PRAVILNIK
O DODELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA OPREMANJE STOČARSKIH FARMI U AP VOJVODINI U 2016. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2016)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom o dodeli bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi u AP Vojvodini u 2016. godini (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuje se namena sredstava, postupak dodeljivanja sredstva, kriterijumi za dodelu sredstava i druga pitanja značajna za konkurs iz Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji AP Vojvodine u 2016. godini (u daljem tekstu: Program), koji je sastavni deo Pokrajinske skupštinske odluke o programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji AP Vojvodine u 2016. godini ("Službeni list APV", broj: 54/15).

Program iz stava 1. ovog člana usvojila je Skupština AP Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat) zadužen je za njegovu realizaciju.

Visina i način dodele podsticajnih sredstava

Član 2

Za realizaciju aktivnosti predviđeno je ukupno - 30.000.000,00 dinara.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se putem konkursa koji se objavljuje u "Službenom listu AP Vojvodine" i u jednom od glasila koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine, kao i na internet stranici Sekretarijata (u daljem tekstu: Konkurs).

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 30.09.2016. godine.

Dokumentacija podneta na Konkurs se ne vraća.

Sredstva za podršku investicija - prema Pravilniku i po Konkursu - dodeljuju se bespovratno.

Podsticajna sredstva za opremanje stočarskih farmi po Konkursu utvrđuju se u iznosu do 50% od plaćenog iznosa cene kupljene opreme. Prilikom obračuna, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može preći 1.500.000,00 dinara.

Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 25.000,00 dinara, odnosno razmatraće se samo one prijave čija je vrednost investicije 50.000,00 dinara ili veća od toga.

Namene za koje se mogu koristiti sredstva

Član 3

Prihvatljivi troškovi za realizaciju ove aktivnosti jesu:

I Opremanje govedarskih farmi:

Boksevi za smeštaj muznih krava, boksevi za smeštaj tovnih junadi, podovi za ležišta, pojilice, termopojilice, električne pastirice, ventilacija, muzilice, sistemi za mužu, laktofrizi, skreperi i separatori, kućica za smeštaj teladi - boksevi za telad (pojedinačni i grupni).

II Opremanje svinjarskih farmi:

Boksevi za prašenje, uklještenje, prostirke, podovi za staje, grejne ploče, boksevi za prasad, boksevi za tov svinja (sa hranilicom), hranilice, pojilice, linije za hranjenje, ventilacija.

III Opremanje ovčarskih i kozarskih farmi:

Pojilice, termopojilice, električne pastirice, hranilice, muzilice, sistemi za mužu, laktofrizi.

IV Opremanje živinarskih farmi (brojleri):

Hranilice, linije za hranjenje, pojilice, linija napajanja, ventilacija, paneli za hlađenje, klapne.

Sredstva koja se dodeljuju ne mogu se koristiti za:

1) poreze, uključujući i porez na dodatu vrednost;

2) carinske, uvozne i ostale vrste administrativnih taksi, kao i za naknade za potrebne saglasnosti od državnih institucija i javnih preduzeća;

3) troškove bankarske provizije, troškove jemstva i slične naknade;

4) kupovinu polovne opreme i materijala;

5) sopstveni rad i materijal podnosioca zahteva;

6) troškove prevoza, montaže i druge operativne troškove;

7) doprinose u naturi (sopstveni rad i materijal);

8) nabavke predmetne investicije, lizinga, cesije, kompenzacije, asignacije ili za druge načine koji predstavljaju gašenje obaveze putem prebijanja dugova;

9) promet između povezanih lica;

10) investicije realizovane pre 01.01.2016. godine i opremu kupljenu pre tog datuma.

Pravo prijave na konkurs

Član 4

Pravo konkurisanja imaju: fizička lica - nosioci registrovanih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Korisnici podsticajnih sredstva moraju biti s područja AP Vojvodine.

Uslovi za dobijanje podsticajnih sredstava

Član 5

Fizičko lice - nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako:

1. je registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstva i nalazi se u aktivnom statusu;

2. nema neizmirenih obaveza prema Sekretarijatu, po osnovu ranije potpisanih ugovora;

3. ima najviše 200 goveda, odnosno 1.000 koza, odnosno 1.000 ovaca, odnosno 400 svinja, odnosno 10.000 jedinki živine po turnusu.

4. je vlasnik životinje koja je predmet zahteva ili je vlasnik životinje član njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

5. ima dokaz o izmirenim obavezama o plaćenoj naknadi za odvodnjavanje/navodnjavanje zaključno sa 31.12.2015. godine;

6. ima izmirene dospele obaveze o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta;

7. ima objekat za smeštaj životinja;

8. podnosilac prijave i dobavljač opreme ne mogu da predstavljaju povezana lica.

Potrebna dokumentacija

Član 6

Potrebna dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uslova za učešće na Konkursu:

1. Čitko popunjen Obrazac prijave na konkurs sa obaveznim potpisom podnosioca zahteva; Obrazac prijave dostupan je u elektronskom obliku na veb sajtu Sekretarijata www.psp.vojvodina.gov.rs;

2. Fotokopija lične karte ili očitana čipovana lična karta za nosioca RPG;

3. Original Izvod iz Registra poljoprivrednih gazdinstava iz 2016. godine, koji izdaje Uprava za trezor (podaci o poljoprivrednom gazdinstvu);

4. Potvrda o broju grla za odgovarajuću kategoriju životinja izdate od strane nadležne veterinarske službe;

5. Overena fotokopija računa sa specifikacijom opreme, ne starija od 01.01.2016. godine, i potvrda banke o izvršenom plaćanju, ili original gotovinski račun i overena fotokopija fiskalnog računa, otpremnica. Specifikacija opreme treba da sadrži osnovne karakteristike opreme (podaci iskazani u obrascu prijave moraju biti isti kao i u računu). Izuzetno za investicije preko 300.000,00 dinara, može se podneti predračun sa specifikacijom opreme, sa rokom važenja od 60 dana (konačan račun mora biti identičan predračunu po iznosu, specifikaciji i dobavljaču opreme). Sa predračunom može da se konkuriše do 29.07.2016. godine, a posle tog datuma isključivo sa računom.

6. Garatni list za izvršenu nabavku opreme za koju je utvrđena obaveza izdavanja garantnog lista, odnosno izjavu dobavljača da ista oprema ne podleže obavezi izdavanja garantnog lista.

7. Carinska deklaracija - samo ako je podnosilac zahteva direktno izvršio uvoz nove opreme.

8. Dokaz o izmirenoj naknadi za odvodnjavanje/navodnjavanje navodnjavanje zaključno sa 31.12.2015. godine (potvrda nadležnog organa, ili fotokopija rešenja i dokaz o uplati),

9. Dokaz o izmirenim dospelim obavezama za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta (potvrda nadležnog organa, ili fotokopija ugovora sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i dokaz o uplati)

10. Dokaz o vlasništvu objekata - pomoćnog objekta, odnosno ukoliko nije vlasnik objekta, mora imati ugovor o zakupu istog - koji obuhvata period od minimalno pet (5) godina od momenta podnošenja zahteva za korišćenje bespovratnih sredstava.

Ukoliko je oprema nabavljena iz inostranstva podnosilac prijave obavezan je da dokumenta dostavi prevedena na srpski jezik. Dokumenta mora prevesti ovlašćeni sudski tumač.

Komisija zadržava pravo da - pored navedenih - zatraži i druga dokumenta.

Postupanje sa nepotpunim prijavama

Član 7

Podnosioci nepotpunih prijava biće pozvani da dopune dokumentaciju u roku od sedam (7) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju, prijava će biti odbijena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija neće razmatrati prijave:

• koje su podnela lica koja nemaju pravo da učestvuju na Konkursu;

• koje su podnete nakon isteka roka koji je propisan Konkursom.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 8

Podnete prijave razmatra i predlog za konačnu odluku o dodeli sredstava daje Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju imenuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretar) iz redova zaposlenih u Sekretarijatu.

Po potrebi, članovi Komisije mogu biti i eminentni stručnjaci iz oblasti za koju je raspisan Konkurs.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu s Konkursom i Pravilnikom. Ukoliko je to potrebno, radi se i neposredni uvid na terenu, kojim se proveravaju podaci iz zahteva.

Komisija zadržava pravo da od podnosioca prijave zatraži dodatne informacije u vezi s podnetom dokumentacijom, koje su neophodne za odlučivanje. Komisija zadržava pravo da - putem ovlašćenog lica iz Sekretarijata - izvrši kontrolu realizacije predmeta ugovora, posebno kada su u pitanju računi i predračuni koje izdaju dobavljači opreme koji nisu u sistemu PDV-a, te računi koji su znatno iznad tržišne vrednosti.

Komisija ima obavezu da jednom u dva meseca razmatra prijave i da o tome sačini zapisnik u kom će navesti podnosioce prijave koji ispunjavaju uslove propisane Konkursom, vrednovanje prijava u skladu s članom 9. Pravilnika, predlog za dodelu sredstava, kao i podnosioce prijava kojima su prijave odbijene i razloge odbijanja. Plaćanja putem kompenzacije i cesije neće biti priznata, kao i promet između povezanih lica.

