PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA SUBOTICE ZA 2016. GODINU

("Sl. list grada Subotice", br. 7/2016)

I

Ovim Programom utvrđuju se planirani prihodi i namena korišćenja sredstava za aktivnosti koje se tokom 2016. godine planiraju u oblasti zaštite i unapređivanja životne sredine.

Za realizaciju Programa planiraju se sredstva u budžetu Grada Subotice za 2016. godinu ("Službeni list Grada Subotice", br. 46/15) koja će se realizovati putem Fonda za zaštitu životne sredine Grada Subotice u iznosu od 130.000.000,00 dinara.

II

Sredstva Fonda iz tačke I stav 2. ovog programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa upravljanja zaštićenim područjima; podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; aktivnosti iz oblasti upravljanja otpadom; edukacije i jačanja svesti o potrebi zaštite životne sredine; informisanja i objavljivanja podataka o stanju životne sredine; troškova realizacije programa, kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u Gradu, i to:

1. Upravljanje zaštitom životne sredine i prirodnih vrednosti - 81.600.000,00 dinara

Planira se finansijska i stručna pomoć u realizaciji programa i aktivnosti koji se odnose naročito na:

1.1. realizaciju Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline donet Odlukom o donošenju Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline ("Službeni list Grada Subotice", br. 24/14) i to:

1.1.1. mere za poboljšanje prečišćavanja otpadnih voda sa ciljem prilagođavanja specifičnostima recipijenta - osetljivog ekosistema Palićkog jezera (tačka 1.1. - Povećanje efikasnosti i stabilizacija rada uređaja za prečćavanje otpadnih voda); - nastavak realizacije mera po Programu za 2015. godinu na koji je data saglasnost resornog ministarstva;

1.1.2. realizacija radova na uspostavljanju i održavanju zaštitnog pojasa oko Palićkog jezera sa ciljem poboljšanja kvaliteta vode - sadnja i održavanje zelenih površina u priobalju (tačka 1.5. - Formiranje zaštitnih pojaseva radi smanjenja difuznog uliva nutrijenata i štetnih materija od poljoprivrednih aktivnosti u jezero), uključujući i eksproprijaciju zemljišta u priobalju; - nastavak realizacije mera po Programu za 2015. godinu na koji je data saglasnost resornog ministarstva;

1.1.3. sprečavanje zagađenja jezera Palić (tačka 1.2. - Rešavanje problema otpadnih voda na području naselja Palić) - izrada projektne dokumentacije za završetak kanalizacije na Paliću;

1.1.4. informativne i promotivno-edukativne i druge aktivnosti sa ciljem realizacije Plana (poglavlje IV - Informativne i obrazovne aktivnosti); - nastavak realizacije mera po Programu za 2015. godinu na koji je data saglasnost resornog ministarstva;

1.2. sprečavanje širenja invazivnih i alergenih biljaka na teritoriji Grada Subotice i unapređenje stanja javnih zelenih površina

1.3. obrazovne aktivnosti i aktivnosti jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, kao i omogućavanje učešća javnosti u donošenju odluka iz oblasti zaštite životne sredine;

1.4. sufinansiranje projektnih aktivnosti udruženja građana iz oblasti zaštite životne sredine;

1.5. druge programe i aktivnosti iz oblasti životne sredine za čijom se realizacijom ukaže potreba.

Za realizaciju navedenih aktivnosti potpisaće se ugovori sa ovlašćenim, stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast javnih nabavki, izuzev aktivnosti pod rednim brojem 1.4, koje će biti sufinansirane po sprovedenom javnom konkursu, u skladu sa Pravilnikom o načinu raspodele sredstava za finansiranje programa i projekata udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine iz budžeta Grada Subotice ("Službeni list Grada Subotice" br. 43/14).

Aktivnosti pod rednim brojem 1.1. su istovremeno i pripremne aktivnosti za realizaciju Projekta zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš, koji se realizuje u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW), a za koji je predviđeno finansiranje iz nepovratnih sredstava koje dodeljuje Vlada Nemačke u ukupnom iznosu od 6,5 miliona EUR. Ove aktivnosti predstavljaju preduslov za realizaciju pomenutog projekta, a izrada projektne dokumentacije za kanalizaciju naselja Palić i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na parcelama u priobalju mora biti završeno do januara 2017. godine, prema Zapisniku sa Treće misije za procenu koja je održana u novembru 2015. godine, a koji je potpisan od strane Nemačke razvojne banke (KfW), Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Subotice, JP Palić-Ludaš i JKP Vodovod i kanalizacija.

