UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA LOZNICE, RASPISANIH ZA 24. APRIL 2016. GODINE

("Sl. list Grada Loznice", br. 3/2016)

 

I SASTAVLJANJE IZVODA IZ BIRAČKOG SPISKA

Ažuriranje biračkog spiska, uvid u birački spisak, upis promena u birački spisak, izrada i dostavljanje izvoda iz jedinstvenog biračkog spiska i ukupan broj birača

Član 1

Ažuriranje dela jedinstvenog biračkog spiska, upis birača i promena podataka u biračkom spisku, kao i izrada i dostavljanje izvoda iz biračkog spiska za sprovođenje izbora odbornika Skupštine grada Loznice vrše se na način utvrđen Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Izvode iz biračkog spiska sačinjava po biračkim mestima ministarstvo nadležno za poslove uprave u skladu sa Zakonom i uputstvom iz prethodnog stava.

Izvodi iz biračkog spiska za svako biračko mesto sadrže sve činjenice o biraču koje sadrži birački spisak i mesto za svojeručni potpis birača.

Overeni izvod iz biračkog spiska dostavlja se Gradskoj izbornoj komisiji Loznice (u daljem tekstu: Izborna komisija) u roku od 48 časova od časa donošenja rešenja o njegovom zaključenju.

Član 2

Pošto primi rešenje o zaključivanju biračkog spiska od ministarstva nadležnog za poslove uprave, Izborna komisija objavljuje ukupan broj birača u gradu Loznici.

Zaključenje biračkog spiska i objavljivanje konačnog broja birača

Član 3

Birački spisak zaključuje ministarstvo nadležno za poslove uprave 08. aprila 2016. godine u 24 časa.

Posle zaključenja biračkog spiska do 20. aprila 2016. godine u 24.00 časa upis promena u biračkom spisku vrši ministarstvo iz prethodnog stava, a Izborna komisija uzima u obzir samo ona rešenja koja primi najkasnije do 21. aprila 2016. godine u 24 časa (član 20. i 24. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku).

Član 4

Odmah po isteku roka za upis naknadnih promena u izvode iz biračkog spiska, Izborna komisija objavljuje konačan broj birača u gradu Loznici.

II BIRAČKA MESTA

Ko određuje biračka mesta

Član 5

Svi izbori sprovešće se na biračkim mestima koja određuje Republička izborna komisija, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika i Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 24. april 2016. godine ("Službeni glasnik RS", broj 22/16) (član 2. Odluke o koordiniranom sprovođenju izbora za narodne poslanike narodne skupštine i izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave raspisanih za 24. april 2016. godine).

Republička izborna komisija određuje i oglašava u "Službenom glasniku Republike Srbije" biračka mesta na kojima će se glasati za izbor odbornika, na osnovu predloga Gradske uprave grada Loznice (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Predloge iz stava 2. ovog člana, Gradska uprava dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 16. marta 2016. godine.

Kako se određuju biračka mesta

Član 6

Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 7.00 do 20.00 časova.

U toku tog vremena biračka mesta moraju biti neprestano otvorena.

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača.

Izuzetno, može se odrediti biračko mesto i za manje od 100 birača, ako bi, zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja, stanovnicima tog mesta glasanje na drugom biračkom mestu bilo znatno otežano.

Biračko mesto može da obuhvati deo naseljenog mesta, jedno naseljeno mesto ili više naseljenih mesta.

Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje s kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.).

Uređivanje biračkih mesta

Član 7

Gradska uprava dužna je da blagovremeno obezbedi da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da omogući uslove za nesmetan rad biračkog odbora, tj. da svi članovi biračkog odbora, u stalnom i proširenom sastavu, mogu nesmetano i u svakom trenutku da imaju pristup i uvid u izborni materijal, da pripreme biračku kutiju i postave paravane koji omogućavaju nesmetano popunjavanje glasačkih listića i tajnost glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, državna zastava Republike Srbije, zbirna izborna lista za izbor odbornika Skupštine grada Loznice, izvod iz rešenja o određivanju biračkog mesta.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola podnosilaca izbornih lista (političkih stranaka, koalicija političkih stranaka, grupa građana) i drugog izbornog propagandnog materijala.

Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (ovlašćenim posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

III ORGANI I TELA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Organi za sprovođenje izbora

Član 8

Organi za sprovođenje izbora su Izborna komisija i birački odbori.

Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu.

Broj članova stalnog sastava Izborne komisije rešenjem utvrđuje Skupština grada, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima.

Prošireni sastav čine predstavnici (član i zamenik) podnosilaca izbornih lista koji su na potvrđenoj izbornoj listi predložili najmanje dve trećine kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira. Podnosilac izborne liste može odrediti svog opunomoćenog predstavnika u Izbornoj komisiji najkasnije do 18. aprila 2016. godine (član 14. stav 1. i 10. i član 16. stav 3. Zakona o lokalnim izborima).

