PRAVILNIK
O VRSTI, SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA ISPRAVA I KNJIGA ČAMACA, PLOVEĆIH TELA I PLUTAJUĆIH OBJEKATA

("Sl. glasnik RS", br. 39/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje vrsta, sadržina i način vođenja isprava i knjiga čamaca, plovećih tela u plovidbi i plutajućih objekata u plutanju.

Član 2

Čamac, ploveće telo u plovidbi i plutajući objekat u plutanju imaju sledeće isprave:

1) čamac i ploveće telo - plovidbenu dozvolu;

2) plutajući objekat - plutajuću dozvolu.

Čamac, ploveće telo u plovidbi i plutajući objekat u plutanju imaju sledeće knjige:

1) čamac koji se koristi za privredne svrhe - popis posade i knjigu rada;

2) plutajući objekat koji se koristi za privredne svrhe - popis posade.

Član 3

Posle izvršenog upisa čamca i plovećeg tela u upisnik čamaca, plovećih tela i plutajućih objekata (u daljem tekstu: upisnik) lučka kapetanija izdaje, u skladu sa zakonom kojim se uređuju plovidba i luke na unutrašnjim vodama, plovidbenu dozvolu na Obrascu broj 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Posle izvršenog upisa plutajućeg objekta u upisnik, lučka kapetanija izdaje, u skladu sa zakonom kojim se uređuju plovidba i luke na unutrašnjim vodama, plutajuću dozvolu na Obrascu broj 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Plovidbena, odnosno plutajuća dozvola štampaju se na trodelnom kartonu, trajnog kvaliteta, svetlo plave boje, čije su dimenzije 216 x 100 mm, a presavijen je dva puta po dužini dimenzija 72 x 100 mm i ima plastičnu foliju.

Član 4

Plovidbena dozvola sadrži: natpis "Republika Srbija" sa utisnutim grbom Republike Srbije, naziv lučke kapetanije koja izdaje plovidbenu dozvolu, natpis "PLOVIDBENA DOZVOLA", registarski broj za identifikaciju, ime ako ga čamac ima, vrstu čamca, marku i tip (ako ga ima), broj plovidbene dozvole, datum izdavanja, rok važenja, pečat i potpis ovlašćenog lica, ime, prezime i prebivalište vlasnika, odnosno poslovno ime i sedište pravnog lica, namenu čamca, posadu, materijal, godinu gradnje, serijski broj trupa, dužinu preko svega, širinu preko svega, visinu trupa/najveću visinu, gaz najmanji/najveći, dozvoljenu nosivost, sopstvenu masu, istisninu, dozvoljen broj lica u čamcu, mesto za opremu i napomenu, vrstu, marku, serijski broj i snagu motora (kW), tekst "Vlasnik je dužan da prijavi svaku promenu podataka koji se unose u upisnik, u roku od 30 dana od dana nastanka promene", tekst "produžava se važenje plovidbene dozvole", rok važenja, pečat i potpis ovlašćenog lica.

Član 5

Plutajuća dozvola sadrži: natpis "Republika Srbija" sa utisnutim grbom Republike Srbije, naziv lučke kapetanije koja izdaje plutajuću dozvolu, natpis "PLUTAJUĆA DOZVOLA", registarski broj za identifikaciju, ime ako ga plutajući objekat ima, vrstu plutajućeg objekta, marku i tip (ako ga ima), broj plutajuće dozvole, datum izdavanja, rok važenja, pečat i potpis ovlašćenog lica, ime, prezime i prebivalište vlasnika, odnosno poslovno ime i sedište pravnog lica, namenu plutajućeg objekta, posadu, materijal, godinu gradnje, serijski broj trupa, dužinu preko svega, širinu preko svega, visinu trupa/najveću visinu, gaz najmanji/najveći, dozvoljenu nosivost, sopstvenu masu, istisninu, dozvoljen broj lica na plutajućem objektu, mesto za opremu i napomenu, tekst "Vlasnik je dužan da prijavi svaku promenu podataka koji se unose u upisnik, u roku od 30 dana od dana nastanka promene", tekst "produžava se važenje plutajuće dozvole", rok važenja, pečat i potpis ovlašćenog lica.

