ODLUKA
O FINANSIRANJU I SUFINANSIRANJU PROGRAMA I PROJEKATA OD JAVNOG INTERESA U OBLASTIMA OMLADINSKOG SEKTORA U GRADU BEOGRADU

("Sl. list grada Beograda", br. 10/2016)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način odobravanja programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: projekti) i dodele sredstava, izgled i sadržina obrasca za konkurisanje i dokumentacije koja se uz predlog projekta podnosi, sadržina i izgled izveštaja o realizaciji projekata i način praćenja realizacije odobrenih projekata.

Član 2

Raspored i korišćenje sredstava za projekte vrši se u skladu sa zakonom ovom odlukom i planom izvršenja budžeta za tekuću budžetsku godinu organizacionih jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležnih za poslove omladine (u daljem tekstu: organizaciona jedinica).

Član 3

Sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata dodeljuju se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Član 4

Pravo da konkurišu za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata imaju udruženja mladih, udruženja za mlade i njihovi savezi, ustanove, naučnoistraživački instituti i druga pravna lica (u daljem tekstu: nosioci programa i projekata) i to ako ispunjavaju sledeće obavezne uslove:

- da ima sedište na teritoriji grada Beograda;

- posedovanje referenc liste za predlagače koji prvi put dostavljaju programe (iskustvo u realizaciji programa, preporuke eksperata);

- da je obezbeđeno najmanje 10% od ukupnih troškova projekta iz sopstvenih sredstva ili nekog drugog izvora

- da račun nije u blokadi.

Obavezna dokumentacija koju nosioci programa i projekata dostavljaju su:

- predlog projekta sa prilozima koji se odnose na konkretan konkurs;

- propratno pismo u kome su navedene osnovne informacije o organizaciji i predloženom projektu (naziv, vremensko trajanje, finansijski iznos traženih sredstava) potpisano od strane lica ovlašćenog za zastupanje organizacije;

- kopija rešenja o registraciji, ne starijeg od šest meseci;

- biografija ovlašćenog lica i relevantnih lica programskog tima;

- saglasnost vlasnika za korišćenje prostora u/na kojem će se realizovati program ukoliko se program realizuje bez naknade u prostoru čiji vlasnik nije podnosilac projekta i izjava o partnerstvu ukoliko postoji takva vrsta saradnje (Izjava o partnerstvu treba biti potpisana i dostavljena uz prijavu za sve ključne partnere na projektu);

Član 5

Tekst konkursa se objavljuje u najmanje jednom od dnevnih listova koji izlaze na teritoriji grada Beograda, kao i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Beograda, a sastavni deo svakog konkursa čini uputstvo za nosioce projekata.

Uputstvom se naročito određuju:

1) ciljevi konkursa;

2) kriterijumi koji se odnose na konkretan konkurs;

3) elementi predloga projekata i način njihovog vrednovanja;

4) rokovi i način prijavljivanja na konkurs.

Rok za konkurisanje ne može biti kraći od osam dana od dana objavljivanja konkursa u dnevnom listu.

Član 6

Nosioci projekata iz člana 4. ove odluke podnose prijavu za konkurisanje, na obrascu koji je sastavni deo ove odluke. Prijave za konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: prijava).

Prijava se preuzima na zvaničnoj internet - prezentaciji Grada Beograda.

Za tačnost i istinitost podataka navedenih u prijavi odgovorno je lice koje je ovlašćeno da potpisuje prijavu.

Neblagovremene prijave se vraćaju podnosiocu nakon završetka konkursa.

Član 7

Rukovodilac nadležne organizacione jedinice (u daljem tekstu: rukovodilac) rešenjem obrazuje posebnu radnu grupu - Komisiju za pregled podnetih predloga projekata za finansiranje projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora (u daljem tekstu: komisija).

Komisija ima predsednika i dva člana.

Komisija obavlja pregled i vrednuje predložene projekte, u skladu sa uslovima i kriterijumima navedenim u zakonu, ovoj odluci i konkursu, dostavlja rukovodiocu predlog za odobrenje projekta.

Radi potpunijeg sagledavanja kvaliteta predloga projekata komisija može tražiti pojašnjenja predloga projekta i obaviti intervju sa podnosiocem projekta.