Članovi organa za sprovođenje izbora i njihovi zamenici mogu biti samo građani koji imaju izborno pravo, kao i prebivalište na teritoriji grada Loznice (član 12. stav 1. Zakona o lokalnim izborima).

Članovima i zamenicima članova Izborne komisije i biračkih odbora prestaje funkcija u ovim organima kad prihvate kandidaturu za odbornika (član 12. stav 2. Zakona o lokalnim izborima).

Izborna komisija

Član 9

Izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika i ovim Uputstvom.

Birački odbori. Stalni sastav biračkog odbora

Član 10

Birački odbor obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o lokalnim izborima, Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, Odlukom o koordiniranom sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave raspisanih za 24. april 2016. godine, ovim Uputstvom i Pravilima o radu biračkih odbora.

U skladu sa članom 8. stav 4. Zakona o lokalnim izborima, birački odbori obrazovani za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine raspisanih za 24. april 2016. godine obavljaju i poslove biračkih odbora na sprovođenju izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave raspisanih za 24. april 2016. godine.

Birački odbor u stalnom sastavu čine predsednik, dva člana i njihovi zamenici.

Predsednike, članove i zamenike članova biračkih odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija.

Rešenje o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju predsednika i članova biračkih odbora u stalnom sastavu Republička izborna komisija donosi najkasnije 13. aprila 2016. godine u 24 časa.

Na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini imenuju se predsednik, zamenik predsednika, članovi i zamenici članova biračkog odbora u stalnom sastavu.

Broj mesta predsednika, zamenika predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji grada koji pripada svakoj poslaničkoj grupi u Narodnoj skupštini mora da bude srazmeran njenoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.

Prošireni sastav biračkog odbora

Član 11

Prošireni sastav biračkog odbora čine predstavnici podnosilaca izbornih lista kandidata za narodne poslanike, određeni u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Pravo da predloži članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu ima i podnosilac izborne liste na tim izborima ako nije podneo izbornu listu kandidata za narodne poslanike, u skladu sa zakonom i Odlukom o koordiniranom sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za odbornike Skupština jedinica lokalne samouprave raspisanih za 24. april 2016. godine.

Član 12

Svaki podnosilac izborne liste može da predloži samo jednog člana i jednog zamenika u prošireni sastav biračkog odbora.

Ako dve ili više političkih stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za narodne poslanike, a samostalno podnesu izbornu listu kandidata za odbornike u skupštini grada, njima zajedno pripada pravo samo na jednog člana i jednog zamenika člana u proširenom sastavu biračkog odbora.

Ako političke stranke samostalno podnesu izborne liste kandidata za narodne poslanike, a u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za odbornike u skupštini grada, svaka politička stranka ima pravo da predloži po jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Ako dve ili više političkih stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za narodne poslanike, a izbornu listu za odbornike u skupštini grada podnesu u drugačijoj koaliciji, odnosno u drugačijim koalicijama, njima zajedno pripada pravo samo na jednog člana i jednog zamenika člana u proširenom sastavu biračkog odbora.

Članovi biračkih odbora u proširenom sastavu imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za izbor odbornika ne mogu učestvovati u utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika.

Član 13

Nakon proglašenja izborne liste kandidata za odbornike, Izborna komisija, Republičkoj izbornoj komisiji bez odlaganja dostavlja rešenje o ispunjenju ili neispunjenju uslova da podnosilac te izborne liste predloži svoje predstavnike u prošireni sastav biračkih odbora, u smislu člana 14. st. 1. i 2. i člana 16. stav 3. Zakona o lokalnim izborima.

Lokalne izborne komisije dužne su da Republičkoj izbornoj komisiji dostave zbirne izborne liste kandidata za odbornike odmah po utvrđivanju, a najkasnije 14. aprila 2016. godine.

Republička izborna komisija će lokalnim izbornim komisijama dostaviti rešenja o proglašenju izbornih lista kandidata za narodne poslanike odmah po njihovom donošenju, kako bi lokalne izborne komisije mogle da utvrde koji podnosioci izbornih lista za odbornike ne ispunjavaju uslove da predlože članove i zamenike članova u prošireni sastav biračkih odbora, u smislu člana 8. stav 6. Zakona o lokalnim izborima i u skladu sa članom 6. ove odluke.

U slučaju proglašenja koalicionih izbornih lista, Izborna komisija, uz rešenje iz stava 1. ovog člana, dužna je da Republičkoj izbornoj komisiji dostavi i sporazum o obrazovanju stranačke koalicije.

