PRAVILNIK

O PRIPREMI, MANIPULACIJI I RADOVIMA NA SISTEMU JAVNOG OSVETLJENJA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 15/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se postupak pripreme i manipulacije, opis radova na sistemu javnog osvetljenja, obezbeđenje javnog osvetljenja, kao i druga pitanja od značaja za nesmetano funkcionisanje sistema javnog osvetljenja na teritoriji Grada Novog Sada.

Javno osvetljenje je sistem koji se sastoji od objekata, instalacija i uređaja za osvetljavanje javnih površina, spoljnih delova zgrada i drugih objekata (u daljem tekstu: sistem javnog osvetljenja).

Oprema, instalacije i uređaji za osvetljavanje objekata i ambijentalnih celina, kao i svečano ukrašavanje i osvetljavanje Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad), sastavni su deo sistema javnog osvetljenja.

Član 2

Postupak pripreme na sistemu javnog osvetljenja podrazumeva sve pripremne radnje koje se preduzimaju na obezbeđenju javnog osvetljenja, a u cilju bezbednog, blagovremenog i stručnog postupanja na svim delovima sistema javnog osvetljenja.

Manipulacija na sistemu javnog osvetljenja podrazumeva sve manipulativne radnje koje se preduzimaju na obezbeđenju javnog osvetljenja, a u cilju bezbednog, blagovremenog i stručnog postupanja na svim delovima sistema javnog osvetljenja.

Radovi na sistemu javnog osvetljenja podrazumevaju bezbedno, blagovremeno i stručno izvođenje radova na obezbeđenju javnog osvetljenja, odnosno održavanju, adaptaciji i unapređenju objekata i instalacija javnog osvetljenja.

Obezbeđenje javnog osvetljenja, odnosno održavanje, adaptacija i unapređenje javnog osvetljenja obuhvata radove na zameni svetlećih tela i drugih dotrajalih ili oštećenih elemenata, čišćenje, antikorozivnu zaštitu i pranje stubova i zaštitnih obloga svetlećih tela, i druge mere u cilju zaštite i održavanja upotrebne vrednosti javnog osvetljenja (u daljem tekstu: obezbeđenje javnog osvetljenja).

Član 3

Javno preduzeće "Zavod za izgradnju Grada" u Novom Sadu (u daljem tekstu: Zavod), u postupku pripreme, manipulacije i radova na sistemu javnog osvetljenja obavlja poslove nadzora nad obezbeđenjem javnog osvetljenja i vrši stručne poslove u vezi sa pripremom, manipulacijom i radovima na sistemu javnog osvetljenja.

Zavod je u obavezi da izdaje nedeljne naloge za sve radove na obezbeđenju javnog osvetljenja, a za hitne i havarijske intervencije u narednih 24 časa ili prvog narednog radnog dana od momenta intervencije.

Izvođač radova na pripremi, manipulaciji i radovima na sistemu javnog osvetljenja je Javno komunalno preduzeće za održavanje stambenih i poslovenih prostora "Stan" Novi Sad (u daljem tekstu: Izvođač radova), u skladu sa Odlukom o uređenju Grada Novog Sada.

EPS Distribucija. d.o.o. Beograd, Ogranak Novi Sad (u daljem tekstu: EPS Distribucija) je jedini ovlašćeni subjekat zadužen za uključivanje - isključivanje naponskog stanja na sistemu javnog osvetljenja, kao i uključenje novih i rekonstruisanih objekata sistema javnog osvetljenja.

Član 4

Sistem javnog osvetljenja na teritoriji Grada sastoji se od dve mreže:

- podzemna (kablovska) mreža sistema javnog osvetljenja sa stubovima javnog osvetljenja, i

- nadzemna mreža sistema javnog osvetljenja (peti provodnik) na distributivnoj nadzemnoj niskonaponskoj mreži ili mešovitim vodovima (niski i visoki napon).

Član 5

Napajanje mreže javnog osvetljenja moguće je na dva načina:

- slobodnostojeći razvodni orman javnog osvetljenja (u daljem tekstu: SSROJO), i

- distributivne transformatorske stanice - blok javnog osvetljenja.

Član 6

U zavisnosti od vrste mreže i izvora napajanja postoje četiri različite konfiguracije mreža javnog osvetljenja:

- reon sa kablovskom (nezavisnom-samostalnom) mrežom javnog osvetljenja, a napojen sa SSROJO,

- reon sa kablovskom (nezavisno-samostalnom) mrežom javnog osvetljenja, a napojen sa distributivne trnsformatorske stanice (u daljem tekstu: DTS),

- reon sa provodnikom javnog osvetljenja na distributivnoj mreži, napojen iz SSROJO, i

- reon sa provodnikom javnog osvetljenja na distributivnoj mreži, napojen iz DTS.

Za svaku od navedenih konfiguracija mreža javnog osvetljenja, iz stava 1. ovog člana, primenjuju se posebni postupci pripreme, manipulacije i radova.

II RADOVI NA SISTEMU JAVNOG OSVETLJENJA

Član 7

Izvođač radova iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika na sistemu javnog osvetljenja obavlja poslove u postupku pripreme, manipulacije i izvođenja radova, u delu od mernog mesta do krajnjeg potrošača javnog osvetljenja, i to:

1. evidentiranje prijava građana o neispravnosti javnog osvetljenja,

2. planirane sistemske zamene svih izvora svetlosti sistema javnog osvetljenja na teritoriji Grada,

3. planirane sistemske popravke neispravnih izvora svetlosti sistema javnog osvetljenja na teritoriji Grada,

4. pojedinačne popravke svetiljki,

5. hitne (havarijske) intervencije na mreži sistema javnog osvetljenja,

6. pojedinačne popravke havarisanih stubova javnog osvetljenja i nosača svetiljki,

7. održavanja i popravke SSROJO,

8. održavanja dekorativnog osvetljenja Grada,

9. manipulacije na mreži sistema javnog osvetljenja na teritoriji Grada, i

10. druge poslove u vezi sa javnim osvetljenjem i dekorativnim osvetljenjem po nalogu Zavoda ili drugog ovlašćenog lica.

Član 8

Poslovi iz člana 3. ovog pravilnika bliže su definisani važećim protokolima o održavanju javnog osvetljenja na teritoriji Grada i procedurama prilikom izvođenja radova na izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih vodova i objekata javnog osvetljenja, kao i drugim važećim internim uputstvima EPS Distribucija.

Član 9

Izvođač radova iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika dužan je da za radove na javnom osvetljenju čiji se elementi nalaze na distributivnoj mreži ili u njenoj blizini, pribavi pisanu saglasnost EPS Distribucija, kojom se definiše beznaponsko stanje distributivne mreže i beznaponsko stanje mreže sistema javnog osvetljenja.

Član 10

EPS Distribucija, obavlja poslove u postupku pripreme, manipulacije i izvođenja radova na javnom osvetljenju, i to:

- upravljanje javnim osvetljenjem (uključenje - isključenje),

- manipulacije na impulsnim i energetskim vodovima javnog osvetljenja u nadzemnoj mreži EPS Distribucija, napajanje iz DTS i iz samostojeće trafo stanice javnog osvetljenja (u daljem tekstu: STS),

- manipulacije na impulsnim i energetskim vodovima javnog osvetljenja u podzemnoj mreži (napajanje iz DTS i iz STS javnog osvetljenja),

- redovnog održavanje i popravke na bloku javnog osvetljenja u trafo stanici (materijal obezbeđuje Izvođač radova), i

- popravke na napojnom energetskom kablu javnog osvetljenja (od trafo stanice do pomoćnog ormara mernog mesta).

III PRIPREMA RADOVA I IZVOĐENJE RADOVA NA SISTEMU JAVNOG OSVETLJENJA

Član 11

U toku pripreme radova na sistemu javnog osvetljenja i izvođenja radova zabranjeno je:

- započinjanje radova koji zahtevaju dovođenje elektroenergetskog objekta (u daljem tekstu: EEO) ili EEO javnog osvetljenja u beznaponsko stanje, bez prethodno dobijene dozvole za rad od strane EPS Distribucija,

- uključenje javnog osvetljenja ručno, pomoću preklopke na bloku javnog osvetljenja, razvodnom ormanu javnog osvetljenja ili veštačkim zamračenjem foto ćelije, i

- uključenje javnog osvetljenja od strane EPS Distribucija van planiranog noćnog režima, sem u slučajevima manipulacije na javnom osvetljenju (uključivanje ili isključivanje) po zahtevu Izvođača radova, za potrebe otklanjanja kvarova na EEO i kablovima javnog osvetljenja.

Član 12

Izvođač radova iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika dužan je da nedeljni pregled planiranih radova na održavanju javnog osvetljenja, a čiji su elementi sastavni deo distributivne mreže i zahtevaju dozvolu i/ili manipulaciju na elektroenergetskoj mreži, dostavi EPS Distribucija, najkasnije do četvrtka u 14 časova, u nedelji koja prethodi radovima.

Član 13

Nedeljni pregled planiranih radova iz člana 12. ovog pravilnika sadrži:

- datum i vremenski period izvođenja radova,

- mesto radova uključujući i naziv SSROJO i naziv ulice,

- opis radova,

- ime odgovornog lica za izvođenje radova,

- zahtev za naponskim stanjem distributivne mreže, i

- zahtev za naponskim stanjem mreže javnog osvetljenja.

EPS Distribucija, odobrava planirane radove iz člana 12. ovog pravilnika i o tome pisanim putem obaveštava Izvođača radova, najkasnije do petka u 12 časova u tekućoj nedelji za narednu nedelju.

Član 14

Izvođač radova, dužan je da:

- na dan izvođenja radova obavesti EPS Distribucija o izvođenju radova ili eventualnoj izmeni planiranih radova, najkasnije do 7 časova, na dan započinjanja radova,

- ukoliko planirani radovi zahtevaju manipulacije, bez promene uklopnog stanja u distributivnoj mreži, na vodovima javnog osvetljenja, podnese zahtev za manipulaciju na vodovima javnog osvetljenja EPS Distribucija najmanje 24 sata pre početka izvođenja radova,

- ukoliko planirani radovi zahtevaju manipulacije, bez promene uklopnog stanja u distributivnoj mreži, na energetskim vodovima koji ometaju izvođenje radova, podnese zahtev za manipulaciju na energetskim vodovima EPS Distribucija najmanje 72 sata pre početka izvođenja radova,

- pristupi obezbeđenju mesta rada tek po izvršenim manipulacijama i po prijemu dozvole za rad od strane EPS Distribucija na mestu izvođenja radova,

- obezbedi materijal potreban za otklanjanje kvarova i poremećaja na objektima javnog osvetljenja, a koje obavlja EPS Distribucija, i

- izvrši plaćanje EPS Distribucija na osnovu dostavljenog računa EPS Distribucija svakog prvog u mesecu, za prethodni mesec, a u skladu sa važećim Jediničnim cenovnikom rada bez materijala - održavanje javnog osvetljenja - Ogranak Elektrodistribucija "Novi Sad".

IV PRIJAVA KVARA

Član 15

Kvarovi na javnom osvetljenju prijavljuju se Izvođaču radova putem kol centra.

U slučaju prijave kvara EPS Distribucija, ista je dužna da podnosioca prijave uputi na Izvođača radova.

Izvođač radova, ukoliko je procena da je kvar u nadležnosti i/ili da je potrebna intervencija EPS Distribucija, dužan je da odmah obavesti dispečerski centar EPS Distribucija, a pisanim putem najkasnije narednog radnog dana.