Član 6

Popis posade sadrži: natpis "Republika Srbija" sa utisnutim grbom Republike Srbije, naziv knjige, registarski broj za identifikaciju, vrstu plovila, namenu plovila, lučku kapetaniju upisa, propisani najmanji broj članova posade, broj numerisanih strana, podatke o prethodno izdatom popisu posade i podatke o novom popisu posade, broj, datum izdavanja, naziv i pečat lučke kapetanije koja je knjigu izdala i potpis ovlašćenog lica, broj strana, mesto za upisivanje podataka o ukrcanim članovima posade i zaposlenim licima na plovilu: prezime i ime, datum i mesto rođenja i lični broj, prebivalište, stručnu osposobljenost i broj uverenja, svojstvo u kojem se lice nalazi na plovilu, datum i mesto ukrcanja i iskrcanja, potpis člana posade, overu lučke kapetanije i primedbe i tekst uputstva za vođenje knjige.

Obrazac popisa posade izdaje se u skladu sa zakonom kojim se uređuju plovidba i luke na unutrašnjim vodama, na Obrascu broj 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Knjiga rada sadrži: natpis "Republika Srbija" sa utisnutim grbom Republike Srbije, naziv knjige, registarski broj za identifikaciju, vrstu plovila, namenu plovila, lučku kapetaniju upisa, najmanji broj članova posade, broj numerisanih strana, podatke o prethodno izdatoj knjizi rada i podatke o novoj knjizi rada, broj, datum izdavanja, naziv i pečat lučke kapetanije koja je knjigu izdala i potpis ovlašćenog lica, broj strana, mesto za upisivanje podataka o hidrometeorološkim podacima: datum, mesto, km i vreme, vremenske prilike, temperaturu vazduha, vodostaj i vodomernu stanicu, podatke o smenama članova posade (u toku dana), važne napomene, primedbe i tekst uputstva za vođenje knjige.

Obrazac knjige rada izdaje se u skladu sa zakonom kojim se uređuju plovidba i luke na unutrašnjim vodama, na Obrascu broj 4, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 8

Podaci upisani u isprave i knjige čamaca, plovećih tela i plutajućih objekata ne mogu se ni na koji način učiniti nečitkim niti se mogu u njih naknadno unositi nove reči, rečenice ili brojevi, kojima bi se menjao sadržaj upisanih podataka. Pogrešni upisi se precrtavaju tako da ostanu čitki, a ispravke imaju datum, pečat organa i potpis ovlašćenog lica koje ih je unelo. Nepopunjene rubrike i kolone se precrtavaju. Stranice isprava i knjiga čamaca, plovećih tela i plutajućih objekata ne mogu se cepati.

Ispunjene, oštećene ili neuredne isprave i knjige čamaca, plovećih tela i plutajućih objekata zamenjuju se novim.

Zamenjene knjige vlasnik čuva godinu od dana zamene.

Prilikom zamene knjiga nadležna lučka kapetanija zaključuje zamenjene knjige, naznačujući mesto i datum zaključenja i overava pečatom i potpisom ovlašćenog lica.

Prilikom zamene plovidbene i plutajuće dozvole, nadležna lučka kapetanija zaključuje zamenjenu ispravu precrtavanjem kosom linijom i stavljanjem oznake "poništena" i datuma zamene.

Zamenjena plovidbena i plutajuća dozvola ulaže se u odgovarajuću zbirku isprava.

Umesto izgubljenih ili na drugi način nestalih isprava i knjiga čamaca, plovećih tela i plutajućih objekata izdaju se nove, sa oznakom "duplikat", nakon utvrđivanja okolnosti gubitka, odnosno nestanka i oglašavanja u javnom glasilu da je konkretna isprava, odnosno knjiga izgubljena ili na drugi način nestala, odnosno da više ne važi.

Član 9

Podatke o upisima iz upisnika u plovidbenu, odnosno plutajuću dozvolu unosi nadležna lučka kapetanija na osnovu uvida u upisnik.

U slučaju promene podataka iz stava 1. ovog člana vlasnik čamca, plovećeg tela, odnosno plutajućeg objekta pismenim putem u roku od 30 dana od dana nastanka promene obaveštava lučku kapetaniju koja će izvršiti izmenu podataka u upisniku i izdati novu plovidbenu, odnosno plutajuću dozvolu.

Član 10

Podatke o naknadnim produženjima važnosti plovidbene, odnosno plutajuće dozvole, posle pregleda kojim je utvrđena sposobnost čamca i plovećeg tela za plovidbu, odnosno plutajućeg objekta za plutanje, unosi i overava pečatom lučka kapetanija u čiji je upisnik čamac, odnosno plutajući objekat upisan.

Važnost plovidbene, odnosno plutajuće dozvole upisuje se do datuma do kada važi pregled kojim je utvrđena sposobnost čamca i plovećeg tela za plovidbu, odnosno plutajućeg objekta za plutanje.

