UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE GLASANJA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE, RASPISANIM ZA 24. APRIL 2016. GODINE, NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 25/2016)

 

Uvodna odredba

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuje sprovođenje glasanja na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanim za 24. april 2016. godine, na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, kao neotuđivom delu Republike Srbije, u situaciji gde bez saradnje sa misijom OEBS nije moguće garantovati bezbedno sprovođenje izbornog postupka.

Organi za sprovođenje izbora

Član 2

Organi za sprovođenje izbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija su Republička izborna komisija i birački odbori.

Republička izborna komisija

Član 3

Republička izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 24. april 2016. godine i ovim uputstvom.

Birački odbori

Član 4

Birački odbori obavljaju poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 24. april 2016. godine, ovim uputstvom i pravilima kojima Republička izborna komisija bliže uređuje rad biračkih odbora na sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine.

Sastav biračkog odbora

Član 5

(1) Birački odbor čine tri člana.

(2) Birački odbor se imenuje na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora, pri čemu nijedna poslanička grupa, ili više poslaničkih grupa koju čine političke stranke koje su osnovale koaliciju političkih stranaka, ne može da ima više od polovine članova u svakom biračkom odboru.

(3) Rešenje o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju članova biračkih odbora Republička izborna komisija donosi najkasnije 13. aprila 2016. godine, u 24 časa.

(4) Predlog za imenovanje članova biračkih odbora poslaničke grupe podnose Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 10. aprila 2016. godine.

(5) Republička izborna komisija će blagovremeno utvrditi numerički prikaz merila za imenovanje članova biračkih odbora.

Radna tela Republičke izborne komisije

Član 6

(1) Za svaki upravni okrug na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija Republička izborna komisija obrazuje radna tela Republičke izborne komisije (u daljem tekstu: radna tela), koja nisu organi za sprovođenje izbora, već obavljaju administrativno-tehničke poslove koje im poveri Republička izborna komisija.

(2) Radna tela pružaju administrativno-tehničku pomoć biračkim odborima prilikom utvrđivanja rezultata glasanja i primopredaje izbornog materijala između Republičke izborne komisije i biračkih odbora.

(3) Radno telo za svaki upravni okrug čini šest članova.

(4) Radno telo čine članovi imenovani na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora, pri čemu nijedna poslanička grupa, ili više poslaničkih grupa koju čine političke stranke koje su osnovale koaliciju političkih stranaka, ne može da ima više od polovine članova u svakom radnom telu.

(5) Rešenje o obrazovanju radnih tela Republička izborna komisija donosi najkasnije 13. aprila 2016. godine u 24 časa.

(6) Predlog za imenovanje članova radnih tela poslaničke grupe podnose Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 10. aprila 2016. godine.

(7) Republička izborna komisija će blagovremeno utvrditi numerički prikaz merila za imenovanje članova radnih tela.

Biračka mesta

Član 7

(1) Biračka mesta na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija na kojima će se sprovesti izbori za narodne poslanike Narodne skupštine odrediće Republička izborna komisija na predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

(2) Prilikom određivanja biračkih mesta posebno će se voditi računa o bezbednosnoj situaciji na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

(3) Rešenje o određivanju biračkih mesta iz stava 1. ovog člana Republička izborna komisija donosi najkasnije 3. aprila 2016. godine u 24 časa.

Predaja izbornog materijala biračkim odborima pre glasanja

Član 8

(1) Izborni materijal za glasanje na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija koordinatori Republičke izborne komisije predaju neposredno biračkim odborima u opštini Raška, odnosno u gradu Vranje, 20. aprila 2016. godine.

(2) O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (NPRS KiM-1/16).

(3) Svi članovi biračkog odbora imaju pravo i dužnost da budu prisutni prilikom prijema izbornog materijala.

(4) O bezbednom transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta staraće se OEBS.

Predaja izbornog materijala neposredno koordinatoru Republičke izborne komisije posle glasanja

Član 9

(1) Pošto zatvore biračko mesto, članovi biračkog odbora dužni su da sprovedu sledeće radnje:

1) da neupotrebljene glasačke listiće za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine stave u poseban koverat i da ga zapečate;

2) da zapečaćenu glasačku kutiju sa svim upotrebljenim glasačkim listićima, zajedno sa izvodom iz biračkog spiska i zapečaćenim kovertom u kojem se nalaze neupotrebljeni glasački listići bez odlaganja odnesu u opštinu Raška, odnosno u grad Vranje, gde je predaju koordinatorima Republičke izborne komisije.

(2) Svaki član biračkog odbora ima pravo i dužnost da nadzire prenošenje glasačke kutije i drugog izbornog materijala od biračkog mesta do opštine Raška, odnosno do grada Vranja.

(3) O bezbednom transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza staraće se OEBS.

(4) O primopredaji iz stava 1. tačka 2) ovog člana sastavlja se zapisnik na propisanom obrascu (NPRS KiM-2/16).

(5) Sva tri člana biračkog odbora imaju pravo i dužnost da prisustvuju predaji izbornog materijala koordinatoru Republičke izborne komisije.

Utvrđivanje rezultata glasanja

Član 10

(1) Koordinatori Republičke izborne komisije organizovaće da članovi biračkih odbora u opštini Raška, odnosno u gradu Vranje otvore glasačke kutije, utvrde rezultate izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, popune zapisnike o radu biračkog odbora na obrascu propisanom Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 24. april 2016. godine (Obrazac NPRS-14/16), kao i da se izborni materijal sa zapisnicima o radu biračkih odbora prenese u sedište Republičke izborne komisije.

(2) Na sprovođenje izbora na biračkim mestima i utvrđivanje rezultata glasanja na svim biračkim mestima na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija shodno se primenjuju pravila kojima Republička izborna komisija bliže uređuje rad biračkih odbora na sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine.

Obrasci za sprovođenje pojedinih izbornih radnji

Član 11

Pojedine radnje iz ovog uputstva vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

1. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između koordinatora Republičke izborne komisije i biračkog odbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (NPRS KiM-1/16);

2. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i koordinatora Republičke izborne komisije (NPRS KiM-2/16).

Završne odredbe

Član 12

Na sva ostala pitanja koja nisu uređena ovim uputstvom, shodno se primenjuju odredbe Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 24. april 2016. godine.

Član 13

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac NPRS KiM-1/16

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I BIRAČKOG ODBORA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

 

Obrazac NPRS KiM-2/16

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU BIRAČKOG ODBORA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA I KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE