ODLUKA
O POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVREDU, ZAPOŠLJAVANJE I RAVNOPRAVNOST POLOVA ZA PODRŠKU PREDUZETNICIMA, MIKRO I MALIM PRAVNIM LICIMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2016. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se postupak i kriterijumi za dodelu sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova za 2016. godinu, u okviru razdela Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova (u daljem tekstu: Sekretarijat) za podršku preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ove odluke iznose 75.000.000,00 dinara. Sredstva su planirana u članu 10. Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu ("Službeni list Autonomne pokrajine Vojvodine", broj 54/2015), razdeo 15 - Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Program 1509 - Podsticaji razvoju konkurentnosti privrede, Programska aktivnost 1001 - Podrška razvoju preduzetništva, malih i srednjih preduzeća.

Član 3

Sredstva iz člana 2. ove odluke mogu se dodeliti preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima sa sedištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, za subvencionisanje troškova nabavke opreme i mašina, radi podsticanja razvoja privrede i preduzetništva, u iznosu od 500.000,00 do 2.000.000,00 dinara.

Sredstva će se dodeliti po pravilima kojima je uređena dodela državne pomoći za kategoriju male državne pomoći - de minimis državna pomoć.

Član 4

Dodela sredstava realizovaće se putem javnog konkursa koji raspisuje Sekretarijat. Javni konkurs objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", u javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs.

Član 5

Javni konkurs sadrži podatke o aktu na osnovu kojeg se raspisuje javni konkurs, o visini ukupnih sredstava koja se dodeljuju po javnom konkursu, ciljeve javnog konkursa, rok za njegov završetak, podatke o krugu mogućih učesnika na javnom konkursu, način i rok za podnošenje prijava, podatke o obaveznoj dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu, kao i druge podatke važne za sprovođenje javnog konkursa.

Prilikom konkurisanja na javni konkurs za dodelu sredstava, preduzetnici, mikro i mala pravna lica obavezni su da dostave sledeću dokumentaciju:

- popunjen obrazac prijave, koji će biti objavljen na zvaničnoj internet stranici Sekretarijata;

- predračun ili ponudu za nabavku neophodne opreme ili mašine;

- potpisanu i overenu pismenu izjavu o ranije primljenim državnim pomoćima de minimis, koje su podnosiocu prijave dodeljene u tekućoj godini, kao i u prethodne dve fiskalne godine, u smislu člana 97. stav 1. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći;

- uverenje nadležne organizacione jedinice poreske uprave o tome da je podnosilac prijave izmirio sve dospele obaveze javnih prihoda, zaključno sa 31. decembrom 2015. godine;

- dokaz o registrovanoj preduzetničkoj radnji, odnosno o upisanoj privrednoj delatnosti;

- sredstvo obezbeđenja - garancija banke.

Član 6

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje nisu podnete na utvrđenom obrascu, prijave koje nisu podnela ovlašćena lica i koje nisu predmet javnog konkursa - neće se razmatrati. Prijave podnosilaca kojima su dodeljivana sredstva na osnovu konkursa Sekretarijata, a koji nisu u utvrđenom roku dostavili izveštaj o namenskom utrošku sredstava - neće se razmatrati.

Član 7

Postupak javnog konkursa za dodelu sredstava sprovodi komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar). Komisija ima tri člana, radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik.

Član 8

Komisija procenjuje i vrednuje pristigle prijave prema sledećim kriterijumima:

- ulaganje u razvoj proizvodnih delatnosti;

- udeo sopstvenih sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i mašina;

- povećanje zaposlenosti;

- značaj delatnosti za razvoj i unapređivanje privrede i preduzetništva u Autonomnoj pokrajini Vojvodini;

- podsticanje ženskog preduzetništva;

- podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Član 9

Komisija sačinjava listu vrednovanja i rangiranja prijava preduzetnika, mikro i malih pravnih lica na javni konkurs primenom kriterijuma iz člana 8. ove odluke i dostavlja pokrajinskom sekretaru na odlučivanje. Odluku o dodeli sredstava donosi pokrajinski sekretar u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka za podnošenje prijava. Iznos odobrenih sredstava može biti manji od traženih sredstava. Odluka o dodeli sredstava objavljuje se na internet stranici Sekretarijata www.spriv.vojvodina.gov.rs.

Član 10

Sekretarijat i korisnik sredstava zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana.

Korisnici sredstava po javnom konkursu dužni su da Sekretarijatu dostave izveštaj o realizaciji i korišćenju sredstava.

Sredstva iz stava 2. ovog člana podležu kontroli budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine i korisnik sredstava po konkursu dužan je da omogući nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".