PRAVILNIK
O VRSTAMA I SADRŽINI OBRAZLOŽENJA KVALIFIKOVANIH I NEKVALIFIKOVANIH TROŠKOVA I OBRASCU ZAHTEVA ZA ISPLATU PODSTICAJNIH SREDSTAVA INVESTITORU KOJI U REPUBLICI SRBIJI PROIZVODI AUDIOVIZUELNO DELO

("Sl. glasnik RS", br. 36/2016)

 

I PREDMET PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrste i sadržina obrazloženja kvalifikovanih i nekvalifikovanih troškova i obrazac zahteva za isplatu podsticajnih sredstava investitoru koji u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo.

II TROŠKOVI PRODUKCIJE U REPUBLICI SRBIJI

Član 2

Troškovi produkcije su troškovi koji su ostvareni ili koji se osnovano mogu pripisati snimanju audiovizuelnog dela od pred-produkcije, odnosno pripreme za snimanje do momenta kada je nulta, odnosno digitalna kopija spremna za distribuciju, emitovanje ili prikazivanje opštoj javnosti. Troškovi produkcije ne uključuju troškove distribucije i marketinga.

Kvalifikovani ili prihvatljivi troškovi jesu troškovi utrošeni na teritoriji Republike Srbije koji se priznaju kao troškovi utrošeni za proizvodnju audiovizuelnog dela na teritoriji Republike Srbije, a na osnovu izveštaja ovlašćene revizorske kuće.

Kao prihvatljivi troškovi, u skladu sa Uredbom o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo (u daljem tekstu: Uredba), priznaju se:

1) troškovi u vezi sa izradom audiovizuelnog dela koji su nastali i isplaćeni pravnim ili fizičkim licima na teritoriji Republike Srbije, a koji su u vezi sa nabavljenom robom i pruženim uslugama, upotrebom lokacija, isplatama honorara članovima autorske, glumačke i tehničke ekipe (u daljem tekstu: ekipa) koji su državljani Republike Srbije ili strancima koji imaju boravak od najmanje godinu dana na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa propisima Republike Srbije;

2) troškovi nastali u vezi sa upotrebom dobara, odnosno iznajmljivanjem pokretnih i nepokretnih stvari mogu se priznati samo u slučaju da su dobra, odnosno pokretne stvari i nepokretnosti, u vlasništvu pravnih ili fizičkih lica, sa teritorije Republike Srbije.

Troškovi koji se, u skladu sa Uredbom, naročito ne priznaju kao prihvatljivi troškovi nastali u vezi sa izradom audiovizuelnog dela (neprihvatljivi troškovi) su: troškovi marketinga, troškovi vezani za kupovinu nepokretnosti, troškovi distribucije i troškovi poreza na dodatu vrednost.

Dokazi o ukupno utrošenim sredstvima, uključujući prihvatljive troškove produkcije u Republici Srbiji i neprihvatljive troškove produkcije u Republici Srbiji prilažu se uz zahtev za isplatu podsticajnih sredstava, i to:

1) celokupna evidencija o troškovima proizvodnje ili glavna knjiga za kvalifikovane troškove,

2) i dokazi kojima se potvrđuju navedeni troškovi (fakture, ugovori i izvodi iz poslovne banke sa naznakom izvršenog plaćanja i sl.), s tim da sva plaćanja po ispostavljenim fakturama treba da su realizovana pre podnošenja zahteva za isplatu podsticajnih sredstava.

III PRIHVATLJIVI TROŠKOVI ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Član 3

Prihvatljivi troškovi su troškovi za robu ili usluge koje je obezbedio investitor, odnosno pravno lice registrovano u Republici Srbiji, fizičko lice sa državljanstvom Republike Srbije ili rezident Republike Srbije koji je poreski obveznik u Republici Srbiji, a u okviru proizvodnje audiovizuelnog dela iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika.

Potvrđivanje prihvatljivih troškova je predmet nezavisne revizije na račun podnosioca zahteva za isplatu podsticaja.

