ODLUKA

O IZRADI IZMENA I DOPUNA GENERALNOG URBANISTIČKOG PLANA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 4/2016)

Član 1

Pristupa se izradi Izmena i dopuna generalnog urbanističkog plana Vranja (u daljem tekstu: Izmene i dopune GUP).

Član 2

Preliminarne granice Izmena i dopuna GUP obuhvataju područje od oko 2158,00 ha, sedište jedinice lokalne samouprave-gradsko područje Vranja sa centralnom zonom i naseljima lociranim po njenom obodu i to delovi katastarskih opština: Vranje 1, Vranje 2, Soderce, Bunuševac, Ribince, Suvi Dol i Ranutovac. Područje Izmena i dopuna GUP dato je na grafičkom prikazu, koji je prilog uz ovu Odluku i čini njen sastavni deo. Granica planskog obuhvata iz prethodnog stava je okvirna, biće bliže utvrđena u fazi izrade nacrta Izmena i dopuna GUP.

Član 3

Uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i šireg područja za izradu Izmena i dopuna GUP sadržani su u Prostornom planu grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 13/11 i 21/11-ispravka), kojim je, u odnosu na mrežu centara i naselja, plansko područje svrstano u gradski centar sa četiri prigradska centra, Vranje sever, Vranje istok, Vranje zapad i Vranje jug.

Za potrebe izrade Izmena i dopuna GUP, koristiće se digitalni orto foto (DOF) i raspoložive katastarske podloge koje će se preuzeti iz RGZ-SKN Vranje.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasnivaće se na principima racionalne organizacije i uređenja prostora, usklađivanjem korišćenja prostora sa mogućnostima i ograničenjima u raspolaganju prirodnim i stvorenim vrednostima, i sa potrebama dugoročnog socijalnog i ekonomskog razvoja.

Član 5

Osnovni cilj izrade Izmena i dopuna GUP je preispitivanje postojećih namena, potreba Grada i izrada takvih rešenja koja će odgovarati specifičnim karakteristikama Vranja i realnim mogućnostima njegove etapne urbane obnove, a potom i prostornog rasta i razvoja u skladu sa važećim Zakonom i planovima višeg reda.

Pored navedenog cilja, kroz planska rešenja je potrebno realizovati i sledeće opšte ciljeve:

• preispitati i formirati racionalan i dobro organizovan prostor gradskog građevinskog zemljišta, odnosno građevinskog područja uz obezbeđenje kvalitetnih uslova za stanovanje, rad, obrazovanje, dečiju i socijalni zaštitu, rekreaciju, sport;

• preispitati mrežu saobraćaja i tehničke infrastrukture uz usklađivanje sa postojećom;

• uspostaviti harmoničan odnos razvoja grada prema prirodnom i stvorenom okruženju, uz maksimalno očuvanje i unapređenje prirodne i životne sredine;

• definisati uslove za trajnu i potpunu zaštitu istorijskih i ambijentalnih vrednosti;

• izvršiti obnovu i dopunu postojećih i formiranje novih urbanih zona, uz zaštitu i obnovu kako graditeljskog nasleđa i tradicije, tako i novostvorenih urbanih vrednosti;

• formirati čitljivu urbanu strukturu grada definisanjem jasnih uslova regulacije, izgradnje, rekonstrukcije i obnove za pojedine karakteristične zone i prostorne celine;

• utvrditi smernice za dalju realizaciju planskih rešenja i orijentaciona sredstva lokalne uprave potrebna za te svrhe.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite područja obuhvata Izmena i dopuna GUP podrazumeva optimalno korišćenje postojećih potencijala grada Vranja, sa usklađivanjem svih vidova korišćenja i zaštite područja. Planirana namena prostora biće u funkciji ostvarivanja veće ravnoteže ekonomskog, demografskog, socijalnog i ekološkog razvoja.

Član 7

Rok za izradu Izmena i dopuna GUP regulisaće se posebnim Ugovorom između investitora i nosioca izrade Plana.

Član 8

Sredstva za izradu Izmena i dopuna GUP obezbeđuje Grad Vranje.

Član 9

Rani javni uvid i javni uvid će se obaviti u prostorijama Gradske uprave grada Vranja, nakon oglašavanja u dnevnom i lokalnom sredstvu javnog informisanja, u trajanju u skladu sa zakonom.

Član 10

Doneta je Odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja Plana na životnu sredinu u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 135/04 i 88/10), na osnovu predhodno pribavljenog Mišljenja Sekretarijata za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave Vranje.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".