Komisija može podnosiocu projekta čija je prijava ocenjena sa najmanje 60% od maksimalnog broja bodova, predložiti korekcije predloga projekta u delu koji se odnosi na sredstva potrebna za realizaciju projekta.

Organizaciona jedinica koja konkurs objavljuje vrši stručne i administrativne poslove za rad komisije.

Član 8

Prilikom pregleda i vrednovanja predloženih projekata komisija utvrđuje predloge za odobrenje projekta na os- novu sledećih kriterijuma:

1) zakonitosti i efikasnosti korišćenja sredstava i održivosti ranijih projekata koja se ogleda u proveri da li su ranije korišćena sredstva namenjena realizaciji Nacionalne strategije za mlade ("Službeni glasnik RS", broj 55/08) i ako jesu da li su ispunjene ugovorne obaveze;

2) kapaciteta nosioca projekta, odnosno iskustva u vođenju sličnih projekata;

3) relevantnosti projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblastima omladinskog sektora i njegove usklađenosti sa zakonom, Nacionalnom strategijom za mlade i drugim strateškim dokumentima iz oblasti omladinskog sektora;

4) međusobne povezanosti i usaglašenosti elemenata projekta koja se odnosi na usklađenost planiranih aktivnosti s ciljevima i očekivanim rezultatima i ciljnom grupom, razrađenosti i izvodljivosti plana realizacije projekta i ostvarivosti planiranih rezultata i merljivosti indikatora;

5) održivosti rezultata i efekata projekta koja obuhvata razvojnu, institucionalnu i finansijsku održivost, kao i značaj promene koja se očekuje za mlade nakon primene projekta;

6) opravdanosti predloga budžeta i racionalnosti troškova u smislu ekonomske opravdanosti predloga budžeta u odnosu na cilj i projektne aktivnosti, kao i procenu srazmere predloženih troškova za sprovođenje projekta s ciljem koji se postiže projektom;

7) publiciteta koji se ogleda u načinu i stepenu informisanja mladih i šire javnosti o projektu;

8) realan finansijski plan i odnos svih izvora finansiranja;

9) otvorenost i dostupnost aktivnosti predviđenih projektom;

10) reference i stručnost nosioca projekta;

11) merljivost odnosa rezultata i uloženih sredstava.

Kriterijumi iz stava 1. ovog člana primenjuju se alternativno ili kumulativno, u zavisnosti od vrste projekta, a koji su sastavni deo konkursne dokumentacije.

Član 9

Komisija po pregledu i vrednovanju predloženih projekata, utvrđuje rang-listu predloženih projekata, koja se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Beograda.

Podnosilac projekta može podneti prigovor na rang listu predloženih projekata, u roku od tri radna dana od dana njenog objavljivanja.

Prigovor se podnosi pismenim putem na adresu nadležne organizacione jedinice.

O podnetim prigovorima odlučuje komisija.

Nakon odlučivanja po prigovorima, komisija utvrđuje konačnu Rang listu i predlog odluke o izboru projekata koji se finansiraju iz budžeta Grada Beograda i visini sredstava po odobrenom projektu.

Član 10

Na osnovu predloga komisije, rukovodilac donosi odluku o izboru projekata koji se finansiraju iz sredstava budžeta Grada Beograda i visini sredstava po odobrenom projektu.

Član 11

Sredstva koja se u skladu sa ovom odlukom odobre za realizaciju konkretnog projekta mogu se koristiti isključivo za realizaciju tog projekta, u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između organizacione jedinice koja konkurs sprovodi i nosioca projekta (u daljem tekstu: ugovor).

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: naziv odobrenog projekta; vreme realizacije projekta; visina dodeljenih sredstava; način praćenja realizacije projekta; obaveze nosioca projekta u pogledu realizacije i podnošenja izveštaja o realizaciji projekta.

Odobreni projekat, sa svim prilozima, sastavni je deo ugovora.

Član 12

Organizaciona jedinca koja raspisuje konkurs na zvaničnoj internet - prezentaciji Grada Beograda stavlja na uvid javnosti spisak odobrenih projekata, u roku od 15 dana od dana donošenja Zaključka gradonačelnika grada Beograda o odobravanju finansijskih sredstava, na osnovu odluke o izboru projekata iz člana 9. ove odluke.

Član 13

Nosilac odobrenog projekta dužan je da po završetku projekta dostavi završni izveštaj o realizaciji projekta i utrošku sredstava u roku od 15 dana od njegovog završetka kao i od isteka periodičnih rokova ukoliko su takvi rokovi predviđeni ugovorom.

Završni izveštaj o realizaciji projekta i utrošku sredstava sadrži tabelarni prikaz utrošenih sredstava za realizaciju projekta i narativno obrazloženje utrošenih sredstava za realizaciju projekta.

Podaci o realizaciji odobrenih programa i projekata objavljuju se na zvaničnoj internet prezentaciji grada Beograda, u roku od tri dana od dana dostavljanja završnog izveštaja o realizaciji projekta i utrošku sredstava.

Član 14

Organizaciona jedinica prati sprovođenje i realizaciju odobrenih projekata na osnovu: dostavljenih izveštaja i neposrednog uvida u realizaciju odobrenog projekta, kao i neposrednim kontaktom sa korisnicima odobrenih projekata.

Nosilac projekta dužan je da u toku realizacije omogući organizacionoj jedinici koja raspisuje konkurs praćenje sprovođenja projekta, prisustvo pri realizaciji aktivnosti, kao i uvid u celokupnu dokumentaciju.

Nosilac projekta dužan je da blagovremeno obavesti organizacionu jedinicu koja sprovodi konkurs o vremenu i mestu realizacije aktivnosti na projektu.

Organizaciona jedinica koja raspisuje konkurs obezbeđuje uslove za praćenje sprovođenja i realizacije odobrenih projekata.

Član 15

Gradske opštine na teritoriji grada Beograda, ukoliko su obezbedile potrebna finansijska sredstva, mogu propisati uslove i način odobravanja programa i projekata od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora i dodele sredstava, koji se realizuju na području gradske opštine.

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

 

Republika Srbija

 

 

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA

 

Obrazac - Prijava

SEKRETARIJAT ZA SPORT I OMLADINU

 

 

XX-04 Broj: 663-____

 

 

Beograd

 

 

PREDMET:

PRIJAVA NA POZIV SEKRETARIJATA ZA SPORT I OMLADINU ZA DOSTAVLJANJE PREDLOGA PROJEKATA, KOJI ĆE SUFINANSIRATI GRAD BEOGRAD

Podaci o organizaciji nosiocu projekta

Pun naziv organizacije

 

Sedište i adresa

 

Ime osobe za kontakt i kontakt telefon

 

E-mail

 

Internet strana (Web strana)

 

Broj žiro računa, naziv i adresa banke*

 

Poreski identifikacioni broj (PIB) i matični broj

 

Pravni status nosioca projekta (udruženje, ustanova i dr.)

 

Godina osnivanja i sedište

 

Ime, prezime i funkcija lica ovlašćenog za zastupanje

 

* Račun ne sme biti blokiran

PODACI O PROJEKTU

1. Pun naziv projekta

 

 

2. Mesto održavanja projekta i vremenska dinamika

 

 

3. Cilj i planirani efekti projekta

 

 

 

 

4. Ciljna grupa, učesnici (kome je projekat namenjen), planiran broj učenika, volontera

• Planirani broj osnovnih škola ________________

- Broj učenika 8 razreda ________________

• Planirani broj srednjih škola ________________

- Broj učenika od 1. do 4. razreda ________________

Ukupno planirani broj učenika ____________________

• Planirani broj volontera ____________________

Dodatne napomene o ciljnoj grupi (Ako ih ima. Navesti sa kojih opština se planira uključivanje škola):

 

 

5. Koje aktivnosti planirate pre početka radionice, projekta u cilju njegove adekvatne prezentacije i realizacije planiranog broja polaznika?