Izveštajem ovlašćene revizorske kuće iz stava 2. ovog člana, utvrđuju se svi prihvatljivi troškovi, u skladu sa Uredbom i ovim pravilnikom.

Član 4

Kao prihvatljivi, priznaju se sledeći troškovi:

1) honorari i zarade, te svi pripadajući porezi i doprinosi koji se isplaćuju članovima ekipe koji su poreski obveznici u Republici Srbiji, gde god pruže svoje usluge;

2) troškovi povezani sa iznajmljivanjem stanova ili hotela za članove ekipe - strance, tokom boravka u Republici Srbiji, pod uslovom da se te usluge plaćaju pravnom ili fizičkom licu koje je poreski obveznik u Republici Srbiji i da su plaćeni svi pripadajući porezi u Republici Srbiji;

3) dnevnice ili naknade za troškove ishrane, smeštaja i rada i boravka na terenu ili nepredviđene troškove koji se isplaćuju lokalnim članovima ekipe kao i strancima - članovima ekipe tokom njihovog rada u Republici Srbiji, do maksimalnog iznosa od 100 evra na dan, pod uslovom da su im dnevnice i naknade isplaćene u Republici Srbiji sa svim pripadajućim porezima;

4) troškovi kupovine autorskih prava od rezidenata ili pravnih lica iz Republike Srbije, s tim što je uz zahtev potrebno priložiti ugovor kojim se potvrđuje kupovina prava;

5) troškovi nabavke robe, a ukoliko je roba kupljena za korišćenje u produkciji i potom prodata pre podnošenja zahteva za isplatu podsticajnih sredstava, prihvatljivi trošak će biti neto razlika između originalne kupovne cene i prodajne cene;

6) sve premije osiguranja ukoliko su obezbeđene od strane pravnog lica koje je registrovano u Republici Srbiji za obavljanje delatnosti osiguranja;

7) opšti režijski troškovi poslovanja;

8) poslovni troškovi pravnog lica koje pruža usluge produkciji audiovizuelnog dela u Republici Srbiji ili ko-producenta, ako su fakturisani produkciji za specifične namene, pod uslovom da su iste u funkciji proizvodnje audiovizuelanog dela, i po tržišnim cenama.

Dnevnice i drugi troškovi članova ekipe iz stava 1. tačka 3) ovog člana prihvataju se u meri i nezavisno od toga da li je član ekipe na lokaciji u Republici Srbiji ili na drugom mestu.

Dnevnice članova inostrane filmske ili glumačke ekipe kvalifikuju se za dane koje provode u Republici Srbiji i samo pod uslovom da im se dnevnice isplaćuju u Republici Srbiji sa svim pripadajućim porezima.

Za proizvodnju audiovizuelnih dela koja se odnose na postprodukciju odnosno vizuelnu obradu materijala koji nije sniman u Republici Srbiji, kao prihvatljivi troškovi će se smatrati samo iznosi honorara za članove ekipe i svih pripadajućih poreza i doprinosa, uz podnošenje radnih naloga kao dokaza o njihovom radu, iznosa produkcijske provizije (production fee) ukoliko ne prelazi 15% ukupnog budžeta produkcije i iznose plaćanja usluga i dobara drugih pravnih lica ukoliko ne prelaze 30% ukupnog budžeta produkcije.

IV OGRANIČENO PRIHVATLJIVI TROŠKOVI

Član 5

Troškovi koji se ograničeno mogu uključiti u prihvatljive troškove jesu:

1) isplaćena naknada za usluge produkcije, honorari za producente i ko-producente državljane Republike Srbije;

2) honorari ostalih povezanih lica;

3) troškovi promocije.

Povezano lice iz stava 1. tačka 2) ovog člana jeste pojedinac ili pravno lice koje je direktor ili akcionar pravnog lica koje podnosi zahtev za dodelu podsticaja, i pritom obuhvata i matično pravno lice i/ili njegove filijale.

Isplaćena naknada za usluge produkcije, honorari za producente i ko-producente

Član 6

Honorari za producente koji su državljani Republike Srbije, uključujući putne i troškove smeštaja, rada i boravka na terenu, isključeni su iz prihvatljivih, u meri u kojoj prelaze iznos od 10% budžeta produkcije u Republici Srbiji.

