ODLUKA

O BUDŽETSKOM FONDU ZA PODSTICAJ RAZVOJA TALENTOVANIH UČENIKA I STUDENATA GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 18/2016)

Član 1

Grad Niš otvara budžetski fond za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata Grada Niša (u daljem tekstu: Budžetski fond). Budžetski fond otvara se kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora u okviru razdela uprava Grada.

Član 2

Termini koji su u ovoj odluci izraženi u gramatičkom muškom rodu, podrazumevaju prirodni muški i ženski rod lica na koje se odnose.

Član 3

Ovom odlukom, u skladu sa zakonom, propisuje se:

1. svrha Budžetskog fonda,

2. vreme za koje se Budžetski fond osniva,

3. upravljanje Budžetskim fondom i

4. izvori finansiranja Budžetskog fonda.

Član 4

Budžetski fond se obrazuje radi podsticanja razvoja, vrednovanja dostignuća i staranja o profesionalnom razvoju talentovanih učenika i studenata sa teritorije Grada Niša, kroz mere podsticaja razvoja utvrđene ovom odlukom.

Član 5

Budžetski fond se osniva na neodređeno vreme.

Član 6

Budžetskim fondom upravlja i obavlja stručne i administrativne poslove uprava nadležna za poslove obrazovanja.

Član 7

Budžetski fond se finansira iz:

1. Aproprijacija obezbeđenih u budžetu Grada Niša za tekuću godinu,

2. donacija i

3. drugih javnih prihoda.

Član 8

Gradsko veće Grada Niša donosi pravilnik kojim se bliže uređuju: upravljanje Budžetskim fondom, način finansiranja Budžetskog fonda, način i mere podsticaja razvoja talentovanih učenika i studenata, merila i kriterijumi za dodelu sredstava za njihovu realizaciju i druga pitanja od značaja za realizaciju Odluke (u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 9

Gradonačelnik Grada Niša, iz reda istaknutih poznavaoca oblasti obrazovanja, naučnih stvaralaca i predstavnika lokalne samouprave, obrazuje Komisiju za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata (u daljem tekstu: Komisija).

Članovi Komisije rade volonterski.

Rad Komisije je javan.

Komisija ima 9 članova i imenuje se na period od četiri godine, sa zadatkom da:

- donese poslovnik o svom radu;

- se zalaže za realizaciju jedinstvene politike i svrhe postojanja Budžetskog fonda;

- promoviše rad Budžetskog fonda i preduzima aktivnosti u cilju obezbeđivanja sredstava iz drugih izvora za realizaciju mera podsticaja razvoja talentovanih učenika i studenata;

- daje smernice za pripremu pravilnika;

- prati rad talentovanih učenika i studenata;

- predlaže mere za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata;

- utvrđuje dodatne kriterijume i merila za ostvarivanje prava utvrđenih ovom odlukom;

- raspisuje javni poziv za dodelu sredstava za realizaciju mera podsticaja razvoja talentovanih učenika i studenata u skladu sa pravilnikom;

- donosi odluku o dodeli stipendija i nagrada za talentovane učenike i studente;

- predlaže Gradskom veću Grada Niša iznos stipendija i nagrada za talentovane učenike i studente;

- donosi odluke o dodeli i iznosu novčanih naknada i drugih primanja iz sredstava za mere podsticaja razvoja talentovanih učenika i studenata;

- donosi odluke o dodeli sredstava obezbeđenih iz drugih izvora;

- donosi odluke, zaključke i druga akta u skladu sa zakonom i propisima Grada.

Član 10

Talentovanim učenicima u smislu ove odluke smatraju se: učenici osnovnih i srednjih škola, čije se školovanje u obrazovnim ustanovama, čiji je osnivač Republika Srbija ili jedinica lokalne samouprave, finansira iz budžeta, koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Niša, prosečnu ocenu najmanje 4,5 i najmanje jednu od prve tri nagrade sa republičkih i/ili međunarodnih takmičenja koje je ministarstvo nadležno za poslove prosvete utvrdilo kalendarom takmičenja i drugim takmičenjima po oceni Komisije.

Na učenike koji postižu izuzetan uspeh u oblasti sporta ne primenjuje se kriterijum najviše prosečne ocene.

Talentovanim studentima u smislu ove odluke smatraju se studenti čije se školovanje u obrazovnim ustanovama, čiji je osnivač Republika Srbija, finansira iz budžeta, koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Niša i najmanju prosečnu ocenu 9,00.

