PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI PORESKIH INSPEKTORA, PORESKIH IZVRŠITELJA, PORESKIH POPISIVAČA I PORESKIH KONTROLORA U GRADSKOJ UPRAVI ZA NAPLATU JAVNIH PRIHODA GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 1/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje sadržina i obrazac službene legitimacije koja se izdaje poreskim inspektorima (u dalјem tekstu: poreski inspektor), poreskim kontrolorima (u dalјem tekstu: poreski kontrolor), poreskim izvršitelјima (u dalјem tekstu: poreski izvršitelј) i poreskim popisivačima (u dalјem tekstu: poreski popisivač) Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, kao i način izdavanja i vođenja evidencija o izdatim službenim legitimacijama ovlašćenih službenih lica.

Član 2

Službena legitimacija služi za identifikaciju poreskog inspektora, poreskog kontrolora, poreskog izvršitelјa i poreskog popisivača, prilikom vršenja poslova iz njihove zakonske nadležnosti i može se koristiti samo u svrhu obavlјanja inspekcijskog nadzora, odnosno obavlјanja poslova prinudne naplate izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Član 3

Službena legitimacija poreskog inspektora, poreskog kontrolora, poreskog izvršitelјa i poreskog popisivača je javna isprava kojom se dokazuje identifikacija i ovlašćenje poreskog inspektora, poreskog kontrolora, poreskog izvršitelјa i poreskog popisivača za vršenje poreske kontrole, odnosno poslova prinudne naplate izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Poreski inspektor, poreski kontrolor, poreski izvršitelјi, poreski popisivač je dužan da sa sobom nosi i pokaže službenu legitimaciju pre početka preduzimanja radnji iz svoje, zakonom propisane nadležnosti.

I SLUŽBENA LEGITIMACIJA

Član 4

Službena legitimacija sastoji se od preklopne kožne futrole, dimenzija 97x150 mm, na čijoj je prednjoj strani utisnut tekst ćiriličnim pismom na srpskom jeziku, "Gradska uprava za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara", ispod teksta grb grada Novog Pazara, a ispod grba utisnut tekst na latiničnom pismu na bosanskom jeziku, "Gradska uprava za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara" suvim žigom. Sa unutrašnje strane dva džepa od providne plastificirane folije za umetanje obrazaca službenih legitimacija (1 i 2, odnosno 3 i 4, odnosno 5 i 6, odnosno 7 i 8).

Službena legitimacija poreskog inspektora se izdaje na obrascima broj 1 i broj 2.

Službenu legitimaciju poreskog inspektora čini tvrdo plastificirani obrazac službene legitimacije, u obliku položenog pravougaonika veličine 100 x 70 mm, sa tekstom u horizontalnom položaju.

Službena legitimacija poreskog inspektora je bele boje.

Tekst je crne boje, ispisan ćiriličnim pismom na srpskom jeziku, a desno od njega, latiničnim pismom, na bosanskom jeziku.

Obrazac broj 1 službene legitimacije poreskog inspektora na vrhu, u sredini, sadrži: grb grada Novog Pazara, a ispod toga tekst sledeće sadržine:

"ГРАД НОВИ ПАЗАР
ГРАДСКА УПРАВА ЗА НАПЛАТУ
ЈАВНИХ ПРИХОДА ГРАДА
НОВОГ ПАЗАРА
СЛУЖБЕНА ЛЕГИТИМАЦИЈА
ПОРЕСКИ ИНСПЕКТОР"

 

"GRAD NOVI PAZAR
GRADSKA UPRAVA ZA NAPLATU
JAVNIH PRIHODA
GRADA NOVOG PAZARA
SLUŽBENA LEGITIMACIJA
PORESKI INSPEKTOR"

Ispod ovog teksta, na levoj strani obrasca br. 1 stoji tekst: "Ime/Ime", sa mestom označenim za ime službenog lica iznad crte, ispod njega "Prezime/Prezime", sa mestom označenim za prezime službenog lica iznad crte, ispod njega tekst: "Svojeručni potpis/Svojeručni potpis", sa označenim mestom za potpis službenog lica iznad crte, a ispod njega tekst: "Identifikacioni broj/Identifikacioni broj" sa mestom označenim za unos identifikacionog broja ispod.

