PRAVILNIK

O FINANSIRANJU I SUFINANSIRANJU PROGRAMA I PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA U OBLASTIMA OMLADINSKOG SEKTORA

("Sl. glasnik RS", br. 8/2012, 11/2013 i 15/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način odobravanja programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: programi i projekti) i dodele sredstava, izgled i sadržina obrasca za konkurisanje i dokumentacija koja se uz predlog programa ili projekta podnosi, sadržina i izgled izveštaja o realizaciji programa i projekata i način praćenja realizacije odobrenih programa i projekata.

Član 2

Raspored i korišćenje sredstava za programe i projekte vrši se u skladu sa zakonom, ovim pravilnikom i planom izvršenja budžeta za tekuću budžetsku godinu ministarstva nadležnog za poslove omladine (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 3

Sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata dodeljuju se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Član 4

Pravo da konkurišu za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata imaju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi, lokalne samouprave i ustanove, naučnoistraživački instituti i druga pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji (u daljem tekstu: nosioci programa i projekata), u skladu sa članom 21. stav 1. Zakona o mladima ("Službeni glasnik RS", broj 50/11 - u daljem tekstu: Zakon).

Udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi ostvaruju pravo iz stava 1. ovog člana pod uslovom da su upisani u Jedinstvenu evidenciju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza (u daljem tekstu: Jedinstvena evidencija).

Nosioci programa i projekata moraju ispunjavati uslove iz člana 22. st. 1. i 2. Zakona.

Član 5

Tekst konkursa se objavljuje u najmanje jednom od dnevnih listova koji izlaze na teritoriji cele Republike Srbije, kao i na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva, a sastavni deo svakog konkursa čine Smernice, koje utvrđuje Ministarstvo, i koje se objavljuju na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva.

Smernicama se naročito određuju:

1) ciljevi konkursa;

2) bliži uslovi konkursa;

3) elementi predloga programa i projekata i način njihovog vrednovanja;

4) rok i način prijavljivanja na konkurs.

Rok za konkurisanje ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja konkursa u dnevnom listu.

Član 6

Nosioci programa i projekata iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika podnose prijavu za konkurisanje, na Obrascu OPK - Prijava za konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: Prijava), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Prijava se preuzima u prostorijama ili na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva.

Za tačnost i istinitost podataka navedenih u Prijavi odgovorno je lice koje potpisuje Prijavu.

Uz Prijavu se dostavljaju i:

1) predlog programa ili projekta sa prilozima;

2) obaveštenje o uspešnom prijemu poreske prijave za obračun poreza na dobit pravnih lica koje Poreska uprava dostavlja poreskom obvezniku (dostavljaju samo udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi za dospele obaveze);

3) izjava zastupnika udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza da je ispunjena dospela obaveza dostave redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja;

4) izjava zastupnika udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza da li su ranije korišćena sredstva budžeta Republike Srbije i ako jesu, da li su ispunjene ugovorne obaveze;

5) izjava zastupnika udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza da nije bilo promena podataka upisanih u jedinstvenu evidenciju ili da je Ministarstvu podneta prijava za upis promene evidentiranih podataka;

6) izjava zastupnika jedinice lokalne samouprave da ista ima osnovanu kancelariju za mlade.

Član 7

Ministar nadležan za poslove omladine (u daljem tekstu: ministar) rešenjem obrazuje posebnu radnu grupu - Komisiju za stručni pregled podnetih predloga programa i projekata za finansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima pet članova, od kojih su tri člana predstavnici zaposlenih u Ministarstvu.

Komisija obavlja stručni pregled i vrednuje predložene programe i projekte, u skladu sa uslovima i kriterijumima navedenim u Zakonu, ovom pravilniku i konkursu i dostavlja ministru predlog za odobrenje programa ili projekta.

Radi potpunijeg sagledavanja kvaliteta predloga programa i projekata Komisija može tražiti pojašnjenja predloga programa i projekta i/ili obaviti intervju sa podnosiocem programa i projekta.

Komisija može podnosiocu programa ili projekta predložiti korekcije predloga programa ili projekta u delu koji se odnosi na sredstva potrebna za realizaciju programa ili projekta za one programe i projekte koji ostvare najmanje 50% od ukupnog broja bodova u skladu sa Smernicama iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika predviđenim konkursom na osnovu kojeg se podnosi predlog programa ili projekta.

