PROGRAM

ISPITIVANJA MASENE AKTIVNOSTI RADIONUKLIDA U ZEMLJIŠTU I U ŽIVOTNOJ SREDINI NA TERITORIJI GRADA NIŠA ZA 2016/2017. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 29/2016)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

Radionuklid jeste nuklid odnosno jezgro atoma sa definisanim atomskim brojem, atomskom masom i energetskim stanjem, koji je radioaktivan. Radioaktivni elementi - radionuklidi, u prirodi se nalaze u zemljištu, vazduhu i vodi, sastavni su delovi stena i zemljišta, mora i okeana, pa samim tim i živih organizama.

Prirodni radionuklidi potiču još iz vremena formiranja Zemlje. Većina radionuklida koji postoje na Zemlji mogu se grupisati u tri prirodna radioaktivna niza: uranijum - radijumski, uranijum - aktinijumski i torijumski niz. Osim ova tri, u laboratorijskim uslovima je putem nuklearnih reakcija stvoren i četvrti, neptunijumski niz. Prirodni radioaktivni nizovi nastaju radioaktivnim raspadom tri izotopa: urana 235U, 238U i torijuma 232Th, koji se zbog svog dugog perioda poluraspada još uvek nalaze u prirodi, pa samim tim i u zemljištu. Potomci ovih izotopa su takođe nestabilni tako da se dalje sukcesivno raspadaju sve do stabilnog izotopa, na kome se niz završava.

Zemljište je kompleksan materijal koji se sastoji od mineralne (neorganske) i organske komponente. Neorganska ili mineralna komponenta zemljišta sastoji se od čestica nastalih erozivnim dejstvom raznih prirodnih faktora na stene. Kako stene koje ulaze u sastav zemljine kore poseduju određenu koncentraciju prirodnih radionuklida, za očekivati je da se oni mogu nalaziti i u zemljištu nastalom raspadanjem stena. Osim 235U, 238U i 232Th u zemljištu se nalazi još oko 50 radioaktivnih elemenata koji pripadaju njihovim nizovima. Radijum 226Ra, potomak urana (član radioaktivnog niza urana 238U) veoma je migrativan i u zemljištu često može biti razdvojen od urana i posebno lokalno koncentrisan. Pretpostavlja se da se aktivnosti svih radioaktivnih elemenata u jednom nizu nalaze u radioaktivnoj ravnoteži, odnosno da je aktivnost svakog od njih jednaka aktivnosti prvog elementa niza.

U prirodi se mogu naći i nekoliko nestabilnih radionuklida koji ne pripadaju radioaktivnim nizovima. Radi se o izotopima koji takođe imaju veoma dug period poluraspada i još uvek se mogu pronaći na Zemlji. Od njih je svakako najznačajniji kalijum 40K.

Količina prirodne radioaktivnosti može da se menja delovanjem samog čoveka. Ljudi su svojim delovanjem, naročito razvojem nuklearnih reaktora i testiranjem nuklearnog oružja, stvorili još neke radioaktivne elemente. Od veštačkih radioaktivnih elemenata, obično se cezijum 137Cs može naći u zemljištu u nekoj količini koja je iznad praga detekcije niskofonskih detektorskih sistema. 137Cs je u najvećoj meri dospeo u životnu sredinu tokom havarije u nuklearnoj elektrani u Černobilu. Zbog dugog perioda poluraspada, ovaj izotop se još uvek može naći u uzorcima zemljišta.

Stoga je od velikog značaja praćenje radioaktivnosti zemljišta.

II - CILJ PROGRAMA

Svaki čovek prima dozu radioaktivnosti bez obzira da li ona dolazi iz prirodnih ili veštačkih izvora. Ono što je važno je redovno pratiti nivo radioaktivnosti i tamo gde je to moguće, uticati na smanjenje iste ili na otklanjanje nepoželjnih izvora zračenja.

Ispitivanje sadržaja radionuklida u zemljištu i u životnoj sredini, odnosno monitoring radioaktivnosti vrši se radi utvrđivanja prisustva radionuklida u uzorcima iz životne sredine i procene nivoa izlaganja stanovništva jonizujućim zračenjima, sve u cilju kontrole izlaganja stanovništva jonizujućim zračenjima i sprovođenja mera zaštite u slučaju povećanja radioaktivnosti.

Ispitivanje radioaktivnosti jeste skup merenja, obrade i interpretacije rezultata merenja radijacionih i drugih parametara u uzorcima iz životne sredine.

Na osnovu zakonskih nadležnosti, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, vrši sistematsko merenje radioaktivnosti u uzorcima iz životne sredine na teritoriji grada Niša i to, merenja radioaktivnosti u različitim vrstama uzoraka: u zemljištu, u blizini saobraćajnica i industrijskih objekata, u građevinskom zemljištu u industrijskim zonama, u zemljištu iz dvorišta predškolskih i školskih objekata i ispitivanje sadržaja radionuklida zemljišta uzetog iz okoline divljih deponija sa merenjem jačine apsorbovane gama doze u okolini.

Ispitivanje sadržaja radionuklida u zemljištu i u životnoj sredini najbolje je sprovesti u prolećnoj i jesenjoj sezoni zbog godišnjih varijacija atmosferskih parametara koji mogu uticati na koncentraciju radionuklida. U uzorcima se ispituje masena aktivnost sledećih radionuklida: 226Ra, 40K, 232Th i 137Cs.

Koncentracija aktivnosti radionuklida u uzorcima iz životne sredine određuje se metodom niskofonske gamaspektrometrije.

III - VRSTE MERENJA I BROJ UZORAKA NA KOJIMA ĆE SE VRŠITI ISPITIVANJE

Program ispitivanja masene aktivnosti radionuklida u zemljištu i u životnoj sredini obuhvata uzorkovanje i gamaspektrometrijsko ispitivanje zemljišta uzorkovanog sa teritorija svih pet Gradskih opština.

Na teritoriji Gradskih opština: Medijana, Pantelej, Palilula, Crveni Krst i Niška Banja vršiće se uzorkovanje i spektrometrijsko ispitivanje sadržaja radionuklida zemljišta u blizini saobraćajnica, industrijskih objekata i sadržaja radionuklida građevinskog zemljišta. Uzorkovanje će se vršiti u jesenjem periodu 2016. godine (25 uzoraka) i u prolećnom periodu 2017. godine (25 uzoraka).

IV - OBRADA I ANALIZA PODATAKA I IZVEŠTAVANJE O REZULTATIMA MERENJA

Uzorkovanje zemljišta i laboratorijsko ispitivanje sadržaja radionuklida, obradu i analizu podataka i interpretaciju dobijenih rezultata vrši ovlašćena stručna organizacija.

Ovlašćena stručna organizacija koja vrši monitoring radioaktivnosti vodi računa o primeni akreditovanih metoda ispitivanja, kao i o održavanju mernih instrumenata sa pratećom opremom, radi obezbeđivanja validnih rezultata ispitivanja.

Izveštaje o izvršenim ispitivanjima, odnosno rezultate dobijene merenjem radioaktivnosti u uzorcima zemljišta, za sve lokacije, ovlašćena stručna organizacija dostavlja Upravi za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, kao i godišnji izveštaj.

U dostavljenim izveštajima potrebno je da bude opisana metodologija uzorkovanja, merna oprema i metodologija obrade podataka, a rezultati prikazani tabelarno, grafički i tekstualno, sa zaključkom o stanju na ispitanim lokacijama.

Tumačenje rezultata ispitivanja vrši se u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

V - ANALIZA IZVRŠENIH MERENJA:

Ovlašćena organizacija, koja vrši ispitivanje, potrebno je da izradi Elaborat analize rezultata ispitivanja masene aktivnosti radionuklida u zemljištu i u životnoj sredini na osnovu izveštaja ispitivanja u 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 i 2015. godini i da da predlog mera, koje je neophodno preduzeti na osnovu dostupnih podataka i rezultata ispitivanja masene aktivnosti radionuklida. U Elaboratu je potrebno izvršiti mapiranje teritorije Grada Niša, sa označenim mestima uzorkovanja i u prilogu dati kartu sa dosadašnjim lokacijama ispitivanja masene aktivnosti radionuklida u zemljištu, kao i kartu koja će da sadrži pored lokacija na kojima je vršeno ispitivanje i predložene lokacije za narednih pet godina. Takođe je potrebno, na osnovu izvršene analize dosadašnjih lokacija, sa kojih je vršeno uzorkovanje, rezultata ispitivanja i analize postojećih lokacija na kojima se očekuje povećana koncentracija radionuklida, dati predlog daljeg petogodišnjeg monitoringa, koji treba da obuhvati način kontrole i lokalnu mrežu lokaliteta za ispitivanja masene aktivnosti radionuklida na teritoriji grada Niša, (predlog lokacija, učestalost merenja, višegodišnje ponavljanje uzorkovanja na istim lokacijama i parametre ispitivanja), u skladu sa zakonskom regulativom.

VI - FAZE REALIZACIJE PROGRAMA

Realizacija Programa ispitivanja masene aktivnosti radionuklida u zemljištu i u životnoj sredini na teritoriji grada Niša za 2016/2017. godinu obuhvata tri faze:

I faza - Donošenje Programa ispitivanja masene aktivnosti radionuklida u zemljištu i u životnoj sredini na teritoriji grada Niša za 2016/2017. godinu, od strane Gradskog veća Grada Niša;

II faza - Izbor ovlašćene stručne organizacije za realizaciju Programa i potpisivanje ugovora i

III faza - Realizacija Programa od strane izabrane ovlašćene stručne organizacije.

VII - IZVORI FINANSIRANJA

Program ispitivanja masene aktivnosti radionuklida u zemljištu i u životnoj sredini na teritoriji grada Niša za 2016/2017. godinu finansiraće se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2016. godinu, iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine ("Službeni list Grada Niša", br. 98/15), razdeo 3; glava 3.10.; funkcija 560; pozicija 364, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, od ukupno namenjene aproprijacije od 46.166.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".