PLAN

POSTUPNOG UVOĐENJA RODNO ODGOVORNOG BUDŽETIRANJA ZA KORISNIKE BUDŽETSKIH SREDSTAVA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2017. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2016)

Član 1

Rodno odgovorno budžetiranje, odnosno uvođenja principa rodne ravnopravnosti u budžetski proces, podrazumeva rodnu analizu budžeta i restrukturiranje prihoda i rashoda sa ciljem unapređenja rodne ravnopravnosti.

Planom postupnog uvođenja rodno odgovornog budžetiranja za korisnike budžetskih sredstava Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu (u daljem tekstu: Plan) postupno se uvodi rodno odgovorno budžetiranje u 2017. godini u okviru 9 korisnika budžetskih sredstava Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: budžetski korisnici), putem definisanja rodne komponente, odnosno rodnih ciljeva i indikatora, za ukupno 15 programa i 24 programske aktivnosti/projekta.

Izrazi: program, programska aktivnost i projekat, ovim Planom koriste se sa značenjem, odnosno u smislu definicija utvrđenih propisima koji uređuju budžetski sistem.

Član 2

Uvođenje rodno odgovornog budžetiranja u 2017. godini utvrđuje se prema Planu prikazanim sledećom tabelom:

RED. BR.

NAZIV BUDŽETSKOG KORISNIKA

ŠIFRA I NAZIV PROGRAMA

BROJ PROGRAMA ZA BUDŽETSKOG KORISNIKA

BROJ PROGRAMSKIH AKTIVNOSTI I PROJEKATA U OKVIRU PROGRAMA

1.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova

0606 Podrška radu organa javne uprave
0703 Telekomunikacije i informaciono društvo
0802 Uređenje sistema rada i radno pravnih odnosa
0803 Aktivna politika zapošljavanja
1001 Unapređenje i zaštita ljudskih i manjinskih prava i sloboda
1507 Uređenje i razvoj u oblasti turizma
1509 Podsticaji razvoju konkurentnosti privrede

7

11

2.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu

1301 Razvoj sistema sporta
1302 Omladinska politika

2

3

3.

Služba za upravljanje ljudskim resursima

0606 Podrška radu organa javne uprave

1

1

4.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice

0607 Sistem državne uprave
1602 Uređenje i upravljanje u sistemu pravosuđa

2

2

5.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju

1802 Preventivna zdravstvena zaštita

1

3

6.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje

1204 Sistem javnog informisanja

1

1

7.

Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman

1001 Unapređenje i zaštita ljudskih i manjinskih prava i sloboda

1

1

8.

Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu

0601 Podrška pristupanju Srbije EU

1

1

9.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

0103 Podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju

1

1

Plan iz stava 1. ovog člana utvrđuje se kao minimalan u smislu obuhvata budžetskih korisnika, programa, programskih aktivnosti/ projekata sa definisanom rodnom komponentom, odnosno definisanim najmanje jednim rodnim ciljem i jednim rodnim indikatorom u okviru definisanog rodnog cilja u programskoj strukturi budžetskih korisnika Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu.

Broj budžetskih korisnika, programa i programskih aktivnosti/projekata preko utvrđenog minimalnog plana iz stava 1. ovog člana, može biti dopunjen najkasnije do 01. avgusta 2016. godine, odnosno najkasnije do datuma propisanog Zakonom o budžetskom sistemu kao početnog datuma u kalendaru budžeta lokalne vlasti za pripremu i donošenja budžeta za narednu godinu.

Šifre i nazivi programa iz stava 1. ovog člana mogu se menjati samo u smislu usklađivanja sa odgovarajućim šiframa i nazivima programa u programskoj strukturi budžeta Republike Srbije za 2017. godinu.

Član 3

Počev od pripreme budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu, za programe i programske aktivnosti/projekte, prema planu iz člana 2. budžetski korisnici definišu rodno odgovorne ciljeve, rodne indikatore učinka, ishoda i/ili rezultata, kojima se prikazuju očekivani doprinosi programa, programske aktivnosti ili projekta ostvarivanju rodne ravnopravnosti.

Svi budžetski korisnici, uključujući i budžetske korisnike navedene u članu 2. donose izmene i dopune elemenata programske strukture u delu kojim se definišu indikatori koji se odnose na lica, a na način da isti budu rodno razvrstani.

Rodnu komponentu iz stava 1. ovog člana i indikatore koji se odnose na lica, iz stava 2. ovog člana budžetski korisnici definišu u odgovarajućoj programskoj strukturi budžeta, najkasnije do 01. avgusta 2016. godine, odnosno najkasnije do datuma propisanog Zakonom o budžetskom sistemu kao početnog datuma u kalendaru budžeta lokalne vlasti za pripremu i donošenja budžeta za narednu godinu.

Član 4

U cilju realizacije aktivnosti vezanih za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja iz člana 3. Pokrajinski sekretarijat za finansije će, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova obrazovati radnu grupu za pružanje kontinuirane podrške budžetskim korisnicima u procesu definisanja rodne komponente budžeta i redefinisanja indikatora u smislu njihovog rodnog razvrstavanja, najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja ovog plana.

Član 5

Plan objaviti u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".