ODLUKA
O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "STABLO CRVENOLISNE BUKVE U OMOLJICI"

("Sl. list grada Pančeva", br. 4/2016)

Član 1

Stablo crvenolisne bukve koje se nalazi na Trgu Svetog Save u centru naselja Omoljica stavlja se pod zaštitu kao spomenik prirode i svrstava u III kategoriju kao zaštićeno područje lokalnog značaja (u daljem tekstu: Spomenik prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici").

Član 2

Spomenik prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici" nalazi se u centru Omoljice na zelenoj površini Trga Svetog Save, na katastarskoj parceli broj 1188 k.o. Omoljica, a obuhvata površinu od 4579 m2.

Celokupna površina zaštićenog područja Spomenika prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici" nalazi se u javnom vlasništvu. Nosilac prava korišćenja zemljišta je grad Pančevo.

Početna tačka opisa granice zaštite je tačka 1188/1147. Granica zaštite ide na istok granicom parcela 1188 i 1187 do krajnje istočne međne tačke parcele 1188/1190, zatim skreće na jug (desno) granicom parcela 1188 i 1190 do tačke 1188/1190/1147. Skreće na severozapad (desno) i ide granicom parcela 1188 i 1147 do početne tačke opisa granica zaštite.

Pregledna karta sa granicom i režimom zaštite Spomenika prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici" data je u prilogu ove odluke i čini njen sastavni deo.

Član 3

Spomenik prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici" je stablo koje svojim habitusom i dekorativnošću dominira u samom centru naselja Omoljica. Na zelenoj površini Trga Svetog Save raste već 120 godina, čineći pejzažno oblikovanu celinu sa njim. Ambijentalna vrednost jedna je od ključnih odlika ovog stabla, a njena pejzažna atraktivnost izražena je u toku cele godine.

Osnovni cilj zaštite stabla bukve je očuvanje starog stabla, sprečavanje procesa degradacije, unapređivanje kroz stručni pristup koji podrazumeva proučavanje i praćenje stanja tokom vremena.

Član 4

Na području Spomenika prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici" ustanovljava se režim zaštite III stepena.

Član 5

Na području Spomenika prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici" zabranjuje se:

1. Seča zaštićenog stabla, lomljenje grana, kidanje lišća, oštećenje kore i preduzimanje svih radova koji bi imali za posledicu narušavanje vitalnosti stabla.

2. Izvođenje zemljanih radova koji mogu oštetiti podzemni deo biljke.

3. Izvođenje građevinskih radova.

4. Prevođenje vazdušnih, elektro i telefonskih vodova kroz i preko zaštićenog područja.

5. Preduzimanje svih radova koji mogu uzrokovati narušavanje pejzažne vrednosti ili dovesti do degradacije zaštićenog područja.

6. Paljenje vatre ispod krošnje i u blizini stabla.

7. Parkiranje prevoznih sredstava u zoni projekcije krošnje.

8. Ukucavanje i postavljanje reklamnih tabli, metalnih delova i neprimerene radnje koje narušavaju vitalnost i dekorativnost stabla.

9. Odlaganje i deponovanje smeća i svih vrsta otpadnih materija.

10. Upotreba materija koje mogu ugroziti kvalitet zemljišta i podzemnih voda.

Član 6

Na području Spomenika prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici" ograničava se:

1. Upotreba hemijskih sredstava na upotrebu u slučajevima i na način predviđen zakonom.

2. Uređenje i sadnja dendroflore, na planski usmereno i projektovano hortikulturno uređenje, u skladu sa ciljevima zaštite.

3. Obavljanje naučno-istraživačkih, obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti na one koje ne ugrožavaju prirodne i stvorene vrednosti.

Član 7

Upravljanje Spomenikom prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici" poverava se Javnom komunalnom preduzeću "Zelenilo" Pančevo (u daljem tekstu: Upravljač).

Član 8

Upravljač u obavljanju poslova upravljanja Spomenikom prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici" obezbeđuje sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanja zaštićenog prirodnog dobra, donosi Plan upravljanja i Godišnji program upravljanja.

Član 9

Upravljač donosi plan upravljanja za period od pet godina.

Planom upravljanja određuje se način sprovođenja zaštite, korišćenja i upravljanja zaštićenim područjem, smernice i prioriteti za zaštitu i očuvanje prirodnih vrednosti zaštićenog područja, kao i razvojne smernice, imajući u vidu potrebe lokalnog stanovništva.

Pre isteka perioda za koji je plan donet, mora se nadležnom organu podneti izveštaj o njegovom ostvarivanju. Izveštajem se analizira sprovođenje plana i ostvareni rezultati.

Na plan upravljanja saglasnost daje Gradsko veće grada Pančeva, po prethodno pribavljenom mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (u daljem tekstu: Zavod) od strane upravljača.

O predlogu plana upravljanja zaštićenim područjem upravljač je dužan da obavesti javnost.

Obaveštavanje javnosti podrazumeva javni uvid u predloženi plan.

Javni uvid organizuje i sprovodi upravljač zaštićenog područja i traje 30 dana.

Član 10

Plan upravljanja se ostvaruje kroz godišnje programe upravljanja. Na program upravljanja saglasnost daje Gradsko veće grada Pančeva.

Upravljač je dužan da Gradskom veću grada Pančeva dostavi izveštaj o ostvarivanju godišnjeg programa za prethodnu godinu i godišnji program upravljanja za narednu godinu, do 15. decembra tekuće godine, a izveštaj o ostvarivanju plana upravljanja najkasnije 60 dana pre isteka perioda za koji je plan donet.

Program upravljanja sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršenja i visinu potrebnih sredstava.

Član 11

Sredstva za zaštitu i razvoj Spomenika prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici" obezbeđuju se iz budžetskih sredstava grada Pančeva, prihoda Upravljača i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 12

Upravljač je dužan da obezbedi unutrašnji red i čuvanje zaštićenog područja u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi koji donosi uz saglasnost Gradskog veća grada Pančeva.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".