Član 14

Podnosilac izborne liste za izbor odbornika koji ispunjava uslove da ima predstavnike u proširenom sastavu biračkih odbora, obaveštenje o svojim predstavnicima u biračkim odborima dostavlja na način propisan čl. 23. i 24. Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 24. april 2016. godine.

Član 15

Republička izborna komisija obrazuje radna tela Republičke izborne komisije (u daljem tekstu: radna tela) u jedinicama lokalne samouprave najkasnije 21. marta 2016. godine.

Radno telo objedinjuje sve primljene predloge za imenovanje članova biračkih odbora u proširenom sastavu i objedinjeni predlog dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 18. aprila 2016. godine do 17 časova, isključivo u tabeli koju radnom telu za tu svrhu dostavi Republička izborna komisija.

Republička izborna komisija imenuje članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu najkasnije 19. aprila 2016. godine u 24 časa.

Ako podnosilac izborne liste ne podnese predlog člana nekog biračkog odbora u proširenom sastavu najkasnije 18. aprila 2016. godine, birački odbor radi i punovažno odlučuje bez predstavnika tog podnosioca izborne liste, u skladu sa zakonom.

Zakonska ograničenja

Član 16

Nijedna politička stranka ili stranačka koalicija ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu biračkih odbora (član 29. stav 4. Zakona o izboru narodnih poslanika i član 13. stav 3. Zakona o lokalnim izborima).

Članovi i zamenici članova biračkih odbora ne mogu biti lica koja su međusobno srodnici po pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, u pobočnoj zaključno sa trećim stepenom srodstva, a u tazbinskom srodstvu zaključno sa drugim stepenom srodstva, kao ni bračni drugovi i lica koja su u međusobnom odnosu usvojioca i usvojenika, odnosno staraoca i štićenika (član 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika).

Isto lice ne može istovremeno da bude član dva biračka odbora.

Ako postoji odnos iz kojeg proističe zabrana prilikom imenovanja ili zamene članova biračkih odbora, lice koje ne može da bude u sastavu biračkog odbora određuje se primenom sledećih merila:

1) ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između predsednika biračkog odbora i drugog člana ili zamenika člana biračkog odbora, u sastav biračkog odbora biće imenovano lice koje je predloženo za predsednika biračkog odbora;

2) ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između lica u stalnom sastavu biračkog odbora, u sastav biračkog odbora biće imenovan predstavnik onog predlagača čiji je predlog za imenovanje ranije podnet;

3) ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između člana u stalnom sastavu i člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude član u proširenom sastavu;

4) ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između člana u stalnom sastavu i zamenika člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude zamenik člana u proširenom sastavu;

5) ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između zamenika člana u stalnom sastavu i zamenika člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude zamenik člana u proširenom sastavu;

6) ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između zamenika člana u stalnom sastavu i člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude član u proširenom sastavu;

7) ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između člana i zamenika člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude zamenik člana u proširenom sastavu;

8) ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između dva člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude član u proširenom sastavu koji je kasnije predložen u prošireni sastav biračkog odbora;

9) ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između dva zamenika člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude zamenik člana u proširenom sastavu koji je kasnije predložen u prošireni sastav biračkog odbora.

Kao trenutak predlaganja članova biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu uzima se trenutak kada je radno telo primilo predlog poslaničke grupe odnosno podnosioca izborne liste, za biračko mesto na kojem se pojavio odnos iz kojeg proističe zabrana, o čemu Republičku izbornu komisiju, odnosno koordinatora Republičke izborne komisije, obaveštava radno telo.

Provera izbornog prava

Član 17

U birački odbor mogu da se imenuju samo lica koja imaju izborno pravo.

Pre podnošenja predloga za imenovanje članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom odnosno proširenom sastavu, ovlašćeni predlagač je dužan da od Gradske uprave pribavi dokaz o izbornom pravu za svako predloženo lice, tako što će Gradska uprava na pismeni zbirni predlog za imenovanje članova i zamenika članova biračkih odbora staviti pečat kojim potvrđuje da predložena lica imaju izborno pravo.

Ako neko predloženo lice nema izborno pravo, Gradska uprava o tome obaveštava predlagača.

Ovlašćeni predlagač članova i zamenika članova u biračkim odborima dostavlja potvrdu o izbornom pravu Republičkoj izbornoj komisiji ako je član, odnosno zamenik člana biračkog odbora upisan u birački spisak na teritoriji neke druge opštine/grada ili ako je predložen za člana biračkog odbora u inostranstvu.

Zamena članova biračkog odbora

Član 18

Zamenu člana biračkog odbora vrši Republička izborna komisija na zahtev ovlašćenog predlagača.

Posle predaje izbornog materijala radnim telima, koordinator Republičke izborne komisije ovlašćen je da, na zahtev predlagača, zameni člana ili zamenika člana biračkog odbora ako je član ili zamenik člana biračkog odbora sprečen ili odsutan.

