ODLUKA
O VISINI NAKNADE ZA UPOTREBU DRŽAVNOG PUTA ZA VOZILA REGISTROVANA U INOSTRANSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 16/2016)

1. Ovom odlukom propisuje se visina naknade za upotrebu državnog puta u Republici Srbiji za vozila registrovana u inostranstvu.

2. Osnovicu za obračun naknade iz tačke 1. ove odluke za teretno vozilo, odnosno skup vozila predstavlja bruto-tonski kilometar, a za autobus - vozilo kilometar.

Pod izrazom bruto-tonski kilometar iz stava 1. ove tačke podrazumeva se kretanje jedne tone ukupne mase teretnog vozila, odnosno skupa vozila na rastojanju od jednog kilometra.

Izraz ukupna masa teretnog vozila, odnosno skupa vozila označava masu teretnog vozila, odnosno skupa vozila (uključujući masu goriva u rezervoaru, pribora i opreme) zajedno sa masom posade vozila i tereta koji se prevozi.

Pod izrazom vozilo kilometar iz stava 1. ove tačke podrazumeva se kretanje autobusa na rastojanju od jednog kilometra.

Svaka započeta tona, odnosno započet kilometar, smatra se kao cela tona, odnosno ceo kilometar.

Obračunavanje dužine prevoza u kilometrima za pojedine relacije vrši se na osnovu stacionaže puta, koju je izradio upravljač državnog puta za kategorizovane državne puteve, shodno pravilniku kojim su propisani način označavanja i evidencija javnih puteva.

3. Koeficijent za obračun naknade iz tačke 1. ove odluke izražen u evrima, iznosi za:

1)

teretno vozilo

0,0027 evra

2)

priključno vozilo

0,0027 evra

3)

autobus

- sa najviše 23 mesta za sedenje

0,0286 evra

- sa više od 23 mesta za sedenje

0,0366 evra

Prikolica za prevoz prtljaga putnika koji putuju autobusom koji vuče prikolicu smatra se sastavnim delom autobusa.

4. Visina naknade dobija se kada se osnovica iz tačke 2. ove odluke pomnoži odgovarajućim koeficijentom iz tačke 3. ove odluke.

5. Naknada se naplaćuje u efektivnom stranom novcu u skladu sa Odlukom o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu ("Službeni glasnik RS", br. 98/12, 143/14 i 51/15).

6. Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.