ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA FINANSIRANJE TREĆEG POKUŠAJA VANTELESNE OPLODNJE

("Sl. list Grada Sombora", br. 1/2016)

Član 1

Odlukom o ostvarivanju prava na finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se bliži uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje iz sredstava budžeta Grada Sombora.

Pravo iz stava 1. ovog člana utvrđuje se kao šire pravo u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a sve u cilju afirmacije mera populacione politike.

Član 2

Pravo na finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje mogu da ostvare punoletni i poslovno sposobni žena i muškarac koji vode zajednički život, u skladu sa zakonom kojim se uređuju porodični odnosi - supružnici, odnosno vanbračni partneri (u daljem tekstu: par), koji su bezuspešno imali dva pokušaja postupka vantelesne oplodnje u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je troškove snosio Republički fond za zdravstvo.

Troškovi trećeg pokušaja vantelesne oplodnje u smislu odredaba ove Odluke obuhvataju troškove postupka vantelesne oplodnje po predračunu neke od ustanova u kojoj troškove postupka vantelesne oplodnje snosi Republički fond za zdravstvo u prva dva pokušaja.

Član 3

Parovi iz člana 2. stav 1. Odluke moraju kumulativno ispuniti sledeće uslove:

• da su predhodno bez uspeha imali dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

• da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45 godina života;

• da su oba partnera državljani Republike Srbije;

• da barem jedan od partnera ima prebivalište na teritoriji Grada Sombora najmanje pet godina pre dana podnošenja zahteva;

• da ukupna prosečna mesečna primanja para ne prelaze iznos dvostrukog proseka mesečnih primanja u Republici Srbiji;

• da ispunjavaju zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju (u daljem tekstu: Republička stručna komisija).

Član 4

Zahtev za ostvarivanje prava na finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje podnosi se Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Sombora (u daljem tekstu: nadležno Odeljenje).

Zahtev za ostvarivanje prava na finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje mora biti svojeručno potpisan od strane para.

Rešenje nadležnog Odeljenja glasi na ime žene kao nosioca prava.

Član 5

Uz zahtev za ostvarivanje prava na finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje prilažu se sledeći dokazi:

• uverenje o državljanstvu Republike Srbije para,

• uverenje o prebivalištu para,

• izvod iz matične knjige venčanih ili izjava overena od strane dva svedoka da par ostvaruje zajednicu života,

• potvrda da je par uključen u postupak vantelesne oplodnje, koju izdaje izabrana zdravstvena ustanova na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: zdravstvena ustanova),

• predračun troškova vantelesne oplodnje zdravstvene ustanove i rešenje o upisu zdravstvene ustanove u registar kod nadležnog suda,

• potvrda nadležne organizacije za obavezno socijalno osiguranje organizacione jedinice u Somboru, da par ispunjava zdravstvene kriterijume propisane od strane Republičke stručne komisije,

• potvrdu republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje o izvršena dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava Fonda,

• potvrdu o primanjima para u poslednja tri meseca koja prethode podnošenju zahteva.

Član 6

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na finansiranje troškova trećeg pokušaja vantelesne oplodnje utvrđuje tročlana Komisija za ostvarivanje prava na finansiranje vantelesne oplodnje koju imenuje Gradonačelnik Grada Sombora.

Zadatak Komisije je da nakon razmatranja prispelih zahteva nadležnom Odeljenju da Mišljenje u pogledu ispunjenosti uslova iz člana 3. ove Odluke.

Član 7

Nadležno Odeljenje na osnovu mišljenja i predloga Komisije iz člana 6. ove Odluke donosi rešenje o utvrđivanju prava na finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, a prema redosledu prispeća zahteva i ispunjenosti uslova.

Član 8

Protiv rešenja iz člana 7. Odluke može se podneti žalba Gradskom veću Grada Sombora u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 9

Sredstva za ostvarivanje prava na finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje obezbeđuju se u budžetu Grada Sombora.

Sredstva odobrena na ime finansiranja trećeg pokušaja vantelesne oplodnje prenose se zdravstvenoj ustanovi iz člana 2. stav 2. na osnovu predračuna koji glasi na ime i prezime žene i rešenja nadležnog Odeljenja.

Korisnik sredstava je dužan da sredstva iskoristi isključivo za namenu za koju su dodeljena.

Sredstva za realizaciju ove Odluke prenose se do nivoa predviđenih sredstava u budžetu Grada Sombora.

Član 10

Nakon obavljenog postupka veštačke oplodnje, korisnik sredstava je u obavezi da nadležnom Odeljenju dostavi dokaze o izvršenom trećem pokušaju vantelesne oplodnje i to: račun zdravstvene ustanove za izvršen postupak vantelesne oplodnje i izveštaj o sprovedenom postupku vantelesne oplodnje u trećem pokušaju, najkasnije u roku od 30 dana od dana pružene usluge.

U slučaju nedostavljanja računa i izveštaja, odnosno nenamenskog utroška prenetih sredstava, korisnik sredstava je dužan da preneta sredstva vrati u budžet Grada Sombora.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora", a primenjivaće se nakon donošenja Odluke o prvim izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Sombora za 2016. godinu.