Člana ili zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu moguće je zameniti do 23. aprila 2016. godine u 20 časova.

Člana biračkog odbora u proširenom sastavu moguće je zameniti do 22. aprila u 20 časova.

Izuzetno od st. 2. do 4. ovog člana, ovlašćeni predlagači mogu da koordinatoru Republičke izborne komisije predlože zamenu za lice koje ne može da bude u sastavu biračkog odbora zbog zakonskih ograničenja najkasnije 24. aprila 2016. godine u 7 časova.

Predlog za zamenu u biračkom odboru Republičkoj izbornoj komisiji se dostavlja isključivo preko radnog tela.

Rad biračkog odbora

Član 19

Izborna komisija donosi i objavljuje posebna pravila o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika, sa računskom kontrolom ispravnosti utvrđenih rezultata.

Pravila o radu biračkih odbora dostavljaju se biračkim odborima uz izborni materijal.

Kad se istovremeno održavaju izbori za odbornike Skupštine grada i izbori za narodne poslanike Narodne skupštine, poslove biračkih odbora na sprovođenju izbora za odbornike obavljaju birački odbori obrazovani za sprovođenje izbora za narodne poslanike (član 8. stav 4. Zakona o lokalnim izborima). U tom slučaju rešenja o određivanju biračkih odbora i pravila o radu biračkih odbora se donose na način i u postupku propisanom aktom Republičke izborne komisije.

IV PREDLAGANJE KANDIDATA ZA ODBORNIKE

Ko može da podnese izbornu listu

Član 20

Kandidate za odbornike mogu predlagati registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranaka, kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi (član 18. stav 1. Zakona o lokalnim izborima).

Izbornu listu može da u ime podnosioca izborne liste podnese samo lice koje je podnosilac izborne liste za to ovlastio.

Lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu ovlašćeno je i da u ime podnosioca izborne liste vrši sve druge radnje u izborima, izuzev ako podnosilac izborne liste drugačije ne odredi.

Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina podnosi o tome predlog Izbornoj komisiji pri podnošenju izborne liste. O predlogu odlučuje izborna komisija grada u skladu sa izbornim pravilima.

Rok za podnošenje i prijem predloga kandidata - izborne liste

Član 21

Predlozi kandidata za odbornike - izborna lista podnosi se Izbornoj komisiji najkasnije do 08. aprila 2016. godine u 24,00 časa, na propisanom obrascu.

Sadržina i naziv predloga kandidata - izborne liste

Član 22

Izborna lista kandidata sadrži: naziv podnosioca izborne liste (registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranaka ili grupe građana); naziv izborne liste; ime i prezime nosioca izborne liste (ako je određen); podatke o svim kandidatima za odbornike (redni broj na izbornoj listi, ime i prezime, zanimanje, datum rođenja, JMBG; prebivalište i adresu stana kandidata navedeni prema podacima iz uverenja o prebivalištu; mesto i datum podnošenja izborne liste; te ime i prezime i potpis lica koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, ona je dužna da u izbornoj listi kao naziv podnosioca navede naziv stranačke koalicije iz sporazuma o obrazovanju stranačke koalicije, pri čemu naziv podnosioca mora na početku naziva da ima oznaku "Koalicija".

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, naziv podnosioca mora na početku naziva da ima oznaku "Grupa građana".

Ako grupa građana ima naziv, ona je dužna da u izbornoj listi kao naziv podnosioca, posle reči "Grupa građana", navede svoj naziv iz sporazuma o obrazovanju grupe građana.

Predlagač mora na izbornoj listi imati najmanje 20 kandidata, tj. najmanje jednu trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira u Skupštinu grada (član 18. stav 1. Zakona o lokalnim izborima).

Podnosilac izborne liste određuje redosled kandidata na listi. Među svaka tri kandidata po redosledu na listi (prva tri mesta, druga tri mesta i tako do kraja liste) mora biti najmanje po jedan kandidat - pripadnik onog pola koji je manje zastupljen (član 20. stav 2. i 3. Zakona o lokalnim izborima).

Ako izbornu listu kandidata za odbornike podnosi registrovana politička stranka, dužna je da u izbornoj listi svoj naziv kao podnosioca izborne liste i naziv liste navede prema nazivu iz akta o registraciji političke stranke, a u naziv izborne liste može uključiti ime i prezime lica koje odredi kao nosioca izborne liste.

Ako dve ili više političkih stranaka podnesu zajedničku izbornu listu, sporazumom o obrazovanju stranačke koalicije određuju naziv koalicije i naziv izborne liste, a u naziv izborne liste mogu uključiti ime najviše dva nosioca izborne liste.

