PRAVILNIK
O PLANU PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA

("Sl. glasnik RS", br. 42/2010 i 24/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se Plan podračuna konsolidovanog računa trezora (u daljem tekstu: Plan računa) koji se vode kod Uprave za trezor (u daljem tekstu: Uprava), njegova sadržina, način korišćenja i vođenja podračuna.

Plan računa odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Podračuni konsolidovanog računa trezora (u daljem tekstu: računi) su:

1) računi gotovine;

2) računi plasmana;

3) obračunski računi;

4) računi korisnika budžetskih sredstava i organizacija za obavezno socijalno osiguranje i drugih korisnika javnih sredstava koji su uključeni u sistem konsolidovanog računa trezora (u daljem tekstu: korisnik sredstava);

4a) posebni namenski dinarski računi uključeni u sistem konsolidovanog računa trezora koji se otvaraju ostalim korisnicima javnih sredstava i ostalim - posebnim korisnicima javnih sredstava;

5) računi za uplatu javnih prihoda, računi za objedinjenu naplatu prihoda i evidencioni računi;

6) računi vanbilansne evidencije.

Član 3

Numerička oznaka kojom se identifikuju i klasifikuju imaoci računa i njihova sredstva sastoji se od tri odvojena dela u nizu, i to:

1) trocifrene oznake Uprave;

2) broja računa;

3) dvocifrenog kontrolnog broja.

Trocifrena oznaka Uprave je broj 840.

Broj računa je sadržan u drugom delu numeričke oznake kojom se identifikuju i klasifikuju imaoci računa i njihova sredstva, koji ima 13 mesta, tako da se na poslednja tri mesta upisuje broj računa iz Plana računa, a ispred njega, bez odvajanja, redni broj računa - individualna partija, koju dodeljuje Uprava.

Dvocifreni kontrolni broj izračunava se na način utvrđen propisom kojim se reguliše numerička identifikacija računa u platnom prometu.

Član 4

Na računu 100 - Gotovina u trezoru - blagajni, evidentira se promet i stanje gotovine u trezoru, odnosno blagajni organizacione jedinice Uprave, koja se koristi za potrebe platnog prometa.

Na računu 104 - Isplaćene vrednosnice, evidentira se promet i stanje isplaćenih vrednosnica u Upravi.

Na računu 105 - Čekovi primljeni od fizičkih lica, evidentiraju se čekovi primljeni od fizičkih lica po osnovu plaćanja koja oni izvrše u Upravi.

Na računu 106 - Platne kartice, evidentiraju se plaćanja fizičkih lica izvršena u Upravi platnom karticom.

Na računu 116 - Gotovina na putu - dotacije organizacionim jedinicama Uprave, evidentira se promet i stanje gotovine po osnovu dotacija organizacionim jedinicama Uprave.

Na računu 117 - Gotovina na putu - suvišci organizacionih jedinica Uprave, evidentira se promet i stanje gotovine po osnovu suvišaka organizacionih jedinica Uprave.

Član 5

Na računima plasmana (210, 211, 212, 213, 215 i 219), evidentira se promet i stanje sredstava koja trezor investira na finansijskom tržištu, plasira korisnicima sredstava, odnosno prenosi budžetu, kao pozajmicu za tekuću likvidnost.

Na računu 210 - Plasmani bankama - opozivi depoziti, evidentira se promet i stanje sredstava koja trezor plasira, odnosno prenosi bankama kao opozive depozite.

Na računu 211 - Interni plasmani - pozajmice, evidentira se promet i stanje sredstava koja trezor plasira korisnicima sredstava, odnosno prenosi budžetu, kao pozajmice za tekuću likvidnost.

Na računu 212 - Plasmani drugim trezorima, evidentira se promet i stanje sredstava koja trezor plasira drugim trezorima.

Na računu 213 - Plasmani bankama - oročeni depoziti, evidentira se promet i stanje sredstava koja trezor plasira, odnosno prenosi bankama kao oročene depozite.

Na računu 215 - Plasmani u hartije od vrednosti, evidentira se promet i stanje sredstava koja trezor plasira u hartije od vrednosti.