Sa desne strane u sredini obrasca br. 1 stoji mesto za fotografiju službenog lica u boji, veličine 25 x 30 mm.

U donjem levom uglu obrasca br. 1 nalazi se tekst: "Datum izdavanja/Datum izdavanja" sa označenim mestom za unos datuma izdavanja iznad crte, a u nastavku stoji: "M.P/M.P.", mesto za pečat Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara. U nastavku stoji tekst: "Načelnik/Načelnik" sa označenim mestom za potpis načelnika Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, iznad crte.

Obrazac broj 2 službene legitimacije poreskog inspektora sadrži u gornjem delu u sredini tekst: "OVLAŠĆENЈE", a ispod njega tekst: "Poreski inspektor u obavlјanju poslova poreske kontrole izvornih lokalnih javnih prihoda, ovlašćenje da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonu o državnoj upravi", a ispod njega isti tekst ispisan latiničnim pismom na bosanskom jeziku.

Službena legitimacija poreskog inspektora odštampana je uz ovaj pravilnik na obrascima br. 1 i br. 2 i čini njen sastavni deo.

Član 5

Službena legitimacija poreskog kontrolora se izdaje na obrascima broj 3 i 4.

Službenu legitimaciju poreskog kontrolora čini tvrdo plastificirani obrazac službene legitimacije, u obliku položenog pravougaonika veličine 100 x 70 mm, sa tekstom u horizontalnom položaju.

Službena legitimacija poreskog kontrolora je bele boje.

Tekst je crne boje, ispisan ćiriličnim pismom na srpskom jeziku, a desno od njega, latiničnim pismom na bosanskom jeziku.

Obrazac broj 3 službene legitimacije poreskog kontrolora na vrhu, u sredini, sadrži: grb grada Novog Pazara, a ispod toga tekst sledeće sadržine:

"ГРАД НОВИ ПАЗАР
ГРАДСКА УПРАВА ЗА НАПЛАТУ
ЈАВНИХ ПРИХОДА ГРАДА НОВОГ ПАЗАРА
СЛУЖБЕНА ЛЕГИТИМАЦИЈА
ПОРЕСКИ КОНТРОЛОР"

 

"GRAD NOVI PAZAR
GRADSKA UPRAVA ZA NAPLATU
JAVNIH PRIHODA GRADA NOVOG PAZARA
SLUŽBENA LEGITIMACIJA
PORESKI KONTROLOR"

Ispod ovog teksta, na levoj strani obrasca br. 3 stoji tekst: "Ime/Ime", sa mestom označenim za ime službenog lica iznad crte, ispod njega "Prezime/Prezime", sa mestom označenim za prezime službenog lica, ispod njega tekst: "Svojeručni potpis/Svojeručni potpis", sa označenim mestom za potpis službenog lica iznad crte, a ispod njega tekst: "Identifikacioni broj/Identifikacioni broj" sa mestom označenim za unos identifikacionog broja ispod.

Sa desne strane obrasca br. 3 stoji mesto za fotografiju službenog lica u boji, veličine 25 x 30 mm.

U donjem levom uglu obrasca br. 3 nalazi se tekst: "Datum izdavanja/Datum izdavanja" sa označenim mestom za unos datuma izdavanja iznad crte, a u nastavku stoji: "M.P/M.P.", mesto za pečat Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog    Pazara. "Načelnik/Načelnik" sa označenim mestom za potpis načelnika Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, iznad crte. Obrazac broj 4, službene legitimacije poreskog kontrolora sadrži u gornjem delu u sredini tekst: "OVLAŠĆENЈE", a ispod njega tekst: "Poreski kontrolor u obavlјanju poslova poreske kontrole izvornih lokalnih javnih prihoda, ovlašćenje da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o državnoj upravi. "a ispod njega isti tekst ispisan latiničnim pismom na bosanskom jeziku.

Službena legitimacija poreskog kontrolora odštampana je uz ovaj pravilnik na obrascima br. 3 i broj 4 i čini njen sastavni deo.

Član 6

Službena legitimacija poreskog kontrolora se izdaje na obrascima broj 5 i 6.

