ODLUKA

O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICAMA SA DECOM

("Sl. list Grada Sombora", br. 1/2016)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se u cilju povećanja nataliteta i pomoći porodici:

- pravo na jednokratnu finansijsku pomoć nezaposlenoj porodilji nakon porođaja

- pravo na roditeljski dodatak za prvorođeno dete i

- pravo na poklon za prvu bebu rođenu u kalendarskoj godini.

Prava iz stava 1. tačke 1. i 2. ovog člana može ostvariti porodilja, odnosno roditelj, koja ima prebivalište na teritoriji grada Sombora najmanje 12 meseci pre rođenja deteta.

Pravo iz stava 1. tačka 3. ovog člana ostvaruje roditelj koji u trenutku rođenja deteta ima prebivalište na teritoriji grada Sombora.

I Pravo nezaposlene porodilje na finansijsku pomoć

Član 2

Nezaposlena porodilja koja ispuni utvrđene kriterijume, ostvaruje pravo na jednokratnu finansijsku pomoć zaključno sa trećim živorođenim detetom.

Član 3

Nezaposlena porodilja u smislu ove odluke je porodilja koja nije u radnom odnosu kod poslodavca niti je lice koje samostalno obavlja delatnost.

Nezaposlenost se utvrđuje u odnosu na dan rođenja deteta.

Član 4

Pravo na jednokratnu finansijsku pomoć ostvaruje nezaposlena porodilja na osnovu sledećih kriterijuma:

1. da na teritoriji Grada ima prebivalište najmanje 12 meseci na dan rođenja deteta;

2. da je državljanin Republike Srbije, odnosno da je otac državljanin Republike Srbije ako porodilja nije državljanin Republike Srbije;

3. da je nezaposleno lice;

4. da prosečna mesečna primanja po članu porodice porodilje ostvarena u periodu od prethodna 3 meseca koja prethode mesecu u kome je dete rođeno, ne prelaze iznos propisan Rešenjem o cenzusima za ostvarivanje prava na dečiji dodatak koje donosi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja;

5. da ukupan mesečni katastarski prihod po članu porodice u prethodnoj godini ne prelazi iznos propisan Rešenjem o cenzusima za ostvarivanje prava na dečiji dodatak koje donosi Ministarstvo za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja.

Prihod porodice porodilje čine prihodi ostvareni po osnovu: zarada, naknade zarada, penzije, invalidnine, prihod od nepokretnosti (katastarski prihod), a za lica koja samostalno obavljaju delatnost, kao mesečni prihod uzima se osnovica za obračun obaveznog socijalnog osiguranja.

Porodicu nezaposlene porodilje u smislu ove Odluke čine porodilja, njen supružnik ili vanbračni partner i izdržavana deca koja sa njima žive.

Član 5

Uz zahtev za ostvarivanje prava na jednokratnu finansijsku pomoć nezaposlena porodilja prilaže sledeća dokumenta:

- izvod iz matične knjige rođenih za dete,

- uverenje o državljanstvu Republike Srbije, odnosno uverenje o državljanstvu za oca ako ona nije državljanin Republike Srbije,

- potvrde o prijavi prebivališta za sve članove porodice,

- potvrdu o prihodima isplaćenim u poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je dete rođeno,

- potvrdu o katastarskim prihodima u prethodnoj godini,

- izvod iz matične evidencije Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja,

- potvrdu Nacionalne službe za zapošljavanje da se porodilja nalazi na evidenciji nezaposlenih lica a za one koje se ne nalaze na evidenciji, fotokopiju zdravstvene i radne knjižice i

- potvrdu banke o otvorenom tekućem računu.

Nezaposlena porodilja koja je nosilac prava na novčanu socijalnu pomoć ili prava na dečiji dodatak od dokumenata je potrebno da dostavi fotokopiju rešenja jednog od ostvarenih prava, izvod iz matične knjige rođenih za dete i potvrdu banke o otvorenom tekućem računu.

Član 6

Ukupan prihod porodice nezaposlene porodilje utvrđuje se na osnovu sledećih dokaza i to za:

- zarade - na osnovu potvrde poslodavca,

- prihode od samostalne delatnosti - na osnovu potvrde Uprave javnih prihoda,

- penzije - na osnovu potvrde Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja,

- invalidnine - na osnovu potvrde isplatioca,

- prihode od nepokretnosti - na osnovu uverenja službe za katastar nepokretnosti.