Na računu 219 - Ostali plasmani, evidentira se promet i stanje sredstava po osnovu ostalih plasmana koja vrši trezor u skladu sa propisima.

Za račune plasmana trezor vodi analitičku evidenciju po primaocima sredstava, radi praćenja izvršavanja njihovih obaveza, po osnovu primljenih sredstava.

Član 5a

Na računu 320 - Izvršenje prinudne naplate korisnika budžetskih sredstava Republike Srbije, evidentiraju se sredstva za izvršenje prinudne naplate korisnika budžetskih sredstava Republike Srbije koji plaćanje vrše preko računa za izvršenje budžeta Republike Srbije kroz sistem izvršenja budžeta Republike Srbije.

Na računu 340 - Izvršenje prinudne naplate korisnika budžetskih sredstava lokalne vlasti, evidentiraju se sredstva za izvršenje prinudne naplate korisnika budžetskih sredstava lokalne vlasti koji plaćanje vrše preko računa izvršenja budžeta lokalne vlasti.

Član 6

Na računu 505 - Konsolidovani računi trezora, evidentira se priliv i odliv sredstava na računima trezora, po osnovu plaćanja između tih računa i drugih računa, odnosno obezbeđuju se konsolidovani podaci o plaćanjima i o ukupnom stanju sredstava na računima trezora.

Na računu 516 - Klirinški račun za čekove, evidentira se kliring čekova koje primi Uprava radi njihove naplate putem međubankarskog obračuna čekova po tekućim računima građana.

Na računu 517 - Klirinški račun Uprave, kao pomoćnom obračunskom računu Uprave, evidentira se platni promet između Uprave i banaka, obračunat putem neto obračuna (kliringa) u Narodnoj banci Srbije. Eventualna stanja na ovom računu prenose se na račun 519.

Na računu 519 - Obračunski račun Uprave, evidentira se platni promet između Uprave i banaka, koji je obračunat preko sistema konsolidovanog računa trezora u Narodnoj banci Srbije.

Član 7

Na računu 546 - Poslati nalozi odobrenja, evidentiraju se nalozi odobrenja poslati bankama.

Na računu 547 - Poslati nalozi zaduženja, evidentiraju se nalozi zaduženja poslati bankama.

Na računu 556 - Primljeni nalozi odobrenja, evidentiraju se nalozi odobrenja primljeni od banaka.

Na računu 557 - Primljeni nalozi zaduženja, evidentiraju se nalozi zaduženja primljeni od banaka.

Stanje na računima 546, 547, 556 i 557 zatvara se preko računa 517, odnosno računa 519.

Član 8

Na računu 571 - Interni privremeni račun, evidentiraju se nalozi koji se ne mogu izvršiti na odgovarajući račun, do obezbeđivanja uslova za njihovo izvršavanje. U okviru ovog računa otvaraju se individualne partije po organizacionim delovima Uprave.

Na računu 572 - Obračun gotovine sa Narodnom bankom Srbije, evidentira se obračun gotovine, koju organizaciona jedinica Uprave primi od Narodne banke Srbije, odnosno preda Narodnoj banci Srbije.

Na računu 573 - Račun za evidentiranje naloga vraćenih bankama, evidentiraju se nalozi koji se ne mogu izvršiti na odgovarajući račun i kao neizvršeni vraćaju banci. U okviru ovog računa otvaraju se individualne partije po bankama.

Na računu 574 - Obračun gotovine sa bankama, evidentira se promet i stanje gotovine koju organizaciona jedinica Uprave preda banci ili preuzme od banke, po osnovu ustupanja gotovine, u skladu sa propisima.

Kod prijema gotovine u trezor - blagajnu Uprave od Narodne banke Srbije, odnosno banke zadužuje se račun 100, a odobrava račun 572, odnosno 574. Kod otpreme gotovine Narodnoj banci Srbije, odnosno banci odobrava se račun 100, a zadužuje račun 572, odnosno 574.

Član 9

Na računima korisnika sredstava posebno se vode:

1) sredstva izdvojena budžetom, odnosno finansijskim planom organizacije za obavezno socijalno osiguranje;

2) sredstva sopstvenih prihoda koja korisnik sredstava ostvaruje, u skladu sa zakonom.

Na drugim računima i ostalim računima vode se sredstva posebne namene, u skladu sa posebnim propisima.

Član 10

Na računima Republike Srbije (620, 621, 624 i 627), evidentira se promet i stanje sredstava na računu za izvršenje budžeta Republike, odnosno računima organa, organizacija i fondova Republike.

Na računima lokalne vlasti (640, 641, 644, 645 i 647), evidentira se promet i stanje sredstava na računima za izvršenje budžeta lokalne vlasti, odnosno računima organa, organizacija i fondova lokalne vlasti.

Na računima organizacija za obavezno socijalno osiguranje (650, 652, 654 i 657), evidentira se promet i stanje sredstava na računima organizacija za obavezno zdravstveno osiguranje, penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Na računima ustanova i drugih pravnih lica (660, 661, 664, 666, 667 i 668), evidentira se promet i stanje sredstava na računima ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti, odnosno zdravstva i socijalne zaštite i iz oblasti drugih delatnosti, koja koriste sredstva budžeta i organizacija za obavezno socijalno osiguranje.

Član 11

Na računima za posebne namene (720, 721, 724, 725, 726, 740, 741, 744, 745, 750, 752, 754, 760, 761 i 764), evidentira se promet i stanje sredstava za posebne namene korisnika sredstava koji su uključeni u konsolidovani račun trezora Republike Srbije, odnosno u konsolidovani račun trezora lokalne vlasti, čije je korišćenje i namena utvrđena: zakonom (plate, naknade i dr.), međunarodnim ugovorom (programi i projekti), ugovorom o donaciji, kreditu, odnosno zajmu, sredstva samodoprinosa čija se namena utvrđuje odlukom jedinice lokalne samouprave i druga namenska sredstva čiji promet i stanje je potrebno da se vode na posebnom računu, po odluci organa Republike Srbije, odnosno organa lokalne vlasti, ili odluci organa upravljanja korisnika javnih sredstava.

Član 11a

Na računu 723 - Posebni namenski dinarski račun ostalih korisnika javnih sredstava u nadležnosti direktnih korisnika budžetskih sredstava Republike Srbije, evidentira se promet i stanje dinarskih sredstava prenetih iz budžeta. Ovaj račun se konsoliduje u okviru konsolidovanog računa trezora Republike Srbije.

Na računu 743 - Posebni namenski dinarski račun ostalih korisnika javnih sredstava u nadležnosti direktnih korisnika budžetskih sredstava lokalne vlasti, evidentira se promet i stanje dinarskih sredstava prenetih iz budžeta. Ovaj račun se konsoliduje u okviru konsolidovanog računa trezora lokalne vlasti.

Na računu 763 - Posebni namenski dinarski račun ostalih - posebnih korisnika javnih sredstava, evidentira se promet i stanje dinarskih sredstava prenetih iz budžeta pravnim licima i drugim subjektima koji ne pripadaju javnom sektoru. Ovaj račun se konsoliduje u okviru konsolidovanog računa trezora lokalne vlasti.

Ostali i ostali - posebni korisnici javnih sredstava mogu da otvore najviše dva računa iz iste grupe (723, 743 ili 763), i to samo u slučaju da je jedan od njih predviđen za sredstva koja su, saglasno zakonu, izuzeta od izvršenja prinudne naplate.

Član 12

Na računu 801 - Računi za stečaj i likvidaciju, evidentira se promet i stanje sredstava korisnika sredstava u stečaju i likvidaciji.

Na računu 802 - Računi sudskih depozita, evidentira se promet i stanje sredstava koja su izdvojena na ovaj račun, na osnovu odgovarajućeg akta suda.

Na računu 803 - Račun sredstava koja se ne koriste, evidentira se promet i stanje sredstava koja Uprava prenese na ovaj račun sa računa na kojim nije bilo prometa više od dve godine i za koje imaoci računa, na zahtev Uprave, nisu izjavili da je potrebno dalje vođenje računa.

Na računu 804 - Drugi posebni depoziti, evidentira se promet i stanje sredstava prenetih na ovaj račun po raznim osnovama, na osnovu akta korisnika sredstava, odnosno nadležnog organa.

