PRAVILNIK
O NAČINU ZA PRIBAVLJANJE SAGLASNOSTI UPRAVLJAČA ŽELEZNIČKE INFRASTRUKTURE, SADRŽINI TEHNIČKE DOKUMENTACIJE I AKTIVNOSTIMA KOJE INVESTITOR KOMUNALNE INFRASTRUKTURE TREBA DA IZVRŠI TOKOM PRIBAVLJANJA SAGLASNOSTI UPRAVLJAČA ŽELEZNIČKE INFRASTRUKTURE, IZGRADNJE I EKSPLOATACIJE KROZ PRUŽNI POJAS

("Sl. glasnik RS", br. 23/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se način za pribavljanje saglasnosti upravljača železničke infrastrukture, sadržina tehničke dokumentacije i aktivnosti koje investitor komunalne infrastrukture treba da izvrši tokom pribavljanja saglasnosti upravljača železničke infrastrukture, izgradnje i eksploatacije kroz pružni pojas.

Član 2

Investitor komunalne infrastrukture pisanim zahtevom pribavlja saglasnost za izgradnju i eksploataciju komunalne infrastrukture kroz pružni pojas, ispod, pored ili iznad pruge, na osnovu prethodno pribavljenih tehničkih uslova upravljača železničke infrastrukture za izradu tehničke dokumentacije.

Investitor komunalne infrastrukture u zahtevu traži uslove za provođenje komunalne infrastrukture ispod, pored ili iznad železničke pruge. Upravljač železničke infrastrukture u tehničkim uslovima definiše mesto, način i uslove za projektovanje, izgradnju i eksploataciju komunalne infrastrukture kroz pružni pojas, kako bi povećao nivo bezbednosti železničkog saobraćaja.

Član 3

Pisani zahtev za izdavanje tehničkih uslova sadrži:

1) naziv, odnosno ime i prezime, punu adresu i telefon za kontakt podnosioca zahteva i lica zaduženog za kontakt;

2) naziv investitora na koga glase tehnički uslovi (tačan naziv i adresa) i podatke o pravnom subjektu koji snosi troškove izdavanje tehničkih uslova (za pravna lica - tačan naziv, adresa, PIB, matični broj i tekući račun);

3) vrstu objekta ili instalacije na kome se izvode radovi;

4) idejno tehničko rešenje komunalne infrastrukture, koje sadrži situacioni plan u državnom koordinatnom sistemu u odgovarajućoj razmeri sa lokacijom objekta u odnosu na železničku prugu, udaljenost od osovine najbližeg koloseka, odnosno planirano mesto ukrštanja instalacije sa železničkom prugom (kilometarski položaj), način planiranog vođenja objekta - u nivou koloseka, ispod koloseka ili iznad koloseka, planiranu visinu objekta i druge tehničke karakteristike;

5) planski dokument, odnosno separat urbanističkog dokumenta kojim je predviđena izgradnja objekta komunalne infrastrukture;

6) vlasnički list sa kopijom plana, svih katastarskih parcela na kojima se planiraju izvoditi radovi u zoni železničke pruge, kao i tačno definisanu granicu železničkog zemljišta sa vidljivim brojevima katastarskih parcela.

Član 4

U zavisnosti od zahteva, priložene dokumentacije i ispunjenosti uslova za izdavanje tehničkih uslova, upravljač železničke infrastrukture sprovodi postupak izdavanja tehničkih uslova u roku od 15 dana, odnosno 30 dana za objekte iz člana 133. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US, 24/11, 121/12, 42/13 - US, 50/13 - US, 98/13 - US, 132/14 i 145/14), od dana prijema zahteva od strane nadležnog organa.

Ukoliko podnosilac zahteva ne dostavi potrebnu dokumentaciju predviđenu članom 3. ovog pravilnika upravljač infrastrukture podnosiocu zahteva dostavlja obaveštenje o nedostacima dokumentacije.

Član 5

Stručna komisija upravljača železničke infrastrukture vrši uvid na licu mesta radi utvrđivanja tehničkih činjenica za provođenje komunalne infrastrukture kroz pružni pojas.

Tehnički uslovi sastavljaju se u pisanoj formi na osnovu elemenata iz pisanog zahteva i činjenica o tehničkim mogućnostima koje su utvrđene na licu mesta.

Izdati tehnički uslovi od strane upravljača železničke infrastrukture važe dve godine od dana izdavanja i isti se mogu produžiti pre isteka ovog roka.

U tehničkim uslovima definiše se tehnička dokumentacija koju je potrebno izraditi da bi se pribavila saglasnost upravljača železničke infrastrukture.

Član 6

Pisani zahtev za izdavanje saglasnosti upravljača železničke infrastrukture za provođenje komunalne infrastrukture kroz pružni pojas sadrži:

1) naziv, odnosno ime i prezime, punu adresu i telefon za kontakt podnosioca zahteva odnosno lica zaduženog za kontakt;

2) naziv investitora na koga treba da glasi saglasnost (tačan naziv i adresa) i podatke o pravnom subjektu koji snosi troškove izdavanje saglasnosti (za pravna lica - tačan naziv, adresa, PIB, matični broj i tekući račun);

3) idejni projekat ili projekat za građevinsku dozvolu, urađen u skladu sa železničkim tehničkim uslovima upravljača železničke infrastrukture i drugim uslovima nadležnih institucija.

Član 7

Uz zahtev za izdavanje saglasnosti iz člana 6. ovog pravilnika prilaže se tehnička dokumentacija u jednom štampanom i jednom elektronskom primerku.

Upravljač železničke infrastrukture vrši pregled tehničke dokumentacije i utvrđuje da li je u istoj postupljeno u skladu sa tehničkim uslovima.

Član 8

Investitor komunalne infrastrukture otpočinje i vrši izvođenje radova u pružnom pojasu pod železničkim nadzorom. Železnički nadzor određuje upravljač železničke infrastrukture u cilju očuvanja bezbednosti javnog železničkog saobraćaja i zaštite javne železničke infrastrukture.

Investitor komunalne infrastrukture podnosi zahtev za obezbeđenje termina za izvođenje radova u pružnom pojasu i obezbeđenje lica za nadzor upravljača železničke infrastrukture za izvođenje radova 15 dana pre planiranog početka radova.

Međusobna prava i obaveze između investitora komunalne infrastrukture i upravljača železničke infrastrukture uređuju se ugovorom.

Investitor komunalne infrastrukture da pre početka izvođenja radova pribavlja građevinsku dozvolu, odnosno odobrenje za rekonstrukciju komunalne infrastrukture.

O izvedenim radovima sačinjava se zapisnik kojim se konstatuje da su radovi izvedeni prema verifikovanoj tehničkoj dokumentaciji. Uz zapisnik se prilaže elaborat geodetskog snimka i upotrebna dozvola za izvedeni objekat.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".