ODLUKA

O OBRAZOVANJU ROBNIH REZERVI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 18/2016)

Član 1

Robne rezerve grada Niša se obrazuju i koriste za obezbeđenje snabdevenosti i stabilnosti tržišta u gradu radi obezbeđenja potreba grada za slučaj:

1. vanrednih situacija - elementarnih nepogoda, tehničko - tehnoloških nesreća, katastrofa i drugih većih nesreća i nepogoda usled kojih nastupa ili može da nastupi prekid u osnovnom snabdevanju, ili nedovoljno, odnosno nestabilno osnovno snabdevanje;

2. nastupanja ili neposredne opasnosti nastupanja ozbiljnih poremećaja na tržištu;

3. vanrednog ili ratnog stanja.

Snabdevenost iz stava 1. ovog člana je snabdevenost stanovništva poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima i proizvodima koji su neophodni za život ljudi i zdravlje životinja, kao i strateškim sirovinama i materijalima za reprodukciju od posebnog značaja ili strateškog interesa za grad Niš.

Član 2

Robne rezerve mogu da čine:

1. osnovni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i materijal za reprodukciju;

2. nafta i naftni derivati;

3. ostali proizvodi od značaja za obezbeđenje snabdevenosti i stabilnosti u gradu Nišu.

Robne rezerve mogu da čine i novčana sredstva u domaćoj i stranoj valuti kao i hartije od vrednosti.

Robne rezerve grada Niša su u javnoj svojini.

Član 3

Robnim rezervama upravlja Gradonačelnik.

Poslovanje robnim rezervama vrši Uprava nadležna za poslove robnih rezervi grada Niša.

Član 4

Uprava nadležna za poslove robnih rezervi je dužna da preduzme potrebne mere radi blagovremenog sprečavanja nastanka materijalne štete na robi koja čini robne rezerve, uključujući i mere za njihovu prodaju, odnosno ponovnu kupovinu.

Član 5

Godišnji program robnih rezervi donosi se za period jedne kalendarske godine, po usvajanju budžeta grada Niša (u daljem tekstu: Godišnji program).

Godišnjim programom utvrđuje se:

1. vrsta, naziv, količina, odnosno obim i vrednost roba koje se obrazuju i obnavljaju kao robne rezerve, daju na zajam;

2. teritorijalni razmeštaj robnih rezervi;

3. skladišni prostor za smeštaj i čuvanje robnih rezervi;

4. uslovi pod kojima se određene vrste i količine robnih rezervi dugoročnije poveravaju na čuvanje i obnavljanje;

5. investicione potrebe;

6. potreban iznos sredstava za izvršenje Godišnjeg programa.

Godišnjim programom utvrđuju se i uslovi pod kojima Uprava nadležna za poslove robnih rezervi može da ugovara proizvodnju i isporuku pojedinih vrsta roba radi popune robnih rezervi.

Godišnji program i finansijski plan za njegovo sprovođenje usvaja Gradonačelnik grada Niša (u daljem tekstu Gradonačelnik), na predlog uprave nadležne za poslove robnih rezervi.

Uprava nadležna za poslove robnih rezervi podnosi Gradonačelniku godišnji izveštaj o poslovanju robnih rezervi.

Robnim rezervama posluje uprava nadležna za poslove robnih rezervi, po tržišnim principima.

Član 6

Poslovanje robnim rezervama i to obrazovanje, obnavljanje, razmeštaj i finansiranje robnih rezervi, obavlja uprava nadležna za poslove robnih rezervi na osnovu Godišnjeg programa.

U poslovanju robnim rezervama uprava nadležna za poslove robnih rezervi, uz saglasnost Gradonačelnika grada Niša, zaključuje pravne poslove o:

1) nabavci, smeštaju, čuvanju i obnavljanju robnih rezervi;

2) davanju na zajam roba iz robnih rezervi radi obnavljanja;

3) tehnološki procesima nad robnim rezervama;

4) donacijama na teritoriji grada Niša i donacijama van teritorije grada Niša;

5) drugim poslovima iz delokruga svog rada.

Član 7

Robne rezerve se obrazuju nabavkom robe, ugovaranjem proizvodnje određenih proizvoda ili robnom razmenom.

Član 8

Nabavka robe za robne rezerve vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuju javne nabavke.

Član 9

Sredstva za poslovanje robnim rezervama obezbeđuju se:

1) u budžetu grada Niša;

2) iz donacija;

3) iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 10

Sredstva iz člana 9. ove odluke koristi uprava nadležna za poslove robnih rezervi za namene utvrđene programom robnih rezervi, uz saglasnost Gradonačelnika.