Ostali troškovi, poput zakupa kancelarija i iznajmljivanja opreme, ne uključuju se u iznos iz stava 1. ovog člana, s tim što je potrebno utvrditi da su sva plaćanja povezanim licima fakturisana po tržišnim cenama.

Honorari ostalih povezanih lica

Član 7

Honorari svih ostalih povezanih lica čiji iznos zajedno sa putnim troškovima, troškovima smeštaja rada i boravka na terenu prelazi utvrđenu granicu isključuju se iz prihvatljivih u meri u kojoj prevazilaze iznos od 10% budžeta produkcije u Republici Srbiji.

Troškovi promocije

Član 8

Troškovi nastali u sklopu promotivnih aktivnosti ili prilikom traženja partnera za distribuciju mogu se priznati kao prihvatljivi u slučaju kada su ti troškovi nastali u toku proizvodnje audiovizuelnog dela odnosno pre podnošenja zahteva za isplatu podsticajnih sredstava i ukoliko ne prelaze 10% od ukupnih prihvatljivih troškova.

V NEPRIHVATLJIVI TROŠKOVI ZA ISPLATU PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Član 9

Nisu prihvatljivi:

1) troškovi finansiranja kamata i provizija;

2) honorari stranih producenata;

3) odložena plaćanja, učešće u profitu, preostala plaćanja;

4) naplativi avansi;

5) troškovi vezani za kupovinu zemljišta i zgrada;

6) troškovi usluga uključeni u troškove robe;

7) troškovi nastali po podnošenju zahteva za isplatu podsticajnih sredstava;

8) troškovi za poklone i zabavu.

Troškovi finansiranja kamata i provizija

Član 10

Neprihvatljivi troškovi finansiranja kamata i provizija obuhvataju kamatu na kredit, finansiranje naknada i provizija, uključujući troškove povezane sa prikupljanjem i servisiranjem sredstava za produkciju.

Honorari stranih producenata

Član 11

Honorari stranih producenata za vreme boravka u Republici Srbiji su isključeni iz prihvatljivih troškova.

Odložena plaćanja, učešće u profitu, naknadni troškovi

Član 12

Neprihvatljivi troškovi su naročito i troškovi:

1) koji zavise od komercijalnog učinka produkcije audiovizuelnog dela i njene zarade, jer ne mogu biti kvantifikovani sve dok audiovizuelno delo ne bude prikazano;

2) plaćanja koja su odložena dok produkcija audiovizuelnog dela ne obezbedi finansijski prihod kroz prodaju bioskopskih karata, zaradu ili profit (na primer, bonusi koji se isplaćuju režiserima);

3) plaćanja koja zavise od krajnjeg profita ostvarenog na produkciji audiovizuelnog dela;

4) plativih iznosa u vezi sa preostalim pravima članova ekipe u pogledu komercijalne eksploatacije produkcije audiovizuelnog dela kroz prikazivanje i distribuciju u budućnosti;

5) nadoknadivih akontacija, odnosno bilo koji unapred plaćeni iznos, koji se može refundirati ukoliko pojedini uslovi ne budu zadovoljeni. Procena prihvatljivosti ovih troškova može zahtevati revidiranje glavnih ugovora zaključenih sa članovima ekipe prema kojima se deo njihovog honorara smatra prihvatljivim;

6) usluga koji su uključeni u troškove robe, ako su troškovi određenih usluga već obuhvaćeni troškovima vezanim za određenu robu koja je dostavljena investitoru koji podnosi zahtev, a te usluge su većim delom pružene van granica Republike Srbije, pa se kao takve ne smatraju pruženim u Republici Srbiji. Navedeno se ne odnosi na uvezenu robu čiji dobavljač poseduje registrovano preduzeće koje je i ranije nabavljalo određenu robu (kao na primer, Kodak proizvodi);

7) nastali nakon podnošenja zahteva za isplatu podsticajnih sredstava, jer se isti ne mogu uvrstiti u zahtev, s obzirom da sva plaćanja po ispostavljenim fakturama treba da budu realizovana pre podnošenja zahteva za isplatu podsticajnih sredstava;

8) poklona, zabava i napojnice (troškovi kupovine alkoholnih pića, produkcijske zabave i pokloni ili bilo koji drugi izdaci koji se mogu smatrati neopravdanim.