Službenu legitimaciju poreskog izvršitelјa čini tvrdo plastificirani obrazac službene legitimacije, u obliku položenog pravougaonika veličine 100 x 70 mm, sa tekstom u horizontalnom položaju.

Službena legitimacija poreskog izvršitelјa je bele boje.

Tekst je crne boje, ispisan ćiriličnim pismom na srpskom jeziku, a desno od njega, latiničnim pismom, na bosanskom jeziku.

Obrazac broj 5 službene legitimacije poreskog izvršitelјa na vrhu, u sredini, sadrži: grb grada Novog Pazara, a ispod toga tekst sledeće sadržine:

"ГРАД НОВИ ПАЗАР
ГРАДСКА УПРАВА ЗА НАПЛАТУ ЈАВНИХ
ПРИХОДА ГРАДА НОВОГ ПАЗАРА
СЛУЖБЕНА ЛЕГИТИМАЦИЈА
ПОРЕСКИ ИЗВРШИТЕЉ"

 

"GRAD NOVI PAZAR
GRADSKA UPRAVA ZA NAPLATU
JAVNIH PRIHODA GRADA NOVOG PAZARA
SLUŽBENA LEGITIMACIJA
PORESKI IZVRŠITELJ"

Ispod ovog teksta, na levoj strani obrasca br. 5 stoji tekst: "Ime/Ime", sa mestom označenim za ime službenog lica, iznad crte, ispod njega "Prezime/Prezime", sa mestom označenim za prezime službenog lica, iznad crte, ispod njega tekst: "Svojeručni potpis/Svojeručni potpis", sa označenim mestom za potpis službenog lica, a ispod njega tekst: "Identifikacioni broj/Identifikacioni broj" sa mestom označenim za unos identifikacionog broja ispod.

Sa desne strane u sredini obrasca br. 5 stoji mesto za fotografiju službenog lica u boji veličine 25 x 30 mm.

U donjem levom uglu obrasca br. 5 nalazi se tekst: "Datum izdavanja/Datum izdavanja" sa označenim mestom za unos datuma izdavanja iznad crte, a u nastavku stoji: "M.P/M.P.", mesto za pečat Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog    Pazara. "Načelnik/Načelnik" sa označenim mestom za potpis načelnika Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, iznad crte. Obrazac broj 6 službene legitimacije poreskog izvršitelјa sadrži u gornjem delu u sredini tekst: "OVLAŠĆENЈE", a ispod njega tekst: "Poreski izvršitelј u obavlјanju poslova prinudne naplate poreske obaveze po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda, ovlašćenje da preuzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njim povezanim propisima, kao i podzakonskim aktima, kojima se uređuju pojedine radnje i mere u postupku prinudne naplate poreske obaveze, a ispod njega isti tekst ispisan latiničnim pismom na bosanskom jeziku.

Službena legitimacija poreskog izvršitelјa odštampana je uz ovaj pravilnik na obrascima br. 5 i broj 6 i čini njen sastavni deo.

Član 7

Službena legitimacija poreskog popisivača se izdaje na obrascima broj 7 i 8.

Službenu legitimaciju poreskog popisivača čini tvrdo plastificirani obrazac službene legitimacije, u obliku položenog pravougaonika veličine 100 x 70 mm, sa tekstom u horizontalnom položaju.

Službena legitimacija poreskog popisivača je bele boje.

Tekst je crne boje, ispisan ćiriličnim pismom na srpskom jeziku, a desno od njega, latiničnim pismom, na bosanskom jeziku.

