UPUTSTVO

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA MOBILNIH TELEFONA ZA SLUŽBENE POTREBE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2016)

Član 1

Ovim uputstvom utvrđuju se pravo na korišćenje mobilnih telefona i kartica za mobilni telefon za službene potrebe, uslovi, način korišćenja i nabavka mobilnih telefona za službene potrebe (u daljem tekstu: službeni mobilni telefon) izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica (u daljem tekstu: zaposleni) u Pokrajinskoj vladi, Pravobranilaštvu Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinskom zaštitniku građana - ombudsmanu, pokrajinskim sekretarijatima, pokrajinskim posebnim upravnim organizacijama, Sekretarijatu Pokrajinske vlade, službama, upravama i direkcijama (u daljem tekstu: pokrajinski organi).

Član 2

Pravo na korišćenje službenog mobilnog telefona imaju:

1.

- predsednik Pokrajinske vlade;

- potpredsednik Pokrajinske vlade;

- pokrajinski sekretar;

- sekretar Pokrajinske vlade;

- rukovodilac pokrajinskog organa;

- pravobranilac Autonomne pokrajine Vojvodine;

- direktor Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine;

- zamenik pokrajinskog sekretara;

- zamenik pravobranioca Autonomne pokrajine Vojvodine;

- zamenik direktora Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine;

- podsekretar pokrajinskog sekretarijata;

- pomoćnik pokrajinskog sekretara;

- pomoćnik sekretara Pokrajinske vlade;

- pomoćnik rukovodioca pokrajinskog organa;

- šef Kabineta predsednika Pokrajinske vlade;

- savetnik predsednika Pokrajinske vlade;

- šef protokola.

2.

- načelnik odeljenja u pokrajinskom organu;

- sekretar stalnog radnog tela Pokrajinske vlade.

3.

- inspektor pokrajinskog organa;

- interni revizor.

4.

- koordinator za obezbeđenje;

- šef voznog parka;

- šef ugostiteljstva;

- šef i domaćin reprezentativnog objekta Autonomne pokrajine Vojvodine.

5.

- zaposleni na poslovima protokola u Kabinetu predsednika Pokrajinske vlade.

6.

- tehnički sekretar

• predsednika Pokrajinske vlade;

• potpredsednika Pokrajinske vlade;

• rukovodioca pokrajinskog organa.

7.

- vozač.

8.

- obezbeđenje predsednika Pokrajinske vlade.

Lica iz stava 1. ovog člana imaju pravo na korišćenje jednog službenog mobilnog telefona.

Jedan službeni mobilni telefon obezbeđuje se za dežurno vozilo.

Komisija za raspored i opremanje službenih zgrada i poslovnih prostorija ima diskreciono pravo da - na osnovu zahteva pokrajinskih organa - dodeli zaposlenom pravo na privremeno korišćenje službenog mobilnog telefona.

Dežurni vozač dužan je da preda službeni mobilni telefon prilikom predaje dežurstva.

Član 3

U skladu s potrebama izvršenja zadataka i poslova, rukovodilac pokrajinskog organa ima pravo da dodeli službene mobilne telefone i licima koja nisu navedena u članu 2. ovog uputstva i to još za najviše 5% zaposlenih u odnosu na ukupan broj zaposlenih u pokrajinskom organu.

Član 4

Službeni mobilni telefon dat na korišćenje može se zameniti ako njegova popravka nije moguća.

U smislu stava 1. ovog člana, službeni mobilni telefon zamenjuje Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa (dalje u tekstu: Uprava), na osnovu pismenog zahteva korisnika službenog mobilnog telefona, koji je overio rukovodilac pokrajinskog organa.

Korisnici koji ne vrate službeni mobilni telefon nakon prestanka funkcije ili radnog odnosa, dužni su da nadoknade tržišnu vrednost službenog mobilnog telefona, umanjenu za procenat amortizacije - za period korišćenja, a najmanje 30% od tržišne vrednosti službenog mobilnog telefona.

Eventualnu krađu službenog mobilnog telefona i kartice za mobilni telefon zaposleni je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 24 časa prijavi Upravi pisanim putem uz kopiju prijave nadležnim organima unutrašnjih poslova ako je u pitanju krađa, u suprotnosti zaposleni je dužan da snosi troškove nastale štete.

Vrednost službenog mobilnog telefona iz stava 3. ovog člana utvrđuje Uprava.

Član 5

Predsednik Pokrajinske vlade, potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar, sekretar Pokrajinske vlade, direktor Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine i direktor Uprave imaju pravo na službeni mobilni telefon sledećih karakteristika: odgovarajuće težine i dimenzija - zbog potrebe da se stalno koristi, baterije visokog kapaciteta, s dovoljnom količinom radne memorije potrebne za obavljanje poslova u vezi sa elektronskim sednicama Pokrajinske vlade, napredne multimedijalne mogućnosti (prenos slike, video zapisa i podataka) radi obavljanja poslovnih funkcija.

