ODLUKA
O OBRAZOVANJU ROBNIH REZERVI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 10/2016)

Član 1

Robne rezerve Grada Beograda se obrazuju i koriste za obezbeđenje snabdevenosti i stabilnosti na tržištu na teritoriji grada Beograda u slučaju:

1) vanrednih situacija - elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća, katastrofa i drugih većih nesreća i nepogoda usled kojih nastupa ili može da nastupi prekid u osnovnom snabdevanju, ili nedovoljno, odnosno nestabilno osnovno snabdevanje (u daljem tekstu: vanredne situacije);

2) nastupanja ili neposredne opasnosti nastupanja ozbiljnih poremećaja na tržištu;

3) vanrednog ili ratnog stanja.

Snabdevenost iz stava 1. ovog člana je snabdevenost stanovništva poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, lekovima i medicinskim sredstvima i proizvodima koji su neophodni za život ljudi i zdravlje životinja, kao i strateškim sirovinama i materijalima za reprodukciju od posebnog značaja ili strateškog interesa za grad Beograd.

Član 2

Robne rezerve Grada Beograda su u javnoj svojini Grada Beograda i mogu da čine:

1) poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i materijal za reprodukciju;

2) lekovi, medicinska sredstva i oprema za zdravstvene i veterinarske ustanove i druge oblike zdravstvene službe;

3) nafta i naftni derivati;

4) ostali proizvodi od značaja za obezbeđenje snabdevenosti i stabilnosti u gradu Beogradu.

Član 3

Robnim rezervama upravlja gradonačelnik grada Beograda.

Poslovanje robnim rezervama vrši Sekretarijat za privredu Gradske uprave Grada Beograda (u daljem tekstu: Sekretarijat za privredu).

Član 4

Sekretarijat za privredu je dužan da preduzme potrebne mere radi blagovremenog sprečavanja nastanka materijalne štete na robi koja čini robne rezerve, uključujući i mere za njihovu prodaju, odnosno ponovnu kupovinu.

Član 5

Godišnji program robnih rezervi donosi se za period jedne kalendarske godine, po usvajanju budžeta grada Beograda (u daljem tekstu: Godišnji program).

Godišnjim programom utvrđuje se:

1) vrsta, naziv, količina, odnosno obim i vrednost roba koje se obrazuju i obnavljaju kao robne rezerve, daju na zajam ili u zakup;

2) teritorijalni razmeštaj robnih rezervi;

3) skladišni prostor za smeštaj i čuvanje robnih rezervi;

4) uslovi pod kojima se određene vrste i količine robnih rezervi dugoročnije poveravaju na čuvanje i obnavljanje;

5) investicione potrebe;

6) potreban iznos sredstava za izvršenje godišnjeg programa.

Godišnjim programom utvrđuju se i uslovi pod kojima Sekretarijat za privredu može da ugovara proizvodnju i isporuku pojedinih vrsta roba radi popune robnih rezervi.

Godišnji program i finansijski plan usvaja gradonačelnik grada Beograda (u daljem tekstu: gradonačelnik), na predlog sekretarijata.

Sekretarijat za privredu podnosi gradonačelniku godišnji izveštaj o poslovanju robnih rezervi.

Robnim rezervama posluje Sekretarijat za privredu, po tržišnim principima.

Član 6

Poslovanje robnim rezervama i to obrazovanje, obnavljanje, razmeštaj i finansiranje robnih rezervi, obavlja Sekretarijat za privredu na osnovu godišnjeg programa.

U poslovanju robnim rezervama Sekretarijat za privredu, uz saglasnost gradonačelnika grada Beograda, zaključuje pravne poslove, a naročito ugovore o:

1) nabavci, smeštaju, čuvanju i obnavljanju robnih rezervi;

2) davanju na zajam roba iz robnih rezervi radi obnavljanja;

3) tehnološkim procesima nad robnim rezervama;

4) donacijama na teritoriji grada Beograda i donacijama van teritorije grada Beograda;

5) zakupu opreme;

6) drugim poslovima iz delokruga svog rada.

Član 7

Robne rezerve se obrazuju nabavkom robe, ugovaranjem proizvodnje određenih proizvoda ili robnom razmenom.

Član 8

Nabavka robe za robne rezerve vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuju javne nabavke.

Član 9

Finansijska sredstva za poslovanje robnim rezervama obezbeđuju se Odlukom o budžetu Grada Beograda za tekuću godinu, odnosno finansijskim planom Sekretarijata za privredu.

Član 10

Sredstva iz člana 9. ove odluke koristi Sekretarijat za privredu za namene utvrđene programom robnih rezervi, uz saglasnost gradonačelnika.

Član 11

Gradonačelnik grada Beograda odlučuje na predlog Sekretarijata za privredu o korišćenju robnih rezervi za intervencije na tržištu radi obezbeđenja redovnog snabdevanja i stabilnosti tržišta u gradu, kao i o korišćenju robnih rezervi za obezbeđenje potreba grada za slučaj vanredne situacije, vanrednog ili ratnog stanja.

Član 12

Radi obezbeđenja redovnog snabdevanja i stabilnosti tržišta u gradu, gradonačelnik grada Beograda može odlučiti da se iz robnih rezervi daju pozajmice i oprema u zakup, u skladu sa propisima koji se odnose na zajam i zakup republičkih robnih rezervi.

Član 13

Sekretarijat za privredu skladišti robne rezerve kod privrednih subjekata, proizvođača, u skladištima koja su u javnoj svojini grada Beograda, u javnim skladištima i kod drugih lica, odnosno kada se radi o lekovima i medicinskim sredstvima kod pravnih lica kojima je izdata dozvola za promet lekova i medicinskih sredstava na veliko sa kojima se zaključuje ugovor o čuvanju, skladištenju, odnosno obnavljanju robnih rezervi.

Odluka o izgradnji raspolaganju, odnosno pribavljanju skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje robnih rezervi kao i o korišćenju i otkazu ugovora o zakupu skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje robnih rezervi, donosi se u skladu sa propisima koji regulišu način postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini Grada Beograda odnosno na kojima Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja.

Član14

Skladišni prostor za smeštaj i čuvanje robnih rezervi obezbeđuje se zakupom, kupovinom, rekonstrukcijom, izgradnjom ili promenom namene postojećih objekata, sredstvima koja su godišnjim programom predviđena o čuvanju, skladištenju, odnosno obnavljanju robnih rezervi o čuvanju, skladištenju, odnosno obnavljanju robnih rezervi.

Godišnjim programom utvrđuju se investicione potrebe, naročito prema vrsti, nameni i veličini objekata, kao i izvorima i visini potrebnih sredstava za izgradnju.

Član 15

Roba iz robnih rezervi, odnosno sredstva, nepokretnosti ili oprema, ne mogu da budu predmet zaloge niti obezbeđenja potraživanja trećih lica prema skladištaru ili zakupcu, kao ni predmet bilo kakve upotrebe, promene namene ili ubiranja plodova bez saglasnosti gradonačelnika.

Član 16

Skladištar ili drugo lice kome je roba iz robnih rezervi, skladište ili oprema poverena na čuvanje, dužan je:

1) da se pridržava odredaba ugovora o čuvanju, skladištenju i obnavljanju, kao i ugovora o rukovanju i obezbeđenju;

2) da na zahtev ovlašćenog predstavnika Sekretarijata za privredu omogući kvantitativnu i kvalitativnu kontrolu robe, odnosno sredstava;

3) da na zahtev ovlašćenog predstavnika Sekretarijata za privredu stavi na uvid isprave i svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na uskladištene robne rezerve;

4) da posebno označi i izdvoji robu iz robnih rezervi, odnosno da u svakom trenutku ima na stanju uskladištenu količinu robe iz robnih rezervi;

5) da omogući ovlašćenim predstavnicima Sekretarijata za privredu izuzimanje i premeštaj robe.

Član 17

Ako se nabavlja ili prodaje roba robnih rezervi koja se skladišti u javnim skladištima, promet se može vršiti i putem robnih zapisa, u skladu sa propisima kojima se uređuju javna skladišta i javne nabavke.

Član 18

Robne rezerve se obnavljaju zamenom, prodajom, nabavkom i davanjem na zajam radi obnavljanja.

Prodaja robe iz robnih rezervi vrši se putem javnog oglasa i javnim nadmetanjem, kao i preko robne berze, u skladu sa zakonom kojim se uređuje trgovina.

Član 19

Sekretarijat za privredu nabavlja robu za robne rezerve iz domaće proizvodnje i ugovaranjem proizvodnje određenih proizvoda, a izuzetno i iz uvoza.

Član 20

Sekretarijat za privredu je dužan da ugovorima obezbedi da pravno lice kome su poverene na čuvanje robne rezerve, ne može bez pismenog naloga Sekretarijata za privredu robu koristiti, otuđiti, zameniti robom druge vrste ili kvaliteta, kao ni preskladištiti je u drugo skladište.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Sekretarijat za privredu ugovorom o čuvanju robnih rezervi može, zavisno od vrste i kvaliteta robe, predvideti da obnavljanje robe vrši pravno lice kome su robne rezerve poverene na čuvanje i to putem sukcesivnog korišćenja pojedinih količina roba i njihovom popunom istom vrstom, količinom i kvalitetom robe i to isključivo na osnovu pismenog odobrenja Sekretarijata za privredu.

Član 21

Sekretarijat za privredu će u svom poslovanju na pitanja koja nisu uređena ovom odlukom, prema svojim potrebama i mogućnostima, primenjivati Zakon o robnim rezervama, i podzakonska akta koja koristi Republička direkcija za robne rezerve (Uredba o uslovima davanja na zajam i u zakup pojedinih vrsta roba iz robnih rezervi, Pravilnik o bližem uređivanju postupka javne nabavke i dr.) i Uputstvo o uslovima skladištenja, čuvanja, obnavljanja i evidentiranja gradskih robnih rezervi i priznavanja kala i rastura na robama robnih rezervi.

Član 22

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o gradskim robnim rezervama ("Službeni list Grada Beograda", broj 10/92).

Član 23

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".