PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA BESPLATAN I REGRESIRAN PREVOZ DECE I UČENIKA

("Sl. list grada Užica", br. 6/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i način ostvarivanja prava na besplatan prevoz dece koja pohađaju pripremni predškolski program i učenika osnovnih škola i pravo na regresiran prevoz učenika srednjih škola, utvrđeni Odlukom o prevozu dece i učenika broj 344-16/16.

Član 2

Pravo na besplatan, odnosno regresiran prevoz, u skladu sa Odlukom, imaju deca i učenici sa prebivalištem na teritoriji grada Užica.

Član 3

Pravo na besplatan prevoz imaju:

1. deca i njihovi pratioci radi pohađanja pripremnog predškolskog programa na udaljenosti većoj od 2 km od sedišta ustanove;

2. učenici osnovnih škola na udaljenosti većoj od 2 km od sedišta škole, ako pohađaju školu u okviru školskog područja u kojem imaju prebivalište, a ako pohađaju školu van područja kojem pripadaju, imaju pravo na besplatan prevoz samo u okviru školskog područja u kojem imaju prebivalište i

3. učenici sa smetnjama u razvoju, a po potrebi i njihovi pratioci, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole.

Član 4

Pravo na besplatan prevoz obezbeđuje se izdavanjem legitimacija za besplatan prevoz u javnom gradskom prevozu deci za odgovarajuću radnu, odnosno školsku godinu i učenicima za odgovarajuću školsku godinu.

Član 5

Predškolska ustanova, odnosno škole u kojima deca pohađaju pripremni predškolski program, početkom radne, odnosno školske godine sačinjavaju spiskove dece koja su nastanjena na udaljenosti preko 2 km od sedišta ustanove.

Spiskovi sadrže sledeće podatke: ime i prezime deteta, adresa stanovanja, relacija na kojoj dete putuje i podaci o pratiocu deteta.

Član 6

Osnovne škole na početku školske godine prave spisak učenika koji su nastanjeni na udaljenosti većoj od 2 km od sedišta škole i imaju prebivalište u okviru školskog područja.

Spiskovi sadrže sledeće podatke: ime i prezime učenika, razred, adresa stanovanja i relacija na kojoj učenik putuje.

Član 7

U cilju izrade legitimacija za besplatan prevoz, za svako dete odnosno učenika, prilaže se i:

- Jedna fotografija (30 x 35 mm) koja nije starija od 6 meseci i

- fotokopija zdravstvene knjižice.

Član 8

Overene spiskove sa priloženim dokazima predškolska ustanova i osnovne škole dostavljaju JP "Direkcija za izgradnju" Užice.

JP "Direkcija za izgradnju" Užice izdaje deci i učenicima osnovnih škola legitimacije za besplatan prevoz u javnom gradskom prevozu za odgovarajuću radnu, odnosno školsku godinu.

Član 9

Učenicima sa smetnjama u razvoju obezbeđuje se besplatan prevoz na osnovu mišljenja Interresorne komisije o potrebi ovog vida podrške i potrebi angažovanja pratioca.

Prevoz može biti obezbeđen u vidu mesečne karte za prevoz u javnom gradskom saobraćaju ili u vidu novčane naknade.

Mesečna karta za prevoz u javnom gradskom saobraćaju obezbeđuje se ukoliko zdravstveno stanje učenika sa smetnjama u razvoju omogućava korišćenje javnog prevoza.

Novčana naknada obezbeđuje se ukoliko zdravstveno stanje učenika ne omogućava korišćenje Javnog prevoza ili ukoliko Javni prevoz na toj relaciji nije uspostavljen.

Iznos naknade utvrđuje se u visini cene prevoza u javnom gradskom saobraćaju za određenu relaciju prema usvojenom novom tarifnom sistemu za javni gradski i prigradski prevoz putnika na teritoriji grada Užica, a na bazi 22 radna dana.

Član 10

O pravu na besplatan prevoz učenika sa smetnjama u razvoju odlučuje Gradska uprava za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti rešenjem, na osnovu podnetog zahteva i mišljenja Interresorne komisije.

Član 11

Učenicima srednjih škola koji su nastanjeni na udaljenosti većoj od 4 km od sedišta škole i čiji roditelji imaju prebivalište na teritoriji grada Užica, obezbeđuje se popust od 50% za kupovinu mesečnih karata u javnom gradskom prevozu.

Član 12

Srednje škole na početku školske godine prave spisak učenika koji su nastanjeni na udaljenosti većoj od 4 km od sedišta škole i čiji roditelji imaju prebivalište na teritoriji grada Užica.

Spisak sadrži: ime i prezime učenika, razred, adresa stanovanja i relacija na kojoj učenik putuje.

Član 13

Overene spiskove učenika koji koriste Javni gradski prevoz srednje škole dostavljaju JP "Direkcija za izgradnju" i Gradskom prevozniku

U cilju izrade legitimacije za prevoz, učenik dostavlja Gradskom prevozniku jednu fotografiju (30 x 35 mm) koja nije starija od 6 meseci.

Gradski prevoznik izdaje učenicima legitimacije za prevoz i mesečne karte uz popust od 50%.

Član 14

Učenicima srednjih škola čiji roditelji imaju prebivalište na teritoriji grada Užica, a koji pohađaju srednju školu na teritoriji susednih Jedinica lokalne samouprave, obezbeđuje se popust od 25% za kupovinu mesečnih karata u međugradskom saobraćaju.

Član 15

Za prevoz učenika u međugradskom saobraćaju bira se najpovoljniji prevoznik putem prikupljanja ponuda.

Sa izabranim prevoznikom gradonačelnik grada Užica zaključuje ugovor o prevozu učenika

Ugovorom se posebno definišu uslovi prevoza učenika, cena prevoza po radnom danu po učeniku, uslovi i rok plaćanja i visina popusta koju prevoznik obezbeđuje na mesečnu cenu karte.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".