PRAVILNIK
O USLOVIMA, NAČINU I OBEZBEĐENJU PLAĆANJA NAKNADE ZA PRETVARANJE PRAVA KORIŠĆENJA U PRAVO SVOJINE NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU U JAVNOJ SVOJINI REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 17/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se bliži uslovi, način i obezbeđenje plaćanja naknade za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu u javnoj svojini Republike Srbije.

Član 2

Naknada za konverziju za zemljište u javnoj svojini Republike Srbije (u daljem tekstu: naknada), koja je utvrđena rešenjem kojim se utvrđuje pravo na pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine na katastarskoj parceli koja je predmet zahteva (u daljem tekstu: rešenje), uplaćuje se na sledeći način:

1) 50% u korist Budžetskog fonda za restituciju na račun broj 840-742129843-92 - Naknada po osnovu konverzije prava korišćenja u pravo svojine u korist Budžetskog fonda za restituciju;

2) 50% u korist budžeta Republike Srbije na račun broj 840-742126843-71 - Naknada po osnovu konverzije prava korišćenja u pravo svojine u korist Republike Srbije.

Jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi katastarska parcela za koju je podnet zahtev za konverziju pripada, u skladu sa zakonom, 10% od iznosa naknade utvrđenog rešenjem.

Rešenje sadrži naznaku brojeva računa iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana propisanih za uplatu javnih prihoda sa pripadajućim iznosima, kao i iznos naknade iz stava 2. ovog člana koji pripada jedinici lokalne samouprave.

Član 3

Naknada za konverziju plaća se u jednokratnom iznosu u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti rešenja o konverziji ili u 60 jednakih mesečnih rata.

Ako se naknada plaća u jednokratnom iznosu, podnosilac zahteva ima pravo na umanjenje u iznosu od 30% u odnosu na utvrđeni iznos naknade, u skladu sa zakonom.

Ako se naknada plaća u mesečnim ratama, uplata rate dospeva 15. u mesecu, s tim da organ koji rešava po zahtevu za konverziju vrši usklađivanje visine mesečne rate na mesečnom nivou sa indeksom rasta potrošačkih cena u Republici Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku i o tome obaveštava podnosioca zahteva.

Član 4

Ako se naknada plaća u jednakim mesečnim ratama, podnosilac zahteva će, u skladu sa zakonom, dostaviti organu koji rešava po zahtevu za konverziju jedno od sledećih sredstava obezbeđenja, i to:

1) neopozivu bankarsku garanciju, sa trajanjem od najmanje godinu dana koja glasi na ukupan iznos nedospelih rata u momentu izdavanja bankarske garancije, uz pravo korisnika garancije da istu može realizovati u punom iznosu ukoliko najkasnije 30 dana pre isteka garancije nalogodavac ne obezbedi novu bankarsku garanciju, u poslednjoj godini isplate mesečnih rata, bankarska garancija mora biti izdata na rok koji mora biti duži za tri meseca od dana dospeća poslednje rate;

2) izvršnu vansudsku hipoteku upisanu u korist Republike Srbije na nepokretnostima čija je procenjena vrednost najmanje 30% veća od iznosa nedospelih rata naknade;

3) bezdržavinsku zalogu na pokretnim stvarima, u skladu sa propisom kojim se uređuje založno pravo na pokretnim stvarima upisanim u registar.

Član 5

O sprovođenju rešenja, odnosno o izmirenju naknade stara se organ jedinice lokalne samouprave nadležan za imovinsko-pravne odnose na čijoj teritoriji se nalazi građevinsko zemljište koje je predmet konverzije, na osnovu izvoda o izvršenim uplatama na račune iz člana 2. ovog pravilnika, dostavljenih od strane nadležnih organizacionih jedinica Ministarstva finansija - Uprave za trezor.

Ukoliko podnosilac zahteva nije uplatio naknadu za dve uzastopne mesečne rate, organ iz stava 1. ovog člana će podnosiocu zahteva uputiti pismenu opomenu.

Ako podnosilac zahteva ne uplati dospele rate naknade u roku navedenom u opomeni, organ iz stava 1. ovog člana pokrenuće postupak naplate celokupnog preostalog duga iz sredstva obezbeđenja iz člana 4. ovog pravilnika.

U cilju praćenja plaćanja naknade u korist budžeta Republike Srbije i Budžetskog fonda za restituciju, organ iz stava 1. ovog člana dostaviće ministarstvu nadležnom za poslove finansija primerak pravnosnažnog rešenja.

Dokaz o tome da je naknada za konverziju isplaćena u celosti, odnosno potvrdu o tome da je izvršena uplata prve rate, ukoliko se naknada plaća u ratama, izdaje organ iz stava 1. ovog člana.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".