PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA SUFINANSIRANJE TROŠKOVA ZA BIOMEDICINSKI POTPOMOGNUTO OPLOĐENJE ZA DRUGO, TREĆE I SVAKO NAREDNO DETE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 48/2014 i 20/2016)

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se bliži uslovi, kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za drugo, treće i svako naredno dete (u daljem tekstu: BMPO).

II Uslovi, kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje za drugo, treće i svako naredno dete

Član 2

Pravo na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete može da ostvari porodica (parovi) za usluge koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama koje imaju dozvolu od zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije za obavljanje postupka BMPO.

Pravo iz stava 1. ovog člana mogu da ostvare bračni, odnosno vanbračni partneri koji imaju najmanje jedno živo zajedničko dete ili dete koje pripada jednom od partnera i kada pacijentkinja nema više od 44 godine starosti.

Član 3

Bračni, odnosno vanbračni partneri javljaju se kod svog izabranog ginekologa radi dobijanja uputa za Stručnu komisiju za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine.

Bračni, odnosno vanbračni partneri se javljaju sa uputom i svim prikupljenim nalazima Stručnoj komisiji za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine kod koje zakazuju termin putem interneta na adresu vto.gakns@kcv.rs ili telefonskim putem.

Za ovu komisiju potrebno je sledeće:

a) Kompletna medicinska dokumentacija o lečenju sekundarnog steriliteta do sada što podrazumeva ginekološke i laboratorijske nalaze, nalaze HSG snimanja, spermograma, hormonskog statusa, otpusnih lista svih operativnih procedura do sada za oba partnera, zatim otpusne liste svih inseminacija ili vantelesnih oplodnji do sada;

b) Hormonski status ženskog partnera ne stariji od 3 meseca, a urađenih 2-5-ti dan menstrualnog ciklusa i to analiza sledećih hormona: FSH, LH, estradiol, AMH, TsH, FT4, FT3, antiTPO i prolaktin;

c) Laboratorijske analize iz krvi ne starije od 2 meseca za oba partnera: Kompletna krvna slika, sedimentacija, šećer u krvi, APT, PT, hepatogram i urin;

d) Nalazi briseva ženskog partnera ne stariji od 2 meseca i to brisa na stepen vaginalne čistoće VS, nalaz cervikalnog brisa na bakteriološki pregled i antibiogram i nalaz na chlamidiu (nalazi mogu biti pozitivni i Komisija će ordinirati adekvatnu terapiju);

e) Nalaz spermograma i spermokulture muškog partnera ne stariji od 2 meseca (spermokultura može biti pozitivna, Komisija će ordinirati terapiju).

Član 4

Stručna komisija za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine na osnovu pregleda medicinske dokumentacije donosi pozitivan ili negativan izveštaj o postupku BMPO u zavisnosti od ispunjenosti uslova za dobijanje drugog, trećeg i svakog narednog deteta.

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete sa svom neophodnom dokumentacijom predaje se na pisarnici Pokrajinske vlade APV ili se šalje pismenim putem na adresu: Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju sa naznakom za Komisiju za BMPO (u daljem tekstu: Komisija), Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad.

Uz zahtev, Komisiji je potrebno dostaviti:

a) uverenje za oba partnera o mestu prebivališta na teritoriji AP Vojvodine najmanje godinu dana do dana pozitivnog mišljenja Stručne komisije za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, izdata od nadležnog MUP-a;

b) izvod-izvode iz matične knjige rođenih za živu decu (ne starije od šest meseci);

c) fotokopije ličnih karata oba partnera;

d) pozitivno mišljenje Stručne komisije za vantelesnu oplodnju Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu;

e) tačna adresa prebivališta podnosioca zahteva;

f) fotokopija ili potvrda od banke ili pošte o tačnom broju tekućeg računa jednog od partnera na koji će biti uplaćena novčana sredstva u iznosu od 200.000,00 dinara.

Član 6

Komisija nakon razmatranja zahteva sačinjava predlog za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete i dostavlja ga pokrajinskom sekretaru nadležnom za poslove zdravstva koji rešenjem odlučuje o dodeli sredstava.

Rešenje pokrajinskog sekretara iz stava 1. ovog člana je konačno, i protiv ovog rešenja se može pokrenuti upravni spor kod Upravnog suda.

Član 7

Po dobijanju pozitivnog rešenja o dodeli sredstava, bračni, odnosno vanbračni partneri odlaze u izabranu zdravstvenu ustanovu, državnu ili privatnu koja se nalazi na listi ustanova za obavljanje postupaka BMPO.

Član 8

Bračni, odnosno vanbračni partneri su u obavezi da u roku od mesec dana od završenog postupka BMPO u izabranoj zdravstvenoj ustanovi pismenim putem dostave Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju otpusnu listu o završenom postupku BMPO kao i račune o uplati sredstava za troškove procedure i lekova za BMPO u iznosu sredstava koja su uplaćena na račun neplodnog para kako bi pravdali ovaj postupak.

Član 9

Bračni, odnosno vanbračni partneri su u obavezi da pismenim putem obaveste izabranu zdravstvenu ustanovu o ishodu završenog postupka BMPO najkasnije u roku od 30 dana. Ukoliko je postupak uspešno završen, bračni, odnosno vanbračni partneri su dužni da najkasnije mesec dana od dana porođaja ili pobačaja takođe pismenim putem obaveste izabranu ustanovu i Pokrajinski sekretarijat.

Član 10

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju pokrenuće postupak pred nadležnim sudom protiv bračnih, odnosno vanbračnih partnera ukoliko na vreme ne dostave traženu dokumentaciju Sekretarijatu.

Član 11

Bračni, odnosno vanbračni partneri mogu da se informišu o uslovima, kriterijumima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete putem govorne pošte 021/487-4333 Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Sve ove informacije su takođe postavljene na zvaničnoj internet prezentaciji Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju - www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs i zvaničnoj stranici na Facebooku - www.facebook.com/pszazdravstvo.

Član 12

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju će nakon donošenja pozitivnog rešenja o dodeli sredstava izvršiti prenos sredstava podnosiocu zahteva u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta AP Vojvodine.

Član 13

Evidenciju korisnika prava na sufinansiranje troškova za BMPO za drugo, treće i svako naredno dete kao i kontrolu namenskih sredstava iz ovog Pravilnika vršiće Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.

Član 14

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".