Na računu 806 - Računi prenetih sredstava za gotovinske isplate, evidentira se promet i stanje sredstava prenetih iz budžeta po zahtevu korisnika sredstava koji nemaju račun za redovno poslovanje, radi gotovinske isplate.

Na računu 812 - Računi prenetih sredstava trezoru od drugih trezora, evidentira se promet i stanje sredstava, koje trezoru prenose drugi trezori.

Član 13

Na računu 843 - Računi za uplatu javnih prihoda, evidentiraju se uplate i raspored poreza, taksa, doprinosa i drugih javnih prihoda koji pripadaju budžetu Republike Srbije, budžetima lokalne vlasti, organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja i drugim korisnicima javnih prihoda.

Na računu 845 - Evidencioni računi prihoda organa i drugih korisnika sredstava, evidentiraju se prihodi koje ostvaruju organi Republike, organi lokalne vlasti i drugi korisnici sredstava, koji imaju karakter javnih prihoda. Na ovom računu mogu se evidentirati i prihodi koje ostvaruju javne agencije i druga regulatorna tela, koji imaju karakter sopstvenih prihoda.

Naplaćeni javni prihodi prenose se sa računa 845 na račune za uplatu javnih prihoda (843), a naplaćeni sopstveni prihodi javnih agencija i drugih regulatornih tela na njihove račune sopstvenih prihoda.

Na računu 848 - Račun za objedinjenu naplatu prihoda za određene namene na osnovu elektronske prijave.

Na računu 849 - Računi za objedinjenu naplatu prihoda, evidentiraju se prihodi koji se naplate objedinjeno i raspoređuju na učesnike u tom prihodu.

Na računu 860 - Evidencioni računi za isplatu plata - obrazovanje, evidentira se promet i stanje sredstava prenetih za isplatu plata, dodataka i naknada plata zaposlenih, odnosno naknada lica angažovanih po ugovoru kod indirektnih korisnika budžetskih sredstava za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Član 14

Na računima vanbilansne evidencije (992 i 997) vodi se evidencija o ostavama, odnosno ostavljačima ostava.

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o planu podračuna konsolidovanog računa trezora ("Službeni glasnik RS", broj 92/02).

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PLAN RAČUNA

 

Broj
računa

Naziv računa

1

2

 

RAČUNI GOTOVINE

100

Gotovina u trezoru - blagajni

104

Isplaćene vrednosnice

105

Čekovi primljeni od fizičkih lica

106

Platne kartice

116

Gotovina na putu - dotacije unutrašnjim jedinicama Uprave

117

Gotovina na putu - suvišci unutrašnjih jedinica Uprave

 

RAČUNI PLASMANA

210

Plasmani bankama - opozivi depoziti

211

Interni plasmani - pozajmice

212

Plasmani drugim trezorima

213

Plasmani bankama - oročeni depoziti

215

Plasmani u hartije od vrednosti

219

Ostali plasmani

RAČUNI ZA IZVRŠENJE PRINUDNE NAPLATE

320

Računi korisnika budžetskih sredstava Republike Srbije koji plaćanje vrši preko računa za izvršenje budžeta Republike Srbije kroz sistem izvršenja budžeta Republike Srbije

340

Računi korisnika budžetskih sredstava lokalne vlasti koji plaćanje vrše preko računa izvršenja budžeta lokalne vlasti

 

OBRAČUNSKI RAČUNI

 

Konsolidovani računi trezora i obračunski računi platnog prometa

505

Konsolidovani računi trezora

516

Klirinški račun za čekove

517

Klirinški račun Uprave

519

Obračunski račun Uprave

546

Poslati nalozi odobrenja

547

Poslati nalozi zaduženja

556

Primljeni nalozi odobrenja

557

Primljeni nalozi zaduženja

 

Računi internih obračuna

571

Interni privremeni račun

572

Obračun gotovine sa Narodnom bankom Srbije

573

Račun za evidentiranje naloga vraćenih bankama

574

Obračun gotovine sa bankama

 

RAČUNI KORISNIKA SREDSTAVA

 