Član 11

Plovidbene dozvole izdate na osnovu Pravilnika o upisniku i plovidbenoj dozvoli čamaca i plovećih postrojenja ("Službeni glasnik RS", broj 111/07) važe do njihove zamene dozvolama na obrascima propisanim ovim pravilnikom.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe čl. 12. i 13. Pravilnika o upisniku i plovidbenoj dozvoli čamaca i plovećih postrojenja ("Službeni glasnik RS", broj 111/07).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. septembra 2016. godine.

Obrazac broj 1

Plovidbena dozvola

Obrazac broj 2

Plutajuća dozvola

 

Obrazac broj 3

Popis posade
za čamac i plutajući objekat

Prva unutrašnja strana

REPUBLIKA SRBIJA

POPIS POSADE
ZA ČAMAC I PLUTAJUĆI OBJEKAT

 

Registarski broj za identifikaciju

 

Vrsta plovila

 

Namena plovila

 

Lučka kapetanija upisa

 

Propisani najmanji broj članova posade

 
 

Ovaj popis posade sadrži _____ (____________________) numerisanih strana.

 

Prethodni popis posade koji je izdala lučka kapetanija _______________________________ dana ______________, zaključen je ___________________.

Lučka kapetanija _______________________________ dana _________________________________.

 

Broj ____________________

(M.P.)

šef lučke kapetanije

 

 

______________________

 

Ovaj popis posade zamenjen je novim u lučkoj kapetaniji ________________________________, dana ______________________, broj ______________________________.

 

 

(M.P.)

šef lučke kapetanije

 

 

______________________

 

Druga unutrašnja strana

strana

PODACI O UKRCANIM ČLANOVIMA POSADE I ZAPOSLENIM LICIMA

Redni broj

Prezime i ime

Datum i mesto rođenja i lični broj

Prebivalište

Stručna osposobljenost i broj uverenja
(za člana posade)

Svojstvo u kojem se lice nalazi na plovilu

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Treća unutrašnja strana

NA PLOVILU

godina

strana

UKRCANJE

ISKRCANJE

 

Datum i mesto

Potpis člana posade

Overa lučke kapetanije i datum

Datum i mesto

Potpis člana posade

Overa lučke kapetanije i datum

PRIMEDBA

7

8

9

10

11

12

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zadnja unutrašnja strana

UPUTSTVO ZA VOĐENJE POPISA POSADE

Popis posade vodi se za čamac i za plutajući objekat koji se koriste za privredne svrhe.

Popis posade vodi ukrcani član posade i potpisom overava unete podatke.

Popis posade se stalno nalazi na plovilu.

Popis posade vodi se uredno i isti se u lučkoj kapetaniji overava za svako ukrcanje/iskrcanje člana posade odnosno lica koje je zaposleno na plovilu, u roku od dva dana od dana ukrcanja/iskrcanja.

Podaci upisani u popis posade ne smeju se ni na koji način učiniti nečitkim. Naknadno se ne smeju unositi nove reči ili brojevi kojima bi se menjao sadržaj već upisanih podataka. Pogrešni upisi moraju se precrtati tako da ostanu čitki, a ispravke moraju imati datum i potpis člana posade koji je ispravku izvršio.

Popis posade otvara lučka kapetanija.

Član posade svake kalendarske godine na novom listu popisa posade označava tekuću godinu i unosi podatke. Na kraju kalendarske godine član posade zaključuje podatke za tu godinu podvlačenjem horizontalne linije ispod poslednjeg upisa.

Prilikom overe ukrcanja/iskrcanja u lučkoj kapetaniji, uz popis posade prilaže se na uvid lična karta za svakog ko se ukrcava/iskrcava i uverenje o stručnoj osposobljenosti za člana posade.

Ispunjeni popis posade overava lučka kapetanija i isti se trajno čuva.

Popis posade ispunjava se na sledeći način:

- u kolonu 1 upisuje se redni broj za svaki upis;

- u kolonu 2 upisuje se prezime i ime člana posade, odnosno lica koje je zaposleno na plovilu, a nije član posade;

- u kolonu 3 upisuje se datum i mesto rođenja člana posade odnosno lica koje je zaposleno na plovilu, a nije član posade;

- u kolonu 4 upisuje se prebivalište člana posade odnosno lica koje je zaposleno na plovilu, a nije član posade;

- u kolonu 5 upisuju se podaci za člana posade stručna osposobljenost i broj uverenja/dozvole koju poseduje;

- u kolonu 6 upisuje se svojstvo u kojem se lice nalazi na plovilu, bez obzira da li je član posade ili zaposlen na plovilu (upravljač čamca kategorije B, mornar, kuvar, konobar i dr.);

