UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA VRANJA I SKUPŠTINE GRADSKE OPŠTINE VRANJSKA BANJA RASPISANIH ZA 24. APRIL 2016. GODINE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 5/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuje postupak sprovođenja izbora za odbornike Skupštine Grada Vranja i odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja, raspisanih za 24. april 2016. godine.

Član 2

Za Skupštinu Grada Vranja bira se 65 odbornika.

Za Skupštinu Gradske opštine Vranjska Banja bira se 15 odbornika.

Izbori za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja raspisani su odlukom predsednika Skupštine Grada Vranja, u skladu sa Odlukom o raspisivanju lokalnih izbora u Republici Srbiji.

Odlukom o raspisivanju izbora iz stava 3. ovog člana, izborne radnje za izbor odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja usklađuju se sa izbornim radnjama za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja.

II SPROVOĐENJE IZBORA

Organi za sprovođenje izbora

Član 3

Organi za sprovođenje izbora jesu: Izborna komisija grada Vranja (u daljem tekstu: Gradska izborna komisija) i birački odbori.

Gradska izborna komisija sprovodi izbore za odbornike Skupštine Grada Vranja i izbore za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja, u skladu sa zakonom, Statutom grada Vranja i ovim uputstvom.

Poslove biračkih odbora na sprovođenju izbora za odbornike Skupštine Grada Vranja i Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja obavljaju birački odbori koji se obrazuju za sprovođenje izbora za narodne poslanike, u skladu sa zakonom i Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu.

Nijedna politička stranka ili koalicija političkih stranaka ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu organa za sprovođenje izbora.

Članovi i zamenici članova organa za sprovođenje izbora ne mogu biti lica koja su međusobno srodnici po pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj zaključno sa trećim stepenom srodstva, a u tazbinskom srodstvu zaključno sa drugim stepenom srodstva, kao ni bračni drugovi i lica koja su u međusobnom odnosu usvojioca i usvojenika, odnosno staraoca i štićenika.

Gradska izborna komisija

Član 4

Gradska izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika, Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike, drugim podzakonskim aktima Republičke izborne komisije i ovim uputstvom.

Stalni sastav Gradske izborne komisije imenuje se rešenjem Skupštine Grada Vranja, u skladu sa zakonom.

Prošireni sastav Gradske izborne komisije čini stalni sastav i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca proglašene izborne liste koji je predložio najmanje dve trećine kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira u Skupštini Grada Vranja, odnosno od ukupnog broja odbornika koji se bira u Skupštini Gradske opštine Vranjska Banja, u skladu sa zakonom i ovim uputstvom.

Gradska izborna komisija, danom proglašenja izborne liste, istovremeno, rešenjem utvrđuje koji podnosilac izborne liste ispunjava uslove za određivanje svojih predstavnika u prošireni sastav ovog organa.

Predlog za imenovanje člana i zamenika člana Gradske izborne komisije u proširenom sastavu treba da sadrži ime i prezime lica, njegov jedinstveni matični broj građana (u daljem tekstu: JMBG), prebivalište i adresu stana i broj mobilnog telefona za kontakt. Uz predlog za imenovanje člana i zamenika člana Gradske izborne komisije u proširenom sastavu dostavlja se potvrda o njihovom izbornom pravu.

Gradska izborna komisija utvrđuje prošireni sastav u roku od 24 časa od prijema predloga u smislu st. 5. ovog člana, a najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora.

Ako podnosilac izborne liste ne odredi opunomoćenog predstavnika u prošireni sastav Gradske izborne komisije najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora, Gradska izborna komisija nastavlja da radi i punovažno odlučuje bez predstavnika podnosioca izborne liste.

Birački odbori

Član 5

Birački odbor obavlja poslove koji su određeni Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika, Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike i Pravilima o radu biračkih odbora.

Birački odbor radi u stalnom i proširenom sastavu, koje imenuje Republička izborna komisija na način i po postupku utvrđenim zakonom i Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Isto lice ne može istovremeno biti član u dva biračka odbora.

Stalni sastav biračkog odbora

Član 6

Stalni sastav biračkih odbora čine predsednik i najmanje četiri člana, koji imaju zamenike.

Stalni sastav biračkih odbora imenuje se najkasnije 10 dana pre dana održavanja izbora.

Predlozi za imenovanje predsednika, zamenika predsednika, članova i zamenika članova biračkih odbora sačinjavaju se u skladu sa numeričkim prikazom merila za imenovanje članova biračkih odbora, koji utvrđuje Republička izborna komisija.

Predlog za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu treba da za svako predloženo lice sadrži: ime i prezime, ime jednog roditelja, JMBG, prebivalište i adresu stana, broj telefona za kontakt i političku pripadnost, odnosno naziv stranke ili stranačke koalicije koja ga predlaže.

Član 7

Načelnik Gradske uprave ili lice koje on odredi dužan je da do 19. aprila 2016. godine za predsednike i zamenike predsednika biračkih odbora organizuje obuku za sprovođenje glasanja na biračkom mestu i primenu Pravila o radu biračkih odbora.

Načelnik Gradske uprave je dužan da o održanoj obuci Gradskoj izbornoj komisiji podnese pisani izveštaj najkasnije 21. aprila 2016. godine.

