ODLUKA

O PRAVU NA JEDNOKRATNU FINANSIJSKU PODRŠKU MLADIM TALENTIMA SA TERITORIJE GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 1/2016)

Član 1

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti između 10 i 28 godina života, na osnovu podnetog zahteva na prijavnom obrascu, ukoliko ispunjavaju opšte i posebne uslove.

Član 2

OPŠTI USLOVI

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti koji ispunjavaju sledeće opšte uslove:

1. da su državljani Republike Srbije, i

2. da imaju prebivalište na području grada Leskovca.

Član 3

POSEBNI USLOVI

A. Olimpijade, međunarodna i republička takmičenja

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti koji su ostvarili jedan od navedenih uslova:

1. da su u školskoj 2015/2016 godini, za koju se dodeljuje finansijska podrška, na olimpijadama osvojili: prvu, drugu ili treću nagradu,

2. da su u školskoj 2015/2016 godini, za koju se dodeljuje finansijska podrška, na međunarodnim takmičenjima osvojili: prvu, drugu ili treću nagradu,

3. da su u školskoj 2015/2016 godini, za koju se dodeljuje finansijska podrška, za takmičenja na republičkom nivou osvojili: prvu, drugu ili treću nagradu.

Za stavke 1 - 3 uslov konkurisanja je da je ova takmičenja Ministarstvo prosvete i nauke utvrdilo kalendarom takmičenja (samo za individualne učesnike takmičenja) kao i da diplome i nagrade osvojene na takmičenjima odgovaraju nastavnim predmetima škole.

B. Oblast sporta

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti koji su ostvarili jedan od navedenih uslova iz oblasti fizičke kulture i olimpijskog sporta:

1. da su na međunarodnim takmičenjima osvojili: prvu ili drugu ili treću nagradu u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji,

2. da su na državnim prvenstvima priznatim od matičnih saveza osvojili prvo mesto u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji,

3. da su ostvarili reprezentativni status u nacionalnim selekcijama.

V. Oblast kulture i umetnosti

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti koji su ostvarili jedan od navedenih uslova iz oblasti kulture i umetnosti:

1. da su u školskoj 2015/16 godini, za koju se dodeljuje finansijska podrška, za takmičenja na republičkom nivou osvojili: laureat; prvo, drugo ili treće mesto, nagradu.

2. da su u školskoj 2015/16 godini, za koju se dodeljuje finansijska podrška, pojedinačno ili grupno osvojili prvu, drugu ili treću nagradu na takmičenjima međunarodnog ili državnog značaja u oblasti u kojoj stvaraju.

G. Visoko školsko obrazovanje

Pravo na nagradu, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti od II do V (i VI) godine osnovnih studija, studenti drugog stepena studija i studenti trećeg stepena studija koji nisu u radnom odnosu, koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog stepena (master) i trećeg stepena (doktorske).

Studente koji se školuju u inostranstvu od II godine studija, koji su dobitnici Republičke stipendije i koji imaju najmanju prosečnu ocenu tokom prethodnih godina studija 9,00 Grad će jednokratno pomoći, pod uslovom da ispunjavaju opšte uslove.

Član 4

Prijava mora biti podneta na prijavnom obrascu, koji mladi talenti mogu preuzeti sa web stranice Grada Leskovca i Agencije za lokalni ekonomski razvoj ili lično u Agenciji za lokalni ekonomski razvoj.

Mladi talenti dužni su da prilože:

- popunjeni obrazac prijave,

- dokaz o ispunjavanju opštih i posebnih uslova iz član 2. (fotokopiju lične karte (za decu lična karta roditelja i uverenje o državljanstvu)),

- dokaz o ispunjavanju opštih i posebnih uslova iz član 3.

- za studente - popunjeno i overeno Uverenje visokoškolske ustanove (Uverenje skinuti sa sajta Agencije za lokalni ekonomski razvoj www.aler.rs)

- motivaciono pismo (200-250 reči).

Nepotpune prijave se neće razmatrati.

Prijave sa traženom dokumentacijom dostaviti lično u Agenciji za lokalni ekonomski razvoj, ulica Trg revolucije 45, 16000 Leskovac, ili poštom na istu adresu sa naznakom - PODRŠKA ZA TALENTE - ne otvarati. Pravo na finansijsku podršku kandidat može ostvariti samo jednom u toku kalendarske godine.

Pravo na finansijsku podršku kandidat može ostvariti samo po jednom osnovu. Finansijska podrška se isplaćuje odjednom na račun podnosioca zahteva kome je podrška odobrena.

Odluka se objavljuje na oglasnoj tabli Agencije za lokalni ekonomski razvoj.

Kandidat može podneti pismeni prigovor na odluku u roku od osam dana od dana objavljivanja iste.

Član 5

Sredstva za isplatu jednokratne finansijske podrške mladim talentima obezbeđuju se u budžetu grada Leskovca.

Mladi talenti iz člana 3. tačka A, B, V koji ispunjavaju uslove u skladu sa ovom Odlukom imaju pravo na jednokratnu pomoć za laureat ili prvo mesto (prvu nagradu) u iznosu od 30.000. dinara, za drugo mesto (drugu nagradu) 20.000 dinara i treće mesto (treću nagradu) 10.000 dinara. Mladi talenti iz člana 3. tačka G koji ispunjavaju uslove u skladu sa ovom Odlukom imaju pravo na jednokratnu podršku i to:

- 40.000 dinara za studente visokoškolske ustanove sa prosečnom ocenom 10 (deset) u toku studiranja, a koji su prema nastavnom planu i programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija, odnosno položili sve ispite do 30. septembra školske godine

- 35.000 dinara za studente visokoškolske ustanove sa prosečnom ocenom od 9,50 do 9,99 u toku studiranja, a koji su prema nastavnom planu i programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija, odnosno položili sve ispite do 30. septembra školske godine

- 30.000 dinara za studente visokoškolske ustanove sa najmanjom prosečnom ocenom 9,00 i više u toku studiranja.

Isplata će se vršiti za ostvareno pravo korisnika po zahtevima počev od 01. januara 2016. do 31. decembra 2016. godine.

Član 6

O sprovođenju ove Odluke staraće se Agencija za lokalni ekonomski razvoj Leskovca, čiji Upravni odbor donosi Odluku o pravu na jednokratnu finansijsku podršku po zahtevu.

Isplatu jednokratne finansijske podrške mladim talentima, čiji iznos proizilazi iz ove Odluke, vršiće Agencija za lokalni ekonomski razvoj preko tekućeg računa podnosioca prijave.

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom glasniku grada Leskovca".

Odluku dostaviti: Agenciji za lokalni ekonomski razvoj i arhivi Grada Leskovca.