- u kolonu 7 upisuju se datum i mesto ukrcanja člana posade ili lica zaposlenog na plovilu;

- u kolonu 8 potpisuje se član posade koji je upisao podatke o ukrcanju;

- u koloni 9 lučka kapetanija overava ukrcanje (upisuje datum i overava pečatom i potpisom);

- u kolonu 10 upisuju se datum i mesto iskrcanja člana posade ili lica zaposlenog na plovilu;

- u kolonu 11 potpisuje se član posade koji je upisao podatke o iskrcanju;

- u kolonu 12 lučka kapetanija overava iskrcanje (upisuje datum i overava pečatom i potpisom);

- u kolonu 13 lučka kapetanija upisuje eventualne primedbe.

Lučka kapetanija pregleda popis posade i utvrđuje eventualne primedbe u pogledu urednog vođenja.

 

 

Obrazac broj 4

Knjiga rada

Prva unutrašnja strana


REPUBLIKA SRBIJA

KNJIGA RADA

Registarski broj za identifikaciju

 

Vrsta plovila

 

Namena plovila

 

Lučka kapetanija upisa

 

Najmanji broj članova posade

 

Ova knjiga sadrži _____ (____________________) numerisanih strana.

 

Prethodna knjiga rada koju je izdala lučka kapetanija _______________________________ dana ______________ zaključena je ___________________.

Lučka kapetanija _______________________________ dana _________________________________.

 

Broj ____________________

(M.P.)

šef lučke kapetanije

 

 

______________________

 

Ovaj knjiga rada zamenjena je novom u lučkoj kapetaniji ________________________________, dana ______________________, broj ______________________________.

 

 

(M.P.)

šef lučke kapetanije

 

 

______________________

 

Druga unutrašnja strana

Hidrometeorološki podaci

Podaci o smenama članova posade
(u toku dana)

Važne napomene

Primedba

Datum

Mesto, km i vreme

Vremenske prilike

Temperatura vazduha

Vodostaj i vodomerna stanica

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadnja unutrašnja strana

UPUTSTVO ZA VOĐENJE KNJIGE RADA

Knjiga rada vodi se za čamac koji se koristi za privredne svrhe.

Knjigu rada vodi ukrcani član posade i potpisom overava unete podatke.

Knjiga rada vodi se svakog dana od 00 do 24 časa.

Ako su na istoj stranici upisani podaci za dva ili više dana, ti upisi moraju biti odvojeni u knjizi rada po danima horizontalnom crtom, koja se povlači preko cele stranice knjige rada.

Podaci upisani u knjizi rada ne smeju se ni na koji način učiniti nečitkim. Naknadno se ne smeju unositi nove rečenice ili brojevi kojima bi se menjao sadržaj već upisanih podataka. Pogrešni upisi moraju se precrtati tako da ostanu čitki, a ispravke moraju imati datum i potpis člana posade koji je ispravku izvršio. Prostori koji ostaju prazni moraju se precrtati dvema unakrsnim linijama.

Svaka ispunjena knjiga rada mora biti overena od lučke kapetanije i trajno se čuva.

Prilikom otvaranja nove knjige rada, u staroj se mora označiti kada je otvorena nova knjiga rada.

Knjiga rada ispunjava se na sledeći način:

- u kolonu 1 upisuje se datum;

- u kolonu 2 upisuje se mesto i kilometar reke na kome se plovilo nalazi i vreme (čas) kada se podaci unose;

- u kolonu 3 upisuju se vremenske prilike u vreme upisa (smer i jačina vetra, oblačnost, vidljivost i padavine). Podaci o vremenskim prilikama upisuju se u 7,00 časova;

- u kolonu 4 upisuje se temperatura vazduha u stepenima Celzijusa. Podaci o temperaturi upisuju se u 7,00 časova;

- u kolonu 5 upisuje se vodostaj i ime vodomerne stanice prema čijem se vodostaju plovilo orijentiše;

- u kolonu 6 upisuju se podaci o smenama članova posade u toku dana (prvi od-do, drugi od-do);

- u kolonu 7 unose se važne napomene (podaci o svim značajnim događajima na plovilu, a naročito podaci o: nastalim promenama na plovnom putu, o pretrpljenim nezgodama i havarijama plovila, o značajnim opravkama i radovima izvršenim na plovilu i dr.);

- u kolonu 8 lučka kapetanija upisuje eventualne primedbe.

Knjigu rada overava lučka kapetanija i to posle svakog važnijeg vanrednog događaja, a najmanje jednom mesečno.