PRAVILNIK
ZA OPREDELJIVANJE PODSTICAJNIH SREDSTAVA PUTEM KONKURSA ZA REALIZACIJU RADOVA NA UREĐENJU KANALSKE MREŽE U FUNKCIJI ODVODNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U 2016. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2016)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom za opredeljivanje podsticajnih sredstava putem konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuje se visina, namena i način dodele sredstava, pravo učešća, postupak s neblagovremenim i nekompletnim prijavama, razmatranje prijava, bodovanje i kriterijumi na osnovu kojih se opredeljuju sredstva, odlučivanje, ugovaranje, praćenje realizacije ugovora i druga pitanja značajna za realizaciju tačke II podtačka 2.1. Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2016. godini (u daljem tekstu: Program), koji je sastavni deo Pokrajinske skupštinske odluke o programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2016. godini ("Službeni list APV", broj 54/15).

Program iz stava 1. ovog člana donela je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat), zadužen je za njegovu realizaciju.

Visina, namena i način dodele sredstava

Član 2

Sredstva iz tačke II, podtačka 2.1. Programa iznose 590.000.000,00 dinara i opredeljena su za "Radove na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini".

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se putem konkursa koji se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine" i u jednom od glasila koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine, kao i na internet stranici Sekretarijata (u daljem tekstu: Konkurs).

Konkurs je otvoren zaključno sa 05.04.2016. godine

Putem konkursa, sredstva se opredeljuju za realizaciju radova na uređenju otvorene kanalske mreže (kanali, propusti, ustave, crpne stanice sa pratećim elektro-mašinskom opremom i drugi objekti sa potrebnim elementima na kanalskoj mreži) u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Sredstva za sufinansiranje u visini do 55% od ukupne vrednosti radova obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat). Preostala sredstva obezbeđuju lokalne samouprave.

Dokumentacija podneta na Konkurs se ne vraća.

Pravo učešća na konkursu i dokumentacija koja se podnosi na konkurs

Član 3

Pravo učešća na konkursu imaju lokalne samouprave (gradovi/opštine) s teritorije AP Vojvodine.

Konkursna dokumentacija koja se podnosi na konkurs:

1. prijava na konkurs (obrazac prijave dostupan je u elektronskom obliku na veb-sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs);

2. fotokopija PIB obrasca;

3. fotokopija kartona deponovanih potpisa;

4. akt - koji je potpisao gradonačelnik, odnosno predsednik opštine - o pristupanju uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, donet u toku 2016. godine, u kome je iznos sopstvenih sredstava koja će lokalna samouprava obezbediti za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta;

5. saglasnost JVP "Vode Vojvodine" na predlog radova koji je dostavila lokalna samouprava;

6. elaborat za učešće na konkursu za uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta sa svim potrebnim elementima. Elaborat treba da sadrži: ukupnu dužinu kanalske mreže kojom upravlja JVP "Vode Vojvodine" na teritoriji lokalne samouprave, situacioni plan s kanalima koji se uređuju, tabelarni pregled katastarskih opština za koje se planiraju radovi s dužinama kanala koji se uređuju po katastarskim opštinama i vrednostima radova s PDV-om po katastarskim opštinama, predmer i predračun radova sa uračunatim PDV-om, Elaborat izrađuje JVP "Vode Vojvodine", na osnovu usvojenog predloga radova za sufinansiranje koji je dostavila lokalna samouprava;

7. izvodi stanja na računu lokalne samouprave, kao dokaz da je u celosti izvršena avansna uplata na račun JVP "Vode Vojvodine" po ugovoru zaključenom na bazi Konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2015. godini (dostavljaju samo one lokalne samouprave koje do dana objavljivanja ovog konkursa nisu izvršile avansnu uplatu na račun JVP "Vode Vojvodine", po ugovoru zaključenom na bazi Konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2015. godini).

Postupanje s neblagovremenim i nepotpunim prijavama

Član 4

Komisija neće razmatrati prijave:

- koje su neblagovremene,

- koje su podnela lica koja nemaju pravo da učestvuju na konkursu.

Podnosioci nepotpunih prijava biće pozvani da dopune dokumentaciju u roku od sedam (7) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju, prijava će biti odbijena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 5

Podnete prijave razmatra i predlog za konačnu odluku o dodeli sredstava daje Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju imenuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretar) iz redova zaposlenih u Sekretarijatu.