VI OBRAZLOŽENJE TROŠKOVA

Sadržina obrazloženja troškova

Član 13

Obrazloženje troškova treba da sadrži ukupan budžet produkcije, kao i troškove razvrstane po kriterijumu prihvatljivosti, kako one koji su predmet isplate tako i one koji ne mogu biti predmet isplate u skladu sa Uredbom i ovim pravilnikom.

Obrazloženje troškova treba da obuhvati sve troškove nastale tokom proizvodnje audiovizuelnog dela, od priprema za snimanje do momenta kada je nulta, odnosno digitalna kopija spremna za distribuciju, emitovanje ili prikazivanje opštoj javnosti.

Pojedini izrazi upotrebljeni u obrazloženju troškova imaju sledeće značenje:

1) lista autorske, glumačke i tehničke ekipe je spisak autorske ekipe, glumačke podele, šefova sektora i svih drugih saradnika neophodnih za realizaciju audiovizuelnog dela;

2) plan finansiranja audiovizuelnog dela sadrži prikaz izvora finansiranja audiovizuelnog dela, kojim producent namerava da obezbedi sredstva za zatvaranje finansijske konstrukcije sa tačno naznačenim statusom finansiranja (u aplikaciji, u pregovorima, potvrđeno);

3) nedeljni plan utroška sredstava pri realizaciji audiovizuelnog dela (Cash Flow) je nedeljni plan trošenja sredstava u periodu od priprema do završetka audiovizuelnog dela;

4) vremenski plan realizacije audiovizuelnog dela (Schedule) daje prikaz proizvodnje filma po fazama, u konkretnom vremenskom periodu;

5) radno naređenje (Call Sheet) je dnevni plan snimanja koji izdaje asistent režije koji se dostavlja na kraju svakog snimajućeg dana za naredni snimajući dan celoj glumačkoj, autorskoj i saradničkoj ekipi filma. Ovaj dokument sadrži sve potrebe, taksativno i u jediničnim merama, za naredni snimajući dan, kao i preciznu satnicu rada glumačke, autorske i saradničke ekipe;

6) dnevni produkcioni izveštaj (Daily Production Report) priprema koordinator produkcije. Ovaj dokument sadrži sve informacije o proteklom snimajućem danu (taksativno i u jediničnim merama: utroške svih vrsta materijala, usluga, radnih sati itd.);

7) nedeljni finansijski izveštaj (Cost Report) prati utrošak sredstava u toku nedelje u odnosu na budžet.

Porez na dodatu vrednost (PDV)

Član 14

Svi iznosi troškova koji su sadržani u zahtevu za isplatu podsticajnih sredstava treba da obuhvataju iznos poreza na dodatu vrednost, s tim što iznos poreza na dodatu vrednost ne ulazi u osnovicu za obračun iznosa koji je predmet isplate.

Konverzija valute

Član 15

Svi produkcijski troškovi nastali u stranoj valuti iskazuju se u izveštaju o troškovima u dinarskim iznosima, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

Tržišno bazirani troškovi

Član 16

Prilikom procene prihvatljivosti pojedinih troškova uzima se u obzir princip tržišne jednakosti, s ciljem da se obezbedi da je iznos troškova koji se naplaćuju između investitora koji podnosi zahtev i svih ostalih povezanih lica za nabavku roba ili pružanje usluga, tržišno (komercijalno) prihvatljiv.

Kada nastali troškovi podnosioca zahteva nisu deo tržišno prihvatljivog dogovora, čime se bitno povećava ili umanjuje cena određene robe ili usluge u odnosu na produkciju audiovizuelnog dela, tada se samo iznos koji nije veći od komercijalno prihvaćenog iznosa za navedenu robu ili uslugu može računati kao prihvatljiv.