Komisija za raspored i opremanje službenih zgrada i poslovnih prostorija odlučuje o tipu i modelu službenih mobilnih telefona za korisnike službenih mobilnih telefona iz čl. 2. i 3. ovog uputstva, a u skladu s raspoloživim sredstvima predviđenim Odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Lica iz člana 2. stav 1. tačka 1. imaju pravo na zamenu službenog mobilnog telefona svake dve godine, a ostala lica iz čl. 2. i 3. - svake četiri godine.

Član 6

Službene mobilne telefone nabavlja i dodeljuje Uprava, na osnovu pismenog zahteva rukovodioca pokrajinskog organa.

Član 7

Uprava je dužna da s korisnicima službenih mobilnih telefona zaključi ugovor o korišćenju službenog mobilnog telefona.

Zaposleni je prilikom preuzimanja službenog mobilnog telefona i kartice dužan da potpiše revers u tri primerka, od kojih jedan zadržava zaposleni, jedan se dostavlja u personalni dosije, a jedan primerak Upravi koja vodi evidenciju o korisnicima i broju dodeljenih službenih mobilnih telefona u svakom pokrajinskom organu.

Evidencija o troškovima korišćenja službenih mobilnih telefona (mesečni računi mobilnog operatera) vodi se u pokrajinskom organu.

Lice ovlašćeno za vođenje evidencije iz stava 2. ovog člana, dostavljanjem računa mobilnog operatera, svakog meseca obaveštava korisnika službenog mobilnog telefona o visini računa.

Član 8

Mesečni iznos troškova korišćenja službenog mobilnog telefona za predsednika Pokrajinske vlade priznaje se u celosti na teret budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Mesečni iznos troškova korišćenja službenih mobilnih telefona priznaje se na teret budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine, u sledećim iznosima:

1. potpredsedniku Pokrajinske vlade, pokrajinskom sekretaru, sekretaru Pokrajinske vlade, Pravobraniocu AP Vojvodine, direktoru Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine i direktoru Uprave - do 10.000,00 dinara;

2. rukovodiocu pokrajinskog organa, zameniku pokrajinskog sekretara, zameniku pravobranioca Autonomne pokrajine Vojvodine, zameniku direktora Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, šefu Kabineta predsednika Pokrajinske vlade - do 4.000,00 dinara;

3. podsekretaru pokrajinskog sekretarijata, pomoćniku pokrajinskog sekretara, pomoćniku sekretara Pokrajinske vlade, pomoćniku rukovodioca pokrajinskog organa, šefu protokola Pokrajinske vlade, savetniku predsednika Pokrajinske vlade, zaposlenima na poslovima protokola u Kabinetu predsednika Pokrajinske vlade i tehničkom sekretaru predsednika Pokrajinske vlade - do 3.000,00 dinara;

4. načelniku odeljenja, sekretaru stalnog radnog tela Pokrajinske vlade, inspektoru i internom revizoru u pokrajinskim organima uprave, koordinatoru obezbeđenja, šefu voznog parka i zaposlenom kome je Komisija za raspored i opremanje službenih zgrada i poslovnih prostorija na osnovu diskrecionog prava dodelila službeni mobilni telefon - do 2.000,00 dinara;

5. Ostalim licima iz čl. 2. i 3. ovog uputstva, koja nisu eksplicitno navedena u prethodnim tačkama - do 1.500,00 dinara.

Korisnik koji prekorači iznos iz stava 2. ovog člana tačke od 1. do 5. - zbog korišćenja službenog mobilnog telefona na službenom putovanju u inostranstvo, koje je odobrila Pokrajinska vlada - ima pravo da mu se nadoknade troškovi korišćenja službenog mobilnog telefona.

O opravdanosti nadoknade troškova iz stava 3. ovog člana odlučuje: za lica iz stava 2. tačka 1. ovog člana - predsednik Komisije za kadrovska i administrativna pitanja, a za lica iz stava 2. od tačke 2. do 5. ovog člana - Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

Troškovi nastali zbog korišćenja službenog mobilnog telefona na službenom putovanju u inostranstvo, koje je odobrila Pokrajinska vlada, nadoknađuju se potpredsedniku Pokrajinske vlade, pokrajinskom sekretaru i direktoru Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine u celosti, dok se ostalim licima nadoknađuju u visini najviše do dvostrukog iznosa propisanog stavom 2. ovog člana, i to prema priloženom računu za mesec u kom je obavljeno putovanje, do iznosa koji je iskazan za korišćenje službenog mobilnog telefona u romingu.