Rezultati Konkursa biće objavljeni na zvaničnom sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs

Odlukom o dodeli sredstava, utvrdiće se pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odoborena sredstva (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), a podnosiocima prijave kojima nisu odobrena sredstva - navešće se razlozi odbijanja.

Odluku o dodeli sredstava iz stava 7. donosi Sekretar, na osnovu predloga Komisije.

Odluka je konačna i protiv nje se ne može izjaviti žalba, niti se može voditi upravni spor.

Bespovratna sredstva će se dodeljivati po pristiglim prijavama, sve do utroška sredstava opredeljenih Konkursom.

Podsticajna sredstva će se dodeljivati po pristiglim prijavama, do iznosa predviđenog za ove namene. U slučaju da je više kandidata konkurisalo u isto vreme, prednost će imati kandidat koji ima više bodova.

Kriterijumi za dodelu sredstava

Član 9

Komisija daje predlog za dodelu sredstava na osnovu podnete dokumentacije, kriterijuma i bodova propisanih ovim članom, i to prema tabeli:

Kriterijum - Fizička lica

Način bodovanja

Broj poena

Ukupan broj bodova

 

podnosilac zahteva je lice mlađe od 40 godina

da
ne

15
0

broj članova komercijalnog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva

- do dva člana
- od tri do četiri člana
- od pet članova

3
5
10

korisnik je član zadruge

- da
- ne

5
0

podnosilac zahteva ima odgovarajuće stručno znanje

- iskustvo u proizvodnji od najmanje tri godine
- upisan u RPG srednja škola
- fakultet

3
5
10

stepen razvijenosti jedinica lokalne samouprave

- iznad republičkog proseka
- 80-100% republičkog proseka
- 60-80% republičkog proseka
- ispod 60% republičkog proseka

0
5
10
15

ocena održivosti investicije

- da
- ne

10
0

dosadašnje korišćenje bespovratnih sredstava Sekretarijata

- prvi put
- drugi put
- treći put

10
5
0

podnosilac zahteva je žena

- da
- ne

15
0

Ugovor o dodeli sredstava

Član 10

Prava i obaveze između Sekretarijata i korisnika sredstava regulišu se ugovorom.

Vreme zaključenja ugovora jeste najkasnije 30 dana od dana donošenja odluke o dodeli sredstava.

Korisnik sredstava je u obavezi da - prilikom potpisivanja ugovora o korišćenju sredstava sa Sekretarijatom - dostavi menicu s meničnom izjavom, kao sredstvo obezbeđenja da oprema neće biti otuđena u roku od pet (5) godina, osim za potrošna sredstva.

Rok za realizaciju investicije na osnovu predračuna jeste 60 dana od dana popisivanja ugovora.

Isplata bespovratnih sredstava

Član 11

Bespovratna sredstva se isplaćuju se nakon realizacije investicije, odnosno nakon što korisnik sredstava Sekretarijatu dostavi sledeću dokumentaciju:

1. original račun sa specifikacijom opreme ili overenu fotokopiju;

2. original otpremnicu ili overenu fotokopiju;

3. original fiskalni račun ili overenu fotokopiju;

4. original potvrdu banke o uplati;

5. fotokopiju garantnog lista.

Sredstava će se isplaćivati u skladu s prilivom sredstava u budžet AP Vojvodine, po izvršenoj kontroli od strane Sekretarijata

Obaveze korisnika sredstava

Član 12

Korisnik sredstava po konkursu dužan je da:

1. pokretnu stvar, odnosno nepokretnost koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje koristi u skladu s predviđenom namenom;

2. pokretnu stvar, odnosno nepokretnost koja je predmet investicije za koju je ostvario podsticaje ne otuđi niti daje drugom licu na upotrebu najmanje pet godina od dana isplate podsticaja;

3. svu dokumentaciju koja se odnosi na investiciju čuva najmanje pet godina od dana isplate podsticaja.

Korisnik sredstava po Konkursu za kog se utvrdi da nije postupao u skladu sa odredbama Konkursa i ugovora, korisnik koji je onemogućio Sekretarijatu da izvrši kontrolu, odnosno onaj koji je dostavljao netačne podatke, dužan je da vrati primljeni iznos sredstava s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom koja se obračunava od dana isplate sredstava do dana vraćanja sredstava.

Praćenje izvršavanja ugovora

Član 13

Administrativnu kontrolu, odnosno ispunjenost obaveza iz ugovora utvrđuje Sekretarijat.

Provera stanja na terenu obavlja se i u toku pet (5) godina nakon prenosa sredstava, a sprovodi je ovlašćeno lice Sekretarijata.

Završne odredbe

Član 14

Pravilnik stupa na snagu dana kada ga potpiše pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.