PRAVILNIK
O IZGLEDU OBRASCA TAKSI DOZVOLA ZA TAKSI VOZILO PREDUZETNIKA I PRAVNOG LICA, TAKSI DOZVOLA ZA TAKSI VOZAČA I KROVNE OZNAKE ZA TAKSI VOZILA

("Sl. list grada Niša", br. 39/2016)

I

Ovim Pravilnikom se određuju izgled i dimenzije obrasca taksi dozvola za taksi vozilo preduzetnika i pravnog lica, taksi dozvola za taksi vozača, kao i krovne oznake i evidencione nalepnice za taksi vozila na teritoriji Grada Niša.

II

Izgled krovne oznake i evidencione nalepnice propisan je u prilogu 1, koji čini sastavni deo Pravilnika.

III

Obrazac taksi dozvole za taksi vozilo preduzetnika propisan je u prilogu 2, koji čini sastavni deo Pravilnika.

IV

Obrazac taksi dozvole za taksi vozilo pravnog lica propisan je u prilogu 3, koji čini sastavni deo Pravilnika.

V

Obrazac taksi dozvole za taksi vozača propisan je u prilogu 4, koji čini sastavni deo Pravilnika.

VI

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

 

Prilog 1

IZGLED KROVNE OZNAKE I EVIDENCIONE NALEPNICE

Elementi krovne oznake:

1. Bočna stranica - 2 komada

2. Osnovna kutija

3. Bazno ojačanje

4. Gumeni magnet - 2 komada

5. Nosač rasvete sa držačima sijalice

6. Otvor za sijaličnu žicu

7. Gumena podloška

8. Navrtka - 2 komada

9. Zavrtnji bočne stranice - 6 komada

10. Držači bočnih stranica - 4 komada

11. Folija

Tehnički opis elemenata krovne oznake

1. Bočna stranica

Bočna stranica zatvara osnovnu kutiju sa leve i desne strane (2 kom), izrađena je od klirita bele boje debljine 2 mm. Na osnovu kutije oslanja se preko držača bočne strane (10) i baznog ojačanja (3) za koje se drži ureznim zavrtnjima (9).

2. Osnovna kutija

Osnovna kutija je od klirita bele boje debljine 2 mm. Prednja i zadnja strana imaju ispupčene brojeve sa numeracijom od tri cifre (od 001 do 999). Osnovna kutija je ujedno i nosač sa spoljne strane folije (11) i grba Grada kao i magnetnih držača (4) i sa unutrašnje strane nosača rasvete sa sijalicama (5). Kutija je oblika kvadra sa osnovom jednakostraničnog trougla dimenzija stranice 90 mm i visine 180 mm.

3. Bazno ojačanje

Bazno ojačanje je od klirita debljine 2 mm, dimenzija 25x175x20 mm. Nalazi se u unutrašnjosti osnovne kutije (2) za koju je pričvršćen specijalnim lepkom i ima ulogu ojačanja u donjem delu kutije.

4. Gumeni magnet

Gumeni magnet ima funkciju da krovnu oznaku sigurno i bezbedno drži na krovu automobila. Dimenzije magneta su R= 66 mm, debljine 8,5 mm. Magnet u sebi sadrži gumu koja sprečava moguća oštećenja laka i farbe na vozilu. Proizvođač i uvoznik garantuju za tehničke karakteristike prijanjanja magneta pri opterećenju kome su izložene krovne oznake pri kretanju vozila. Boja magneta je crna.

5. Nosač sijalica

Nosač sijalica je od pocinkovanog lima debljine 0,8 mm i na njemu se nalaze kućišta za dve sijalice. Nosač se nalazi u unutrašnjosti osnovne kutije (2) i za nju je povezan zavrtnjima M8.

6. Otvor za sijalični kabl

Otvor za sijalični kabl dimenzije 3 mm se nalazi sa donje strane osnovne kutije (2), i po provlačenju kabla zatvara se silikonom.

7. Gumena podloška

Nalazi se između baznog ojačanja (3) i nosača sijalice (5) i ima funkciju da smanji vibracije automobila koje se prenose na unutrašnjost kutije. Podloška je dimenzije R= 15 mm i debljine 3 mm.

8. Navrtka

Standardna navrtka M8, ima funkciju da sve unutrašnje elemente zategne za zavrtanj.

9. Zavrtnji bočnih strana

Imaju funkciju da bočne strane (1) povežu sa držačima, dimenzija 2,5/12 pocinkovani.

10. Držači bočne strane

Držači bočnih strana su sa unutrašnje strane specijalnim lepkom zalepljeni za osnovnu kutiju (2) tako da bočna strana ulazi i zatvara osnovnu kutiju u ravni sa ivicom.

11. Folija

Folija je u obliku pravougaonika dimenzija osnovne kutije (2), i oblaže obe strane krovne oznake. Folija je samolepljiva, retro - reflektujuća i ne prenosiva. Osnovna boja folije je crvena. Na desnoj strani je izrezana za određeni broj koji ostaje u boji klirita, u beloj boji.

Na levoj strani je grb Grada Niša u izvornom obliku (kolor) veličine 60/60mm.

Fiksiranje krovne oznake

Fiksiranje evidencione tablice na krov vozila vrši se putem magnetnih držača.

Osvetljenje krovne oznake

Za osvetljenje su predviđene dve sijalice od 0,75w/12v do 5w/12v, napajanje je preko dvožilnog kabla odgovarajućeg promera dužine jednog metra i sl.

 

 

 

Izgled evidencione nalepnice za taksi vozilo

1. Dimenzija i oblik

Nalepnica za taksi vozilo je kvadratnog oblika dužine stranice 70 mm.

2. Sadržaj

Nalepnica za taksi vozilo sadrži:

- grb Grada Niša,

- hologramski žig dimenzija 10 x 32 mm,

- naziv "TAXI", sa visinom slova od najmanje 10mm,

- po obodu nalepnice, u zasebnim poljima pravougaonog oblika, ispisani su arapski brojevi redom od 1 do 31, tako da niz brojeva započinje u gornjem levom uglu nalepnice rastućim nizom u smeru kretanja kazaljke na satu,

- po obodu nalepnice, u zasebnim poljima pravougaonog oblika, ispisani su rimski brojevi redom od I do XII, tako da niz brojeva započinje u gornjem levom uglu nalepnice rastućim nizom u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu i

- u zasebnim poljima pravougaonog oblika ispisane su kalendarske godine važenja nalepnice i to u godini štampanja nalepnice redom naredne tri kalendarske godine.

3. Boja

Brojevi po obodu nalepnice, kao i brojevi koji označavaju kalendarsku godinu su urađeni u crnoj boji na beloj podlozi. Natpis "TAXI" i grb Grada Niša su urađeni na narandžastoj podlozi.

4. Izgled nalepnice

 

Prilog 2

OBRAZAC TAKSI DOZVOLE ZA TAKSI VOZILO PREDUZETNIKA

Izgled taksi dozvole za taksi vozilo preduzetnika

 

Prilog 3

OBRAZAC TAKSI DOZVOLE ZA TAKSI VOZILO PRAVNOG LICA

Izgled taksi dozvole za taksi vozilo pravnog lica

 

Prilog 4

OBRAZAC TAKSI DOZVOLE ZA TAKSI VOZAČA

Izgled taksi dozvole za taksi vozača