ODLUKA

O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 4/2016)

Član 1

Donošenjem ove Odluke pristupa se izradi Izmena i dopuna Prostornog plana Grada Vranja (u daljem tekstu: Izmena i dopuna PP).

Član 2

Preliminarnom granicom Izmena i dopuna PP obuhvata se teritorija grada Vranja, ukupne površine oko 860 km2, na kojoj se nalazi 107 katastarskih opština, tj. (grad Vranje, banjsko naselje Vranjska Banja i 105 seoskih naselja).

Granica Izmene i dopune PP je definisana kao preliminarna, a konačna granica će se utvrditi i definisati prilikom pripreme i verifikacije nacrta plana.

Okvirna granica je šematski prikazana na grafičkom prilogu, koji je sastavni deo Odluke.

Član 3

Uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i šireg područja za izradu Izmene i dopune PP sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je, u odnosu na mrežu i funkcije centara, područje grada Vranja svrstano u centre nacionalnog značaja sa potencijalom za turizam;

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana opština Južnog Pomoravlja ("Službeni glasnik RS", broj 83/10), kojom je Vranje svrstano u hijerarhijsku ravan - opštinski subcentar sa specifičnim banjskim funkcijama koji ima razvijene urbane funkcije i u pogledu razvoja privrednih delatnosti;

3) Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora autoputa Niš - granica Republike Makedonije ("Službeni glasnik RS", broj 77/02) i Uredbi o izmenama i dopunama Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora autoputa Niš - granica Republike Makedonije ("Službeni glasnik RS", broj 127/14), kojima je valorizovan položaj grada Vranja i direktna veza sa infrastrukturnim koridorom X.

Za potrebe izrade Izmena i dopuna PP, koristiće se digitalni orto foto (DOF) i raspoložive katastarske podloge koje će se preuzeti iz RGZ-SKN Vranje.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasnivaće se na principima racionalne organizacije i uređenja prostora, usklađivanjem korišćenja prostora sa mogućnostima i ograničenjima u raspolaganju prirodnim i stvorenim vrednostima i sa potrebama dugoročnog socijalnog i ekonomskog razvoja.

Član 5

Dugoročna vizija u pogledu prostornog razvoja grada Vranja je ostvarivanje održivog ekonomskog rasta, konkurentnosti, socijalne stabilnosti, saobraćajne pristupačnosti, infrastrukturne opremljenosti, očuvanje i zaštita prirodnog i kulturnog nasleđa, razvijanje kulturnog identiteta i teritorijalne prepoznatljivosti i funkcionalno integrisanje u okruženje.

Ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja su: zaštita, kontrolisano i održivo korišćenje prirode, prirodnih resursa, prirodnog i kulturnog nasleđa; sanacija, rekultivacija i rehabilitacija područja sa najugroženijom životnom sredinom; kontrola neracionalnog širenja građevinskih područja; definisanje građevinskih područja naselja i uslova za uređenje i izgradnju unutar njih; planski osmišljen razvoj ruralnog područja zasnovan na povezivanju sa urbanim područjem; ravnomerna mreža objekata i usluga javnih službi usklađena sa razmeštajem i potrebama stanovništva, a naročito službe socijalne zaštite; razvoj privrednih aktivnosti u skladu sa karakteristikama prostornih celina i njihovim realnim kapacitetima; povećana saobraćajna pristupačnost i opremljenost prostora tehničkom infrastrukturom; poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite područja obuhvata Izmena i dopuna PP podrazumeva optimalno korišćenje postojećih potencijala grada Vranja, sa usklađivanjem svih vidova korišćenja i zaštite područja. Planirana namena prostora biće u funkciji ostvarivanja veće ravnoteže ekonomskog, demografskog, socijalnog i ekološkog razvoja.

Član 7

Sredstva za izradu Izmena i dopuna PP obezbediće grad Vranje.

Rok za izradu nacrta Izmena i dopuna PP regulisaće se posebnim Ugovorom između investitora i nosioca izrade Plana.

Član 8

Rani javni uvid i javni uvid će se obaviti u prostorijama Gradske uprave grada Vranja, nakon oglašavanja u dnevnom i lokalnom sredstvu javnog informisanja, u trajanju u skladu sa zakonom.

Član 9

Za potrebe izrade Izmena i dopuna PP pristupa se izradi Strateške procene uticaja na životnu sredinu, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji i Zakonu o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 135/2004 i 88/2010).

Član 10

Odluka stupa na snagu osmog (8) dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".