PRAVILNIK
O NAČINU, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROJEKATA I PROGRAMA U KULTURI KOJI SE SUFINANSIRAJU I FINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 3/2011 i 1/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju način, merila i kriterijumi za izbor projekata i programa u kulturi koji se sufunansiraju i finansiraju iz budžeta grada Pančeva (u daljem tekstu: su/finansiranje).

Član 2

Sufinansiranje projekata i programa u kulturi, kao i projekata i programa koji se odnose na istraživanja u kulturi (u daljem tekstu: projekat i program) vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs) koji raspisuje gradonačelnik grada Pančeva.

Član 3

Konkurs se objavljuje na zvaničnom sajtu grada Pančeva, kao i u dnevnom ili nedeljnom listu koji se distribuira na teritoriji grada Pančeva.

Član 4

O izboru projekata i programa po raspisanom konkursu odlučuje gradonačelnik grada Pančeva na predlog Komisije za vrednovanje projekata i programa u oblasti kulture, a koju imenuje gradonačelnik grada Pančeva, posebnim aktom, svake kalendarske godine.

Komisiju iz stava 1. ovog člana čine predsednik i četiri člana koji se biraju iz reda stručnjaka u oblasti kulture.

Komisija iz stava 1. ovog člana može zatražiti od drugih stručnjaka mišljenje o podnetim predlozima projekata i programa.

Član 5

Opšti kriterijumi za vrednovanje projekta i programa su:

1) inovativnost ponuđenog projekta i programa (nove ideje, tehnologije, mediji, itd.);

2) obezbeđivanje uslova za dostupnost kulturnih vrednosti građanima i omogućavanje njihovog masovnog korišćenja;

3) podsticanje raznolikosti kulturnih izraza;

4) promovisanje kulture grada Pančeva u Srbiji i svetu i njihova uključenost u međunarodne mreže i projekte i programe;

5) podsticanje dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu i mlade u kulturi;

6) podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva osoba sa invaliditetom i dostupnost kulturnih sadržaja osobama sa invaliditetom;

7) obezbeđivanje uslova za ostvarivanje i zaštitu kulturnog identiteta nacionalnih manjina koje žive na teritoriji grada Pančeva;

8) primena novih tehnologija i umrežavanje;

9) da su u funkciji obeležavanja najznačajnijih jubileja u kulturi;

10) realan finansijski plan i različiti oblici finansiranja (koprodukcija, partnerstvo i slično);

11) održivost i dugoročnost projekta i programa;

12) da je autor, odnosno organizator projekta i programa izvršio svoje obaveze prema učesnicima u dosadašnjim projektima i programima i opravdao dobijena sredstva iz budžeta grada Pančeva.

Projekti i programi koji se su/finansiraju iz budžeta grada Pančeva moraju da ispunjavaju najmanje tri, od navedenih opštih kriterijuma.

Član 6

Merila i kriterijumi za izbor projekata i programa koji se su/finansiraju iz budžeta grada Pančeva su utvrđeni u okviru ciljeva i mera datih u važećoj strategiji kulturnog razvoja grada Pančeva, kao i u okviru godišnjih akcionih planova navedene strategije i drugih odgovarajućih propisa i opštih akata.

Član 7

Rezultati konkursa objavljuju se na sajtu grada Pančeva. Sa autorom izabranog projekta i programa gradonačelnik grada Pančeva zaključuje ugovor o su/finansiranju projekta i programa.

Član 8

Gradonačelnik grada Pančeva može zaključiti ugovor o su/finansiranju projekata i programa u kulturi i bez konkursa, ako se radi o izuzetno značajnom projektu i programu koji nije bilo moguće unapred planirati, ukoliko taj projekat i program ispunjava najmanje tri od kriterijuma utvrđenih u članu 5. ovog pravilnika, u skladu sa zakonom.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".