ODLUKA
O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA

("Sl. list grada Subotice", br. 16/2016)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se stvaranje jednakih mogućnosti ostvarivanja prava i obaveza zasnovanih na polu i rodu u organima Grada Subotice i javnim preduzećima, ustanovama i drugim pravnim licima čiji je osnivač Grad Subotica (u daljem tekstu: organi javne vlasti).

Član 2

Pod ravnopravnošću polova podrazumeva se ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, u skladu sa zakonom.

Jednake mogućnosti predstavljaju poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava zasnovanih na polu u svim oblastima društvenog života i mogućnost ravnopravnog korišćenja rezultata koji proizilaze iz razvoja društva.

Organi javnih vlasti Grada Subotice dužni su da poštuju i obezbede ravnopravnost žena i muškaraca.

Član 3

Princip ravnopravnosti polova obezbeđuje se prilikom kandidovanja za izbore na funkciji i prilikom imenovanja, postavljenja i izbora u organe javne vlasti, u skladu sa zakonom.

Član 4

Prilikom imenovanja, postavljenja i izbora predstavnika organa javnih vlasti, ovlašćeni predlagač je dužan da predloži najmanje 30% predstavnika manje zastupljenog pola.

Član 5

Princip rodne ravnopravnosti iz člana 4. ove odluke primenjuje se i u slučajevima izbora i imenovanja delegacija Grada Subotice, koje učestvuju u radu na predstavljanju Grada Subotice u okviru ostvarivanja njegove nadležnosti.

Član 6

Princip rodne ravnopravnosti integriše se u sve strateške dokumente Grada Subotice, a naročito u Strategiju razvoja Grada i Odluku o budžetu Grada.

Član 7

Savet za rodnu ravnopravnost prati ostvarivanje ravnopravnosti polova, daje mišljenje o predlozima propisa i odluka koje donosi Skupština grada, predlaže aktivnosti i preduzimanje mera, kojima se ostvaruje politika jednakih mogućnosti na nivou Grada.

Član 8

Svi organi javne vlasti Grada Subotice, dužni su uskladiti svoje Statute i druga opšta akta sa ovom odlukom.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".