Naziv izborne liste grupe građana obavezno sadrži oznaku "Grupa građana", a ako ima bliži naziv utvrđen sporazumom o obrazovanju grupe građana, u naziv se može uključiti ime i prezime jednog lica koje grupa građana odredi kao nosioca izborne liste.

Lice određeno kao nosilac izborne liste može biti kandidat za odbornika.

Dokumentacija koja se dostavlja uz izbornu listu

Član 23

Uz izbornu listu kandidata za odbornike Izbornoj komisiji dostavlja se dokumentacija čija je sadržina utvrđena zakonom i ovim uputstvom, i to:

1) ovlašćenje lica koje je podnosilac izborne liste ovlastio da podnese izbornu listu,

2) pismena saglasnost nosioca izborne liste (ako je određen) da pristaje da bude nosilac izborne liste,

3) pismena izjava svakog kandidata za odbornika da prihvata da bude kandidat za odbornika,

4) potvrda o izbornom pravu svakog kandidata za odbornika,

5) potvrda o prebivalištu svakog kandidata za odbornika, na obrascu nadležnog organa,

6) uverenje o državljanstvu svakog kandidata za odbornika, na obrascu nadležnog organa,

7) spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu, izrađen u pisanom obliku, a koji potpisuje lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu,

8) najmanje 30 overenih izjava u sudu/ gradskoj upravi/kod javnog beležnika birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi, koji podržavaju izbornu listu,

9) koalicioni sporazum, ako izbornu listu podnesu stranačke koalicije,

10) spisak svih birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Loznice u elektronskoj formi (excel dokument).

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, pored dokumentacije iz stava 1. ovog člana, uz izbornu listu obavezno se prilaže i primerak sporazuma o osnivanju grupe građana (koji sadrži: naziv grupe građana, cilj radi kojeg se osniva grupa građana - radi učešća na izborima za odbornike zakazanim za 24. april 2016. godine, naziv izborne liste, ime, prezime, JMBG i adresu prebivališta lica koja čine grupu građana, podatke o licu koje je ovlašćeno da u ime grupe građana podnese izbornu listu i preduzme izborne radnje) i potvrdu o izbornom pravu za lica koja čine grupu građana.

Obrasci za podnošenje predloga kandidata - izborne liste

Član 24

Izborna komisija propisuje oblik i sadržaj obrasca za potpis birača koji podržavaju izbornu listu i stavlja ga na raspolaganje učesnicima u izborima u roku od tri dana od dana raspisivanja izbora.

V POTVRĐIVANJE IZBORNE LISTE I OBJAVLJIVANJE ZBIRNE IZBORNE LISTE

Član 25

Izborna lista podnosi se na proglašenje Izbornoj komisiji u zgradi Gradske uprave u Loznici, ul. Karađorđeva br. 2, na način i u vreme utvrđenim u članu 21. ovog Uputstva.

Izborna komisija donosi rešenje o potvrđivanju izborne liste ako ispunjava sve uslove predviđene zakonom i ovim Uputstvom. Izborna lista se proglašava pod rednim brojem po redosledu proglašenja.

Izbornu listu koja je podneta neblagovremeno Izborna komisija će rešenjem odbaciti.

Ako izborna lista sadrži nedostatke i podnosilac liste ih, po zaključku Izborne komisije, ne otkloni u roku od 48 časova, Izborna komisija će rešenjem odbiti proglašenje izborne liste.

Ako pojedini kandidat na proglašenoj izbornoj listi pravosnažnom sudskom odlukom bude lišen poslovne sposobnosti, izgubi državljanstvo Republike Srbije, odustane od kandidature ili ako nastupi njegova smrt, podnosilac izborne liste gubi pravo da predloži novog kandidata (član 20. stav 6. Zakona o lokalnim izborima).

Podnosilac izborne liste može povući listu najdocnije do dana utvrđivanja zbirne izborne liste, u kom slučaju prestaje funkcija predstavnika podnosioca liste u svim organima za sprovođenje izbora, kao i sva prava koja mu u tom svojstvu pripadaju (član 21. stav 1. i 2. Zakona o lokalnim izborima).

Član 26

Zbirnu izbornu listu utvrđuje Izborna komisija po redosledu proglašenja izbornih lista i ona sadrži sve proglašene izborne liste sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu.

Redosled izbornih lista na zbirnoj izbornoj listi se utvrđuje prema redosledu njihovog proglašavanja.

Izborna komisija objavljuje zbirnu izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Loznice (u daljem tekstu: zbirna izborna lista) u "Službenom listu grada Loznice", najkasnije do 13. aprila 2016. godine u 24 časa. Zbirna izborna lista može se objaviti i u sredstvima javnog informisanja.

Svaki podnosilac izborne liste ima pravo da u roku od 48 časova od dana objavljivanja zbirne izborne liste izvrši, preko lica koje ovlasti, uvid u sve podnete izborne liste i dokumentaciju podnetu uz njih.