Ostalim licima iz stava 2. ovog člana opravdanost korišćenja službenog mobilnog telefona na službenom putovanju u inostranstvo, koje je odobrila Pokrajinska vlada - iznos iskazan za korišćenje službenog mobilnog telefona u romingu prema priloženom računu za mesec u kom je obavljeno putovanje - proveravaće se na osnovu listinga, za dane provedene na službenom putovanju u inostranstvu.

Član 9

U slučaju prekoračenja dozvoljenog iznosa utvrđenog u članu 8. stav 2. ovog uputstva, razlika između dozvoljenog i realizovanog iznosa troškova računa za službeni mobilni telefon korisniku se oduzima od plate, na ime izmirenja navedenih troškova.

Iznos ostvaren putem službenog mobilnog telefona za korišćenje usluga koje nisu obuhvaćene pretplatom i naknadom za ostvareni saobraćaj (dopuna kredita pripejd korisnicima mobilnih telefona i nagradne igre) korisniku se oduzima od plate, na ime izmirenja tih troškova.

Član 10

Svaki korisnik službenog mobilnog telefona potpisuje izjavu o obustavljanju dela plate na ime izmirenja troškova računa za službeni mobilni telefon, radi obezbeđenja plaćanja sledećih troškova:

- u slučaju prekoračenja dozvoljenog iznosa u smislu člana 9. ovog uputstva;

- u slučaju korišćenja službenog mobilnog telefona nakon prestanka osnova za sticanje prava na korišćenje službenog mobilnog telefona u smislu člana 2, 3. i 4. ovog uputstva.

Obrazac izjave sastavni je deo ovog uputstva.

Član 11

Po prestanku funkcije ili radnog odnosa, ili u slučaju prelaska na drugo radno mesto koje ne podrazumeva korišćenje prava iz člana 2. Ovog Uputstva korisnik je dužan da vrati službeni mobilni telefon najkasnije u roku od tri dana od dana prestanka funkcije ili radnog odnosa, licu ovlašćenom za vođenje evidencije iz člana 7. stav 1. ovog uputstva.

U slučaju da korisnik ne postupi u skladu sa stavom 1. ovog člana, Uprava pokreće postupak za naknadu štete.

Član 12

O sprovođenju ovog uputstva stara se Uprava.

Član 13

Sastavni deo Uputstva su Izjava o obustavljanju dela plate na ime izmirenja troškova računa za službeni mobilni telefon i revers koji se popunjava prilikom preuzimanja službenog mobilnog telefona i kartice za mobilni.

Član 14

Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman nastavlja da koristi svoju odluku kojom je uredila način i uslove korišćenja službenih mobilnih telefona za potrebe zaposlenih.

Uprava za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine nastavlja do 30.06.2016. godine, da koristi svoju odluku kojom je uredila način i uslove korišćenja službenih mobilnih telefona za potrebe zaposlenih.

Član 15

Stupanjem na snagu ovog uputstva, prestaju da važe Uputstvo o uslovima, načinu korišćenja i nabavci mobilnih telefona za službene potrebe, broj: 345-5 /2014 od 05. februara 2014. godine i Uputstvo o izmenama uputstva o uslovima, načinu korišćenja i nabavci mobilnih telefona za službene potrebe, broj: 345-5/2014 od 25. februara 2015. godine.

Član 16

Uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine.

 

Obrazac

 

Izjava o obustavljanju dela plate na ime izmirenja troškova računa za službeni mobilni telefon

 

Republika Srbija

 

Autonomna pokrajina Vojvodina

 

___________________________________

 

(naziv organa)

 

Broj: ____________

 

Datum: ________________ godine

 

NOVI SAD

 

IZJAVA

Ja ______________________, korisnik službenog mobilnog telefona broj: _____________, saglasan sam da se razlika između dozvoljenog iznosa od _____________ dinara i realizovanog iznosa troškova korišćenja službenog mobilnog telefona, kao i iznos ostvaren putem službenog mobilnog telefona za korišćenje usluga koje su iskazane na računu mobilnog operatera, a koje nisu obuhvaćene pretplatom i naknadom za ostvareni saobraćaj (dopuna kredita pripejd korisnicima mobilnih telefona i nagradne igre), kao i troškovi koji mogu da nastanu korišćenjem službenog mobilnog telefona u slučaju da izgubim pravo na korišćenje službenog mobilnog telefona za službene potrebe, nadoknade sredstvima od moje plate ili drugog primanja.

U Novom Sadu, _____________ godine.

_________________________

 

POTPIS