Komercijalna stopa je iznos koji bi nastao da su se ugovorne strane dogovorile na osnovu principa tržišne jednakosti, time naplaćujući cenu koju bi uobičajeno naplatili nekom nepovezanom licu.

Princip tržišne jednakosti primenjuje se na bilo koju aktivnost ili transakciju koja je direktno ili indirektno povezana sa nastalim troškovima podnosioca zahteva, što znači da ovaj princip važi i u situacijama u kojima se zbog nedostatka tržišno baziranog dogovora između ostalih ugovornih strana iznos nastalih troškova za određenu robu ili uslugu koja je naručena od strane podnosioca zahteva povećava.

Osnov troškova

Član 17

Da bi se određeni trošak uključio u prihvatljive to mora biti trošak nastao tokom proizvodnje audiovizuelnog dela za koji se podnosi zahtev.

Trošak iz stava 1. ovog člana mora biti fakturisan podnosiocu zahteva i realizovan pre podnošenja zahteva za isplatu podsticajnih sredstava.

Ako podnosilac zahteva kupuje robu za korišćenje u produkciji audiovizuelnog dela ili je prodaje ili sa njom raspolaže na bilo koji drugi način pre završetka produkcije, moguće je prijaviti samo iznos razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni te robe kao prihvatljiv.

VII UTVRĐIVANJE ISPUNJENOSTI USLOVA ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Član 18

Podsticajna sredstva dodeljuju se, u skladu sa Uredbom, na osnovu stalno otvorenog javnog poziva za dodelu podsticajnih sredstava koji raspisuje ministarstvo nadležno za poslove privrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava, investitor podnosi Komisiji za dodelu podsticaja, preko Filmskog centra Srbije, uz prateću dokumentaciju propisanu članom 9. Uredbe, a na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo kao Prilog 1.

Komisija, u skladu sa Uredbom, ocenjuje svaki pristigli zahtev i u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva utvrđuje da li investitor i audiovizuelno delo ispunjavaju uslove za dodelu podsticajnih sredstava i donosi rešenje kojim se utvrđuje da li su ispunjeni svi uslovi za dodelu podsticajnih sredstava.

Nakon što Komisija utvrdi da je podnosilac zahteva ispunio uslove, predlaže Ministarstvu donošenje rešenja o ispunjenosti kvalifikacionih uslova za dodelu podsticajnih sredstava.

Ministarstvo potpisuje ugovor o dodeli sredstava s podnosiocem zahteva, pod uslovom da su za ove namene obezbeđena sredstva u budžetu Republike Srbije.

Ugovorom se detaljnije uređuju rokovi, prava i obaveze ugovornih strana.

Sastavnim delom ugovora smatra se dokumentacija priložena uz zahtev za dodelu podsticajnih sredstava, u skladu sa članom 9. Uredbe.

VIII PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA ISPLATU PODSTICAJNIH SREDSTAVA

Član 19

Investitor, u skladu sa Uredbom, podnosi Komisiji zahtev za isplatu podsticajnih sredstava u roku od 45 dana nakon završetka proizvodnje audiovizuelnog dela na teritoriji Republike Srbije.

Zahtev za isplatu podsticajnih sredstava se podnosi na propisanom obrascu, uz koji se prilaže sledeća dokumentacija:

1) izvod iz Agencije za privredne registre ili nekog drugog nadležnog registra;

2) izveštaj nezavisnog ovlašćenog revizora o troškovima proizvodnje audiovizuelnog dela u Republici Srbiji i poslovanju investitora koje se odnosi na konkretno audiovizuelno delo koje je predmet zahteva;

3) celokupna evidencija o troškovima proizvodnje ili glavna knjiga za kvalifikovane troškove;

4) dokazi kojima se potvrđuju navedeni troškovi (fakture, ugovori i izvodi iz poslovne banke sa naznakom izvršenog plaćanja i sl.);

5) spisak članova filmske i glumačke ekipe;

6) dokaz o ukupno utrošenim sredstvima na teritoriji Republike Srbije, a u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije;

7) overena izjava investitora da su podaci u dokumentima tačni i istiniti;

8) broj računa investitora koji je otvoren u Republici Srbiji, na koji treba izvršiti uplatu podsticajnih sredstava.