Zbirna lista ističe se na biračkim mestima na način kojim se omogućava biračima da budu što bolje upoznati sa kandidatima na njoj.

VI PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA BIRAČKIM ODBORIMA PRE GLASANJA

Izborni materijal koji se obezbeđuje za svaki birački odbor

Član 27

Izborni materijal za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Loznice obezbeđuje Izborna komisija (u daljem tekstu: izborni materijal).

Izborna komisija za svaki birački odbor obezbeđuje izborni materijal utvrđen zakonom, odnosno ovim uputstvom, i to:

1. Zbirnu izbornu listu kandidata,

2. Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod),

3. Rešenja o imenovanju biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu,

4. Izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu,

5. Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

6. Potreban broj glasačkih listića, koji odgovara broju birača koji su upisani na biračkom mestu. Glasački listići za glasanje birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska,

7. Potreban broj obrazaca potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta,

8. Obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Loznice (u daljem tekstu: zapisnik o radu biračkog odbora), u šest primeraka,

9. Obrasce odgovarajućih zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre glasanja i posle glasanja,

10. Pravila o radu biračkih odbora,

11. Državnu zastavu Republike Srbije.

Izborni materijal utvrđuje i priprema Izborna komisija, osim ako je sadržaj pojedinog izbornog materijala utvrđen zakonom ili propisima donetim na osnovu zakona.

Materijal za sprovođenje izbora

Član 28

Gradska uprava blagovremeno obezbeđuje za svaki birački odbor:

- glasačku kutiju,

- paravane za glasanje,

- pribor za pisanje,

- pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala,

- sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača i dve UV lampe,

- koverte za odlaganje glasačkih listića i potvrda o biračkom pravu.

Gradska uprava dužna je da blagovremeno obezbedi prostor za bezbedno čuvanje izbornog materijala i da se stara o tome da prostor koji je određen kao biračko mesto bude uređen na način koji je propisan Zakonom o izboru narodnih poslanika i otvoren za glasanje.

Predaja izbornog materijala neposredno biračkim odborima

Član 29

Izborna komisija izborni materijal, zajedno sa materijalom koji je obezbedila Gradska uprava (glasačke kutije, paravani za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača, UV lampe i koverte za odlaganje glasačkih listića i potvrda o biračkom pravu), predaje biračkim odborima u sedištu Izborne komisije, najkasnije do 21. aprila 2016. godine u 24 časa.

O primopredaji izbornog materijala pre glasanja biračkim odborima sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

VII GLASANJE

Član 30

Glasanje na izborima se obavlja na način utvrđen Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o lokalnim izborima i pravilima o radu biračkih odbora.

VIII PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA IZBORNOJ KOMISIJI POSLE GLASANJA

Član 31

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam časova od zatvaranja biračkih mesta predaje izbornoj komisiji, u zgradi Gradske uprave, sav propisani izborni materijal za izbor odbornika (zapisnik o radu biračkog odbora, kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, zapečaćene koverte u kojima su odvojeno stavljeni neupotrebljeni, nevažeći i važeći glasački listići, kao i potpisane potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta).

Izborni materijal koji se predaje Izbornoj komisiji mora da bude upakovan u posebne koverte. Na kovertama se ispisuje šta sadrže, a na kovertama koje sadrže glasačke listiće ispisuje se i broj glasačkih listića. Koverte moraju da budu zapečaćene.

O primopredaji izbornog materijala Izbornoj komisiji posle glasanja sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

IX PONAVLJANJE GLASANJA

Uvodna odredba

Član 32

Ponovni izbori sprovode se ako Izborna komisija ili nadležni Upravni sud ponište izbore zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora, u slučajevima utvrđenim zakonom.

Ako se izbori ponište na pojedinom biračkom mestu, glasanje se ponavlja samo na tom biračkom mestu.

Odluka o ponavljanju glasanja

Član 33

U slučaju da Republička izborna komisija poništi izbore za narodne poslanike na pojedinom biračkom mestu, raspustiće birački odbor i imenovati novi koji će sprovesti ponovno glasanje.

U slučaju da na biračkom mestu na kojem se ponavlja glasanje na izborima za narodne poslanike treba da bude ponovljeno i glasanje za izbor odbornika, lokalna izborna komisija o tome bez odlaganja obaveštava Republičku izbornu komisiju.

U slučaju da na pojedinom biračkom mestu treba da se ponovi glasanje samo na izborima za odbornike, lokalna izborna komisija obrazuje novi birački odbor koji će sprovesti ponovno glasanje, imajući u vidu da je biračkom odboru koji je obrazovala Republička izborna komisija funkcija prestala završetkom izbora za narodne poslanike na tom biračkom mestu.

