POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE PREDELA IZUZETNIH ODLIKA "KARAŠ-NERA"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2016)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika "Karaš-Nera" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica njegovog obuhvata definisaće se nacrtom plana.

Područje u okviru granica Prostornog plana obuhvata deo teritorije opštine Bela Crkva, katastarske opštine Banatska Palanka 1, Banatska Palanka 2, Bela Crkva, Vračev Gaj 1, Vračev Gaj 2, Grebenac, Dupljaja, Kajtasovo, Kusić 1 i Kusić 2.

Površina područja - obuhvaćenog okvirnom granicom Prostornog plana - iznosi 230,71 km².

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu koji čini sastavni deo ove odluke.

Član 3

Uslovi i smernice od značaja za izradu Prostornog plana sadržani su u planskim dokumentima višeg reda: u Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10) i u Regionalnom prostornom planu Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11).

Planski i strateški dokumenti od značaja za izradu Prostornog plana jesu: Prostorni plan područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode "Deliblatska peščara" ("Službeni glasnik RS", broj 8/06), Prostorni plan područja posebne namene međunarodnog vodnog puta E - 80 Dunav (Panevropski koridor VII "["Službeni glasnik RS", broj 14/15]) i Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara ("Službeni glasnik RS", broj 33/12).

Prostorni plan će biti zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji - kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, kao i druge podloge koje budu neophodne za njegovu izradu.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na principima:

- održivosti razvoja svih aktivnosti u prostoru;

- zaštite životne sredine i održivog korišćenja zaštićene prirodne i kulturne baštine;

- očuvanja specifičnosti prostora i njegove ekološke povezanosti;

- razvoja predeonog i kulturnog identiteta i teritorijalne prepoznatljivosti;

- usklađenog razvoja sa susednim područjima, putem prostorno-funkcionalne integrisanosti sa okruženjem i prekograničnog povezivanja.

Član 5

Vizija uređenja planskog područja jeste održivo korišćenje i zaštita prirodnih dobara i resursa i njihovo kvalitetno unapređivanje, u skladu s principima održivog razvoja.

Ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja jesu postizanje racionalne organizacije i uređenja područja posebne namene u okviru planskog područja, usklađivanjem njegovog korišćenja s mogućnostima i ograničenjima u raspolaganju prirodnim i stvorenim vrednostima i potrebama socijalnog i ekonomskog razvoja:

- Zaštita i održivo korišćenje svih prirodnih i kulturnih vrednosti - zaštitom predela, zaštićenih područja i prirodnih resursa;

- Očuvanje diverziteta predela - obezbeđivanjem identiteta prostora;

- Očuvanje vrednosti predela - identifikacijom predeonih celina;

- Zaštita, racionalno korišćenje i unapređivanje stanja poljoprivrednog, šumskog i vodnog zemljišta i populacije flore i faune;

- Definisanje načina korišćenja građevinskog zemljišta, u skladu sa uslovima zaštite prirode;

- Postizanje racionalne organizacije i uređenja prostora, u skladu s mogućnostima i ograničenjima prirodnih i stvorenih vrednosti, s ciljem dugoročnog socijalnog i ekonomskog razvoja;

- Obezbeđenje adekvatne prevencije, minimiziranja, monitoringa i kontrole svih oblika zagađivanja.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja podrazumeva obezbeđenje prostornih uslova za realizacuju koncepta trajno održivog i uravnoteženog razvoja korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene u okviru obuhvata Prostornog plana, koje će činiti Predeo izuzetnih odlika "Karaš-Nera" i prirodna dobra u zonama uticaja na ova zaštićena područja.

Član 7

Efektivan rok za izradu Prostornog plana jeste 15 (petnaest) meseci, od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u opštini Bela Crkva i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 10

Sastavni deo ove odluke jeste Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika "Karaš-Nera" na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu jeste sastavni deo njegove analitičko-dokumentacione osnove.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana jeste Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana jeste Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća - ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana - dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u šest (6) primerka u analognom i šest (6) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine (dva primerka), u Opštini Bela Crkva (jedan primerak) i u arhivi obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".