MEMORANDUM

O RAZUMEVANJU O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA IZMEĐU MINISTARSTVA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE I MINISTARSTVA NACIONALNE EKONOMIJE MAĐARSKE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 5/2016)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstvo nacionalne ekonomije Mađarske (u daljem tekstu: Strane);

Vođeni zajedničkom željom da razvijaju i jačaju saradnju u oblasti turizma između Republike Srbije i Mađarske;

Svesni značaja turizma za privredu dve države, kao i za unapređenje kulturnog i društvenog života;

Sa ciljem uspostavljanja pravnog osnova za dalji razvoj turističke razmene između dve države po principu jednakosti i zajedničke koristi

Dogovorili su se o sledećem:

Član 1

Strane će jačati i unapređivati saradnju u oblasti turizma u okviru međunarodnih turističkih organizacija u skladu sa postojećim propisima obeju država (i važećih međunarodnih ugovora).

Član 2

Strane će podsticati saradnju između nadležnih organa, turističkih agencija i drugih organizacija sa ciljem povećanja turističkog prometa između dve države.

Član 3

Strane će, na osnovu reciprociteta, podsticati razmenu statističkih i drugih informacija u oblasti turizma, uključujući informacije o turističkim resursima dve države, odgovarajućom pravnom regulativom, drugim propisima i istraživanjima na terenu.

Član 4

Strane će podržavati zajedničko učešće na turističkim izložbama, sajmovima i drugim događajima iz oblasti turizma.

Član 5

Strane će, na osnovu reciprociteta, podržati organizovanje tura za stručnjake i predstavnike medija koji su specijalizovani za turizam.

Član 6

Sa ciljem da se doprinese razvoju turističke infrastrukture u obe države, Strane će, u okviru svojih nadležnosti i na bazi reciprociteta, podsticati investicije u različite oblasti turističke industrije.

Član 7

Ovaj memorandum se može izmeniti u svakom trenutku uz pisanu saglasnost obe Strane.

Član 8

Sve sporove u vezi sa tumačenjem ili primenom ovog memoranduma Strane će rešavati putem razgovora i pregovora.

Član 9

Ovaj memorandum se zaključuje na neodređeno vreme i stupa na snagu na dan potpisivanja. Svaka Strana može u svakom trenutku raskinuti ovaj memorandum pisanim obaveštenjem. Ovaj memorandum prestaje da važi u roku od šest meseci od dana prijema takvog obaveštenja.

Raskid Memoranduma ne utiče na primenu programa i drugih projekata u oblasti turizma koji su dogovoreni u vreme važenja ovog memoranduma, osim ako se Strane drugačije ne dogovore.

Sačinjeno u Budimpešti, 17. marta 2016. godine, u dva originalna primerka na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, pri čemu su svi tekstovi podjednako autentični. U slučaju različitog tumačenja odredaba ovog memoranduma, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

Za
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Republike Srbije
dr Lukrecija Đeri
Državni sekretar

 

Za
Ministarstvo nacionalne ekonomije Mađarske
Dr. Ádám Ruszinkó
Državni sekretar