PRAVILNIK
O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI ZA NOVOROĐENU DECU U 2016. GODINI

("Sl. list grada Čačka", br. 5/2016)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuje se pravo na finansijsku podršku porodici za svako novorođeno dete u 2016. godini, visina novčane podrške i uslovi i način ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć za novorođenčad.

Pravo na finansijsku podršku

Član 2

Pravo na finansijsku pomoć ima porodica za prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno, četrvrtorođeno i svako naredno dete rođeno u 2016. godini prema redosledu rođenja.

Redosled rođenja se računa u odnosu na broj rođenja majke deteta pod uslovima propisanim ovim Pravilnikom.

Visina finansijske podrške porodici

Član 3

Finansijska podrška porodici za prvorođeno i drugorođeno dete u 2016. godini, utvrđuje se u visini 10.000,00 dinara.

Finansijska podrška za treće rođeno dete u 2016. godini, utvrđuje se u visini 20.000,00 dinara.

Finansijska podrška za četvrto rođeno i svako naredno rođeno dete u 2016. godini, utvrđuje se u visini 30.000,00 dinara.

Uslovi za ostvarivanje prava na finansijsku podršku

Član 4

Pravo na finansijsku podršku ostvaruje se pod uslovom:

- da je svako dete živorođeno;

- da je po redosledu rođenja dete prvorođeno, drugorođeno, trećerođeno, odnosno četvrtorođeno i svako naredno rođeno;

- da je državljanin Republike Srbije, odnosno da je jedan od roditelja državljanin Republike Srbije;

- da se majka, odnosno drugo lice u skladu sa ovim Pravilnikom neposredno brine o detetu za koje je podnet zahtev;

- da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje ili da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, odnosno da se o deci prethodnog reda rođenja neposredno brine majka;

- da majka deteta za koje je podnet zahtev ima prebivalište, odnosno boravište za izbegla, prognana i privremeno raseljena lica na teritoriji grada Čačka duže od 6 meseci.

Redosled rođenja utvrđuje se u odnosu na dan podnošenja zahteva, prema broju živorođene dece majke, kao i datumu i času rođenja upisa u matičnu knjigu rođenih.

Redosled rođenja dece se utvrđuje u odnosu na broj dece o kojima majka, odnosno roditelji ili druga lica brinu u slučajevima iz stava 1. alineja 5. ovog člana.

Postupak ostvarivanja prava na finansijsku podršku

Član 5

Pomoć se isplaćuje na osnovu pisanog zahteva majke, odnosno jednog od roditelja, staratelja, odnosno drugog lica koje neposredno brine o detetu.

Uz zahtev podnosilac zahteva prilaže isprave kojima se dokazuje ispunjenje uslova za ostvarivanje prava na finansijsku podršku i to:

- ličnu kartu roditelja, odnosno drugog lica koje neposredno brine o detetu, na uvid;

- izvod iz knjige rođenih za decu koja nisu rođena na teritoriji grada Čačka, za decu rođenu na teritoriji grada Čačka izvod iz knjige rođenih se pribavlja po službenoj dužnosti;

- fotokopiju tekućeg računa ili štedne knjižice podnosioca zahteva;

- uverenje Centra za socijalni rad, presudu o razvodu braka ili ličnu izjavu da se majka neposredno brine o detetu i da deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje i da majka nije lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, odnosno da se majka neposredno brine o deci prethodnog reda rođenja ili navedene isprave za drugo lice koje neposredno brine o novorođenom detetu.

Zahtev se podnosi Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove u 2016. godini, a najkasnije do 31.marta 2017. godine.

Matičar koji vrši upis rođenja, prvog, drugog, trećeg, četvrtog i svakog narednog deteta dužan je da roditelje pouči o pravu na novčanu pomoć i o uslovima dodele pomoći.

Član 6

Na osnovu zahteva iz člana 4. ovog pravilnika, Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove grada Čačka sprovešće postupak.

Na postupak ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć po ovom pravilniku primenjuju se odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 7

O dodeli novčane pomoći iz člana 2. ovog pravilnika odlučuje se rešenjem.

Rešenje iz prethodnog stava donosi Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove.

Protiv rešenja kojim je odbijen zahtev za novčanu pomoć može se uložiti žalba Gradskom veću grada Čačka u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 8

Na osnovu konačnog rešenja o novčanoj pomoći vrši se isplata novčane pomoći.

Član 9

Protiv rešenja o odbijanju zahteva i rešenja o odbacivanju zahteva stranka ima pravo žalbe Gradskom veću grada Čačka, u roku od 15 dana, od dana prijema rešenja.

Član 10

Izuzetno, majka, odnosno jedan od roditelja ili staratelj mogu podneti zahtev za finansijsku podršku za dete rođeno u 2015. godini, najkasnije do 31. marta 2016. godine.

Član 11

Ovaj pravilnik donosi se za 2016. godinu.

Član 12

Ovaj Pravilnik objaviti u "Službenom listu grada Čačka" i na sajtu grada Čačka, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".