II Pravo na roditeljski dodatak za prvorođeno dete

Član 7

Ovom Odlukom utvrđuje se pravo roditelja na novčanu pomoć (u daljem tekstu: roditeljski dodatak) za prvo živorođeno dete majke.

Član 8

Pravo na roditeljski dodatak ima majka deteta, pod uslovom da ona ili otac deteta imaju prebivalište na teritoriji grada Sombora najmanje 12 meseci pre rođenja deteta, da je jedan od roditelja državljanin Republike Srbije i da neposredno brine o detetu.

Pravo na roditeljski dodatak za prvorođeno dete može da ostvari i otac deteta, ukoliko ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana, samo u slučaju:

- da majka deteta nije živa,

- da je napustila dete ili

- da je iz opravdanih razloga sprečena da neposredno brine o detetu.

Član 9

Pravo na roditeljski dodatak za prvorođeno dete ostvaruje se za dete koje je u trenutku podnošenja zahteva živo.

Majka odnosno otac može podneti zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak najkasnije do navršenih godinu dana života deteta.

Redosled rođenja deteta utvrđuje se prema broju živorođene dece majke u momentu podnošenja zahteva.

Kada se u prvom porođaju rodi dvoje ili više dece, iznos roditeljskog dodatka pripada za svako živorođeno dete.

Član 10

Radi ostvarivanja prava na roditeljski dodatak za prvorođeno dete majka deteta je u obavezi da uz zahtev podnese:

- izvod iz matične knjige rođenih za dete,

- uverenje o državljanstvu Republike Srbije za sebe, odnosno za oca ako ona nije državljanin Republike Srbije,

- fotokopiju lične karte ili potvrdu o prebivalištu na teritoriji grada Sombora i

- potvrdu banke o otvorenom tekućem računu.

Ukoliko pravo na roditeljski dodatak ostvaruje otac deteta, pored dokaza navedenih u prethodnom stavu, obavezan je da priloži dokaz o trajnoj sprečenosti majke da se neposredno brine o detetu.

III Pravo na poklon za prvu bebu rođenu u kalendarskoj godini

Član 11

Pravo na poklon za prvu bebu rođenu u kalendarskoj godini ostvaruju roditelji bebe koja je prva rođena u kalendarskoj godini u Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović" Sombor, a čiji roditelji imaju prebivalište na teritoriji grada Sombora.

IV Postupak ostvarivanja prava

Član 12

Prava iz člana 2. i 7. ove Odluke utvrđuje rešenjem Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave Sombor na osnovu podnetog zahteva i priložene dokumentacije.

Član 13

O žalbi na rešenje iz člana 14. ove Odluke odlučuje Gradsko veće u drugom stepenu.

Član 14

Visinu iznosa jednokratne finansijske pomoći za nezaposlenu porodilju i roditeljskog dodatka za prvorođeno dete utvrđuje Gradonačelnik rešenjem za svaku tekuću budžetsku godinu, a u skladu sa Odlukom o budžetu grada i planiranim sredstvima za te namene.

Član 15

Zahtevi za ostvarivanje prava iz člana 2. i 7. ove odluke mogu se podneti do navršene prve godine deteta a visina prava se utvrđuje u iznosu koji je bio utvrđen u trenutku rođenja deteta.

Član 16

Sredstva za pravo iz člana 11. ove odluke obezbeđuju se u budžetu Grada u okviru sredstava namenjenih isplati roditeljskog dodatka za prvorođeno dete a visinu iznosa određuje Gradsko veće veće svojim zaključkom, a isplata se vrši u gotovom novcu.

Član 17

Poklon iz člana 11. ove Odluke uručuje Gradonačelnik grada Sombora.

V Prelazne i završne odredbe

Član 18

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o finansijskoj pomoći nezaposlenim trudnicama i porodiljama i isplati roditeljskog dodatka za prvorođeno dete ("Službeni list grada Sombora", broj 12/2011, 2/2014 i 17/2014).

Zahtevi podneti do 29.02.2016. godine rešavaće se po Odluci o finansijskoj pomoći nezaposlenim trudnicama i porodiljama i isplati roditeljskog dodatka za prvorođeno dete ("Službeni list grada Sombora", 12/2011, 2/2014 i 17/2014).

Član 19

Prava na naknade utvrđena na osnovu Odluke o finansijskoj pomoći nezaposlenim trudnicama i porodiljama i isplati roditeljskog dodatka za prvorođeno dete koja prestaje da važi danom donošenjem ove Odluke biće isplaćena u skladu sa donetim rešenjima.

Član 20

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora", a primenjivaće se od 01. marta 2016. godine.