Obrazac broj 7 službene legitimacije poreskog popisivača na vrhu, u sredini, sadrži: grb grada Novog Pazara, a ispod toga tekst sledeće sadržine:

"ГРАД НОВИ ПАЗАР
ГРАДСКА УПРАВА ЗА НАПЛАТУ ЈАВНИХ
ПРИХОДА ГРАДА НОВОГ ПАЗАРА
СЛУЖБЕНА ЛЕГИТИМАЦИЈА
ПОРЕСКИ ПОПИСИВАЧ"

 

"GRAD NOVI PAZAR
GRADSKA UPRAVA ZA NAPLATU JAVNIH
PRIHODA GRADA NOVOG PAZARA
SLUŽBENA LEGITIMACIJA
PORESKI POPISIVAČ"

Ispod ovog teksta, na levoj strani obrasca br. 5 stoji tekst: "Ime/Ime", sa mestom označenim za ime službenog lica, iznad crte, ispod njega "Prezime/Prezime", sa mestom označenim za prezime službenog lica, iznad crte, ispod njega tekst: "Svojeručni potpis/Svojeručni potpis", sa označenim mestom za potpis službenog lica, a ispod njega tekst: "Identifikacioni broj/Identifikacioni broj" sa mestom označenim za unos identifikacionog broja ispod.

Sa desne strane u sredini obrasca br. 7 stoji mesto za fotografiju službenog lica u boji, veličine 25 x 30 mm.

U donjem levom uglu obrasca br. 7 nalazi se tekst: "Datum izdavanja/Datum izdavanja" sa označenim mestom za unos datuma izdavanja iznad crte, a u nastavku stoji: "M.P/M.P.", mesto za pečat Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara."Načelnik/Načelnik" sa označenim mestom za potpis načelnika Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, iznad crte.

Obrazac broj 8, službene legitimacije poreskog popisivača sadrži u gornjem delu u sredini tekst: "OVLAŠĆENЈE", a ispod njega tekst: "Poreski popisivač u postupku prinudne naplate u obavlјanju poslova prinudne naplate poreske obaveze po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda, ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i podzakonskim aktima, kojima se uređuju pojedine radnje i mere u postupku prinudne naplate poreske obaveze" a ispod njega isti tekst ispisan latiničnim pismom na bosanskom jeziku.

Službena legitimacija poreskog popisivača odštampana je uz ovaj pravilnik na obrascima br. 7 i broj 8 i čini njen sastavni deo.

II NAČIN IZDAVANЈA I VOĐENJA EVIDENCIJA O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA

Član 8

Identifikacioni broj službene legitimacije služi za identifikaciju ovlašćenih službenih lica.

Ne mogu se izdati dva istovetna identifikaciona broja.

Identifikacioni broj se sastoji od 4 (četiri) cifre. Prva cifra, numerisana brojem 1, označava da je imalac službene legitimacije poreski inspektor; broj 2 označava da je imalac službene legitimacije poreski kontrolor, broj 3 označava da je imalac službene legitimacije poreski izvršitelј, broj 4 označava da je imalac službene legitimacije poreski popisivač.

Druga cifra predstavlјa oznaku Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara.

Treća i četvrta cifra označavaju lični identifikacioni broj imaoca službene legitimacije.

Identifikacioni broj poreskog inspektora, poreskog kontrolora, poreskog izvršitelјa i poreskog popisivača se upisuje u obrazac službene legitimacije na označenom mestu nakon teksta "Identifikacioni broj".

Član 9

Načelnik Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara rešenjem odlučuje o izdavanju službene legitimacije i utvrđuje njen identifikacioni broj.

Član 10

Poreski inspektor, poreski kontrolor, poreski izvršitelј i poreski popisivač prilikom preuzimanja službene legitimacije potpisuju revers.

Poreski inspektor, poreski kontrolor, poreski izvršitelј i poreski popisivač kome prestane radni odnos u Gradskoj upravi za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, koji bude raspoređen na drugo radno mesto u Gradskoj upravi za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, koji bude raspoređen u drugu organizacionu jedinicu Gradske uprave, kome miruju prava i obaveze iz radnog odnosa u skladu sa zakonom i koji bude u dalјen s posla u skladu sa zakonom, dužan je da vrati svoju službenu legitimaciju načelniku Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara. Prilikom vraćanja službene legitimacije, sastavlјa se potvrda o primopredaji - povratnica službene legitimacije koju potpisuje načelnik Gradske uprave za naplatu javnih prihoda i poreski inspektor, odnosno poreski kontrolor, odnosno poreski izvršitelј, odnosno poreski popisivač.

Revers iz stava 1. ovog člana i potvrda iz stava 3. ovog člana čuvaju se u personalnom dosijeu poreski inspektor, odnosno poreski kontrolor, odnosno poreski izvršitelј, odnosno poreski popisivač.

