od dana objavljivanja na internet strani grada Smedereva, kao i oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva i

- drugu potrebnu dokumentaciju predviđenu članom 5. ove Odluke.

Član 10

Osnovni kriterijumi za izbor korisnika finansijske pomoći iz člana 3. stav 1. tačke 1. ove Odluke su:

- godina školovanja odnosno studija,

- postignuti uspeh u prethodnom školovanju, odnosno studiranju,

- za učenike srednjih škola postignuti uspeh u srednjoj školi i

- ukupni mesečni prihodi po članu porodičnog domaćinstva ostvareni u periodu od 6 meseci, koji prethode mesecu podnošenja prijave za finansijsku pomoć, koji ne prelaze cenzus od 10.000,00 dinara.

Pored osnovnih kriterijuma iz stava 1. ovog člana za izbor korisnika finansijske pomoći iz člana 3. stav 1. tačka 2. ove Odluke neophodno je da kandidat priloži i Rešenje o stepenu invalidnosti i nalaz lekara odgovarajuće specijalnosti sa utvrđenom vrstom invaliditeta (ne stariji od 6 meseci).

Član 11

Pravo na korišćenje finansijske pomoći učenika srednjih škola iz člana 3. stav 1. tačka 1. ove Odluke mogu da ostvare učenici III i IV razreda srednje škole (koji pored navedenog cenzusa po članu porodičnog domaćinstva), koji su u prethodnim razredima imali prosečnu ocenu najmanje 4.00 i koji su osvojili bar jednu od prve tri nagrade na okružnom, republičkom ili međunarodnom takmičenju u prethodnoj školskoj godini u individualnoj konkurenciji iz opšte obrazovnih i stručnih predmeta u organizaciji Ministarstva prosvete i Republičkog fonda za mlade talente.

Ukoliko ima više kandidata koji imaju istu prosečnu ocenu, prednost ima kandidat koji ima uspeh na takmičenjima iz više predmeta.

Ako ni po ovom kriterijumu nije moguće odrediti položaj na rang listi, do broja predviđenih finansijskih pomoći, svi kandidati sa istim brojem bodova stiču pravo na finansijsku pomoć.

Član 12

Pravo na korišćenje finansijske pomoći studentima prve godine prvog stepena studija (tzv. brucoši) iz člana 3. stav 1. tačka 1. ove Odluke (koji pored navedenog cenzusa po članu porodičnog domaćinstva), mogu ostvariti studenti ako su u prethodnim razredima imali najmanju prosečnu ocenu 4.00 i koji su osvojili bar jednu od prve tri nagrade na okružnom, republičkom ili međunarodnom takmičenju u prethodnoj školskoj godini u individualnoj konkurenciji iz opšte obrazovnih i stručnih predmeta u organizaciji Ministarstva prosvete i Republičkog fonda za mlade talente.

Pravo na korišćenje finansijske pomoći iz člana 3. stav 1. tačka 1. ove Odluke (koji pored navedenog cenzusa po članu porodičnog domaćinstva), ostvaruju i studenti druge i viših godina studija na prvom stepenu studija, koji su u toku studija ostvarili najmanje prosečnu ocenu 7.50 i nisu gubili godine u toku studija.

Ukoliko kandidati, imaju isti broj bodova, te im se ne može utvrditi redosled na rang listi do broja predviđenih finansijskih pomoći, prednost ima kandidat koji ima veću prosečnu ocenu u prethodnoj godini školovanja odnosno studija.

Ako ni po ovom kriterijumu nije moguće odrediti položaj na rang listi do broja predviđenih finansijskih pomoći, svi kandidati sa istim brojem bodova stiču pravo na finansijsku pomoć.

Član 13

Pravo na korišćenje finansijske pomoći studenata na drugom stepenu studija, iz člana 3. stav 1. tačka 1. ove Odluke (koji pored navedenog cenzusa po članu porodičnog domaćinstva), mogu ostvariti studenti koji su za vreme studija imali najmanju prosečnu ocenu 7.50 i nisu gubili godine u toku studija.

Ukoliko kandidati imaju isti broj bodova, te im se ne može utvrditi redosled na rang listi do broja predviđenih finansijskih pomoći, prednost ima kandidat koji ima veću prosečnu ocenu u prethodnoj godini studija.