2. Upravljanje otpadom - 21.800.000,00 dinara

Planira se finansijska i stručna pomoć u realizaciji projekata i programa iz oblasti upravljanja otpadom kao i obaveza shodno odredbama Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 88/10) iz nadležnosti lokalne samouprave i to za:

• sanaciju i prevenciju nastajanja divljih deponija;

• nabavku opreme za unapređenje sistema upravljanja otpadom (postavljanje podzemnih kontejnera i obezbeđivanje odgovarajućih posuda za odlaganje otpada domaćinstvima i nabavku mašine za briketiranje biomase);

Za realizaciju navedenih aktivnosti potpisaće se ugovori sa ovlašćenim preduzećem, nakon sprovedenih odgovarajućih postupaka u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast javnih nabavki.

3. Praćenje kvaliteta elemenata životne sredine (monitoring) - 8.300.000,00 dinara

U 2016. godini planira se dalja kontinuirana kontrola i praćenje stanja životne sredine u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine (čl. 69-73.) i posebnim zakonima i to:

• kvaliteta vazduha i aeroalergenog polena,

• kvaliteta površinskih voda jezera Palić i Ludaš,

• nivoa komunalne buke,

• kvaliteta zemljišta.

Za realizaciju navedenih kontrola i praćenja potpisaće se ugovori sa ovlašćenim, stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast javnih nabavki.

4. Zaštita prirodnih vrednosti i unapređenje područja sa prirodnim svojstvima - 10.800.000,00 dinara

Sredstva će se koristiti za realizaciju programa upravljanja zaštićenim područjima od lokalnog značaja na teritoriji Grada Subotice, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode i drugim propisima iz oblasti zaštite prirode i to:

• sufinansiranje Godišnjeg programa upravljanja Parka prirode "Palić" za 2016. godinu i Godišnjeg programa upravljanja zaštićenim područjem Spomenik prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću" za 2016. godinu;

• sufinansiranje aktivnosti na očuvanju biološke i predeone raznovrsnosti, ekoloških koridora i drugih staništa od značaja za zaštitu prirode.

Za realizaciju navedenih aktivnosti potpisaće se ugovor sa upravljačem zaštićenih područja.

5. Sredstva u iznosu od 7.500.000,00 dinara utrošiće se za programe i projekte za koje su se stekle obaveze zaključivanjem ugovora u prethodnoj godini a koji se iz objektivnih razloga nisu realizovali do kraja 2015. godine, i to za: monitoring parametara životne sredine (ugovor zaključen do 30.06.2016. godine), projekte udruženja građana odobreni na osnovu javnog konkursa za aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine, izradu Projekta preparcelacije za obuhvat Plana detaljne regulacije za deo obalnog pojasa Palićkog jezera (istočna obala) i dr.

III

Finansiranje, odnosno sufinansiranje aktivnosti iz ovog Programa vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava prikupljenih u skladu sa Odlukom o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine ("Službeni list Grada Subotice", br. 45/14) i priliva namenskih ustupljenih sredstava u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04, 36/09, 36/09-dr.zakon, 72/09 i 43/11-US).

IV

U slučaju da se prihodi ne ostvare u planiranom iznosu, Gradonačelnik će, na predlog sekretarijata Gradske uprave nadležnog za poslove zaštite životne sredine, rešenjem utvrditi prioritetne aktivnosti.

V

Sredstva iz tačke I. ovog programa mogu da se uvećaju za iznos neraspoređenog viška namenskih prihoda koji se utvrdi po završnom računu budžeta Grada Subotice za 2015. godinu, kao i za iznos donacija i transfera od drugih nivoa vlasti, i mogu da se koriste za namene iz tačke II ovog programa bez prethodne saglasnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine na izmene ovog programa.

VI

Realizaciju ovog programa i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizaciju pojedinačnih programa i projekata i Izveštaj o realizaciji Programa sačinjava sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine.

VII

Ovaj program se objavljuje u "Službenom listu Grada Subotice".