PRAVILNIK
O NAČINU VRŠENJA NADZORA NAD IZVRŠENJEM VANZAVODSKIH SANKCIJA I MERA

("Sl. glasnik RS", br. 16/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način vršenja nadzora nad izvršenjem vanzavodskih sankcija i mera.

Član 2

Stručni nadzor nad izvršenjem vanzavodskih sankcija i mera (u daljem tekstu: nadzor) obavljaju ovlašćena lica u sastavu Povereničke službe, u skladu sa Zakonom o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera (u daljem tekstu: Zakon).

Član 3

Nadzorom se proverava zakonitost i stručnost u radu u izvršenju vanzavodskih sankcija i mera, kroz redovni, kontrolni i vanredni nadzor, u skladu sa zakonom.

Član 4

Redovni nadzor sprovodi se u skladu sa godišnjim planom rada Povereničke službe.

Kontrolni nadzor sprovodi se radi utvrđivanja izvršenja mera koje su naložene u okviru redovnog ili vanrednog nadzora.

Vanredni nadzor sprovodi se na osnovu procene rukovodioca Povereničke službe da okolnosti u funkcionisanju povereničke kancelarije zahtevaju njegovo obavljanje.

Član 5

Nadzor nad radom povereničke kancelarije obavlja se na osnovu pismenog naloga direktora Uprave, na predlog rukovodioca Povereničke službe.

Član 6

Ovlašćena lica u obavljanju nadzora proveravaju zakonitost i stručnost u radu.

Ovlašćena lica vrše nadzor neposrednim opažanjem, uvidom u službenu dokumentaciju i evidencije, pojedinačnim i grupnim razgovorima sa zaposlenima i licima prema kojima se primenjuju vanzavodske sankcije i mere.

Član 7

Poverenik ovlašćenim licima omogućava nesmetan rad i dostavlja sve tražene podatke za obavljanje nadzora.

Član 8

U vršenju nadzora iz člana 6. ovog pravilnika proveravaju se: oblici i metode rada poverenika koji se primenjuju u realizaciji pojedinačnih programa postupanja; rad poverenika u oblasti statusa i zaštite prava lica prema kojima se izvršavaju vanzavodske sankcije i mere; ispunjenje rokova i usklađenost pojedinačnog programa postupanja sa obavezama ili merama koje je odredio nadležni organ i saradnja poverenika sa službom za tretman u zavodu i drugim subjektima uključenim u realizaciju pojedinačnog programa postupanja, u skladu sa zakonom.

Član 9

O obavljenom nadzoru ovlašćena lica sastavljaju zapisnik, u kome evidentiraju uočene nedostatke i navode mere i rokove za njihovo otklanjanje, kao i predlog mera za poboljšanje rada.

Član 10

Zapisnik o izvršenom nadzoru dostavlja se rukovodiocu Povereničke službe i direktoru Uprave, u skladu sa Zakonom.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".