POSLOVNIK

O RADU IZBORNE KOMISIJE GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 5/2016)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim poslovnikom uređuju se pitanja organizacije, načina rada i odlučivanja Izborne komisije Grada Užica (u daljem tekstu: Komisija), kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 2

Sedište Komisije je u Užicu, u zgradi grada Užice, Ulica Dimitrija Tucovića br. 52.

Član 3

Komisija u svom radu koristi dva pečata okruglog oblika, obeležena rimskim brojevima I i II koji u sredini imaju grb Republike Srbije a na spoljnom obodu pečata tekst: Republika Srbija - Užice.

U sledećem unutrašnjem krugu upisan je tekst: Izborna komisija grada Užica, i broj pečata. Komisija koristi štambilj - Izborna komisija grada Užica.

Sekretar Izborne komisije Grada Užica ovlašćuje radnike za rukovanje i čuvanje pečata Komisije i štambilja.

II SASTAV KOMISIJE

Član 4

Komisiju čine članovi u stalnom i proširenom sastavu.

Član 5

Komisiju u stalnom sastavu čine predsednik i osam članova koje je imenovala Skupština grada Užica, a u proširenom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Član 6

Komisija ima sekretara koga je imenovala Skupština grada Užica, koji učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

Član 7

Predsednik i članovi Komisije u stalnom i proširenom sastavu i sekretar Komisije imaju zamenike.

Zamenici imaju ista prava i odgovornosti kao i članovi koje zamenjuju, kad učestvuju u radu Komisije.

III NADLEŽNOST KOMISIJE

Član 8

U okviru nadležnosti utvrđene Zakonom o lokalnim izborima, Komisija:

- stara se o zakonitom sprovođenju izbora odbornika,

- određuje biračka mesta, pri čemu naročito vodi računa o ravnomernoj raspoređenosti birača na biračkim mestima i o dostupnosti biračkih mesta biračima,

- određuje biračke odbore i imenuje njihove članove,

- daje uputstva o radu biračkih odbora,

- propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike,

- utvrđuje da li su izborne liste, sačinjene i podnete u skladu sa propisima o izboru odbornika,

- proglašava izborne liste,

- utvrđuje oblik i izgled glasačkih listića, broj glasačkih listića za biračka mesta i zapisnički ih predaje biračkim odborima,

- utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika,

- podnosi izveštaj Skupštini grada o sprovedenim izborima,

- dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove lokalne samouprave i republičkom organu nadležnom za poslove statistike podatke o sprovođenju i rezultatima izbora za odbornike, neposredno po završetku izbora,

- obavlja i druge poslove određene propisima o izboru odbornika.

Član 9

Komisija danom proglašenja izborne liste istovremeno rešenjem odlučuje koji podnosilac izborne liste, ispunjava uslove za određivanje svojih predstavnika u proširenom sastavu ovog organa.

Rešenje o ispunjenju, odnosno neispunjenju uslova za određivanje predstavnika podnosilaca izborne liste, u prošireni sastav, Komisija dostavlja podnosiocu izborne liste, u roku od 24 časa od donošenja rešenja.

Izborna komisija utvrđuje prošireni sastav u roku od 24 časa po isteku roka iz stava 7. člana 14. Zakona o lokalnim izborima.

IV NAČIN RADA

Član 10

Komisija radi u stalnom i proširenom sastavu.

Komisija radi u proširenom sastavu od dana utvrđivanja tog sastava do završetka izbora, odnosno do momenta kada je Komisija utvrdila rezultate izbora za odbornike i ove rezultate objavila.

Član 11

Komisija je samostalna u svom radu, radi na osnovu Zakona i propisa donetih na osnovu zakona.

Rad Komisije je javan.

Član 12

Komisija radi u sednicama.

Sednicu Komisije saziva predsednik Komisije, na svoju inicijativu ili, u zahtevanom roku, kad to predloži najmanje 1/3 članova Komisije.

U radu Komisije učestvuju predsednik, članovi i sekretar Komisije ili njihovi zamenici.

Sednicom predsedava predsednik Komisije, odnosno u njegovom odsustvu zamenik predsednika Komisije.

Ako sednici ne prisustvuju ni predsednik Komisije ni njegov zamenik, predsedavanje preuzima najstariji prisutni član Komisije. Ukoliko najstariji prisutni član Komisije, neće ili ne može da preuzme predsedavanje sednicom, predsedavanje preuzima sledeći najstariji član Komisije.

Član 13

Poziv za sednicu Komisije, sa predlogom dnevnog reda, dostavlja se članovima Komisije ili njihovim zamenicima, po pravilu u pisanom obliku, najkasnije dan pre dana određenog za održavanje sednice, a po potrebi, sednice se mogu sazvati telefonom ili na drugi odgovarajući način.

Izuzetno, poziv za sednicu Komisije sa predlogom dnevnog reda može se dostaviti i u kraćem roku pri čemu je predsednik Komisije dužan da na početku sednice obrazloži takav postupak.

Član 14

Komisija radi i punovažno odlučuje ako sednici prisustvuje većina njenih članova, odnosno njihovih zamenika.

Komisija odlučuje većinom glasova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Član 15

Radi proučavanja pojedinih pitanja iz svog delokruga, izrade predloga akata, izveštaje i drugih dokumenata, kao i obavljanja pojedinih izbornih radnji, Komisija može formirati radnu grupu iz reda svojih članova, kojoj će pomoć u radu pružati stručni radnici Gradske uprave.

