ODLUKA
O NAKNADI TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ČIJI JE OSNIVAČ DRUGO PRAVNO I FIZIČKO LICE

("Sl. list grada Kraljeva", br. 4/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi za pružanje finansijske pomoći porodici sa decom uzrasta od jedne godine do polaska u osnovnu školu, na ime naknade dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi na teritoriji grada Kraljeva čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice.

Član 2

Finansijska pomoć pruža se roditelju, staratelju, usvojitelju ili hranitelju deteta o kome se neposredno brine, a koje ne može da se upiše od 1. septembra 2016. godine u Predškolsku ustanovu "Olga Jovičić-Rita" Kraljevo, čiji je osnivač grad Kraljevo (u daljem tekstu: Predškolska ustanova), zbog nedovoljnih kapaciteta ove ustanove.

Finansijska pomoć roditelju, staratelju, usvojitelju ili hranitelju deteta iz stava 1. ovog člana se obezbeđuje pod uslovom:

- da je državljanin Republike Srbije,

- da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Kraljeva, odnosno boravište ako je raseljeno lice sa Kosova i Metohije, i

- da je dete upisano u predškolsku ustanovu čiji je osnivač drugo pravno i fizičko lice koja poseduje rešenje o verifikaciji izdato od strane nadležnog ministarstva (u daljem tekstu: privatna predškolska ustanova).

Ukoliko su ispunjeni uslovi iz stava 2. ovog člana, roditelj, staratelj usvojitelj ili hranitelj ostvaruje finansijsku pomoć od prvog dana narednog meseca u odnosu na mesec u kome je podnet zahtev, i važi do početka sledeće radne godine, odnosno do 31. avgusta 2017. godine

Član 3

Zahtev za finansijsku pomoć iz ove odluke roditelji, staratelji usvojitelji ili hranitelji podnose Predškolskoj ustanovi i uz zahtev prilažu potvrdu o upisu deteta u privatnu predškolsku ustanovu.

Predškolska ustanova po prijemu zahteva utvrđuje da li su ispunjeni uslovi iz člana 2. ove odluke, i zahtev i potvrdu iz stava 1. ovog člana dostavlja Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva, Odsek za dečju zaštitu (u daljem tekstu: Odeljenje), s predlogom da se roditelju, staratelju, usvojitelju ili hranitelju deteta upisanog u privatnu predškolsku ustanovu odobri finansijska pomoć.

Odeljenje rešava o dodeli finansijske pomoći iz stava 1. ovog člana u prvom stepenu, na predlog Predškolske ustanove.

Po žalbi protiv rešenja Odeljenja, u drugom stepenu rešava Gradsko veće grada Kraljeva.

Član 4

Roditelj, staratelj usvojitelj ili hranitelj koji je ostvario finansijsku pomoć na osnovu rešenja iz člana 3. stav 3. ove odluke dužan je da, u roku od tri dana, prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje ove pomoći.

Roditelj, staratelj usvojitelj ili hranitelj koji ostvari pravo na osnovu neistinitih, ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koji utiču na gubitak prava, dužan je da naknadi štetu u skladu sa zakonom.

Rešenje iz člana 3. stav 3. ove odluke će se ukinuti:

- ukoliko se dete upiše u Predškolsku ustanovu, i

- ukoliko roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj odbije da prebaci dete iz privatne predškolske ustanove u organizacionu jedinicu Predškolske ustanove, bližu mestu prebivališta, a za to postoje uslovi.

Član 5

Mesečni iznos finansijske pomoći porodici sa decom utvrdiće Gradsko veće grada Kraljeva, prema vrsti boravka, u skladu sa mogućnostima budžeta grada Kraljeva.

Dnevni iznos pomoći po detetu utvrđuje se deljenjem mesečnog iznosa iz stava 1. ovog člana sa brojem radnih dana u mesecu.

Član 6

Sredstva za ostvarivanje finansijske pomoći iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada Kraljeva.

Sredstva za finansijsku pomoć dodeljenu roditeljima uplaćuju se na račun privatne predškolske ustanove u koju je dete upisano.

Finansijska pomoć iz ove odluke odobrava se od 1. septembra 2016. godine do 31. avgusta 2017. godine.

Član 7

Privatna predškolska ustanova dostavlja Odeljenju, do desetog u mesecu za prethodni mesec, zahtev za prenos sredstava za finansijsku pomoć iz ove odluke.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži obračun finansijske pomoći za svu decu za koju je rešenjem Odeljenja odobrena finansijska pomoć, a koja su upisana u tu privatnu predškolsku ustanovu.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se overen mesečni izveštaj prema vrsti boravka, za svako dete iz stava 2. ovog člana, koji sadrži: ime i prezime i jedinstveni matični broj deteta, broj rešenja Gradske uprave, broj dana prisustva deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi, dnevni iznos pomoći po detetu i obračun ukupnog iznosa pomoći za svako dete.

Odeljenje, po izvršenoj kontroli, prenosi sredstva za finansijsku pomoć iz ove odluke, na račun privatne predškolske ustanove, a na osnovu ugovora.

Ugovor iz stava 4. ovog člana zaključuje grad Kraljevo sa privatnom predškolskom ustanovom.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva", a primenjuje se od 1. septembra 2016. godine.