Izveštaj iz stava 2. ovog člana treba da sadrži podatke o vremenu i mestu održavanja obuke, licu koje je obuku održalo, imenima prisutnih predsednika i zamenika predsednika biračkih odbora, kratak prikaz toka obuke i pitanja koja su posebno razmatrana ili eventualno ocenjena kao sporna.

Prošireni sastav biračkog odbora

Član 8

Prošireni sastav biračkog odbora čine po jedan opunomoćeni predstavnik podnosilaca proglašene izborne liste shodno odredbama Zakona o lokalnim izborima i Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Pravo da predlože članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu ovog organa imaju: podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike Skupštine Grada Vranja, koji nisu podneli izborne liste za narodne poslanike i podnosioci proglašenih izbornih lista za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja, koji nisu podneli izborne liste za narodne poslanike niti su podneli izborne liste za odbornike Skupštine grada Vranja, u skladu sa zakonom i posebnim aktom kojim Republička izborna komisija uređuje pitanja od značaja za koordinirano sprovođenje svih raspisanih izbora.

Član 9

Predlog za imenovanje člana i zamenika člana u proširenom sastavu biračkog odbora dostavlja se najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora.

Predlog za imenovanje članova biračkih odbora u proširenom sastavu, za svakog člana i zamenika člana biračkog odbora, treba da sadrži ime i prezime, ime jednog od roditelja, JMBG, prebivalište i adresu stana.

Predlog za imenovanje članova biračkih odbora u proširenom sastavu podnosi lice ovlašćeno za podnošenje izborne liste ili lice koje on za to ovlasti, u skladu sa Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Provera izbornog prava za članove biračkih odbora

Član 10

Izborno pravo lica koja se imenuju u birački odbor proveravaju, po službenoj dužnosti, ovlašćena lica gradskog organa nadležnog za ažuriranje biračkog spiska..

Ako lice koje je predloženo u proširenom sastavu biračkog odbora nema izborno pravo, gradski organ iz stava 2. ovog člana o tome odmah obaveštava Gradsku izbornu komisiju, a Gradska izborna komisija podnosioca izborne liste.

Zamena lica u biračkim odborima

Član 11

Zamenu lica imenovanih u biračke odbore vrši Republička izborna komisija na zahtev ovlašćenog predlagača.

Člana ili zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu moguće je zameniti do 23. aprila 2016. godine u 20.00 časova.

Člana biračkog odbora u proširenom sastavu moguće je zameniti do 22. aprila u 20.00 časova.

Izuzetno od st. 1, 2. i 3. ovog člana, ovlašćeni predlagači mogu da koordinatoru Republičke izborne komisije predlože zamenu za lice koje ne može da bude u sastavu biračkog odbora zbog zakonskih ograničenja najkasnije 24. aprila 2016. godine u 07.00 časova.

Dužnost obaveštenja o proglašenim izbornim listama

Član 12

Gradska izborna komisija dužna je da Republičkoj izbornoj komisiji dostavi proglašene izborne liste za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja, odnosno Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja i zbirnu izbornu listu za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja, odnosno Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja, odmah po proglašenju izborne liste, odnosno po utvrđivanju zbirne izborne liste.

Obaveštenje birača o mestu i vremenu održavanja izbora

Član 13

Obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa i brojem pod kojim je upisan u izvod iz biračkog spiska dostavlja se svakom biraču najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora, u skladu sa zakonom.

III IZBORNA LISTA

Podnošenje izborne liste

Član 14

Kandidate za odbornike Skupštine Grada Vranja mogu predlagati registrovane političke stranke, odnosno koalicije registrovanih političkih stranaka i grupe građana, čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi.

Kandidate za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja mogu predlagati registrovane političke stranke, odnosno koalicije registrovanih političkih stranaka i grupe građana, čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 200 birača.

Podnosilac izborne liste ne može biti koalicija koju čine politička stranka i grupa građana.

Predlagač mora na izbornoj listi imati najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira u Skupštinu Grada Vranja, odnosno u Skupštinu Gradske opštine Vranjska Banja.

Član 15

Izbornu listu kandidata za odbornike, u ime političke stranke, podnosi zastupnik političke stranke upisan u Registar političkih stranaka, ili lice koje on za to ovlasti.

Član 16

Koaliciju registrovanih političkih stranaka (u daljem tekstu: stranačka koalicija) obrazuju najmanje dve registrovane političke stranke pisanim sporazumom (u daljem tekstu: koalicioni sporazum) koji se overava kod javnog beležnika, u sudu ili kod Gradske uprave.

Koalicioni sporazum obavezno sadrži naziv stranačke koalicije, naziv izborne liste i podatke o licu koje je ovlašćeno za podnošenje izborne liste.

U ime stranačke koalicije izbornu listu podnose najviše dva ovlašćena lica.

Ako su koalicionim sporazumom ovlašćena dva lica za podnošenje izborne liste, onda se obavezno navodi da li ovlašćena lica izborne radnje moraju preduzimati zajedno ili to mogu činiti odvojeno.

Izbornu listu u ime stranačke koalicije podnosi lice koje je za to ovlašćeno u koalicionom sporazumu.

Član 17

Grupu građana obrazuje najmanje deset birača pisanim sporazumom koji se overava kod javnog beležnika, u sudu ili kod Gradske uprave.

Sporazum o obrazovanju grupe građana obavezno sadrži cilj obrazovanja grupe građana, naziv grupe građana, ako je određen, naziv izborne liste, podatke o licima koja su je obrazovala (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresa stana, navedeni prema podacima iz lične karte) i podatke o licu koje je ovlašćeno za podnošenje izborne liste.

Izbornu listu u ime grupe građana podnosi lice koje je sporazumom o obrazovanju grupe građana ovlašćeno za podnošenje izborne liste.

Član 18

Lice koje je ovlašćeno za podnošenje izborne liste, ovlašćeno je da u ime podnosioca izborne liste vrši i sve druge radnje u izborima, osim ako podnosilac izborne liste drukčije ne odredi.

Član 19

Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke nacionalne manjine ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina, dužan je da prilikom podnošenja izborne liste Gradskoj izbornoj komisiji priloži i: pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina; program i statut političke stranke, overen u skladu sa članom 26. stav 5. Zakona o političkim strankama ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 61/15 - odluka US); druge dokaze o političkom delovanju na predstavljanju i zastupanju interesa nacionalne manjine i zaštiti i poboljšanju prava pripadnika nacionalne manjine.

Stranačka koalicija može da stekne položaj koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina ako svaka od političkih stranaka koje su obrazovale stranačku koaliciju ispunjava uslove da joj se utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine.

O tome da li podnosilac izborne liste ima položaj političke stranke nacionalne manjine ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina odlučuje Gradska izborna komisija pri proglašenju izborne liste, na osnovu uvida u program i statut i političko delovanje političke stranke, odnosno političkih stranaka koje podnose izbornu listu.

Rok za podnošenje izborne liste

Član 20

Izborna lista podnosi se Gradskoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, na obrascu koji propisuje Gradska izborna komisija.

Sadržina izborne liste

Član 21

Izborna lista sadrži:

1) naziv podnosioca izborne liste;

2) naziv izborne liste koji može da sadrži i ime i prezime nosioca izborne liste (ako je određen);

3) podatke o svim kandidatima za odbornike (redni broj na izbornoj listi, ime i prezime, JMBG, godinu rođenja, zanimanje, prebivalište i adresa stana kandidata prema potvrdi o prebivalištu);

4) ime i prezime i potpis lica koje podnosi izbornu listu.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, u izbornoj listi se za svakog kandidata za odbornika mora navesti puni ili skraćeni naziv političke stranke koja ga je predložila za kandidata za odbornika.

Ako izborna lista ne ispunjava sadržinske uslove utvrđene st. 1. i 2. ovog člana, smatraće se da sadrži nedostatke za proglašenje.

Član 22

Podnosilac izborne liste određuje redosled kandidata na listi.

Na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na izbornoj listi (prva tri mesta, druga tri mesta i tako do kraja liste) mora da bude najmanje po jedan kandidat koji pripada onom polu koji je manje zastupljen na izbornoj listi.

Jedno lice može biti kandidat samo na jednoj izbornoj listi za odbornike Skupštine Grada Vranja, odnosno kandidat samo na jednoj izbornoj listi za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja.

*Kandidat za odbornika Skupštine Grada Vranja sa prebivalištem na području Gradske opštine Vranjska Banja može biti i kandidat za odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja.

U slučaju da po donošenju rešenja o proglašenju izborne liste kandidat za odbornika bude pravosnažnom sudskom odlukom lišen poslovne sposobnosti, izgubi državljanstvo Republike Srbije, odustane od kandidature ili ako nastupi njegova smrt, podnosilac izborne liste gubi pravo da predloži novog kandidata.

Naziv podnosioca izborne liste

Član 23

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, dužna je da u izbornoj listi svoj naziv kao podnosioca izborne liste navede prema nazivu iz akta o registraciji političke stranke.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, dužna je da u izbornoj listi kao naziv podnosioca navede naziv stranačke koalicije iz sporazuma o obrazovanju stranačke koalicije, pri čemu naziv podnosioca mora na početku naziva da ima oznaku "Koalicija".

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, naziv podnosioca mora na početku naziva da ima oznaku "Grupa građana". Ukoliko grupa građana ima naziv, dužna je da u izbornoj listi kao naziv podnosioca, posle reči "Grupa građana", navede svoj naziv iz sporazuma o obrazovanju grupe građana.

Naziv grupe građana ne može da sadrži reč "stranka" ni u jednom padežu, niti naziv registrovane političke stranke, uključujući i skraćeni naziv registrovane političke stranke.

Naziv izborne liste

Član 24

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, naziv izborne liste mora da sadrži naziv političke stranke iz akta o registraciji.

Naziv izborne liste može da sadrži i ime i prezime jednog lica, kao nosioca izborne liste, uz njegovu pismenu saglasnost koja se daje na obrascu koji propisuje Gradska izborna komisija.

Član 25

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, naziv izborne liste sadrži naziv utvrđen sporazumom o obrazovanju te stranačke koalicije.

Naziv koalicione izborne liste može da sadrži i imena najviše dva lica kao nosilaca izborne liste, uz njihovu pismenu saglasnost koja se daje na obrascu koji propisuje Gradska izborna komisija.

Član 26

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, naziv izborne liste sadrži naziv utvrđen sporazumom o obrazovanju te grupe građana.

Naziv izborne liste grupe građana može da sadrži i ime i prezime jednog lica, kao nosioca izborne liste, uz njegovu pismenu saglasnost koja se daje na obrascu koji propisuje Gradska izborna komisija.

Naziv izborne liste grupe građana ne može da sadrži reč "stranka" ni u jednom padežu, niti naziv registrovane političke stranke, uključujući i skraćeni naziv registrovane političke stranke.

Član 27

Lice određeno kao nosilac izborne liste može biti kandidat za odbornika.

Dokumentacija koja se dostavlja uz izbornu listu

Član 28

Prilikom podnošenja izborne liste za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja, odnosno Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja, Gradskoj izbornoj komisiji istovremeno se podnosi sledeća dokumentacija:

1) ovlašćenje lica koje podnosi izbornu listu, na obrascu koji propisuje Gradska izborna komisija;

2) saglasnost nosioca izborne liste (ako je određen) da bude nosilac izborne liste, na obrascu koji propisuje Gradska izborna komisija;

3) izjava svakog kandidata za odbornika da prihvata da bude kandidat za odbornika, na obrascu koji propisuje Gradska izborna komisija;

4) potvrda o izbornom pravu, ne starija od šest meseci, za svakog kandidata za odbornika, u kojoj je označeno ime i prezime, datum rođenja, zanimanje i JMBG, na obrascu nadležnog organa;

5) potvrda o prebivalištu za svakog kandidata za odbornika, ne starija od šest meseci, na obrascu nadležnog organa;

6) uverenje o državljanstvu, ne starije od šest meseci, za svakog kandidata za odbornika, na obrascu nadležnog organa;

7) spisak birača koji podržavaju izbornu listu, na obrascu koji propisuje Gradska izborna komisija. Spisak se dostavlja u pisanom i elektronskom obliku (CD), tako da sadržaj spiska u oba oblika bude istovetan;

8) najmanje 1950 overenih izjava birača koji podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja, odnosno najmanje 200 overenih izjava birača koji podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja, sređenih po azbučnom redu prezimena kandidata, na obrascu koji propisuje Gradska izborna komisija;

9) overen sporazum o obrazovanju stranačke koalicije ili o obrazovanju grupe građana, ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija ili grupa građana;

10) potvrda o izbornom pravu, ne starija od šest meseci, za svako lice koje obrazuje grupu građana, na obrascu nadležnog organa.

Dokumenti iz stava 1. tač. 4), 5), 6) i 10) ovog člana dostavljaju se u originalu ili kao overena fotokopija.

Član 29

Prilikom podnošenja izborne liste, podnosilac izborne liste koji namerava da za finansiranje izborne kampanje koristi sredstva iz javnih izvora, Gradskoj izbornoj komisiji predaje pisanu izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Obrasci za podnošenje izborne liste

Član 30

Izgled i sadržaj obrasca izborne liste i obrazaca dokumentacije koja se dostavlja uz izbornu listu, Gradska izborna komisija propisuje i stavlja na uvid učesnicima u izborima najkasnije u roku od tri dana od dana raspisivanja lokalnih izbora u Republici Srbiji.

Pored obrazaca iz stava 1. ovog člana Gradska izborna komisija učesnicima u izboru dostavlja tabelu u Excellu-u za digitalni unos birača koji podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja, odnosno izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja.

Član 31

Birač može svojim potpisom podržati izbornu listu samo jednog predlagača kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja, odnosno izbornu listu samo jednog predlagača kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja.

*Birač sa prebivalištem na području Gradske opštine Vranjska Banja može svojim potpisom podržati izbornu listu samo jednog predlagača kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja i izbornu listu samo jednog predlagača kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja.

Potpis birača koji podržava izbornu listu predlagača mora biti overen od strane ovlašćenih lica u skladu sa propisima kojim se uređuje overa potpisa, na obrascu koji propisuje Gradska izborna komisija.

Overa potpisa u smislu stava 3. ovog člana može se vršiti kod javnog beležnika, u sudu ili u sedištu Gradske uprave, odnosno Opštinske upravne jedinice Gradske opštine Vranjska Banja, kao i u mesnim kancelarijama preko ovlašćenih lica za overu potpisa.

Overa potpisa birača koji podržavaju izbornu listu, omogućava se i u sedištu učesnika u izborima, na njihov zahtev, kao i u Mesnoj zajednici Vranjska Banja, o čemu Gradska uprava vodi posebnu evidenciju.

Lica za overu potpisa u sedištu učesnika u izborima određuje gradski organ nadležan za ažuriranje biračkog spiska, prema njihovim zahtevima, a ovlašćuje ih posebnim rešenjima načelnik Gradske uprave.

Ovlašćena lica su dužna da overu potpisa vrše u skladu sa Pravilnikom o naknadi za overu potpisa birača koji podržavaju izbornu listu za izbor odbornika ("Službeni glasnik RS", broj 21/08).

Potpisi se ne mogu overavati pre nego što naknada bude plaćena.

Naknadu za overu potpisa birača plaća podnosilac izborne liste koju je birač podržao, u skladu sa Pravilnikom iz stava 7. ovog člana.

Naknada za overu uplaćuje se na tekući račun broj: 840- 742341843- 24 sa pozivom na broj 97 47- 114 "Prihodi koji svojom delatnošću ostvare organi i organizacije gradova".

Pored provere autentičnosti potpisa po osnovu overe potpisa birača, provera potpisa birača vrši se i elektronskim putem, u sedištu Gradske izborne komisije, preko posebne aplikacije povezane sa biračkim spiskom. Proverom na pomenuti način izdvaja se poseban spisak birača čiji potpisi nisu pravno valjani.

Povlačenje izborne liste

Član 32

Podnosilac izborne liste može povući listu najkasnije do dana utvrđivanja zbirne izborne liste.

Povlačenjem izborne liste prestaje funkcija predstavnika podnosioca liste u svim organima za sprovođenje izbora, kao i sva prava koja mu po tom svojstvu po odredbama Zakona o lokalnim izborima pripadaju.

IV ZBIRNA IZBORNA LISTA

Utvrđivanje i objavljivanje

Član 33

Zbirnu izbornu listu utvrđuje Gradska izborna komisija i ona sadrži sve proglašene izborne liste sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu.

Redosled izbornih listi sa imenima svih kandidata, na zbirnoj izbornoj listi utvrđuje se prema redosledu njihovog proglašavanja.

Gradska izborna komisija objavljuje zbirnu izbornu listu u "Službenom glasniku grada Vranja" najkasnije 10 dana pre dana održavanja izbora.

Svaki podnosilac izborne liste ima pravo da u roku od 48 časova od dana objavljivanja zbirne izborne liste, preko lica koje ovlasti, izvrši uvid u sve podnete izborne liste i dokumentaciju podnetu uz njih.

Zbirna izborna lista, sa nazivima izbornih listi i imenima svih kandidata mora za sve vreme glasanja biti vidno istaknuta na biračkom mestu.

V BIRAČKA MESTA

Određivanje biračkih mesta

Član 34

Biračka mesta određuju se aktom Gradske izborne komisije, na predlog Gradske uprave.

Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 07.00 do 20.00 časova.

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača.

U izuzetnim slučajevima, može se odrediti biračko mesto i za manje od 100 birača, ako bi, zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja, stanovnicima tog mesta glasanje na drugom biračkom mestu bilo znatno otežano.

Biračko mesto može da obuhvati deo naseljenog mesta, jedno naseljeno mesto ili više naseljenih mesta.

Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje s kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.).

Član 35

Za biračka mesta se, po pravilu, određuju prostorije u objektima u javnoj svojini, a samo izuzetno i prostorije u objektima u privatnoj svojini.

Predlog Gradske uprave da biračko mesto bude u objektu u privatnoj svojini mora biti obrazložen.

Za biračko mesto ne može biti određena prostorija u verskom objektu, objektu u vlasništvu političke stranke ili objektu koji koristi politička stranka, kao ni u objektu u vlasništvu kandidata za odbornika, odnosno narodnog poslanika, ili člana njegove porodice.

Prilikom određivanja biračkog mesta, vodi se računa da ono po mogućnosti bude pristupačno osobama sa invaliditetom.

Oglašavanje biračkih mesta

Član 36

Akt Gradske izborne komisije o određenim biračkim mestima na području grada Vranja i, posebno, na području gradske opštine Vranjska Banja, objavljuje se u "Službenom glasniku grada Vranja", najkasnije 20 dana pre dana održavanja izbora.

Uređivanje biračkih mesta

Član 37

Gradska uprava, preko nadležnih organa, dužna je da blagovremeno obezbedi da, prostor koji je određen kao biračko mesto, bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da omogući nesmetan rad biračkog odbora, odnosno da bude dovoljno prostrana da bi svi članovi biračkog odbora, u stalnom i proširenom sastavu, mogli nesmetano i u svakom trenutku da imaju pristup glasačkoj kutiji i izbornom materijalu i uvid u njih, kao i da bi mogli da se postave paravani koji omogućavaju nesmetano popunjavanje glasačkih listića i tajnost glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu: broj i naziv biračkog mesta, državna zastava Republike Srbije, zbirna izborna lista, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je da se ističu simboli političkih stranaka i drugi propagandni materijal.

Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (ovlašćenim posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

VI BIRAČKI SPISAK

Ažuriranje biračkog spiska

Član 38

Ažuriranje dela biračkog spiska za područje grada Vranja obuhvata vršenje promena u biračkom spisku (upis, brisanje, izmena, dopuna ili ispravka) po službenoj dužnosti ili na zahtev građana.

Rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku donosi, do zaključenja biračkog spiska, gradski organ nadležan za ažuriranje biračkog spiska, a od zaključenja biračkog spiska ministarstvo nadležno za poslove uprave, u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Izlaganje dela jedinstvenog biračkog spiska

Član 39

Dan nakon raspisivanja izbora, gradski organ nadležan za ažuriranje biračkog spiska izlaže deo biračkog spiska za područje grada Vranja na uvid građanima i to oglašava preko sredstava javnog informisanja i, po potrebi, na drugi način, uz obaveštavanje građana da od nadležnog organa mogu, do zaključenja biračkog spiska, zahtevati donošenje rešenja na kojima se zasnivaju promene u birački spisak.

Deo biračkog spiska iz stava 1. ovog člana izlaže se na taj način što se putem računarske opreme u sedištu Gradske uprave, unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana, omogućava provera da li su upisani u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

Zaključenje biračkog spiska. Ukupan broj birača

Član 40

Birački spisak zaključuje ministarstvo nadležno za poslove uprave 15 dana pre dana održavanja izbora i istim utvrđuje ukupan broj birača na području grada Vranja i na svakom biračkom mestu.

U skladu sa rešenjem iz stava 1. ovog člana, Gradska izborna komisija rešenjem utvrđuje ukupan broj birača na području gradske opštine Vranjska Banja i na svakom biračkom mestu.

Gradska izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku grada Vranja" ukupan broj birača na području grada Vranja odmah po dobijanju ukupnog broja i, istovremeno, ukupan broj birača na području gradske opštine Vranjska Banja.

Broj birača upisan u posebne izvode iz biračkog spiska u smislu odredaba ovog uputstva ne ulazi u ukupan broj birača.

Priprema i dostavljanje izvoda iz biračkog spiska

Član 41

Nadležno ministarstvo priprema i overava štampane izvode iz biračkog spiska, razvrstane po biračkim mestima na području grada Vranja i dostavlja ih Gradskoj izbornoj komisiji, u roku od 48 časova od donošenja rešenja o zaključenju biračkog spiska.

Analogno st. 1. ovog člana, izvode iz biračkog spiska razvrstane po biračkim mestima na području gradske opštine Vranjska Banja priprema i overava gradski organ nadležan za ažuriranje biračkog spiska.

Izvodi iz biračkog spiska za svako biračko mesto sadrže sve činjenice o biraču koje sadrži birački spisak i mesto za svojeručni potpis birača.

Konačan broj birača

Član 42

Ministarstvo nadležno za poslove uprave dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji sva rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku koje je donelo od zaključenja biračkog spiska sve do 72 časa pre dana izbora.

Gradska izborna komisija uzima u obzir samo ona rešenja iz st. 1. ovog člana koja je primila najmanje 48 časova pre dana održavanja izbora i na osnovu njih unosi izmene u izvode iz biračkog spiska i odmah potom objavljuje konačan broj birača na području grada Vranja i na svakom biračkom mestu.

U skladu sa rešenjem iz stava 2. ovog člana, Gradska izborna komisija rešenjem utvrđuje konačan broj birača na području gradske opštine Vranjska Banja i na svakom biračkom mestu.

Gradska izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku grada Vranja" konačan broj birača na području grada Vranja odmah po dobijanju konačnog broja i, istovremeno, konačan broj birača na području gradske opštine Vranjska Banja.

VII PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA BIRAČKIM ODBORIMA PRE GLASANJA

Obezbeđivanje izbornog materijala - pribora

Član 43

Gradska uprava se stara o uređivanju biračkih mesta i priprema za svaki birački odbor potreban broj glasačkih kutija sa priborom za njihovo pečaćenje, paravane za glasanje, pribor za pisanje, sprejeve za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača i UV lampe, koverte za odlaganje glasačkih listića, sveće i plastične džakove.

Izborni materijal koji se obezbeđuje za svaki birački odbor

Član 44

Gradska izborna komisija blagovremeno priprema za svaki birački odbor:

1) zbirnu izbornu listu;

2) rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod);

3) rešenje o imenovanju biračkog odbora;

4) overen izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu, a pored njega i poseban izvod iz biračkog spiska ako na biračkom mestu glasaju i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno koji izvršavaju obaveze u vojnim jedinicama ili ustanovama;

5) posebne izvode iz biračkog spiska za biračke odbore unutar Zavoda za izvršenje zavodskih sankcija;

6) potreban broj glasačkih listića, koji odgovara broju birača koji su upisani na biračkom mestu. Glasački listići za glasanje birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska obezbeđuju se iz obavezne rezerve;

7) kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

8) obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja, odnosno za izbor odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska banja (u daljem tekstu: zapisnik o radu biračkog odbora), u šest primeraka;

9) obrasce odgovarajućih zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre glasanja i posle glasanja;

10) potreban broj obrazaca potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta;

11) posebne službene koverte za glasanje;

12) pravila o radu biračkih odbora; i

13) državnu zastavu Republike Srbije.

Predaja izbornog materijala biračkim odborima

Član 45

Štampani izborni materijal, Gradska izborna komisija, zajedno sa materijalom i priborom za glasanje (glasačke kutije, paravane za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača, UV lampe, koverte za odlaganje glasačkih listića, sveće, plastične džakove i državnu zastavu), predaje predstavnicima biračkih odbora najkasnije 24 časa pre dana održavanja izbora.

Primopredaja izbornog materijala vrši se u sedištu Gradske izborne komisije.

O primopredaji izbornog materijala sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

VIII PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA GRADSKOJ IZBORNOJ KOMISIJI POSLE GLASANJA

Predaja izbornog materijala od strane biračkih odbora

Član 46

Kad utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor će bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam časova od zatvaranja biračkih mesta, dostaviti Gradskoj izbornoj komisiji: zapisnik o utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu; izvod iz biračkog spiska i poseban izvod iz biračkog spiska ako su na biračkom mestu glasali i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u vojnim jedinicama ili ustanovama; važeće glasačke listiće u zapečaćenom posebnom omotu; neupotrebljene glasačke listiće u zapečaćenom posebnom omotu; nevažeće glasačke listiće u zapečaćenom posebnom omotu, kao i preostalu izbornu dokumentaciju.

O primopredaji izborne dokumentacije sastavlja se zapisnik koji potpisuje predstavnik Gradske izborne komisije i najmanje dva člana biračkog odbora koji su predali izbornu dokumentaciju.

Utvrđivanje i objavljivanje rezultata izbora

Član 47

Po prijemu izbornog materijala sa biračkih mesta, Gradska izborna komisija u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, utvrđuje: ukupan broj birača upisanih u birački spisak; broj birača koji su glasali na biračkim mestima; broj birača koji su glasali van biračkog mesta; ukupan broj primljenih glasačkih listića; ukupan broj nevažećih glasačkih listića; ukupan broj važećih glasačkih listića i broj glasova datih za svaku izbornu listu.

Gradska izborna komisija utvrđuje rezultate glasanja na biračkim mestima najkasnije u roku od šest časova od dostavljanja izveštaja sa biračkih mesta.

Gradska izborna komisija objavljuje rezultate izbora u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta.

IX DODELA MANDATA

Član 48

Svakoj izbornoj listi pripada broj mandata koji je srazmeran broju dobijenih glasova.

Gradska izborna komisija utvrđuje broj mandata koji pripada svakoj izbornoj listi.

U raspodeli mandata učestvuju izborne liste koje su dobile najmanje 5% glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali.

Gradska izborna komisija u roku od 24 časa od zatvaranja biračkog mesta, vrši raspodelu odborničkih mandata saglasno odredbi člana 41. Zakona o lokalnim izborima, o čemu sastavlja poseban zapisnik.

Gradska izborna komisija, najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, sve dobijene mandate sa izborne liste dodeljuje kandidatima po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste.

Gradska izborna komisija izdaje odborniku uverenje da je izabran.

X PONOVNI IZBORI

Član 49

Ponovni izbori sprovode se ako Gradska izborna komisija ili Upravni sud ponište izbore zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora, u slučajevima utvrđenim zakonom.

Ako se izbori ponište na pojedinom biračkom mestu, glasanje se ponavlja samo na tom biračkom mestu.

Na biračkim mestima na kojima izborni postupak nije sproveden u skladu sa zakonom, izbori se ponavljaju u roku od sedam dana od dana utvrđivanja nepravilnosti u izbornom postupku, na način i po postupku utvrđenim za sprovođenje izbora.

Ponovne izbore raspisuje Gradska izborna komisija.

Ponovni izbori sprovode se po listi kandidata koja je utvrđena za izbore koji su poništeni, osim kad su izbori poništeni zbog nepravilnosti u utvrđivanju izborne liste.

U slučaju ponavljanja izbora konačni rezultati izbora utvrđuju se po završetku ponovljenog glasanja.

XI STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasačka kutija

Član 50

Glasačka kutija izrađuje se prema propisanim standardima, u skladu sa Uputstvom za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika.

Štampanje glasačkih listića

Član 51

Glasački listići za izbor odbornika Skupštine grada Vranja i za izbor odbornika Skupštine gradske opštine Vranjska Banja štampaju se u Vranju, na jednom mestu, odnosno u štampariji koju odredi Gradska izborna komisija.

Glasački listići štampaju se isključivo na hartiji koja je zaštićena vodenim žigom.

Broj glasačkih listića koji se štampaju, njihov oblik, boju i izgled utvrđuje Gradska izborna komisija. Broj glasačkih listića koji se štampa mora da bude jednak broju birača koji su upisani u birački spisak za područje grada Vranja, odnosno za područje gradske opštine Vranjska Banja.

Pre početka štampanja glasačkih listića, Gradska izborna komisija utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 0,3% od ukupnog broja glasačkih listića. O broju rezervnih glasačkih listića Gradska izborna komisija donosi rešenje koje se objavljuje u "Službenom listu grada Vranja".

Priprema štampanja glasačkog listića

Član 52

Gradska izborna komisija priprema u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, jedan glasački listić koji overava pečatom. Na osnovu tako pripremljenog glasačkog listića štamparija izrađuje utvrđeni broj glasačkih listića.

Gradska izborna komisija će posebnim aktom propisati način štampanja i rukovanja glasačkim listićima.

Pravo nadzora

Član 53

Štampanje glasačkih listića nadzire Gradska izborna komisija preko svojih članova.

Podnosilac proglašene izborne liste dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji ime lica koje ima pravo da prisustvuje štampanju, brojanju, pakovanju glasačkih listića i njihovom dostavljanju organima nadležnim za sprovođenje izbora.

Gradska izborna komisija je dužna da blagovremeno obavesti podnosioce izbornih lista o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome gde se odvijaju i kad počinju te radnje.

XII UPOTREBA JEZIKA I PISAMA

Član 54

Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

XIII STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 55

Statističku obradu podataka pri sprovođenju izbora za odbornike Skupštine grada Vranja i Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja obavlja republički Zavod za statistiku u sedištu Gradske izborne komisije, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora, koje mu dostavlja Gradska izborna komisija.

Zavod iz stava 1. ovog člana određuje lica koja po završetku glasanja, prisustvuju primopredaji izbornog materijala od biračkih odbora Gradskoj izbornoj komisiji, vrše logičko-računsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora, pripremaju i dostavljaju podatke o privremenim rezultatima izbora, koristeći aplikativni softver u Gradskoj izbornoj komisiji.

Od završetka glasanja do objavljivanja rezultata izbora, Gradska izborna komisija objavljuje privremene podatke o rezultatima izbora.

