PRAVILNIK
O URBANISTIČKO-TEHNIČKIM USLOVIMA ZA REKLAMNE I OGLASNE UREĐAJE

("Sl. list grada Kikinde", br. 2/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se urbanističko-tehnički uslovi i način postavljanja, održavanja i uklanjanja uređaja sa natpisom poslovnog imena, reklamnih, oglasnih i informativnih uređaja na otvorenom prostoru na teritoriji grada Kikinda.

Član 2

Pod otvorenim prostorom, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva se javna površina i druga površina na kojoj se može postaviti natpis poslovnog imena, oglasno sredstvo i uređaj vidljiv sa javne površine.

Član 3

Reklamno, informativno ili oglasno sredstvo, uređaj ili znak (u daljem tekstu: Uređaj) je sredstvo kojima se poslovno ime, ličnost, aktivnost, usluga ili informacija pravnog lica, preduzetnika ili fizičkog lica preporučuje ili čini dostupnim primaocu.

Prema dimenzijama, mestu postavljanja, načinu postavljanja, konstrukciji i pretežnoj svrsi postavljanja i korišćenja Uređaj može biti:

1. tabla koja sadrži poslovno ime - firmu,

2. reklamna oznaka (na fasadi, konzolna, rotirajuća, tabla na stubu javne rasvete i sl.)

3. reklamni pano za komercijalno oglašavanje i reklamiranje,

4. bilbord,

5. siti lajt uređaj,

6. reklamno platno,

7. baner,

8. zidna slika,

9. informativni pano,

10. drugi nepomenuti uređaj.

Član 4

Postavljanje Uređaja iz člana 3. ovog Pravilnika na gradskom putu i ulici, iznad i u zaštitnom pojasu gradskom puta i zemljištu koji koristi upravljač vrši se na osnovu rešenja Javnog preduzeća za komunalnu infrastrukturu i usluge "Kikinda" (u daljem tekstu: Upravljač puta) kojim se odobrava postavljanje uređaja.

Pod gradskom putem, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva se trup puta i zaštitni pojas širine 5m, ukoliko planskim aktom nije određeno drugačije.

Član 5

Osim u slučaju iz člana 4. ovog Pravilnika, Uređaj se postavlja na osnovu rešenja organa Gradske uprave grada Kikinde nadležnog za komunalne poslove kojim se odobrava postavljanje Uređaja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana se izdaje prema urbanističko-tehničkim uslovima organa Gradske uprave Grada Kikinde nadležnog za urbanizam.

Za postavljanje table sa poslovnim imenom - firmom pravnog lica ili preduzetnika van prostorno kulturno istorijske celine sa zaštićenom okolinom centra Kikinde (prema planskom dokumentu) nije potrebno pribaviti urbanističko-tehničke uslove i Rešenje iz stava 1. ovog člana.

Član 6

Urbanističko-tehnički uslovi izdaju se na osnovu i u skladu sa ovim Pravilnikom.

Zahtev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, ukoliko ovim Pravilnikom nije drugačije propisano, sadrži podatke o podnosiocu zahteva i:

1. dokaz o vlasništvu, odnosno pravu korišćenja ili zakupa objekta ili nepokretnosti, (prepis lista nepokretnosti, overen ugovor ili overena saglasnost vlasnika, odnosno skupštine zgrade ako se uređaj postavlja na zgradu);

2. uslove zavoda za zaštitu spomenika kulture za objekte pod zaštitom ili u bližem okruženju objekta,

3. uslove distributera električne energije ukoliko se uređaj direktno priključuje na distributivnu mrežu ili javnu rasvetu,

4. za uređaje koji se postavljaju temeljenjem na javnu površinu - uslove i saglasnost javnih preduzeća,

5. tehničku dokumentaciju iz člana 7. ovog Pravilnika i

6. druga dokumentacija propisana ovim Pravilnikom.

Član 7

U zavisnosti od vrste uređaja, površine, konstrukcije i mesta postavljanja podnosilac zahteva za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova je dužan da priloži tehnički izveštaj, urađen od strane ovlašćene projektne organizacije, sa sledećim elementima:

1. tehnički opis natpisa i nosača (materijal, konstrukcija i dr.) sa opisom načina postavljanja i pričvršćavanja;

2. sadržaj natpisa;

3. opis lokacije natpisa;

4. grafički prikaz fasade sa položajem i dimenzijama uređaja;

5. tačne dimenzije natpisa i nosača;

6. preglednu situaciju mesta gde se postavlja natpis (sa podužnim i poprečnim udaljenostima od nepokretnih objekata, kolovoza, trotoara i saobraćajne signalizacije) - ukoliko se uređaj ne postavlja na fasadu.