Po prijavi ovlašćenog radnika Izvođača radova EPS Distribucija upućuje nadležnu tehničku službu i obaveštava Izvođača radova o vremenu i mestu zajedničkog izlaska na elektroenergetski objekat, radi utvrđivanja uzroka i otklanjanja kvara.

V IZVOĐENJE RADOVA NA OTKLANJANJU KVAROVA I POREMEĆAJA NA MREŽI JAVNOG OSVETLJENJA

Član 16

Izvođač radova, prilikom izvođenja radova na otklanjanju kvarova i poremećaja na mreži javnog osvetljenja, dužan je da:

- na osnovu registrovanih prijava i sagledavanja potrebe za hitnom intervencijom izda radni nalog za hitan obilazak i snimanje stanja za interventnu ekipu,

- uvidom na licu mesta, ako se proceni da je potrebna hitna intervencija, intervenciju sprovede odmah,

- uvidom na licu mesta, u slučaju da nije potrebna hitna intervencija, izvrši lokalizaciju kvara koji se dodaje na spisak potrebnih popravki,

- u slučaju produženih radova i višednevnog angažovanja u cilju otklanjanja kvara koordinira rad sa tehničkom ekipom EPS Distribucija, i

- zahtev za isključenje delova mreže (javnog osvetljenja ili energetske mreže) podnese EPS Distribucija najmanje tri dana pre početka radova.

Hitne (havarijske) intervencije na javnom osvetljenju iz stava 1. ovog člana obuhvataju: zamenu osigurača, razmršenje mreže, prevezivanje mreže, prevezivanje havarisanog stubnog (i/ili nosača svetiljke) mesta i sve kvarove koji prouzrokuju nefunkcionalnost tri ili više svetiljki u nizu.

Član 17

Na izvođenje radova na otklanjanju kvarova i poremećaja na mreži javnog osvetljenja shodno se primenjuju odredbe iz dela III i IV ovog pravilnika.

VI IZVOĐENJE RADOVA NA POSTAVLJANJU REKLAMNIH OZNAKA NA OBJEKTE JAVNOG OSVETLJENJA I UKLANJANJU REKLAMNIH OZNAKA SA OBJEKATA JAVNOG OSVETLJENJA, ODNOSNO NJIHOVO PRIKLJUČENJE, KORIŠĆENJE I ISKLJUČENJE IZ SISTEMA JAVNOG OSVETLJENJA

Član 18

Prilikom postavljanja reklamnih oznaka na objekte i uklanjanja reklamnih oznaka sa objekata javnog osvetljenja, imalac odobrenja za privremeno postavljanje reklamne oznake dužan je da poštuje tehničke uslove date u rešenju o privremenom postavljanju reklamne oznake, kao i da:

- o obavljanju radova na elementima sistema javnog osvetljenja blagovremeno obavesti Izvođača radova,

- između šelne (nosača reklame) i stuba obavezno postavi gumeni zaštitnik,

- otvore za uvod kabla u stub izbuši na visini od 5m prečnika do 14mm,

- u otvore za uvod kabla postavi uvodnicu od silumina ili gume,

- postavi kabel za priključenje tipa PP-Y 3 X 1.5mm, i

- kabel u stubu završi na RPO ploči iza FRA osigurača.

Prilikom postavljanja reklamnih oznaka na objekte i uklanjanja reklamnih oznaka sa objekata javnog osvetljenja obavezno je prisustvo Izvođača radova.

Priključenje na sistem javnog osvetljenja i isključenje iz sistema javnog osvetljenja, prilikom postavljanja reklamnih oznaka na objekte i uklanjanja reklamnih oznaka sa objekata javnog osvetljenja obavlja Izvođač radova, u skladu sa Odlukom o uređenju Grada Novog Sada.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".