 

 

 

 

 

6. Sadržaj projekta

 

 

 

 

 

7. Učesnici u realizaciji projekta - neposredni realizatori (edukatori, predavači, angažovana lica i sl.)

Ime i prezime

Kvalifikacije

Uloga u projektu

Status u organizaciji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Raspored projektnih aktivnosti (sadržaja) po danima (Ukoliko bude neophodno, u posebnom prilogu dostaviti dopune projektnog sadržaja)

Mesec

Dani i sati
(datum - vreme)

Projektni sadržaji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKAPITULACIJA PROJEKTA:

DUŽINA TRAJANJA PROJEKTA (broj sati)

_______________________

9. Plan finansiranja i troškovi (vrsta troškova i visina potrebnih sredstava)

Potrebna sredstva za realizaciju projekta:

IZVOR PRIHODA

Visina planiranih sredstava

 

Grad Beograd - Sekretarijat za sport i omladinu

 

 

Gradska opština*

 

 

Sopstvena sredstva - članarine, kotizacije, sponzori, donatori ....*

 

 

Ostali izvori *

 

 

UKUPNI PRIHODI

 

 

* Obavezno navesti iznose obezbeđene iz drugih izvora finansiranja (ukoliko postoje)

Struktura troškova samo iz budžeta grada Beograda

VRSTA TROŠKOVA

IZNOS

Zakup prostora u kome se održavaju aktivnosti projekta

 

Komunalni troškovi za period realizacije projekta (struja, el. energija, grejanje, komunalne usluge, telefonski račun i sl.)

 

Troškovi angažovanja stručnjaka van stalnog radnog odnosa koji realizuju projekt

 

- Naknada/e

- Pripadajući porez

Potrošni materijal/rekviziti i sl.

 

Prevoz, ishrana korisnika projekta, video zapis i/ili ostali organizacioni troškovi

 

Rad kancelarije za period realizacije projekta (telefon, internet, papir, i sl.)

 

Ostali troškovi (do 5% ukupnih troškova)

 

UKUPNO:

 

*Ako postoji suorganizator predloženog projekta, uneti podatke:

Pun naziv organizacije

 

Sedište i adresa

 

Broj telefona

 

E-mail

 

Poreski identifikacioni broj (PIB) i matični broj

 

Ime osobe za kontakt i kontakt telefon

 

Ime, prezime i funkcija lica ovlašćenog za zastupanje

 

Ja, dole potpisana/i, odgovorna/an za projekt ispred organizacije podnosioca Prijave, potvrđujem:

1. da su tačne sve informacije i podaci koji su izneti u ovoj Prijavi;

2. da podnosilac Prijave poseduje izvore finansiranja, profesionalnu sposobnost i potrebne kvalifikacije neophodne za realizaciju projekta;

3. svestan/na sam da dvostruko finansiranje projekta ili istih projektnih aktivnosti nije dozvoljeno i izjavljujem da ću naručioca obavestiti o svim dodatnim finansiranjima.

NAPOMENA: Jednim Obrascem se obrazlaže jedan projekat.

U Beogradu, ___________________ 20___. godine

 

 

M.P.

Podnosilac prijave projekta

 

 

__________________________

 

 

GRAD BEOGRAD - GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA
KANCELARIJA ZA MLADE I SARADNJU SA UDRUŽENJIMA

OBRAZAC PRIJAVE
ZA JAVNI KONKURS ZA FINANSIRANJE PROJEKATA KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

 

Naziv projekta

 

Naziv udruženja

 

Koordinator projekta

 

Ukupna vrednost projekta

dinara

Iznos koji se traži od Kancelarije

dinara

Drugi izvori finansiranja - iznos

 

dinara

 

Partnerska organizacija 1:

 

Partnerska organizacija 2:

 

Osnovne informacije o udruženju

1. Pun naziv i sedište (naziv iz rešenja o registraciji)

 

2. Adresa i poštanski broj

 

3. E-mail adresa

 

4. Telefon

 

5. Faks

 

6. Mobilni telefon

 

7. Ime i prezime odgovornog lica

 

8. Poreski identifikacioni broj

 

9. Matični broj

 

10. Šifra delatnosti

 

11. Broj računa, naziv banke kod koje se vodi račun

 

12. Broj potvrde o izvršenom evidentiranju za PDV
- ako ste u sistemu PDV;
- ako niste, stavite napomenu da ste oslobođeni i navedite prema kom članu Zakona)

 

Osnovne informacije o projektu

Narativni opis projekta:
(- Oblast u kojoj se realizuje projekat; -Opis stanja/problema na koji se projekat odnosi; Uzroci nastanka i ograničenja za rešavanje; - Mogućnost razvijanja projekta i njegova održivost.... Opisno na 2 do 3 strane)

 

 

 

 

Dužina trajanja projekta:

 

Ciljevi projekta:

Glavni i specifični ciljevi koje želite da postignete

 

 

 

Ciljna grupa:
Navesti ko su direktni korisnici projekta i njihov približan broj; Kakva je njihova struktura?
Dovesti ih u vezu sa problemom na koji projekat odgovara.