Za Uređaje čija površina je veća od 4m² Tehnički izveštaj iz stava 2. ovog člana treba da sadrži i:

1. projekat konstrukcije uređaja urađenog od strane ovlašćene projektne organizacije sa statičkim proračunom i grafičkim prikazom;

2. izvod iz katastra podzemnih vodova - samo u slučaju izvođenja temelja.

II OPŠTI URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI

Član 8

Uređaj iz člana 3. ovog Pravilnika, osim u slučajevima propisanim ovim Pravilnikom, može se postaviti na javnoj površini, fasadi, krovu i zabatu objekta, kao i na drugim objektima, uređajima i površinama na otvorenom prostoru.

Član 9

Zabranjeno je postavljanje Uređaja i oznaka na drveću, urbanom mobilijaru, na javnim spomenicima i skulpturama.

Zabranjeno je postavljanje oglasnih i reklamnih poruka direktnim ispisivanjem ili farbanjem fasade ili drugih elemenata objekata.

U prostorno kulturno istorijskoj celini Kikinde sa zaštićenom okolinom centra Kikinde (prema planskom dokumentu) nije dozvoljeno postavljanje bilborda, a postavljanje reklamnih panoa dozvoljeno je samo na postojećim uređenim lokacijama.

Član 10

Uređaj iz člana 3. ovog Pravilnika, osim informativnih panoa ne može da se postavi: u parku, pored groblja, na mostu i na prostoru nepokretnog kulturnog dobra, i njegovog neposrednog okruženja kao i njegove zaštićene okoline.

Uređaj iz člana 3. ovog Pravilnika ne može da se postavi na: autobusko stajalište osim u sklopu nadstrešnice autobuskog stajališta, stub ili naličje saobraćajnog znaka, stub ili naličje semafora, stub koji nosi vazdušnu elektro, TT ili drugu mrežu, osim reklamne oznake na stubu javne rasvete, pod uslovom utvrđenim ovim Pravilnikom.

Uređaj iz člana 3. ovog Pravilnika ne može se postaviti na prozor.

Član 11

Uređaj iz člana 3. ovog Pravilnika može biti:

- pravougaonog, kružnog, trouglastog, elipsastog ili oblika mnogougla,

- svetleći i nesvetleći,

- jednostran ili dvostran,

- sa tekstualnom porukom, grafičkom porukom ili sa obe vrste poruka.

Član 12

Raspored boja i simbola na Uređaju ne sme da podseća na saobraćajni znak.

Slova, brojevi i simboli na Uređaju moraju da se visinom, bojom i oblikom razlikuju od slova, brojeva i simbola na saobraćajnom znaku.

Na obodu Uređaja kružnog, elipsastog ili trouglastog oblika ne sme da se nalazi neprekidni pojas crvene boje.

Pod neprekidnim pojasom, iz stava 3. ovog člana, podrazumeva se i onaj čiji je centralni ugao prekida kontinuiteta manji od 90 stepeni.

Uređaj ne sme da sadrži zvučnu poruku.

Član 13

Uređaji iz člana 3. ovog Pravilnika se postavljaju na javnim površinama i drugim površinama vidljivim sa javnih površina, tako da ne ugrožava saobraćaj, ne ometa kretanje pešaka i ne narušava estetske, urbane i funkcionalne parametre otvorenog prostora.

Član 14

Uređaj se može postaviti na javnoj površini pod sledećim opštim urbanističkim uslovima:

- da ne zaklanja postojeći Uređaj i tablu sa nazivom ulice ili spomen ploču i da je od istih udaljen najmanje 1,00m,

- da se ne nalazi na kolovozu ili prostoru za kretanje vozila,

- da ne ometa preglednost raskrsnice ili ukrštanje puta sa železničkom prugom,

- da ne onemogućavaju pristup i rad na revizionim oknima (šahtovima),

- da se ne nalazi na prostoru za zaštitu drveća,

- da ne ometa kretanje pešaka,

- da ne onemogućava ili ne ometa pristup u objekat ispred kojeg je postavljen,

- da se obezbedi minimalna širina prolaza za pešake od 1,50m,

- da se u zonama povećanog kretanja pešaka, raskrsnice, stajališta javnog prevoza i slično, obezbedi minimalna širina prolaza za pešake od 2,00m, kao i da se obezbedi mogućnost mehanizovanog čišćenja,

- da se na šetalištu obezbedi minimalna širina prolaza od 2,50m, kao i mogućnost mehanizovanog čišćenja,

- da minimalno rastojanje od puta iznosi 0,65m,

- da minimalni prostor za kretanje vozila iznosi 3,00m,

- da Uređaj nije postavljen neposredno ispred objekta ili na objekat drugog vlasnika ili korisnika bez njegove saglasnosti,

- da je vlasnik, upravljač ili korisnik objekta, ukoliko se Uređaj postavlja na njegov objekat ili parcelu, dao svoju saglasnost,

- da postavljanje objekta ili Uređaja na široj i užoj lokaciji ne narušava estetske, urbane i funkcionalne parametre javnih površina, okolnog prostora i komunalne infrastrukture.

Član 15

Kada je Uređaj osvetljen, prosvetljen ili sadrži samosvetleća slova ili znak izvor svetlosti mora da bude postavljen tako da ne ometa učesnike u saobraćaju, a svetlost ne sme da bude emitovana u isprekidanim intervalima.

Kod Uređaja iz stava 1. ovog člana električni kablovi ne smeju biti vidljivi sa javne površine niti se njihovim razvođenjem sme oštetiti fasada.

Član 16

Gornja ivica temeljne stope nosača Uređaja ne sme da bude iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren.

Temeljna stopa nosača Uređaja ne može da se postavi iznad instalacija komunalne infrastrukture, TT instalacija, elektrokablova i drugih podzemnih vodova.

Član 17

Uređaj se postavlja tako da ne zatvara otvore na zgradi i da svetlost koju emituje ne remeti funkciju unutrašnjosti zgrade.

Prilikom izgradnje ili rekonstrukcije postojećih zgrada tehničkom dokumentacijom može da se predvidi mesto na fasadi zgrade za postavljanje Uređaja, u skladu sa uslovima propisanim ovim Pravilnikom.

Član 18

Uređaj koji se postavlja na javnu ili dugu površinu postavlja se pod pravim uglom u odnosu na tlo.

III POSEBNI URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA UREĐAJE

1. Tabla sa natpisom poslovnog imena - firma

Član 19

Natpis poslovnog imena - firme ističe se po pravilu na fasadi uz ulaz u poslovni prostor, na ulaznim vratima ili na izlogu objekta u kojem pravno lice ili preduzetnik obavlja delatnost.

Natpis poslovnog imena ispisuje se na tabli ili podkonstrukciji načinjenoj od trajnog materijala kao što su: staklo, bakarni lim, mesing, staklene, aluminijumske, prohrom i pleksiglas ploče i slično.

Za više od četiri poslovna subjekta u istom objektu, postavlja se zajednička tabla sa natpisima poslovnog imena.

Natpis poslovnog imena može biti ispisan ili zalepljen na staklenim ulaznim vratima ili izlogu.

Tabla, podkonstrukcija ili natpis iz stava 1. ovog člana je maksimalne visine 0,50m, i maksimalne širine 0,60m.

Pri postavljanju table ili druge podkonstrukcije, obavezno je postavljanje uz učvršćivanje sa četiri zidna ankera.

Član 20

Kutijasti natpisi poslovnog imena ne mogu se postavljati.

Natpis poslovnog imena ne sme biti postavljen bliže od 1,00m od natpisa ulice ili spomen ploče.

Prilikom postavljanja natpisa poslovnog imena mora se voditi računa da se isti u smislu ritma, visinske nivelacije postavljanja, oblika i boja uklopi u celinu objekta, odnosno ulice.

Član 21

Natpis poslovnog imena može biti samosvetleći ili osvetljen u okviru portala svetlosnim izvorima neupadljivih dimenzija.

Kod natpisa poslovnog imena sa samosvetlećim slovima električni kablovi ne smeju biti vidljivi sa javne površine niti se njihovim razvođenjem sme oštetiti fasada.

2. Reklamna oznaka

Član 22

Uređaj za isticanje poslovnog imena ili znaka paralelno sa fasadom zgrade postavlja se na metalnom ili drugom trajnom materijalu pričvršćenom na fasadu zgrade, iznad poslovnog prostora u prizemnim etažama, odnosno neposredno iznad izloga poslovnog prostora tako da ne prelazi kote gornje etaže, ili na zabatu zgrade, na atici ili na krovu.

Uređaj iz stava 1. ovog člana može se izraditi od pločastog materijala ili trodimenzionalno na metalnoj podkonstrukciji ili kao pojedinačna slova ili znak.

Ukoliko se postavlja na fasadu zgrade spoljna ivica uređaja, od fasade zgrade, može biti udaljena najviše 0,30m.

Uz ulazna vrata u poslovni prostor može se postaviti Uređaj iz stava 1. ovog člana uz uslov da je izrađen od metala, da je spoljna ivica od fasade zgrade udaljena najviše 0,70m, da je donja ivica u visini parapeta, da je širine najviše 0,70m i da gornja ivica ne prelazi visinu otvora za postavljanje vrata na objektu.

Visina Uređaja iz stava 1. može da bude najviše do 25% od visine prizemne etaže, a ukoliko je visina prizemne etaže 4m, visina paralelne reklamne oznake može da bude do 1,5m.

Član 23

Konzolni znak je trodimenzionalni Uređaj na objektu postavljen u svrhu samoreklamiranja i komercijalnog oglašavanja.

Maksimalne dimenzije konzolnog znaka su 0,70m visine i 0,60m dužine i 0,10m širine.

Izuzetno konzolni znak može odstupati od dimenzija iz stava 1. ovog člana. prema urbanističko-tehničkim uslovima organa nadležnog za urbanizam.

Konzolni znak može od površine fasade biti udaljen (isturen) najviše 1,00m računajući od površine fasade.

Donja ivica konzole ne sme biti na visini manjoj od 2,70m od nivoa partera.

Konzolni znak postavlja se po pravilu tako da je gornja ivica Uređaja u liniji gornje ivice poslovnog prostora, vodeći računa da se isti u smislu ritma, visinske nivelacije postavljanja, oblika i boje uklope u celinu objekta, odnosno ulice.

Više paralelnih konzolnih znakova postavljenih u nizu na jednom objektu moraju biti iste visine.

Na jednoj fasadi objekta mogu se postaviti najviše dva konzolna znaka iste sadržine.

Konzolni znak ne sme biti postavljen bliže od 1,00m od natpisa ulice ili spomen table.

Konzolni znak može da se postavi paralelno sa fasadom zgrade, iznad poslovnog prostora u prizemnoj etaži, odnosno neposredno iznad izloga poslovnog prostora.

Član 24

Rotirajuća tabla može se postaviti na javnoj i drugoj površini na zasebnom stubu.

Rotirajuća tabla može imati dimenzije 0,30m x 0,50m.

Visina donje ivice rotirajuće reklamne oznake mora biti minimalno 2,5m od nivoa terena.

Član 25

Reklamna tabla na stubu javne rasvete je pravougaonog oblika, visine do 0,50m i dužine do 1,00m.

Table na stubovima javne rasvete, postavlja se na visinu najmanje 2,5m od nivoa javne površine.

3. Reklamni pano

Član 26

Reklamni - oglasni pano je Uređaj za reklamiranje, oglašavanje ili informisanje površine do 3,50m2.

Može se postaviti na fasadi zgrade, zabatu zgrade ili kao slobodnostojeći na javnoj i drugoj površini.

Može biti učvršćen na objektu, slobodnostojeći na javnoj ili drugoj površini.

Član 27

Na fasadi ili zabatu zgrade Uređaj iz člana 26. ovog Pravilnika može se izraditi od trajnog pločastog materijala ili trodimenzionalno na metalnoj podkonstrukciji.

Spoljna ivica Uređaja, od fasade zgrade ili zabata zgrade može biti udaljena najviše 0,30m.

Član 28

Na javnoj ili drugoj površini Uređaj iz 26. ovog Pravilnika širine preko 1,20m postavlja se na dva vertikalna stuba ili punom nosaču.

Član 29

Pokretni reklamni pano je lako prenosiv, samostojeći Uređaj površine do 1,20m2 koji se koristi za isticanje asortimana proizvoda, vrsta usluga koje se nude i slično. Postavlja se uz poslovni prostor i uklanja po isteku radnog vremena.

Zabranjuje se postavljanje pokretnih reklamnih panoa na javnoj površini u pešačkoj zoni.

Pokretni reklamni pano može se postaviti u pešačkoj zoni samo ispred restorana sa ponudom dnevnog menija.

Postavljanje se vrši na osnovu odobrenja organa Gradske uprave grada Kikinde nadležnog za komunalne poslove, na osnovu zahteva koji sadrži tehnički prikaz mesta postavljanja i prikaz Uređaja.

4. Bilbord (megapano)

Član 30

Bilbord je slobodnostojeća reklamna oznaka pravougaonog ili kvadratnog oblika, površine od 4,00m2 do 20,00m2 sa jednim ili dva oslonca čija je nosiva konstrukcija izrađena od čeličnih profila koji sadrži tablu za reklamiranje.