Po potrebi, članovi Komisije mogu biti i eminentni stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Konkurs.

Komisija sačinjava zapisnik u kom će navesti podnosioce prijave koji ispunjavaju uslove propisane Konkursom, vrednovanje prijava u skladu s članom 6. Pravilnika, predlog za dodelu sredstava, kao i podnosioce prijava kojima su prijave odbijene i razloge odbijanja.

U slučaju da vrednost radova po svim ispravnim prijavama na konkurs bude takva da zahteva da učešće Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo bude veće od 590.000.000,00 dinara, vršiće se redukcija podnetih zahteva, pri čemu će se većina radova ugovarati s lokalnim samoupravama sa ostvarenim većim brojem bodova.

Rezultati Konkursa biće objavljeni na zvaničnom sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Odlukom o dodeli sredstava, utvrdiće se pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), a podnosiocima prijave kojima nisu odobrena sredstva navešće se razlozi odbijanja.

Odluku o dodeli sredstava iz prethodnog stava donosi Sekretar, na osnovu predloga Komisije.

Odluka je konačna i protiv nje se ne može izjaviti žalba, niti se može voditi upravni spor.

Kriterijumi za dodelu sredstava

Član 6

Pristigle prijave bodovaće se na sledeći način:

• Visina procentualnog učešća lokalnih samouprava u sufinansiranju

Broj bodova

Učešće lokalne samouprave

≥ 53% 20 bodova

Učešće lokalne samouprave

50-52,99% 15 bodova

Učešće lokalne samouprave

47-49,99% 10 bodova

Učešće lokalne samouprave

45-46,99% 5 bodova

• Izvršena uplata avansa po ugovoru zaključenom na bazi Konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2015. godini

Broj bodova

Lokalne samouprave koje su u celosti izvršile uplatu avansa do zaključenja Konkursa

5 bodova

Lokalne samouprave koje nisu u celosti izvršile uplatu avansa

0 bodova

Maksimalno moguć broj bodova je 25.

Ugovor o realizaciji aktivnosti

Član 7

Nakon donošenja odluke kojom se opredeljuju sredstva, Sekretar u ime Sekretarijata zaključuje s lokalnom samoupravom i JVP "Vode Vojvodine" ugovor o realizaciji aktivnosti (u daljem tekstu: Ugovor).

Obavezni elementi Ugovora jesu:

- iznos opredeljenih sredstava;

- namena za koju se opredeljuju sredstva;

- prava i obaveze davaoca i korisnika sredstava;

- pravdanje obezbeđenih sredstava;

- ostali elementi značajni za realizaciju ugovorenih aktivnosti;

Realizacija ugovorenih obaveza

Član 8

Ugovorne strane saglasne su da JVP "Vode Vojvodine", u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, odaberu izvođače radova za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže koja je u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Odmah nakon zaključenja ugovora sa izvođačem radova, JVP "Vode Vojvodine" dostaviće i svim ugovornim stranama:

- ugovor sa izvođačem radova;

- akt kojim je određen nadzorni organ za radove iz člana 1. ovog ugovora.

Avansna uplata sredstava i plaćanje izvedenih radova

Član 9

Sredstva za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže, u skladu s potpisanim ugovorom o sufinansiranju, lokalne samouprave uplatiće na račun JVP "Vode Vojvodine" do uvođenja u posao izvođača izabranog u postupku javne nabavke.

Plaćanja na ime izvršenih radova, izvođačima radova obavlja JVP "Vode Vojvodine", u skladu s rokovima definisanim ugovorom.

Plaćanje se vrši prvo iz sredstava koja, kao svoje učešće, obezbeđuju lokalne samouprave, a nakon toga - iz sredstava koja, kao učešće, obezbeđuje Sekretarijat.

Član 10

Radove koje obavlja izvođač radova nadziraće JVP "Vode Vojvodine".

Praćenje realizacije Ugovora

Član 11

Administrativnu kontrolu realizacije ugovorenih obaveza sprovodi Sekretarijat.

Završne odredbe

Član 12

Pravilnik stupa na snagu onog dana kada ga potpiše Sekretar.