Način objavljivanja podataka o toku izbora, kao i privremenih podataka o rezultatima izbora utvrdiće se posebnom odlukom Komisije.

XIV PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 56

Praćenje rada organa za sprovođenje izbora obezbeđuje se domaćim i stranim posmatračima u skladu sa zakonom i Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike.

XV SREDSTAVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 57

Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Grada Vranja.

Zahtev za dodelu sredstava, sa specifikacijom ukupnih troškova, Gradska izborna komisija podnosi nadležnom gradskom organu.

Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za:

- naknadu za rad Gradske izborne komisije;

- naknadu za rad članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom sastavu;

- naknada za rad članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu, koji su imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za odbornike Skupštine grada Vranja, odnosno Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja;

- štampanje, nabavku i distribuciju izbornog materijala i pribora, u skladu sa ovim uputstvom,

- naknade za rad angažovanih u Gradsku izbornu komisiju za obavljanje stručnih i drugih poslova u vezi sa sprovođenjem izbora;

- nabavku kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala;

- statističku obradu izbornih podataka;

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

Nalogodavac za raspolaganje sredstava je predsednik Gradske izborne komisije.

Gradska izborna komisija podnosi Skupštini Grada izveštaj o utrošenim sredstvima.

XVI FINANSIRANJE TROŠKOVA IZBORNE KAMPANJE

Član 58

Finansiranje troškova izborne kampanje vrši se iz sredstava javnih izvora, iz iznosa utvrđenim u budžetu Grada u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.

Sredstva iz stava 1. ovog člana, u visini od 20%, raspoređuju se u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih listi koji su prilikom podnošenja izborne liste dali izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje. Ova sredstva uplaćuju se u roku od pet dana od dana proglašenja svih izbornih listi.

Političke stranke, odnosno drugi politički subjekat koji je dao izjavu da namerava da koristi sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje dužan je da položi izborno jemstvo u visini sredstava iz stava 2. ovog člana, raspoređenih tom političkom subjektu.

Izborno jemstvo sastoji se u polaganju gotovog novca, bankarske garancije, državnih hartija od vrednosti ili u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nepokretnoj imovini lica koje daje jemstvo.

Pravo na finansiranje troškova izborne kampanje pod uslovima iz odredaba ovog člana ostvaruje podnosilac proglašene izborne liste za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja i podnosilac proglašene izborne liste za izbor odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja, koji nije podneo izbornu listu za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja.

XVII OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Obrasci za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine Grada Vranja

Član 59

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za odbornike Skupštine Grada Vranja vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

1) izborna lista kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 1/16);

2) ovlašćenje da se u ime političke stranke, stranačke koalicije ili grupe građana podnese izborna lista kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 2/16);

3) saglasnost nosioca izborne liste da bude nosilac izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 3/16);

4) izjava kojom se prihvata kandidatura za odbornika Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 4/16);

5) spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 6/16);

6) izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 5/16);

7) rešenje o utvrđivanju zbirne izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 7/16);

8) glasački listić za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 8/16);

9) kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (Obrazac OSG Vranje 9/16);

10) potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (Obrazac OSG Vranje 10/16);

11) zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između Gradske izborne komisije i biračkog odbora (Obrazac OSG Vranje 11/16);

12) zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 12/16);

13) zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora i Gradske izborne komisije (Obrazac OSG Vranje 13/16);

14) zapisnik o radu Gradske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 14/16);

15) Uverenje o izboru za odbornika Skupštine Grada Vranja (Obrazac OSG Vranje 15/16).

Gradska izborna komisija može utvrditi i druge obrasce za pojedine izborne radnje.

Obrasci za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja

Član 60

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

1) izborna lista kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 1/16);

2) ovlašćenje da se u ime političke stranke, stranačke koalicije ili grupe građana podnese izborna lista kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 2/16);

3) saglasnost nosioca izborne liste da bude nosilac izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 3/16);

4) izjava kojom se prihvata kandidatura za odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 4/16);

5) spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 6/16);

6) izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 5/16);

7) rešenje o utvrđivanju zbirne izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 7/16);

8) glasački listić za izbor odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 8/16);

9) kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (Obrazac OSGO Vranjska Banja 9/16);

10) potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (Obrazac OSGO Vranjska Banja 10/16);

11) zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između Gradske izborne komisije i biračkog odbora (Obrazac OSGO Vranjska Banja 11/16);

12) zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 12/16);

13) zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora i Gradske izborne komisije (Obrazac OSGO Vranjska Banja 13/16);

14) zapisnik o radu Gradske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 14/16);

15) Uverenje o izboru za odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja (Obrazac OSGO Vranjska Banja 15/16).

XVIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 61

Na pitanja koja nisu regulisana ovim uputstvom neposredno se primenjuju odredbe zakona, podzakonskih akata, Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika i posebnih uputstava Republičke izborne komisije.

Član 62

Stupanjem na snagu ovog uputstva prestaje da važio Uputstvo za sprovođenje Zakona o lokalnim izborima za izbor odbornika Skupštine Grada Vranja i za izbor odbornika Skupštine Gradske opštine Vranjska Banja na izborima raspisanim za 06. maj 2012. godine, broj: 013-2-3/2012-13 od 16. marta 2012. godine.

Član 63

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".