Bilbord može da bude neosvetljen, osvetljen ili prosvetljen.

Bilbord i druge reklamne oznake se postavljaju pod pravim uglom u odnosu na tlo.

Boja noseće konstrukcije bilborda mora biti usklađena sa bojom stubova javne rasvete ili boje aluminijum sive.

Kada se bilbordi postavljaju u zoni kretanja pešaka donja ivica bilborda mora biti udaljena najmanje 2,50m od trotoara.

Zabranjeno je postavljanje samostojećih bilborda u okviru pešačke zone.

Član 31

Megabilbord je reklamni Uređaj koji se postavlja u zaštitnom pojasu pored javnog puta, na ulaznim pravcima u naseljena mesta na teritoriji Grada Kikinda.

Megabilbord je pravougaonog oblika, površine od 25,00m2 do maksimalno 70,00m2.

5. "Siti lajt"

Član 32

"Siti lajt" je slobodnostojeći reklamni Uređaj okvirnih dimenzija 1,20m x 2,00m uz dozvoljeno odstupanje najviše 20%.

"Siti lajt" je po pravilu prosvetljen.

Reklamna poruka na "Siti lajt "-u može da se postavi sa jedne ili sa obe strane.

"Siti lajt" se postavlja na punom nosaču ili nosaču stubu, koji su izrađeni od metala.

Pun nosač je širine 1,00m uz dozvoljeno odstupanje najviše 10% i visine do 0,40m.

Kada se "Siti lajt" postavlja na stub nosač, donja ivica "Siti lajt" uređaja se postavlja na visini od 0,40m.

6. Reklamno platno

Član 33

Razapeto perforirano sintetičko platno može da se postavi na:

- zabatnim (bočnim) fasadnim zidovima, koji nisu deo oblikovne fasade zgrade,

- oblikovnom delu fasade zgrade, ukoliko zgrada nije u upotrebi,

- delovima fasade zgrade koji nemaju otvore, i

- gradilišnu skelu koja se postavlja radi izvođenja građevinskih radova.

Na razapetom perforiranom sintetičkom platnu iz stava 1. alineja 4 ovog člana, mogu da se štampaju fotografije i fotorender budućeg izgleda objekta sa informacijama o objektu na kome se izvode građevinski radovi.

Reklamna platna koja imaju za cilj obaveštenje o kulturnim manifestacijama i promociju novih sadržaja mogu se privremeno postaviti na objektima galerija i javnih ustanova u kojima se iste održavaju.

7. Transparent - baner

Član 34

Transparent - baner je reklamno sredstvo od tkanine, plastificiranog platna i sličnog kvalitetnog materijala sa ispisanom reklamnom porukom odnosno informacijom koja se postavlja razapinjanjem iznad ulica, na objekte i ograde.

Transparent može imati površinu veću od 3,00m2.

Transparent - baner se može postaviti u pešačkoj zoni, samo u svrhu oglašavanja kulturnih, turističkih i drugih manifestacija od značaja za naseljeno mesto.

Transparent - baner se postavlja na određeno vreme, pre i dok traje manifestacija.

Izuzetno transparent, koji se postavlja van pešačke zone, može se postaviti i na duže vreme, kada ima obeležje reklamnog panoa.

11. Zidna slika

Član 35

Zidna slika, mozaik, je svako isticanje reklamne poruke oslikavanjem zida objekta ili postavljanjem mozaika.

Reklamni deo zidne slike može iznositi najviše 25% površine zidne slike.

Zidna slika, mozaik može se postaviti samo na prethodno uređenim zabatnim zidovima.

12. Informativni pano

Član 36

Informativni pano i srodni uređaj postavlja se radi informisanja o objektima javne namene, lokacijama i sadržajima od javnog značaja, kulturnim događajima, manifestacijama i slično.

Po pravilu postavlja se kao samostojeći pano.

13. Ostali uređaji

Član 37

Na ostale nepomenute Uređaje shodno se primenjuju urbanističko-tehnički uslovi za srodnu vrstu Uređaja iz ovog Pravilnika.

IV ODRŽAVANJE I UKLANJANJE UREĐAJA

Član 38

Obaveza je vlasnika da uređaj održava u ispravnom i čistom stanju.

Član 39

U slučaju prestanka korišćenja ili preseljenja obaveza je vlasnika Uređaja da izvrši demontažu Uređaja i da izvrši popravku nastalih oštećenja.

Ukoliko vlasnik natpisa poslovnog imena ne izvrši obaveze iz stava 1. ovog člana, ista prelazi na vlasnika objekta.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 40

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".