Član 11

Gradonačelnik grada Niša odlučuje na predlog uprave nadležne za poslove robnih rezervi o korišćenju robnih rezervi za intervencije na tržištu radi obezbeđenja redovnog snabdevanja i stabilnosti tržišta u gradu, kao i o korišćenju robnih rezervi za obezbeđenje potreba grada za slučaj vanredne situacije, vanrednog ili ratnog stanja.

Član 12

Radi obezbeđenja redovnog snabdevanja i stabilnosti tržišta u gradu, Gradonačelnik grada Niša može odlučiti da se iz robnih rezervi daju pozajmice, u skladu sa propisima koji se odnose na zajam republičkih robnih rezervi.

Član 13

Uprava nadležna za poslove robnih rezervi skladišti robne rezerve kod privrednih subjekata, proizvođača, u javnim skladištima i kod drugih pravnih lica sa kojima se zaključuje ugovor o čuvanju, skladištenju, odnosno obnavljanju robnih rezervi.

Član 14

Skladišni prostor za smeštaj i čuvanje robnih rezervi obezbeđuje se zakupom, kupovinom, rekonstrukcijom, izgradnjom ili promenom namene postojećih objekata, sredstvima koja su Godišnjim programom predviđena za investicione potrebe.

Godišnjim programom utvrđuju se investicione potrebe, naročito prema vrsti, nameni i veličini objekata, kao i izvorima i visini potrebnih sredstava za izgradnju.

Član 15

Roba iz robnih rezervi, ne može da bude predmet zaloge niti obezbeđenja potraživanja trećih lica prema skladištaru ili zakupcu, kao ni predmet bilo kakve upotrebe, promene namene ili ubiranja plodova bez saglasnosti Gradonačelnika.

Član 16

Skladištar ili drugo lice kome je roba iz robnih rezervi, skladište ili oprema poverena na čuvanje, dužan je:

1) da se pridržava odredaba ugovora o čuvanju, skladištenju i obnavljanju;

2) da na zahtev ovlašćenog predstavnika Uprave nadležne za poslove robnih rezervi omogući kvantitativnu i kvalitativnu kontrolu robe;

3) da na zahtev ovlašćenog predstavnika Uprave nadležne za poslove robnih rezervi stavi na uvid isprave i svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na uskladištene robne rezerve;

4) da posebno označi i izdvoji robu iz robnih rezervi, odnosno da u svakom trenutku ima na stanju uskladištenu količinu robe iz robnih rezervi;

5) da omogući ovlašćenim predstavnicima Uprave nadležne za poslove robnih rezervi izuzimanje i premeštaj robe.

Član 17

Robne rezerve se obnavljaju zamenom, prodajom, nabavkom i davanjem na zajam radi obnavljanja.

Prodaja robe iz robnih rezervi vrši se putem javnog oglasa i javnim nadmetanjem, kao i preko robne berze, u skladu sa zakonom kojim se uređuje trgovina, osim ako Gradonačelnik drugačije ne odluči.

Član 18

Uprava nadležna za poslove robnih rezervi nabavlja robu za robne rezerve iz domaće proizvodnje i ugovaranjem proizvodnje određenih proizvoda, a izuzetno i iz uvoza.

Član 19

Uprava nadležna za poslove robnih rezervi je dužna da ugovorom predvidi da pravno lice kome su robne rezerve poverene na čuvanje, ne može bez pismenog naloga Uprave nadležne za poslove robnih rezervi, robu koristiti, otuđiti, zameniti robom druge vrste ili kvaliteta, kao ni preskladišti je u drugo skladište.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Uprava nadležna za poslove robnih rezervi ugovorom o čuvanju robnih rezervi može, zavisno od vrste i kvaliteta robe, predvideti da obnavljanje robe vrši pravno lice kome su robne rezerve poverene na čuvanje i to putem sukcesivnog korišćenja pojedinih količina roba i njihovom popunom istom vrstom, količinom i kvalitetom robe i to isključivo na osnovu pismenog odobrenja Uprave nadležna za poslove robnih rezervi.

Član 20

Uprava nadležna za poslove robnih rezervi će u svom poslovanju na pitanja koja nisu uređena ovom odlukom, primenjivati Zakon o robnim rezervama, Uredbu Vlade Republike Srbije i akte Republičke direkcije za robne rezerve.

Član 21

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju robnih rezervi grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 9/98, 1/02 i 104/04) i Srednjoročni program robnih rezervi Grada Niša za period 2013-2017. godine ("Službeni list Grada Niša", broj 29/13).

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".