Ministarstvo obezbeđuje uslove za rad Komisije.

Član 8

Prilikom stručnog pregleda i vrednovanja predloženih programa i projekata Komisija utvrđuje predloge za odobrenje programa ili projekta na osnovu:

1) povezanosti rezultata i efekata programa ili projekta sa ciljevima konkursa;

2) kapaciteta nosioca programa ili projekta;

3) sadržaja i izvodljivosti predloga programa ili projekta;

4) obuhvata i kriterijuma uključenosti ciljne grupe;

5) održivosti i inovativnosti programa ili projekta;

6) svrsishodnosti i racionalnosti troškova programa ili projekta;

7) vidljivosti programa ili projekta;

8) uspešnosti u realizaciji prethodnih programa ili projekata koje je finansiralo Ministarstvo.

Komisija neće pregledati i vrednovati neblagovremene i nepotpune prijave, kao ni programe i projekte nosioca koji nisu ispunili dospelu obavezu dostave redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja ili dospele ugovorne obaveze za korišćena sredstva budžeta Republike Srbije.

Član 9

Na osnovu predloga Komisije, ministar odlučuje o izboru programa i projekata koji se finansiraju iz sredstava budžeta Republike Srbije i visini sredstava po odobrenom programu i projektu.

Član 10

Sredstva koja se u skladu sa ovim pravilnikom odobre za realizaciju konkretnog programa ili projekta mogu se koristiti isključivo za realizaciju tog programa ili projekta, u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između Ministarstva i nosioca programa ili projekta (u daljem tekstu: ugovor).

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: naziv odobrenog programa ili projekta; vreme realizacije programa ili projekta; visina dodeljenih sredstava; način praćenja realizacije programa ili projekta; obaveze nosioca programa ili projekta u pogledu realizacije i podnošenja izveštaja o realizaciji programa ili projekta.

Odobreni program ili projekat, sa svim prilozima, sastavni je deo ugovora.

Član 11

Ministarstvo na zvaničnoj internet prezentaciji stavlja na uvid javnosti: spisak svih učesnika na konkursu, kao i spisak odobrenih programa ili projekata sa iznosom odobrenih sredstava u roku od 15 dana od dana donošenja odluke iz člana 9. ovog pravilnika.

Član 12

Radi osiguranja kvaliteta realizacije odobrenih programa i projekata Ministarstvo može pripremiti smernice za sprovođenje odobrenih programa i projekata i/ili organizovati obuku za nosioce odobrenih programa i projekata.

Član 13

Nosilac odobrenog programa ili projekta dužan je da po završetku programa ili projekta dostavi završni izveštaj o realizaciji programa ili projekta i utrošku sredstava u roku od 20 dana od njegovog završetka na Obrascu OZI-N - Završni izveštaj - narativni i Obrascu OZI-F - Završni izveštaj - finansijski, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 14

Ministarstvo prati sprovođenje i realizaciju odobrenih programa i projekata na osnovu: dostavljenih izveštaja i neposrednog uvida u realizaciju odobrenog programa i projekta, kao i neposrednim kontaktom sa korisnicima odobrenih programa i projekata.

Nosilac programa ili projekta dužan je da u toku realizacije omogući Ministarstvu praćenje sprovođenja programa ili projekta, prisustvo pri realizaciji aktivnosti, kao i uvid u celokupnu dokumentaciju.

Nosilac programa ili projekta dužan je da blagovremeno obavesti Ministarstvo o vremenu i mestu realizacije aktivnosti na programu ili projektu.

Ministarstvo obezbeđuje uslove za praćenje sprovođenja i realizacije odobrenih programa i projekata.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OPK

PRIJAVA NA KONKURS
ZA FINANSIRANJE I SUFINANSIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA U OBLASTIMA OMLADINSKOG SEKTORA

________________________________________________________________
(upisati naziv konkursa)

 

 

Broj prijave
(popunjava Ministarstvo)

 

Podaci o podnosiocu prijave:

1.

Pun naziv nosioca programa ili projekta

 

2.

Sedište

 

3.

Matični broj

4.

Poreski identifikacioni broj (PIB)

5.

Broj u Jedinstvenoj evidenciji koju vodi Ministarstvo
(popunjavaju samo udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi)

 

Podaci o programu ili projektu:

1.