Obrazac zahteva iz stava 2. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo kao Prilog 2.

IX STUPANJE PRAVILNIKA NA SNAGU

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

 

Prilog 1.

 

 

 

BROJ ZAHTEVA (POPUNJAVA FILMSKI CENTAR SRBIJE)

 

 

 

 

 

OBRAZAC
ZAHTEVA ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA INVESTITORU KOJI U REPUBLICI SRBIJI PROIZVODI AUDIOVIZUELNO DELO

 

 

 

 

Naziv organizacije/investitora

Podnosilac zahteva

 

 

 

DATUM PODNOŠENJA ZAHTEVA ¸ _________________________

 

 

I.

PROJEKAT

 

 

 

 

1.

Opis

 

 

 

 

1.1

 

Naziv

Navedite naslov projekta za koji se podnosi zahtev za dodelu podsticajnih sredstava (u daljem tekstu: Zahtev)

 

 

 

1.2

 

Lokacija(e)

Zemlja, region(i), grad(ovi)

Navedite lokaciju na kojoj se projekat realizuje

 

 

 

1.3

 

Taženi iznos za dodelu podsticajnih sredstava

 

Ukupni kvalifikovani ili prihvatljivi troškovi projekta

Traženi iznos za dodelu podsticanih sredstava

% iznosa sredstava za dodelu u odnosu na ukupne troškove projekta

< RSD >

< RSD >

%

 

 

1.4

 

Detaljan opis aktivnosti

Detaljan opis svake aktivnosti koja se preduzima u cilju realizacije projekta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5

 

Trajanje projekta

Navedite koji je period potrebno za implementaciju projekta.

 

 

 

 

II. PODNOSILAC ZAHTEVA

1. OSNOVNI PODACI

1.

Pun pravni naziv (poslovno ime):

 

2.

Pravna forma

 

3.

Matični broj

 

4.

Poreski identifikacioni broj

 

5.

Adresa

 

6.

Ovlašćeno lice

 

7.

Broj telefona

 

8.

Broj faksa

 

9.

Elektronska pošta

 

10.

Internet adresa

 

2. OSTALI PODACI U VEZI SA PODNOSIOCEM ZAHTEVA:

 

2.1

 

Osnivanje i početak rada

 

 

 

 

 

 

2.2

 

Iskustva sa sličnim projektima

 

 

 

2.3

 

Resursi

 

 

 

Molimo vas da detaljno prikažete različite resurse kojima vaša organizacija raspolaže, obraćajući posebnu pažnju na:

(a)

godišnji prihod u protekle tri godine

(b)

broj zaposlenih koji rade puno i delimično radno vreme, navodeći njihova radna mesta

 

o

(c)

opremu

 

o

(d)

ostale relevantne resurse (npr. volonteri, partnerske organizacije).

 

Potpis i pečat podnosioca zahteva

 

NAPOMENA:

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava na ovom obrascu podnosi investitor, Komisiji za dodelu podsticaja preko Filmskog centra Srbije, na osnovu javnog poziva, uz sledeću prateću dokumentaciju:

1) sinopsis i scenario audiovizuelnog dela, koji može biti dostavljen i na CD-u

2) listu bitnih članova ekipe za izradu audiovizulenog dela (reditelj, glumci, itd.);

3) prikaz budžeta produkcije, sa prikazom dela budžeta namenjenog za proizvodnju u Republici Srbiji izraženog u dinarima;

4) izjavu da audiovizuelno delo ispunjava uslove iz člana 4. Uredbe o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo;

5) kalendar proizvodnje audiovizuelnog dela u Republici Srbiji;

6) plan snimanja audiovizuelnog dela u Republici Srbiji;

7) dokaz da nije ispunjen nijedan razlog iz člana 5. Uredbe o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo (potvrda Poreske uprave i Izvod Agencije za privredne registre);

8) druge podatke i dokumentaciju predviđene javnim pozivom.

