ODLUKA
ODREĐIVANJU NAČINA DODELJIVANJA, KORIŠĆENJU I DRUGIM PITANJIMA U VEZI SA TAKSI STAJALIŠTIMA NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 7/2016)

Član 1

Ovom odlukom se određuje način dodeljivanja, korišćenje i druga pitanja u vezi sa taksi stajalištima. Razmeštaj taksi stajališta je određen Planom razmeštaja lokacija taksi stajališta ("Službeni list Grada Subotice", br. 47/2015) (u daljem tekstu: Plan).

Član 2

Prema kriterijumu načina korišćenja Plan predviđa stalna i prolazna taksi stajališta.

Stalna taksi stajališta su ona taksi stajališta koja se dodeljuju jednom taksi udruženju, odnosno taksi prevozniku na određeni vremenski period.

Prolazna taksi stajališta su ona taksi stajališta koja su podjednako dostupna svim taksi udruženjima, odnosno taksi prevoznicima i koriste se po principu "prvi stigao-prvi otišao", što znači da prvi taksi koji je stigao na taksi stajalište ima prednost pri prijemu putnika.

Izuzetno, prolazno taksi stajalište može promeniti kategoriju u stalno, i obrnuto.

Svako taksi stajalište raspolaže sa više parking mesta namenjenih taksi vozilima.

Član 3

Prilikom raspodele taksi stajališta taksi udruženjima, odnosno taksi prevoznicima vodiće se računa o faktičkom stanju zatečenom na dan 18.2.2016. godine, odnosno taksi udruženja ili taksi prevoznici koji na dan 18.2.2016. godine koriste odre eno taksi stajalište će imati prednost pri dodeli istog.

Taksi udruženju, odnosno taksi prevozniku se mogu dodeliti isključivo taksi stajališta koja su stalna.

Član 4

Osnovni kriterijum za dodelu taksi stajališta je broj vozila kojim raspolaže taksi udruženje, odnosno taksi prevoznik u trenutku podnošenja zahteva za dodelu stajališta.

U odnosu na kriterijum iz stava 1. gradonačelnik ima diskreciono pravo da dodeli podnosiocu zahteva odgovarajuću lokaciju predviđenu Planom.

Član 5

Taksi stajalište se dodeljuje na period od 5 godina rešenjem gradonačelnika.

Zahtev za dodelu taksi stajališta može podneti taksi udruženje osnovano u skladu sa odredbama posebnog zakona (u daljem tekstu: zahtev).

Izuzetno, zahtev može podneti i taksi prevoznik koji raspolaže sa najmanje tri vozila u trenutku podnošenja zahteva.

Taksi stajalište je moguće privremeno ustupiti na korišćenje u situaciji iz člana 14. stav 2. ove odluke.

Član 6

Taksi udruženje, odnosno taksi prevoznik podnosi zahtev organu Gradske uprave zaduženom za poslove saobraćaja.

Uz zahtev, taksi udruženje prilaže i fotokopije taksi dozvola svih vozača i vozila kao i izvod iz Registra udruženja koji se vodi pri Agenciji za privredne registre.

Član 7

Taksi udruženje, odnosno taksi prevoznik je u obavezi da podnese zahtev za produženje korišćenja taksi stajališta najkasnije 30 dana pre isteka vremena korišćenja iz člana 5. stav 1. ove odluke.

Član 8

U slučaju prestanka postojanja taksi udruženja, odnosno taksi prevoznika kome je dodeljeno taksi stajalište, prestaje da važi rešenje kojim je taksi stajalište dodeljeno tom taksi udruženju bez obzira na period iz člana 5. stav 1. ove Odluke.

Član 9

Taksi stajalište koje se ne koristi može na zahtev drugog taksi udruženja, odnosno taksi prevoznika kome je već dodeljeno neko drugo stajalište ili novoregistrovanog taksi udruženja biti dodeljeno, uz prethodnu ispunjenost uslova iz člana 4. ove odluke.

U slučaju da ne postoji slobodno stalno taksi stajalište, podnosiocu zahteva će biti dodeljeno jedno od prolaznih taksi stajališta, uz prethodnu prekategorizaciju prolaznog taksi stajališta u stalno taksi stajalište u smislu člana 2. stav 4. ove odluke.

Mogućnost povećanja broja stalnih taksi stajališta ograničen je faktički i prostorno Planom, odnosno ukupnim brojem predviđenih stajališta, što stalnih, što prolaznih.

Član 10

Obaveza održavanja taksi stajališta nakon dodele je na korisniku taksi stajališta.

Član 11

Ukoliko nastupe promene kod taksi udruženja takve prirode da utiču na činjenice koje se tiču kriterijuma iz člana 4. ove Odluke, taksi udruženje je u obavezi da o tim promenama obavesti organ Gradske uprave Grada Subotice nadležan za poslove saobraćaja u roku od 30 dana od dana nastupanja promene.

Član 12

Po isteku važenja rešenja o dodeli taksi stajališta, Grad Subotica ponovo stiče mogućnost raspolaganja sa istim.

Član 13

Taksi prevoznik za korišćenje taksi stajališta plaća taksu na godišnjem nivou određenu posebnim propisom.

Član 14

Ova Odluka predviđa mogućnost suspendovanja rešenja o dodeli taksi stajališta i to iz sledećih razloga:

1. Ukoliko taksi prevoznik u tekućoj godini duguje za prethodnu godinu iznos takse utvrđen posebnim propisom,

2. Ukoliko neadekvatno održava taksi stajalište, postavlja reklame ili na bilo koji drugi način menja izgled taksi stajališta utvrđen Planom;

3. Ukoliko ne prijavi promene iz člana 11. ove Odluke.

Trajanje mere iz stava 1. ovog člana može da traje dok se razlog suspendovanja ne otkloni, a najduže tri meseca od donošenja rešenja o suspendovanju.

Ukoliko se razlog iz stava 1. tačke 1, 2 i 3 ovog člana ne otkloni do isteka roka iz stava 2. ovog člana, nadležni organ će ukinuti rešenje o dodeli taksi stajališta taksi udruženju.

Za vreme dok traje suspenzija Grad Subotica će suspendovano taksi stajalište dati na korišćenje drugom/drugim taksi udruženju/udruženjima na korišćenje.

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".