O izdatim službenim legitimacijama Gradska uprava za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, vodi evidenciju za poreski inspektor, odnosno poreski kontrolor, odnosno poreski izvršitelј, odnosno poreski popisivač u koje se unosi: redni broj, ime i prezime, JMBG, radno mesto, identifikacioni broj, datum prijema i datum vraćanja, datum zamene, broj rešenja o oglašavanju službene legitimacije nevažećom i napomena.

Evidencija iz stava 1. ovog člana čuva se na sigurnom mestu radi sprečavanja njenog uništavanja mogućnosti da dođe u posed neovlašćenim licima.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama za poreske inspektore je odštampana uz ovaj pravilnik na obrascu br. 9 i čini njegov sastavni deo.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama za poreske kontrolore je odštampana uz ovaj pravilnik na obrascu br. 10 i čini njegov sastavni deo.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama za poreske izvršitelјe je odštampana uz ovaj pravilnik na obrascu br. 11 i čini njegov sastavni deo.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama za poreske popisivače je odštampana uz ovaj pravilnik na obrascu br. 12 i čini njegov sastavni deo.

Član 11

Ako poreski inspektor odnosno poreski kontrolor, odnosno poreski izvršitelј, odnosno poreski popisivač, izgubi ili na drugi način ostane bez svoje službene legitimacije, dužan je da o tome istog dana pismeno obavesti načelnika Gradske uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara.

U slučaju iz stava 1. ovog člana službena legitimacija se narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana, rešenjem načelnik Gradske uprave oglašava nevažećom.

Rešenje iz stava 2. ovog člana se najkasnije narednog radnog dana od dana njegovog donošenja dostavlјa na objavlјivanje u "Službenom listu grada Novog Pazara".

U slučaju iz stava 1. ovog člana poreskom inspektoru, odnosno poreskom kontroloru, odnosno poreskom izvršitelјu, odnosno poreskom popisivaču se izdaje nova službena legitimacija sa novim identifikacionim brojem službene legitimacije, osim ako gubitak službene legitimacije nije posledica teške povrede radne dužnosti ili drugog kažnjivog dela.

Član 12

Oštećene, kao i pronađene, a oglašene nevažećim legitimacije, dostavlјaju se Gradskoj upravi za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara.

Vraćene (razdužene) legitimacije se poništavaju bušenjem.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavlјivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".

Član 14

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o službenoj legitimaciji poreskih inspektora terenske kontrole, poreskih kontrolora terenske kontrole i izvršitelјa u Gradskoj upravi za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara br. 29/10 od 02.09.2010. godine koji je dat na saglasnost ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade Republike Srbije br. 10-012-00-00027/2010-09 od 03.12.2010. godine.

 

Obrazac 1.

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG INSPEKTORA

Obrazac 2.

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG INSPEKTORA

Obrazac 3.

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG KONTROLORA

 

Obrazac 4.

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG KONTROLORA

Obrazac 5.

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG IZVRŠITELJA

Obrazac 6.

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG IZVRŠITELJA

Obrazac 7.

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG POPISIVAČA

Obrazac 8.

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG POPISIVAČA

Obrazac 9.

 

EVIDENCIJA O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA ZA PORESKE INSPEKTORE

Obrazac 10.

 

EVIDENCIJA O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA ZA PORESKE KONTROLORE

Obrazac 11.

 

EVIDENCIJA O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA ZA PORESKE IZVRŠITELJE

Obrazac 12.

 

EVIDENCIJA O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA ZA PORESKE POPISIVAČE

Napomene

Danom početka primene Pravilnika o izgledu obrasca službene legitimacije inspektora ("Sl. glasnik RS", br. 81/2015), odnosno 30. aprila 2016. godine, prestaju da važi pravilnici kojima se uređuju službene legitimacije inspektora u odgovarajućim oblastima inspekcijskog nadzora u delu kojim se uređuje službena legitimacija. Službene legitimacije izdate po ranijim propisima važe do njihove zamene, koja će se izvršiti najkasnije u roku od 90 dana od dana početka primene ovog pravilnika.