Član 11

Radi ostvarivanja svrhe iz člana 3. ove odluke, u budžetu Grada Niša se obezbeđuju sredstva za sledeće mere podsticaja razvoja talentovanih učenika i studenata:

- naknadu troškova za učešće učenika osnovnih i srednjih škola na republičkim i međunarodnim takmičenjima koje je ministarstvo nadležno za poslove prosvete utvrdilo kalendarom takmičenja;

- nagrade talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim i/ili međunarodnim takmičenjima koje je ministarstvo nadležno za poslove prosvete utvrdilo Kalendarom takmičenja;

- dodelu stipendija talentovanim učenicima srednjih školi koji su najmanje dva puta u poslednje tri godine osvojili jednu od prve tri nagrade na republičkim i/ili međunarodnim takmičenjima koje je ministarstvo nadležno za poslove prosvete utvrdilo kalendarom takmičenja i talentovanim studentima;

- materijalnu pomoć za troškove koje talentovani učenici i studenti imaju na polju stručnog usavršavanja, naučnog i kulturno umetničkog stvaralaštva i istraživačkog rada (nabavka stručne literature, opreme, sufinansiranje troškova putovanja mladih talenata za potrebe stručnog usavršavanja, sufinansiranje učešća na naučnim skupovima i boravku u inostranstvu u cilju naučno-istraživačkih aktivnosti studenata koji su pokazali posebne rezultate, troškove objavljivanja naučnih radova, sufinansiranje troškova izvođenja naučnih ogleda, pripreme učenika i studenata za razna takmičenja i dalje usavršavanje, organizovanje i učestvovanje u različitim obrazovnim kampovima i školama i slično);

- troškove učešća na takmičenjima u smislu ove odluke (troškovi prevoza, smeštaja i ishrane), umanjenih za iznos koji se isplaćuje iz budžeta Republike ili drugih izvora.

Odluku o visini nagrada i stipendija za talentovane učenike i studente donosi Gradsko veće.

Ukoliko u Budžetskom fondu budu obezbeđena dodatna sredstva iz drugih izvora, mimo sredstava osnivača, mere podsticaja razvoja talentovanih učenika i studenata iz stava 1. ovog člana, alineja 1. i 2. mogu se odnositi i na druga takmičenja.

Član 12

U zavisnosti od iznosa sredstava obezbeđenih iz drugih izvora, mimo sredstava iz budžeta Grada, u skladu sa pravilnikom, Komisija može doneti odluku o dodeli sredstava i za:

- stipendiranje najboljih studenata studija drugog i trećeg stepena na univerzitetima zemalja članica Evropske unije i Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i na vodećim svetskim univerzitetima;

- posebne projekte/programe u obrazovanju (sufinasiranje programa/projekta u oblasti nauke i tehnološkog razvoja, učeničkih kompanija/organizacija i nevladinih studentskih organizacija);

- finansiranje naučno-istraživačkih, odnosno primenjeno-istraživačkih projekata za nezaposlene doktore nauka sa teritorije Grada Niša;

- druge namene u skladu sa pravilnikom.

Član 13

Talentovani učenici i studenti koji su nezadovoljni odlukom Komisije o dodeli stipendija, mogu izjaviti žalbu Gradskom veću Grada Niša.

Član 14

Talentovani učenici i studenti koji su ostvarili pravo na dodelu sredstava za mere podsticaja razvoja talentovanih učenika i studenata iz budžeta drugog nivoa vlasti, ne mogu ostvariti pravo na dodelu sredstava za iste namene u smislu ove odluke.

Član 15

U slučaju ukidanja Budžetskog fonda, prava i obaveze prema trećim licima preuzima Grad Niš.

Član 16

Gradsko veće Grada Niša je u obavezi da donese Pravilnik u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 17

Postupci započeti pre stupanja na snagu ove odluke okončaće se u skladu sa Odlukom o podsticaju razvoja talentovanih učenika i studenata ("Službeni list Grada Niša", broj 49/05, 49/06 i 83/12-druga odluka).

Član 18

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o podsticaju razvoja talentovanih učenika i studenata ("Službeni list Grada Niša", broj 49/05, 49/06 i 83/12-druga odluka).

Član 19

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša", a primenjivaće se počev od dana stupanja na snagu odluke kojom se u budžetu Grada Niša planiraju aproprijacije za budžetski fond za podsticaj razvoja talentovanih učenika i studenata kao indirektnog budžetskog korisnika.