Naziv programa ili projekta

 

2.

Oblast na koju se odnosi program ili projekat (definisana Smernicama konkursa)

 

3.

Cilj programa ili projekta

 

4.

Kratak opis programa ili projekta (maksimalno 1000 karaktera)

 

5.

Ključni očekivani rezultati programa ili projekta

 

6.

Ključne grupe aktivnosti programa ili projekta

 

7.

Obuhvat i kategorija ciljne grupe

 

8.

Lokacija realizacije programa ili projekta

a) cela teritorija Republike Srbije

b) deo teritorije Republike Srbije:

_________________________________________________________________________________
(navesti opštine/gradove)

v) lokalna pokrivenost:

_________________________________________________________________________________
(navesti opštinu/grad)

9.

Trajanje projekta (broj meseci)

 

10.

Ukupna sredstva potrebna za realizaciju programa ili projekta, tražena od Ministarstva

 

11.

Iznos i procenat sufinansiranja programa ili projekta

 

12.

Partneri i uloge u realizaciju programa ili projekta

 

 

 

 

Podaci o kontakt osobi za realizaciju projekta:

1.

Kontakt osoba za realizaciju programa ili projekta (ime, prezime)

 

2.

Funkcija kontakt osobe na projektu

 

3.

Broj telefona osobe za kontakt

 

4.

Elektronska pošta osobe za kontakt

 

 

U ____________________,
__________________ 20__. godine

 

M.P.

__________________________

 

 

(svojeručni potpis zastupnika)

Prilozi:

1) predlog programa ili projekta, sa prilozima;

2) obaveštenje o uspešnom prijemu poreske prijave za obračun poreza na dobit pravnih lica koje Poreska uprava dostavlja poreskom obvezniku (dostavljaju samo udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi za dospele obaveze);

3) izjava zastupnika udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza da je ispunjena dospela obaveza dostave redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja;

4) izjava zastupnika udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza da li su ranije korišćena sredstva budžeta Republike Srbije i ako jesu, da li su ispunjene ugovorne obaveze;

5) izjava zastupnika udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza da nije bilo promena podataka upisanih u jedinstvenu evidenciju ili da je Ministarstvu podneta prijava za upis promene evidentiranih podataka;

6) izjava zastupnika jedinice lokalne samouprave da ista ima osnovanu kancelariju za mlade.

OZI-N

ZAVRŠNI IZVEŠTAJ - narativni

 

1. OSNOVNI PODACI

Broj ugovora:

 

Naziv nosioca programa/projekta

 

broj u Jedinstvenoj evidenciji udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovih saveza (gde je primenjivo)

 

Naziv programa/projekta

 

Oblast konkursa na koju se odnosi program ili projekat

 

Datum početka programa/projekta

 

Datum završetka programa/projekta

 

Vrednost ugovora

 

Ukupna potrošena suma

 

Lokacija realizacije programa/projekta

a) cela teritorija Republike Srbije
b) deo teritorije Republike Srbije:
v) lokalna pokrivenost

(navesti opštinu/grad)

(navesti opštine/gradove)

 

2. PREGLED REZULTATA PROGRAMA/PROJEKTA

2.1. Kratko opišite ključne rezultate (rezultate prikazati uz merljive indikatore)

 

 

2.2. Objasnite na koji način je realizacija vašeg programa/projekta doprinela postizanju cilja i oblasti konkursa. U odnosu na to opišite u čemu se ogleda inovativnost vašeg programa/projekta, ukoliko postoje elementi inovativnosti?

 

 

 

2.3. Tok projekta po ostvarenim rezultatima (U odnosu na ostvareni rezultat, prikazati sve aktivnosti koje je bilo potrebno izvršiti, kao i njihov redosled u cilju postizanja očekivanog rezultata. Rezultate i aktivnosti prikazati kako je navedeno u logičkoj matrici programa/projekta)

Ostvareni rezultati

Aktivnosti

Lokacija realizacije aktivnosti

Ciljna grupa na koju se rezultat odnosi

Mesec realizacije aktivnosti

kategorija ciljne grupe

broj

Rezultat 1...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultat 2...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultat 3...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultat 4...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultat 5...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.4. Ukoliko neki planirani rezultati nisu ostvareni, navedite koji i zašto?

