PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I NAČINU NAGRAĐIVANJA DAROVITIH UČENIKA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 8/2016)

Član 1

Pravilnikom o kriterijumima i načinu nagrađivanja darovitih učenika (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuju se kriterijumi i način nagrađivanja darovitih učenika osnovnih i srednjih škola sa prebivalištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, koji su osvojili prvo mesto odnosno zlatnu medalju na republičkim takmičenjima ili postigli značajne rezultate u inostranstvu u oblasti obrazovanja, nauke, tehnike, kulture, umetnosti i sporta i njihovih mentora.

Član 2

Sve imenske reči koje se u ovom pravilniku koriste u muškom rodu, a imaju i ženski rod, podrazumevaju i istovremeno obuhvataju iste imenske reči u ženskom rodu.

Član 3

Predloge za nagrađivanje darovitih učenika i njihovih mentora dostavljaju vaspitno-obrazovne ustanove i drugi predlagači utvrđeni članom 2. Odluke o nagrađivanju darovitih učenika osnovnih i srednjih škola.

Predlozi iz stava 1. ovog člana dostavljaju se Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, najkasnije do 31. oktobra tekuće godine na obrascu koji se nalazi na internet sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, u okviru konkursne dokumentacije. Uz predlog se obavezno dostavljaju dokazi o ostvarenim rezultatima na reprezentativnim takmičenjima u zemlji ili inostranstvu i ostali značajni podaci o učeniku (nagrade, priznanja, aktivnosti, istraživački radovi, angažovanja).

Član 4

Reprezentativnim takmičenjem u zemlji ili inostranstvu smatraju se takmičenja koja se nalaze u kalendaru takmičenja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola za tekuću školsku godinu - koji donosi nadležno ministarstvo; takmičenja prvog ranga prema standardima za rangiranje muzičkih takmičenja u oblasti muzičke i baletske umetnosti za tekuću školsku godinu - koje donosi nadležno ministarstvo, kao i za takmičenja, smotre ili manifestacije za koje Komisija utvrdi da su od posebnog značaja za razvoj obrazovanja, nauke, tehnike, kulture, umetnosti i sporta.

Član 5

Kriterijumi za izbor između kandidata za dodelu nagrada su:

- osvojeno prvo mesto odnosno zlatna medalja na republičkim takmičenjima kao i značajni rezultati na takmičenjima u inostranstvu;

- broj osvojenih bodova na takmičenju, ukoliko ima više kandidata sa osvojenim prvim mestom;

- opšti uspeh u redovnom školovanju, ukoliko ima više kandidata sa osvojenim prvim mestom;

- nivo takmičenja u oblasti za koju se dodeljuje nagrada;

- kontinuitet uspešnosti na takmičenjima.

Član 6

Komisija razmatra predloge i u skladu sa kriterijumima iz člana 5. ovog Pravilnika i daje predloge za nagrađivanje.

Komisija radi u sednicama i može da radi ako je sednici prisutno više od polovine članova Komisije.

Članovi Komisije će predlog odluke o izboru učenika doneti većinom glasova prisutnih članova Komisije. O radu Komisije vodi se zapisnik.

Kada hitnost ili druge okolnosti to nalažu, sednica Komisije može se održati telefonski ili putem elektronske pošte (e-mail). Smatraće se da je predlog odluke donet u slučaju kada se većina članova Komisije telefonom ili elektronskom poštom izjasni za to.

Član 7

Prilikom utvrđivanja predloga odluke, Komisija vrši uvid u rezultate sa takmičenja darovitih učenika iz oblasti obrazovanja, nauke, tehnike, kulture, umetnosti i sporta koje organizuju pojedina stručna društava iz:

- srpskog jezika;

- srpskog jezika kao nematernjeg;

- jezika nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini;

- stranih jezika (engleski, nemački, ruski i francuski);

- istorije;

- matematike;

- informatike;

- fizike;

- hemije;

- biologije;

- geografije;

- tehničkog obrazovanja;

- muzike i baletske umetnosti;

- sporta.

Ukoliko u određenoj oblasti nije postignut rezultat na takmičenju u organizaciji iz prethodnog stava, može biti vrednovan i uspeh postignut na smotri ili manifestaciji.

Komisija može predložiti da se u određenoj oblasti ne dodeli nagrada.

Član 8

Prilikom odlučivanja o specijalnoj diplomi, prednost će imati učenik koji je postigao vrhunske rezultate na takmičenjima u više oblasti ili je izuzetne rezultate postigao na takmičenju u inostranstvu.

Komisija će odlučujući o predlozima prijavljenih kandidata, uvažavajući kriterijume sadržane u članu 5. ovog Pravilnika, posebno ceniti konkurentnost na takmičenju (broj takmičara, kategoriju u okviru koje se učenik takmičio i dr.).

Prednost prilikom nagrađivanja za iste rezultate, imaće učenici završnih godina osnovne, odnosno srednje škole u odnosu na učenike mlađeg uzrasta, a mogu je imati i učenici koji su postigli vrhunske rezultate u više oblasti ili postižu vrhunske rezultate u kontinuitetu.

Član 9

Odluka o nagrađivanju objavljuje na Internet sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Predlagači koji nisu zadovoljni odlukom Komisije mogu izjaviti prigovor. Prigovor se podnosi Komisiji putem Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. O prigovoru odlučuje Komisija.

Član 10

Uz svakog nagrađenog darovitog učenika, nagrađuje se i njegov mentor.

Mentor je predmetni nastavnik ili profesor koji priprema darovitog učenika za takmičenja.

Mentor, u smislu ovog člana pravilnika, može biti samo jedan. Ukoliko je nagrađeni učenik imao više mentora, Komisija će pre utvrđivanja predloga odluke konsultovati direktora škole o tome koji će od kandidovanih mentora biti predložen za nagrađivanje.

Član 11

Donošenjem ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima i načinu nagrađivanja darovitih učenika br. 116-17-21/2014-02 od 20. oktobra 2014. godine.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".