Komisija može, po potrebi, zadužiti pojedine svoje članove da prouče pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka, u neposrednoj saradnji sa članovima izbornih organa i drugim učesnicima u postupku, kao i uvidom u odgovarajuće dokumente, te da upoznaju Komisiju sa utvrđenim stanjem i predlože joj odgovarajuća rešenja.

Član 16

Komisija obezbeđuje javnost rada prisustvom predstavnika sredstava javnog informisanja, davanjem saopštenja i održavanjem konferencija za štampu.

Saopštenje za javnost mogu dati predsednik i sekretar Komisije.

Konferenciju za štampu može održati predsednik Komisije ili po njegovom ovlašćenju zamenik predsednika, član ili zamenik člana.

Član 17

U ostvarivanju svojih zadataka Komisija, saglasno zakonu, sarađuje sa domaćim i stranim organima i organizacijama.

V POSTUPANJE PO PRIGOVORIMA

Član 18

O prigovorima koji su upućeni Komisiji, predsednik, sekretar, odnosno zamenik sekretara, pripremiće za potrebe Komisije, najkasnije u roku od 24 časa, stručno mišljenje o načinu rešavanja prigovora i na osnovu tog mišljenja sačiniće nacrt rešenja ili odluke, uz prethodnu konsultaciju sa predsednikom Komisije.

Stručno mišljenje iz prethodnog stava obuhvata sadržinu prigovora, činjenično stanje, izlaganje zakonskih odredbi na osnovu kojih se prigovor rešava i predlog kako ga treba rešiti.

Rešenje po prigovoru Komisija donosi u roku od 48 časova od časa prijema prigovora i dostavlja podnosiocu prigovora.

Član 19

Kad je protiv rešenja Komisije po prigovoru podneta žalba, Komisija je dužna da nadležnom Upravnom sudu dostavi odmah, a najkasnije u roku od 12 časova, sve potrebne spise i podatke za odlučivanje po žalbi.

Član 20

U postupku po prigovorima, u pitanjima koja nisu izričito uređena Zakonom o lokalnim izborima, i drugim srodnim zakonima, Komisija shodno primenjuje odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

VI OBEZBEĐIVANJE USLOVA ZA RAD KOMISIJE

Član 21

Sredstva za rad organa za sprovođenje izbora, izborni materijal i druge troškove sprovođenja izbora obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 22

Članovi Komisije i njihovi zamenici imaju pravo na naknadu za rad u Komisiji.

Visinu naknade troškova za rad u Izbornoj komisiji Grada Užica, Komisija određuje posebnom odlukom.

Nalogodavci za isplatu sredstava iz člana 21. i 22. stav 1. i 2. ovog poslovnika su predsednik i sekretar Komisije.

Član 23

Gradska uprava obezbeđuje i pruža neophodnu stručnu i tehničku pomoć za obavljanje poslova u radu Komisije.

Lice zaduženo za poslove informisanja u Gradskoj upravi obavljaće i poslove informisanja za potrebe Komisije, po nalogu i uputstvima predsednika ili sekretara Komisije, ili lice koje predsednik ovlasti.

VII DOKUMENTACIJA O RADU KOMISIJE

Član 24

Na sednici Komisije vodi se zapisnik o radu.

Zapisnik sadrži glavne podatke o radu na sednici, naročito o predlozima o kojima se raspravljalo, sa imenima učesnika u raspravi, o odlukama, zaključcima i drugim aktima koji su na sednici doneti, kao i o rezultatima glasanja o pojedinim pitanjima.

O vođenju i čuvanju zapisnika stara se sekretar, odnosno zamenik sekretara Komisije. Zapisnik potpisuje predsednik i sekretar Komisije, odnosno njihovi zamenici.

Član 25

Komisija obezbeđuje čuvanje izbornih akata i izveštaja o rezultatima izbora sa izbornim materijalima i rukovanje tim materijalima, u skladu sa Zakonom.

Član 26

Komisija vodi delovodnik protokol, sređuje i čuva dokumentaciju (arhivsku građu), sa kojom se postupa u skladu sa propisima.

VIII PROVERA AUTENTIČNOSTI POTPISA

Član 27

Radna grupa, koju po potrebi obrazuje Komisija iz reda svojih članova, za prijem i proveru izborne liste, na osnovu unetih podataka, proverava:

1. Da li je birač podržao samo jednu izbornu listu, odnosno jednog kandidata,

2. Da li su za birača uneti svi podaci iz obrazaca i da li su ti podaci istovetni sa podacima o biraču iz biračkog spiska.

Član 28

Radna grupa je dužna da o nađenom stanju obavesti Komisiju i da predloži Komisiji potvrđivanje izborne liste odnosno predloga kandidata, rešenjem ili donošenjem zaključka kojim podnosiocu izborne liste, odnosno predloga kandidata, daje rok da dopuni spisak birača ili otkloni nepravilnosti.

IX ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Pitanja koja se odnose na rad Komisije, a koja nisu uređena ovim poslovnikom, mogu se urediti odlukom ili zaključkom Komisije u skladu sa odredbama ovog poslovnika.

Član 30

Sve sprovedene radnje, donete odluke, akta i rešenja Komisije usvojene i donete do dana donošenja ovog poslovnika ostaju na snazi.

Član 31

Ovaj Poslovnik stupa na snagu danom donošenja.