 

 

2.5. Ukoliko neke planirane aktivnosti nisu sprovedene, navedite koje i zašto?

 

 

 

 

3. KORISNICI PROGRAMA/PROJEKTA

3.1. Predstavite različite kategorije i broj korisnika vašeg programa/projekta - dodajte red za svaku od kategorija (kategorije: učenici, studenti, mladi iz ruralnih sredina, mladi nezaposleni, mladi preduzetnici, talentovani, volonteri, mladi stvaraoci, drugo)

Korisnici

Broj mladih muškaraca

Broj mladih žena

Osetljive grupe: mladi Romi i Romkinje, pripadnici nacionalnih manjina, osobe sa invaliditetom, mlade koji žive u izbeglištvu i raseljenju, povratnici u procesu readmisije, mladi migranti, mladi roditelji, mladi sa nerešenim stambenim statusom, mladi bez roditeljskog staranja, mladi ulice, mladi LGBT

Broj mladih muškaraca iz osetljive grupe i koje?

Broj mladih žena iz osetljive grupe i koje?

Kategorija direktnog korisnika 1

 

 

 

 

Kategorija direktnog korisnika 2

 

 

 

 

Kategorija direktnog korisnika…

 

 

 

 

Broj informisanih mladih

 

3.2. Objasnite na koji način ste ih motivisali za učešće na projektu, odnosno šta ste preduzeli da osigurate njihovo učešće u projektnim aktivnostima.

 

 

 

 

4. SARADNJA - molimo vas da ocenite i kratko opišete saradnju sa partnerima prilikom realizacije programa/projekta

 

Koje partnerske organizacije su bile uključene u sprovođenje ovog programa/projekta (formalno i neformalno)?

Na koji način su bili uključeni

Lokalna samouprava/kancelarija za mlade

 

 

Udruženja

 

 

Neformalne grupe

 

 

Poslovni sektor

 

 

Javni sektor

 

 

Ostalo (navesti naziv)

 

 

 

5. VIDLJIVOST PROGRAMA/PROJEKTA

5.1. Pres kliping

vrsta medija

naziv medija

datum objave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2. Objasnite na koji ste još način obezbedili vidljivost programa/projekta.

 

 

 

6. ODRŽIVOST PROGRAMA/PROJEKTA - objasnite razvojnu, institucionalnu i finansijsku održivost programa/projekta.

 

 

 

7. IZAZOVI U REALIZACIJI PROGRAMA/PROJEKTA - ukoliko ste imali određenih izazova tokom realizacije programa/projekta, molimo vas da ih navedete.

 

 

 

8. Molimo vas da navedete ono što mislite da je važno, a nije bilo obuhvaćeno gore navedenim pitanjima/odgovorima.

 

 

 

 

Mesto i datum:

 

Ovlašćeno lice:

____________________

(MP)

_______________________

 

Uz ovaj izveštaj je obavezno dostaviti:

* finansijski izveštaj (popunjen obrazac završnog finansijskog izveštaja - OZI-F)

* kopije kompletne računovodstvene dokumentacije o utrošenim sredstvima

 

OZI-F

ZAVRŠNI IZVEŠTAJ - finansijski

 

Pun naziv nosioca programa/projekta:

 

 

Naziv programa/projekta:

 

 

 

Broj budžetske kategorije / linije

Naziv budžetske kategorije/linije

Ukupno odobrena sredstva, u dinarima

Ukupno realizovana sredstva, u dinarima

Razlika iznosa

Realizacija po mesecima

u dinarima

u %

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

 

 

 

 

 

 

   

   

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

1

LJUDSKI RESURSI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LJUDSKI RESURSI - UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

TEKUĆI TROŠKOVI PROJEKTA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEKUĆI TROŠKOVI PROJEKTA - UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

TROŠKOVI PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.

AKTIVNOST 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTIVNOST 1 - UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.

AKTIVNOST 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTIVNOST 2 - UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3.

AKTIVNOST 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTIVNOST 3 - UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TROŠKOVI PROJEKTNIH AKTIVNOSTI - UKUPNO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

OBAVEZAN TROŠAK REVIZIJE PROJEKTA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO (1+2+3+4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesto i datum:

 

Ovlašćeno lice:

_________________

(MP)

____________________