Na biračkim mestima na kojima izborni postupak nije sproveden u skladu sa zakonom, izbori se ponavljaju u roku od sedam dana od utvrđivanja nepravilnosti u izbornom postupku, na način i u postupku utvrđenim za sprovođenje izbora.

Dan ponovljenog glasanja utvrđuje Izborna komisija odlukom, koja se objavljuje u "Službenom listu grada Loznice".

Organi i tela

Član 34

Organi i tela koji sprovode ponovljeno glasanje su:

1. Izborna komisija u stalnom i proširenom sastavu;

2. Birački odbori u stalnom i proširenom sastavu na biračkim mestima na kojima se ponavlja glasanje.

Primopredaja izbornog materijala

Član 35

Primopredaja izbornog materijala za ponovljeno glasanje obavlja se na mestima i na način koji je bio određen za primopredaju izbornog materijala za prvo glasanje.

X STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasačka kutija

Član 36

Glasačka kutija izrađuje se prema standardima koje propisuje ministar nadležan za poslove uprave.

Štampanje glasačkih listića

Član 37

Glasački listići za izbor odbornika Skupštine grada Loznice štampaju se na jednom mestu u štampariji koju odredi Izborna komisija.

Sadržaj, oblik i izgled glasačkih listića utvrđuje Izborna komisija, u skladu sa zakonom.

Izborna komisija utvrđuje broj glasačkih listića, koji je jednak broju birača upisanih u birački spisak.

Pre početka štampanja glasačkih listića Izborna komisija utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 0,3% od ukupnog broja birača.

Štampanje glasačkih listića nadzire Izborna komisija.

Priprema štampanja glasačkih listića

Član 38

Izborna komisija, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, priprema uzorak glasačkog listića koji overava predsednik Izborne komisije svojim potpisom i pečatom. Na osnovu tako pripremljenog glasačkog listića štamparija izrađuje utvrđeni broj glasačkih listića.

Pravo nadzora

Član 39

Štampanje glasačkih listića nadzire Izborna komisija.

Izborna komisija dužna je da obezbedi uvid u štampanje glasačkih listića.

Opunomoćeni predstavnici podnosilaca izbornih listi imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića organima nadležnim za sprovođenje izbora, preko lica koga za to ovlaste.

XI UPOTREBA JEZIKA I PISMA

Član 40

Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

XII STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 41

Statističku obradu podataka pri sprovođenju izbora za odbornike Skupštine grada Loznice obavlja referent za informacioni sistem, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora koje im dostavlja Izborna komisija.

XIII PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Domaći posmatrači

Član 42

Domaće organizacije koje su registrovane za praćenje izbora i koje žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (domaći posmatrači), podnose prijavu Izbornoj komisiji.

Prijava sadrži: naziv organizacije, broj posmatrača, ime i prezime posmatrača, JMBG, fotografiju posmatrača i područje praćenja rada organa za sprovođenje izbora.

Uz prijavu se podnosi i akt o registraciji organizacije kod nadležnog organa.

Izborna komisija izdaje službena ovlašćenja domaćim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

Položaj posmatrača

Član 43

Izborna komisija i birački odbor dužni su da posmatračima omoguće nesmetano praćenje svake izborne radnje, a u zapisnicima o svom radu konstatuju njihovo prisustvo.

Posmatrači su dužni da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu.

Izborna komisija ili birački odbor mogu da oduzmu posmatraču ovlašćenje ako se posmatrač ne pridržava pravila o održavanju reda na biračkom mestu, posebno ako na biračkom mestu koristi pejdžer, mobilni telefon i druga sredstva veza i komunikacija.

Posmatrači rada Izborne komisije u sedištu izborne komisije dužni su da se kreću u okviru ovlašćenja koja su dobili od Gradske izborne komisije.

Kad se istovremeno održavaju izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije i odbornike akreditacije domaćim i stranim posmatračima izdate od strane Republičke izborne komisije važe i u pogledu praćenja rada organa za sprovođenje izbora odbornika.

XIV UTVRĐIVANJE REZULTATA IZBORA I DODELA MANDATA

Član 44

Rezultati glasanja birača na izborima utvrđuju se u zapisnicima o radu biračkih odbora.

Izborna komisija u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta utvrđuje ukupne rezultate izbora, objavljuje ih i vrši raspodelu odborničkih mandata koji je osvojila svaka izborna lista, na način utvrđen članom 40. i 41. Zakona o lokalnim izborima.

Član 45

Izborna komisija u roku od 10 dana od dana ukupnih rezultata izbora sve dobijene mandate sa izborne liste dodeljuje na zapisnik kandidatima po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste (član 43. Zakona o lokalnim izborima) i o tome donosi rešenje.