 

 

 

 

Mesto izvođenja projekta:
Navesti sve lokacije na kojima će se sprovoditi projektne aktivnosti. Ukoliko se projekat sprovodi na više opština, naglasiti tu činjenicu. Ukoliko se sprovodi u više naselja navedite opštine i sva naselja koja će biti obuhvaćena projektom.

 

 

 

 

Planirane aktivnosti:
Prikazati pregled aktivnosti koje će biti realizovane u okviru projekta.
(Svaki projekat sadrži nekoliko većih grupa aktivnosti - npr: medijska prezentacija projekta koja može da sadrži sledeće pojedinačne aktivnosti: kontaktiranje medija, saopštenja za medije, konferencija za štampu, javna tribina, publikovanje biltena i dr.) Aktivnosti je potrebno staviti u vremenski okvir projekta i navesti ko ih izvodi. Navesti ključne aktivnosti koje treba sprovesti i njihov redosled. (Grupišite aktivnosti po ciljevima)

Planirane aktivnosti prikazati u tabeli 1.

 

 

 

 

Tabela 1.
(tabela se može modifikovati u zavisnosti od svakog pojedinačnog projekta)

Aktivnost

1. mesec

2. mesec

3. mesec

4. mesec

5. mesec

6. mesec

7. mesec

8. mesec

Na primer - prvi sastanak tima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

■ PREDLOG BUDŽETA*

R. BR.

VRSTA TROŠKOVA

Tražena sredstva

A.

TROŠKOVI ZAPOSLENIH / VOLONTERA

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

UKUPNO:

 

B.

TROŠKOVI AKTIVNOSTI

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

UKUPNO:

 

V.

TEKUĆI TROŠKOVI PROJEKTA

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

UKUPNO:

 

UKUPNI TROŠKOVI PROJEKTA (A+B+V)

 

* (tabela se može modifikovati u zavisnosti od vrste troškova, odnosno budžetske konstrukcije svakog pojedinačnog projekta)

 

 

Funkcija, ime i
prezime odgovornog lica udruženja:

 

_____________________________________________

 

M.P.

____________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Praćenje i procena uspešnosti projekta, monitoring i evaluacija:
Definisati pokazatelje na osnovu kojih će biti meren uspeh realizacije projekta.

 

 

 

PREPORUKE

• Podaci o ranijim projektima i sličnim aktivnostima

Tabelu popuniti podacima o prethodnim projektima.

Naziv projekta

Donator, godina

Budžet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PARTNERSTVO

Partnerstvo (navesti partnere i njihovu ulogu u projektu - do 10 redova)

1. Saglasnost partnera koji učestvuju u projektu

Naziv partnerske organizacije

Ime i prezime odgovornog lica

Potpis i pečat

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

Osnovni podaci o odgovornom licu

Ime i prezime

 

Funkcija

 

Adresa/ Opština:

 

Broj LK:

izdata od:

datum:

Mobilni telefon

 

 

 

 

Funkcija, ime i
prezime odgovornog lica udruženja:

 

_____________________________________________

 

M.P.

____________________________________

 

 

(potpis)

 

PRIJAVA SE DOSTAVLJA U TRI ODŠTAMPANA PRIMERKA NA PISARNICU GRADSKE UPRAVE - KANCELARIJA ZA MLADE I SARADNJU SA UDRUŽENJIMA, BEOGRAD (Ulica Kraljice Marije 1).

Prijavu spakovati u zatvoreni koverat na kome će biti naznačeno:

ZA JAVNI KONKURS

ZA FINANSIRANJE PROJEKATA KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA