GODIŠNJI PROGRAM

OSNOVNIH GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA NA TERITORIJI AP VOJVODINE ZA 2016. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2016)

 

I CILJ IZVOĐENJA OSNOVNIH GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Osnovna geološka istraživanja izvode se u cilju: proučavanja razvoja, sastava i građe zemljine kore; pronalaženja mineralnih resursa, resursa podzemnih voda i geotermalnih resursa i njihovih inicijalnih proučavanja do stepena istraženosti rezervi za C1 kategoriju rezervi; vrednovanja ukupnih potencijala geološke sredine kao prostora za potrebe prostornog i urbanističkog planiranja i utvrđivanja podobnosti za izgradnju objekata; utvrđivanja i eliminacije štetnih uticaja prirodnih i tehnogenih procesa na geološku i životnu sredinu. Osnovna geološka istraživanja obuhvataju izradu: osnovnih, preglednih i specijalističkih geoloških karata razmere 1:25.000 i sitnije razmere (izuzetno za područja posebne namene i razmere 1:10.000); studija potencijalnosti geoloških sredina u pogledu prisustva mineralnih i drugih geoloških resursa; geoloških studija za potrebe sagledavanja potencijalnosti geoloških sredina u pogledu prisustva mineralnih i drugih geoloških resursa, hidrodinamičkih i drugih osobina geološke sredine radi korišćenja i zaštite podzemnih voda i geotermalnih resursa; podobnosti geološke sredine za potrebe planiranja; kao i studija za potrebe zaštite životne sredine; očuvanja geodiverziteta i zaštite objekata geonasleđa i slično. Osnovna geološka istraživanja se izvode za potrebe prostornog planiranja i izrade generalnih urbanističkih planova, utvrđivanja i vrednovanja ukupnih geoloških potencijala određenog područja, utvrđivanja namene i podobnosti geološke sredine kao prostora za gradnju objekata.

Osnovna geološka istraživanja su poslovi od javnog interesa i finansiraju se iz budžeta Republike Srbije. Autonomna pokrajina finansira osnovna geološka istraživanja na teritoriji autonomne pokrajine.

U 2016. godini planira se nastavak radova po projektima započetim po programima za 2010., 2013. i 2015.godinu, koji obuhvata:

1. Osnovna geološka istraživanja opšteg karaktera;

2. Osnovna istraživanja geoloških resursa u oblasti hidrogeoloških i inženjersko-geoloških istraživanja;

3. Ostale stručne aktivnosti kao što su: priprema za štampu, štampanje geoloških karata i unos podataka geoloških istraživanja u formu Geološkog informacionog sistema Srbije.

II OSNOVNA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA OPŠTEG KARAKTERA

U okviru ovih istraživanja, a koja se izvode u cilju proučavanja i utvrđivanja razvoja, sastava i građe zemljine kore, tokom 2016. godine planira se nastavak istraživanja po započetim projektima iz prethodnih godina, kao i početak radova na izradi specijalizovanih, tematskih karata.

II.1. Geološka karta Srbije razmere 1:50.000

Značajan segment svih geoloških istraživanja je izrada Geološke karte Srbije razmere 1:50.000, opšteg tipa, koja predstavlja osnovnu podlogu za dalju nadogradnju u rešavanju kompleksne geološke problematike, bilo da se radi o izradi specijalnih geoloških karata ili svih drugih istraživanja koja zahtevaju više podataka i detalja nego što je prikazano Osnovnom geološkom kartom razmere 1:100.000.

Izradom ovih karata rukovodi Ministarstvo nadležno za poslove geologije, uz koordinaciju Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine za listove ili delove listova geoloških karata na području Autonomne pokrajine Vojvodine.

U okviru ovih aktivnosti, a u skladu sa Godišnjim programom nadležnog Ministarstva, na teritoriji AP Vojvodine tokom 2016. godine planira se nastavak geoloških istraživanja za izradu Geološke karte Srbije razmere 1:50.000 na listu Bačka Palanka 4.

U zajedničkom projektu sa Geološkim institutom iz Zagreba, u toku 2016. godine, na listu Bačka Palanka 4., odnosno sekcijama Šarengrad, Bačka Palanka - jug, Kukujevci i Kuzmin 1:25 000, koje su uglavnom pokrivene kvartarnim sedimentima, delom pliocenskim paludinskim slojevima i retkim izdancima trijaskih krečnjaka i paleozojskih serpentinita, planira se nastavak istraživanja, a sve u cilju korelacija tvorevina razvijenih u pograničnom delu Republike Srbije i Republike Hrvatske, usaglašavanja metodologije izrade i prikaza geološke građe.

Cilj realizacije projekta je urađen list geološke karte razmere 1:50.000 Bačka Palanka 4, sa odgovarajućim prilozima i tumačem.

III OSNOVNA ISTRAŽIVANJA GEOLOŠKIH RESURSA

III.1. Hidrogeološka istraživanja

III.1.1. Izrada Osnovne hidrogeološke karte razmere 1:100.000

Osnovna hidrogeološka karta Republike Srbije, razmere 1:100.000 (OHGK), predstavlja grafički prikaz osnovnih hidrogeoloških svojstava stenskih masa i rasprostranjenja običnih, termalnih i mineralnih podzemnih voda. Kartom se prikazuje rasprostranjenje vodonosnih sredina (izdani) po vodopropusnosti, sa prikazom kvantitativnih i kvalitativnih karakteristika podzemnih voda izdvojenih hidrogeoloških kategorija sa karakterističnim hidrogeološkim pojavama i vodnim objektima. Tekstualni deo karte predstavlja tumač. Njime se u osnovnom, definišu uslovi formiranja, rasprostranjenja i dreniranja vodonosnih sredina izdvojenih hidrogeoloških kategorija stena, rezerve (statičke, dinamičke, eksploatacione) i kvalitet podzemnih voda, vodonosnici termalnih voda i druga važna hidrogeološka pitanja.

OHGK je osnova za buduću izradu hidrogeoloških karata različitih razmera i namena, detaljna istraživanja i rešavanja konkretnih zadataka iz oblasti korišćenja, zaštite i upravljanja podzemnim vodama na teritoriji Republike Srbije. OHGK predstavlja jedno od osnovnih podloga i preduslova za integralno upravljanje i održivi razvoj vodnih resursa na teritoriji Republike Srbije.

Izradom ovih karata rukovodi Ministarstvo nadležno za poslove geologije, uz koordinaciju Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine za listove ili delove listova geoloških karata na području Autonomne pokrajine Vojvodine.

U okviru ovih aktivnosti, a u skladu sa Godišnjim programom nadležnog Ministarstva, na teritoriji AP Vojvodine tokom 2016. godine planira se nastavak geoloških istraživanja za izradu Osnovne hidrogeološke karte Srbije razmere 1:100.000 na listu Novi Sad.

Cilj realizacije projekta je urađen list hidrogeološke karte razmere 1:100.000 Novi Sad, sa odgovarajućim prilozima i tumačem.

III.2. Inženjerskogeološka istraživanja

III.2.1. Inženjerskogeološke podloge za prostorni plan teritorije opštine Bačka Palanka - II faza

Cilj realizacije ovog projekta je da se registruju, analiziraju i na pogodan način prikažu svi geološki potencijali na teritoriji opštine Bačka Palanka, uslovi njihovog racionalnog korišćenja, uslovi zaštite geološke sredine od posledica tog korišćenja, kao i uslovi zaštite ljudi i materijalnih dobara od različitih geoloških i geomorfoloških procesa.

Tokom 2015. godine, prikupljani su i obrađeni podaci iz postojeće dokumentacije, izvršeno je inženjerskogeološko i hidrogeološko rekognosciranje terena na površini teritorije opštine Bačka Palanka - ukupno 579 km2.

U II fazi istraživanja, tokom 2016. godine, izvršiće se inženjerskogeološko i hidrogeološko kartiranje terena na površini teritorije opštine Bačka Palanka, (ukupno 579 km2), biće urađene sledeće tematske karte: inženjerskogeološke karte sa kartom rejonizacije u razmeri 1:25.000, hidrogeološke karte u razmeri 1:25.000, karte mineralnih sirovina u razmeri 1:50.000, ekogeološke karte u razmeri 1:50.000. Projekat će se realizovati kroz aplikaciju GeolISS.

IV OSTALE STRUČNE AKTIVNOSTI

U okviru ovih aktivnosti tokom 2016. godine pored unosa podataka osnovnih geoloških istraživanja po ovom programu, nastaviće se unos i ažuriranje podataka o rezultatima ranijih osnovnih geoloških istraživanja na teritoriji AP Vojvodine. Za ove namene koristi se ista aplikacija koja je razvijena za potrebe Ministarstva, a od podataka se unose: naziv dokumenta, registarski broj i tip dokumenta, mesto i godina izrade, opština i okrug, naziv lista, signatura i razmera, tip istraživanja, signatura discipline, lokalnost i hronološki broj, izvođač radova, autor, fond mesto arhiviranja, datum zapisa, kao i rezultati istraživanja koji će biti sadržani u rezimeu (apstraktu) sa podacima iz svakog pojedinačnog Izveštaja, Elaborata ili Studije o rezultatima Osnovnih geoloških istraživanja.

Predviđeno je da se tokom 2016. godine nastavi unos osnovnih podataka (uz kratak rezime) o svim izvršenim geološkim istraživanjima kojima raspolaže fond stručne dokumentacije Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.

V FINANSIJSKA SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE PROGRAMA

Finansijska sredstva za sprovođenje ovog programa obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 103/15), razdeo 45. Geološki zavod Srbije.

VI IZVOĐENJE I NADZOR OSNOVNIH GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Izvođenje osnovnih geoloških istraživanja obavlja Geološki zavod Srbije u skladu sa članovima 14 - 19. Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima ("Službeni glasnik RS", broj 101/15).

Nadzor nad izvođenjem Osnovnih geoloških istraživanja na teritoriji AP Vojvodine po ovom Programu, shodno članu 14. stav 6. Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima ("Službeni glasnik RS", broj 101/15), vrši nadležno Ministarstvo.

VII DINAMIKA IZVOĐENJA RADOVA

Završetak realizacije Programa geoloških istražnih radova za 2016. godinu planiran je za 31. decembar 2016. godine.