PRAVILNIK

O MERILIMA I POSTUPKU ZA UPIS POLAZNIKA KOJI SU ZAVRŠILI PROGRAM OSNOVNOG OBRAZOVANJA ODRASLIH U SREDNJU ŠKOLU POD POVOLJNIJIM USLOVIMA RADI POSTIZANJA PUNE RAVNOPRAVNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 42/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se merila i postupak pod kojima polaznik koji je završio program osnovnog obrazovanja odraslih, koji se ostvaruje po modelu funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (u daljem tekstu: program FOOO), može da se upiše u srednju školu pod povoljnijim uslovima, radi postizanja pune ravnopravnosti u sticanju obrazovanja.

Pod polaznikom iz stava 1. ovog člana podrazumeva se polaznik mlađi od 17 godina koji je završio osnovno obrazovanje po programu FOOO (u daljem tekstu: polaznik).

Član 2

Osnovna škola počev od trećeg ciklusa programa osnovnog obrazovanja odraslih preduzima mere kojima informiše roditelje, odnosno staratelje polaznika, o merilima i postupku za upis u srednju školu, u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 3

Pod merama iz člana 2. ovog pravilnika, podrazumevaju se aktivnosti školskog tima za osnovno obrazovanje odraslih koje se odnose na:

1) informisanje polaznika i roditelja, odnosno staratelja polaznika o mogućnostima za upis u srednju školu u skladu sa ovim pravilnikom;

2) davanje uputstva za pribavljanje potrebne dokumentacije za prijavu polaznika za upis u srednju školu u skladu sa ovim pravilnikom;

3) pružanje pomoći polazniku i roditeljima, odnosno starateljima polaznika u izboru srednje škole i zanimanja, prema sklonostima i sposobnostima polaznika (informisanje o uslovima rada kod pojedinih zanimanja).

Osnovna škola informisaće polaznika o uslovima za upis u srednju školu u skladu sa ovim pravilnikom, od drugog polugodišta školske godine u kojoj završava osnovno obrazovanje po programu FOOO.

Član 4

Prijavu za upis u srednju školu polaznika u skladu sa ovim pravilnikom, podnosi roditelj, odnosno staratelj polaznika.

Prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se osnovnoj školi.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana dostavlja se i dokumentacija o socijalnom statusu polaznika i roditelja, odnosno staratelja polaznika.

Član 5

Osnovna škola, na osnovu prijave iz člana 4. stav 1. ovog pravilnika, sastavlja listu polaznika koji ispunjavaju uslove za upis u srednju školu u skladu sa ovim pravilnikom i dostavlja je nadležnoj školskoj upravi.

Član 6

Polaznik polaže završni ispit u skladu sa propisom kojim se uređuje polaganje završnog ispita.

Broj bodova koji je polaznik ostvario na osnovu opšteg uspeha iz škole i završnog ispita izračunava se u skladu sa propisom kojim se uređuje upis učenika u srednju školu.

Broj bodova koji polaznik ostvari na osnovu opšteg uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita uvećava se za 30% od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova.

Polazniku koji živi u porodici koja je korisnik novčane socijalne pomoći, broj bodova koji su ostvarili na osnovu opšteg uspeha iz škole i završnog ispita uvećava se za 35% od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova.

Posle polaganja završnog ispita, polaznik dostavlja školi opredeljenja za dalje školovanje, u skladu sa sa propisom kojim se uređuje upis učenika u srednju školu.

Polaznik se raspoređuje u srednju školu na osnovu opredeljenja i broja bodova utvrđenih u skladu sa st. 3. i 4. ovog člana, u svojstvu redovnog učenika.

Član 7

Posle upisa polaznika u srednju školu, osnovna škola, preko nadležne školske uprave, dostavlja srednjoj školi podatke o polazniku.

Član 8

Polaznik koji prilikom ostvarivanja prava na upis u srednju školu koristi pravo na dodatne bodove u skladu sa ovim pravilnikom, nema pravo da ostvaruje dodatne bodove po drugom osnovu.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".