Ako ni po ovom kriterijumu nije moguće odrediti položaj na rang listi do broja predviđenih finansijskih pomoći, svi kandidati sa istim brojem bodova stiču pravo na finansijsku pomoć.

Član 14

Pravo na korišćenje finansijske pomoći ostvaruju učenici srednjih škola sa invaliditetom, kao i studenti sa invaliditetom na prvom i drugom stepenu studija iz člana 3. stav 1. tačka 2. ove Odluke, u skladu sa propisanim opštim uslovima predviđenim članom 5. ove Odluke.

Član 15

Odluku o izboru kandidata donosi Gradsko veće grada Smedereva na predlog Komisije koja se objavljuje na internet strani grada Smedereva i oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva.

Kandidati imaju pravo prigovora na objavljenu Odluku iz stava 1. ovog člana Gradskom veću grada Smedereva u roku od 5 (pet) dana od dana objavljivanja na internet strani grada Smedereva i oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva.

Gradsko veće grada Smedereva može do okončanja postupka da izvrši preraspodelu sredstava iz člana 8. u skladu sa brojem prijavljenih kandidata, koji ostvaruju pravo na finansijsku pomoć.

Nakon razmatranja prigovora, Gradsko veće grada Smedereva donosi Odluku koja je konačna i objavljuje se na internet strani grada Smedereva i oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva.

Član 16

Škole Komisiji dostavljaju spisak učenika koji su osvojili I, II ili III mesto na republičkom takmičenju u individualnoj konkurenciji iz opšte obrazovnih i stručnih predmeta u organizaciji Ministarstva prosvete, Republičkog fonda za mlade talente i stručnih društava, sa overenim fotokopijama diploma o osvojenim mestima na takmičenjima.

Gradonačelnik grada Smedereva na predlog Komisije, shodno stavu 1. ovog člana, donosi Zaključak o dodeli i isplati sredstava za nagrađivanje učenika iz člana 3. stav 1. tačka 3. ove Odluke.

Član 17

Kandidati za korišćenje finansijske pomoći za posebne oblike usavršavanja (seminari, kongresi, izložbe, sajmovi, stručna praksa i sl.) podnose Zahtev Komisiji.

Uz podneti Zahtev potrebno je priložiti sledeća dokumenta:

- uverenje o upisu u školu sa teritorije grada Smedereva, odnosno uverenje o upisu studija prvog stepena ili drugog stepena studija visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija i koji studiraju na teret budžeta Republike Srbije,

- fotokopiju lične karte, odnosno uverenje o prebivalištu ili uverenje o boravištu učenika, odnosno studenta,

- dokaz o organizovanju posebnih oblika usavršavanja (seminari, kongresi, izložbe, sajmovi, stručna praksa i sl.) i

- dokaz o učešću na organizovanim posebnim oblicima usavršavanja (pozivno pismo, potvrda učešća i sl.).

Gradonačelnik grada Smedereva na predlog Komisije shodno stavu 1. ovog člana donosi Zaključak o dodeli i isplati sredstava za posebne oblike usavršavanja (seminari, kongresi, izložbe, sajmovi, stručna praksa i sl.).

Član 18

Sredstva za finansijsku pomoć učenicima srednjih škola i studentima iz člana 3. stav 1. tačke 1. i 2. i člana 4. ove Odluke isplaćuju se sukcesivno, u toku trajanja školske godine, putem uputnice uplatom preko JP "Pošta Srbije" na kućne adrese učenicima i studentima, preko Odeljenja za javne službe Gradske uprave grada Smedereva, nakon sprovedenog konkursa i Odluke Gradskog veća grada Smedereva.

Sredstva iz člana 3. stav 1. tačke 3. i 4. ove Odluke isplaćuju se jednokratno putem uputnice uplatom preko JP "Pošta Srbije" na kućne adrese, preko Odeljenja za javne službe Gradske uprave grada Smedereva, na osnovu Zaključka gradonačelnika grada Smedereva, a na predlog Komisije.

Član 19

Administrativno-tehničke poslove obavlja nadležno odeljenje Gradske uprave grada Smedereva.

Član 20

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju i otvaranju Budžetskog fonda za stipendiranje, podsticanje obrazovanja, nagrađivanje i usavršavanje učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 7/2014) i Pravilnik budžetskog fonda za stipendiranje, podsticanje obrazovanja, nagrađivanje i usavršavanje učenika i studenata na teritoriji grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 6/2015).

Član 21

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".