POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA TRANSPORTNOG GASOVODA SREMSKA MITROVICA - ŠID SA ELEMENTIMA DETALJNE REGULACIJE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2016)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora transportnog gasovoda Sremska Mitrovica Šid sa elementima detaljne regulacije (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica njegovog obuhvata definisaće se nacrtom plana.

Područje u okviru granica Prostornog plana, obuhvata sledeće cele katastarske opštine: Šid, Gibarac, Bačinci, Erdevik i Kukujevci u opštini Šid, Kuzmin, Martinci, Laćarak, Sremska Mitrovica i Šašinci u Gradu Sremska Mitrovica i Marđelos u opštini Ruma.

Ukupna površina šireg obuhvata Prostornog plana iznosi oko 46.624 ha (podaci o površinama katastarskih opština preuzeti od Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine).

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu koji čini sastavni deo ove odluke.

Član 3

Uslovi i smernice značajni za izradu Prostornog plana, sadržani su u planskim dokumentima višeg reda: u Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10) i u Regionalnom prostornom planu Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11).

Planski i strateški dokumenti značajni za izradu Prostornog plana jesu: Prostorni plan područja posebne namene Fruške gore do 2022. godine ("Službeni list APV", broj 16/04), Prostorni plan područja infrastrukturnog koridora granica Hrvatske - Beograd (Dobanovci) ("Službeni glasnik RS", br. 69/03 i 147/14), kao i Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine ("Službeni glasnik RS", broj 101/15).

Prostorni plan biće zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, kao i druge podloge koje budu potrebne za njegovu izradu.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na principima:

- održivog prostornog razvoja energetske infrastrukture - korišćenjem ekološki prihvatljivih izvora energije, posebno resursa prirodnog gasa koji predstavlja deo evropske energetske mreže, uz postizanje ekonomske opravdanosti, socijalne prihvatljivosti i ekološke održivosti;

- smanjivanja štetnog uticaja na životnu sredinu - sagledavanjem kvaliteta životne sredine, njenim unapređivanjem i očuvanjem bezbednosti kvaliteta, primenom mera zaštite i prevencijom od negativnih uticaja i rizika za životnu sredinu u zoni koridora gasovoda;

- zaštite prirodnih resursa, prirodnog i kulturnog nasleđa - adekvatnom zaštitom i održivim korišćenjem prirodnih resursa, u pogledu očuvanja postojećih ekosistema, atraktivnosti područja šireg koridora, sprečavanjem narušavanja turističko-rekreacione vrednosti i povećanjem estetske vrednosti, prezentacijom i jačanjem lokalnog i regionalnog identiteta i tako dalje.

Principe izgradnje predmetnog gasovoda potrebno je realizovati uz poštovanje: zakona i podzakonskih akata i dobre prakse planiranja izgradnje i korišćenja gasovoda; ekološke pouzdanosti, kojom se obezbeđuje zaštita od negativnih uticaja na životnu sredinu, prirodu, prirodne i kulturne vrednosti u koridoru i kontaktnom području gasovoda; stabilnosti sistema, koji omogućava dugoročno funkcionisanje i ispunjenje osnovnih ciljeva realizacije gasovoda; bezbednosti, kojom se s visokim stepenom pouzdanosti garantuje sigurnost ljudskih života i materijalnih dobara od eventualnih havarija na sistemu; ekonomske isplativosti, utvrđene studijom opravdanosti.

Član 5

Poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenje ekološki prihvatljivih resursa - izvora energije, predstavlja viziju i dugoročni cilj prostornog razvoja Republike Srbije. Izgradnja predmetnog gasovoda doprinela bi prostornoj i energetskoj integraciji opštine Šid u energetski sistem Republike Srbije, redovnim, stabilnim, bezbednim i ekološki opravdanim snabdevanjem gasom potrošača. Izgradnja gasovoda visokog pritiska Sremska Mitrovica - Šid potrebna je zbog toga što je prirodni gas ekološki najčistije gorivo (sprečava se zagađenje vazduha), a ujedno i najekonomičnije fosilno gorivo koje se jednostavno i lako transportuje do potrošača.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja i uređenja gasovoda visokog pritiska, definiše se na način koji istovremeno obezbeđuje javni interes, ekološki i održivi privredni razvoj, a na prvom mestu izgradnju i eksploataciju transportnog gasovoda visokog pritiska Sremska Mitrovica - Šid.

Prostorni plan direktno će se sprovoditi izdavanjem lokacijskih uslova, a po potrebi, biće osnov za izradu dokumenata urbanističkog planiranja. Prostorni plan je osnov za formiranje građevinskih parcela za javnu namenu, rešavanje svojinskih odnosa, dalju izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje dozvola u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 7

Efektivan rok za izradu nacrta prostornog plana je 45 (četrdeset pet) radnih dana od dana dostavljanja izveštaja o obavljenom ranom javnom uvidu plana, ažurnih katastarsko-topografskih planova, dostavljanja podatka i dokumentacije koji su značajni za izradu Prostornog plana i izveštaja o strateškoj proceni uticaja i neophodnih uslova od ovlašćenih organa, organizacija i preduzeća koji su bitni za njihovu izradu.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbediće JP "Srbijagas", Novi Sad, Narodnog fronta broj 12.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u Sremskoj Mitrovici, Šidu i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 10

Sastavni deo ove odluke jeste Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene transportnog gasovoda Sremska Mitrovica - Šid sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene transportnog gasovoda Sremska Mitrovica - Šid sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu je sastavni deo Dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana jeste Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana jeste Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III (u daljem tekstu: Obrađivač).

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u 10 (deset) primerka u analognom i 10 (deset) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine (dva primerka), u Opštini Šid (jedan primerak), u Gradu Sremska Mitrovica (jedan primerak), u Opštini Ruma (jedan primerak), u arhivi Obrađivača (jedan primerak) i u arhivi JP "Srbijagas" Novi Sad (dva primerka).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".