XV ZAŠTITA IZBORNOG PRAVA

Član 46

Svaki učesnik u izbornom postupku (birač, kandidat za odbornika i predlagač kandidata) ima pravo na zaštitu izbornog prava u vezi donetog akta ili učinjene radnje u izbornom postupku, na način utvrđen Zakonom o lokalnim izborima.

Po usmenoj ili pisanoj primedbi učesnika u izbornom postupku o uočenoj nepravilnosti postupa nadležni izborni organ (Izborna komisija ili birački odbor).

Pisani prigovor upućen Izbornoj komisiji, zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, podnosi se u roku od 24 časa od dana kad je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust (član 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima). Prigovor treba da sadrži činjenice koje ukazuju na nepravilnost i ime i adresu podnosioca prigovora.

Žalba protiv rešenja Izborne komisije izjavljuje se nadležnom Upravnom sudu u roku od 24 časa od dostavljanja rešenja (član 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima).

XVI IZVEŠTAJ O SPROVEDENIM IZBORIMA

Član 47

Neposredno po završetku izbora Izborna komisija usvaja i dostavlja izveštaj o sprovedenim izborima Skupštini grada, ministarstvu nadležnom za poslove lokalne samouprave i republičkom organu za poslove statistike.

XVII SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 48

Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu grada.

Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za:

- rad organa i tela za sprovođenje izbora,

- štampanje izbornog materijala,

- naknade licima koja učestvuju u radu organa za sprovođenje izbora (Izborne komisije i biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu),

- naknade za rad zaposlenih u gradskoj upravi i drugih lica koji su angažovani da bi za Izbornu komisiju i biračke odbore obavljali stručne, administrativne, tehničke i druge poslove u vezi sa sprovođenjem izbora,

- naknade za dnevnice i putne troškove predsednika i članova izborne komisije i njihovih zamenika, kao i zaposlenih i drugih lica koja su angažovana u vezi sa sprovođenjem izbora,

- nabavku kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala,

- prikupljanje, statističku obradu i prezentaciju podataka,

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

Nalogodavci za raspolaganje sredstvima su predsednik, zamenik predsednika i sekretar Izborne komisije, koji Izbornoj komisiji podnose izveštaje o utrošenim sredstvima.

Sredstava za naknadu dnevnica i putnih troškova isplaćuju se prema zakonu i drugim propisima i odlukama Izborne komisije.

XVIII OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Član 49

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za odbornike Skupštine grada Loznice vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog Uputstva i to: izborna lista kandidata za odbornike u Skupštini (GO-1/16); ovlašćenje za podnošenje izborne liste (GO-2/16); saglasnost nosioca izborne liste da pristaje da bude nosilac izborne liste kandidata za odbornike u Skupštini grada Loznice (GO-3/16); izjava o prihvatanju kandidature za odbornika u Skupštini grada Loznice (GO-4/16); spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Loznice (GO-5/16); izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Loznice (GO-6/16); rešenje o proglašenju izborne liste (GO-7/16); rešenje o odbacivanju izborne liste (GO-8/16); rešenje o odbijanju proglašenja izborne liste (GO-9/16); rešenje o utvrđivanju zbirne izborne liste (GO-10/16); kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (GO-11/16); potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (GO-12/16); zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja za izbore za odbornike u Skupštinu grada Loznice između Gradske izborne komisije i biračkog odbora (GO-13/16); glasački listić (GO-14/16); zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja (GO-15/16); uverenje o izboru za odbornika u Skupštinu grada Loznice (GO-16/16); zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle sprovedenog glasanja za izbore za odbornike u Skupštinu grada Loznice između biračkog odbora i Gradske izborne komisije (GO-17/16); zapisnik o radu Gradske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora (GO-18/16); izveštaj o prisutnosti članova i zamenika članova biračkog odbora na biračkom mestu na dan glasanja za narodne poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srbije i odbornike u Skupštinu grada Loznice (GO-19/16); spisak svih birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine grada Loznice u elektronskoj formi (excel dokument).

XIX ČUVANJE IZBORNOG MATERIJALA

Član 50

Izvodi iz biračkog spiska i zapisnici o radu biračkih odbora i o radu Izborne komisije čuvaju se trajno.

Glasački listići i ostali izborni materijal čuvaju se četiri godine.

Finansijski dokumenti čuvaju se u rokovima koji su utvrđeni propisima o čuvanju finansijskih dokumenata.

Po isteku roka za čuvanje izbornog materijala, s materijalom se postupa u skladu s propisima o arhivskoj građi.

XX ZAVRŠNE ODREDBE

Član 51

Stupanjem na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Loznice, raspisanih za 6. maj 2012. godine.

Član 52

Ovo Uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

Napomene

Obrasci iz člana 49. koji su sastavni deo ovog uputstva, objavljeni su u "Sl. listu Grada Loznice", br. 2/2016 od 7. marta 2016. godine, str. 1-12.