Računi za redovno poslovanje

 

Računi Republike Srbije

620

Račun za izvršenje budžeta Republike Srbije

621

Računi organa Republike Srbije

624

Računi fondova Republike Srbije

627

Računi organa Republike Srbije - sopstveni prihodi

 

Računi lokalne vlasti

640

Računi za izvršenje budžeta lokalne vlasti

641

Računi organa lokalne vlasti

644

Računi fondova lokalne vlasti

645

Računi mesnih zajednica

647

Računi organa lokalne vlasti - sopstveni prihodi

 

Računi organizacija za obavezno socijalno osiguranje

650

Računi organizacije za zdravstveno osiguranje

652

Računi organizacije za penzijsko i invalidsko osiguranje

654

Računi organizacije za osiguranje za slučaj nezaposlenosti

657

Računi organizacija obaveznog socijalnog osiguranja - sopstveni prihodi

 

Računi ustanova i drugih pravnih lica

660

Računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti

661

Računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite

664

Računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti drugih delatnosti

666

Računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti - sopstveni prihodi

667

Računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite - sopstveni prihodi

668

Računi ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti drugih delatnosti - sopstveni prihodi

RAČUNI ZA POSEBNE NAMENE

Računi za posebne namene Republike Srbije

720

Računi za posebne namene za izvršenje budžeta i za poslove trezora Republike Srbije

721

Računi za posebne namene organa Republike Srbije

724

Računi za posebne namene fondova Republike Srbije

725

Transferni račun direktnih korisnika budžetskih sredstava Republike Srbije za devizna sredstva u dinarskoj protivvrednosti po programima EU

726

Zbirni račun dinarskih sredstava iz različitih izvora direktnih korisnika budžetskih sredstava Republike Srbije namenjenih za izmirenje obaveza prema krajnjem korisniku po konkretnom programu/projektu

Računi za posebne namene lokalne vlasti

740

Računi za posebne namene za izvršenje budžeta i za poslove trezora lokalne vlasti

741

Računi za posebne namene organa lokalne vlasti

744

Računi za posebne namene fondova lokalne vlasti

745

Računi za posebne namene mesnih zajednica

Računi za posebne namene organizacija za obavezno socijalno osiguranje

750

Računi za posebne namene organizacije za zdravstveno osiguranje

752

Računi za posebne namene organizacije za penzijsko i invalidsko osiguranje

754

Računi za posebne namene organizacije za osiguranje za slučaj nezaposlenosti

Računi za posebne namene ustanova i drugih pravnih lica

760

Računi za posebne namene ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti

761

Računi za posebne namene ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite

764

Računi za posebne namene ustanova i drugih pravnih lica iz oblasti drugih delatnosti

POSEBNI NAMENSKI DINARSKI RAČUNI

723

Posebni namenski dinarski račun ostalih korisnika javnih sredstava u nadležnosti direktnih korisnika budžetskih sredstava Republike Srbije

743

Posebni namenski dinarski račun ostalih korisnika javnih sredstava u nadležnosti direktnih korisnika budžetskih sredstava lokalne vlasti

763

Posebni namenski dinarski račun ostalih - posebnih korisnika javnih sredstava

 

Ostali računi

801

Računi za stečaj i likvidaciju

802

Računi sudskih depozita

803

Račun sredstava koja se ne koriste

804

Drugi posebni depoziti

806

Računi prenetih sredstava za gotovinske isplate

812

Računi prenetih sredstava trezoru od drugih trezora

 

RAČUNI ZA UPLATU JAVNIH PRIHODA, RAČUNI ZA OBJEDINJENU NAPLATU PRIHODA I EVIDENCIONI RAČUNI

843

Računi za uplatu javnih prihoda

845

Evidencioni računi prihoda organa i drugih korisnika sredstava

848

Račun za objedinjenu naplatu prihoda za određene namene na osnovu elektronske prijave

849

Računi za objedinjenu naplatu prihoda

860

Evidencioni računi za isplatu plata - obrazovanje

 

RAČUNI VANBILANSNE EVIDENCIJE

992

Ostave

997

Ostavljači ostava