Zahtev i prateća dokumentacija dostavljaju se na srpskom jeziku ili stranom jeziku sa overenim prevodom na srpski jezik.

Investitor je dužan da dokaže da je na dan predaje zahteva obezbeđeno najmanje 30% sredstava predviđenih za troškove proizvodnje audiovizuelnog dela u Republici Srbiji.

 

 

 

Prilog 2.

 

 

 

BROJ ZAHTEVA (POPUNJAVA FILMSKI CENTAR SRBIJE)

 

 

 

 

 

 

 

 

OBRAZAC
ZAHTEVA ZA ISPLATU PODSTICAJNIH SREDSTAVA INVESTITORU KOJI U REPUBLICI SRBIJI PROIZVODI AUDIOVIZUELNO DELO

 

 

 

 

Naziv organizacije/investitora

Podnosilac zahteva

 

 

 

_________________________________________________
Broj i datum zahteva za dodelu podsticajnih sredstava

 

 

DATUM PODNOŠENJA ZAHTEVA ¸ _________________________

 

 

I.

PROJEKAT

 

 

 

 

1.

Opis

 

 

 

 

1.1

 

Naziv

Navedite naslov projekta za koji se podnosi zahtev za isplatu podsticajnih sredstava (u daljem tekstu: Zahtev)

 

 

 

1.2

 

Lokacija(e)

Zemlja, region(i), grad(ovi)

Navedite lokaciju na kojoj je projekat realizovan

 

 

 

1.3

 

Traženi iznos za isplatu podsticajnih sredstava

 

Ukupni kvalifikovani ili prihvatljivi troškovi projekta

Traženi iznos za dodelu podsticanih sredstava

% iznosa sredstava za dodelu u odnosu na ukupne troškove projekta

< RSD >

< RSD >

%

 

 

1.4

 

Detaljan opis aktivnosti

Detaljan opis svake aktivnosti koja je preduzeta u cilju realizacije projekta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.5

 

Trajanje projekta

Navedite koliko je trajala implementacija projekta.

 

 

 

 

II. PODNOSILAC ZAHTEVA

1. OSNOVNI PODACI

1.

Pun pravni naziv (poslovno ime):

 

2.

Pravna forma

 

3.

Matični broj

 

4.

Poreski identifikacioni broj

 

5.

Adresa

 

6.

Ovlašćeno lice

 

7.

Broj telefona

 

8.

Broj faksa

 

9.

Elektronska pošta

 

10.

Internet adresa

 

 

IV. PODACI U VEZI SA RAČUNOM NA KOJI SE VRŠI ISPLATA PODSTICAJNIH SREDSTAVA

______________________________________________________
Broj posebnog namenskog računa otvorenog kod Uprave za trezor.

Potpis i pečat podnosioca zahteva

 

NAPOMENA:

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava na ovom obrascu podnosi investitor, Komisiji za dodelu podsticaja preko Filmskog centra Srbije, u roku od 45 dana nakon završetka proizvodnje audiovizuelnog dela na teritoriji Republike Srbije, uz sledeću prateću dokumentaciju:

1) izvod iz Agencije za privredne registre ili nekog drugog nadležnog registra;

2) izveštaj nezavisnog ovlašćenog revizora o troškovima proizvodnje audiovizuelnog dela u Republici Srbiji i poslovanju investitora koje se odnosi na konkretno audiovizuelno delo koje je predmet zahteva;

3) celokupnu evidenciju o troškovima proizvodnje ili glavna knjiga za kvalifikovane troškove;

4) dokazi kojima se potvrđuju navedeni troškovi (fakture, ugovori i izvodi iz poslovne banke sa naznakom izvršenog plaćanja i sl.);

5) spisak članova filmske i glumačke ekipe;

6) dokaz o ukupno utrošenim sredstvima na teritoriji Republike Srbije, a u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srbije:

7) overenu izjavu investitora da su podaci u dokumentima tačni i istiniti;

8) broj računa investitora koji je otvoren u Republici Srbiji, na koji treba izvršiti uplatu podsticajnih sredstava.