PRAVILNIK

O OBRASCU SLUŽBENE LEGITIMACIJE POKRAJINSKOG ZAŠTITNIKA GRAĐANA - OMBUDSMANA I ZAMENIKA POKRAJINSKOG ZAŠTITNIKA GRAĐANA - OMBUDSMANA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 24/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se sadržina i oblik legitimacije pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana i zamenika pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana, način izdavanja i vođenja evidencije o izdatim legitimacijama.

Član 2

Imalac službene legitimacije, istu može da koristi za identifikovanje prilikom obavljanja službenih radnji Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana i ne može je koristiti u druge svrhe

Član 3

Obrazac službene legitimacije štampa se na srpskom jeziku ćiriličkim pismom i sadrži:

1. - na prvom listu na vrhu u levom gornjem uglu reči "SLUŽBENA LEGITIMACIJA", ispod mesto za fotografiju u boji veličine 25 x 30 milimetara, ispod ime i prezime, ispod "Pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman (Zamenik pokrajinskog zaštitnika-ombudsmana), ispod "datum izdavanja:", ispod "broj lične karte imaoca legitimacije:". U gornjem desnom uglu grb Autonomne pokrajine Vojvodine, ispod natpis "Republika Srbija", ispod toga: "Autonomna pokrajina Vojvodina", ispod masnim slovima: "Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman", ispod: "Novi Sad", a ispod svega, "M.P." i potpis pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana.

2. na drugom listu reči: "OVLAŠĆENJE", ispod tekst: "Organi uprave imaju obavezu da u vezi sa postupkom koji vodi Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman sarađuju sa imaocem legitimacije i da mu omoguće pristup prostorijama i stave na raspolaganje sve podatke kojima raspolažu, a koji su od značaja za postupak koji se vodi, odnosno za ostvarenje cilja njegovog preventivnog delovanja, bez obzira na stepen njihove tajnosti, osim kada je to u suprotnosti sa zakonom.

Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman ima pravo da obavi razgovor sa svakim zaposlenim licem u organu uprave kada je to od značaja za postupak koji vodi."

Član 4

Obrazac službene legitimacije odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5

Službena legitimacija nosi se u dvodelnim kožnim koricama na sklapanje, braon boje, dimenzija 190 x 65 milimetara.

Na unutrašnjoj strani korica nalaze se otvori od providne folije dimenzije 60 x 85 milimetara u koji se ulaže službena legitimacija i to odvojeno prvi list i drugi list.

Član 6

O izdatim službenim legitimacijama vodi se službena evidencija, koja sadrži: redni broj; ime i prezime imaoca legitimacije; datum izdavanja; broj lične karte i fotografiju imaoca legitimacije; datum vraćanja službene legitimacije i rubriku za napomene.

Član 7

Ako imalac službene legitimacije istu ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez nje ili njenog dela, dužan je da o tome odmah pismeno obavesti direktora službe Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana, radi brisanja iz evidencije i izdavanja duplikata na novom obrascu. Isti postupak primenjuje se i u slučaju oštećenja ili gubitka kožne korice.

Imalac službene legitimacije kome prestane funkcija, obavezan je da službenu legitimaciju vrati prilikom prijema odluke o prestanku funkcije.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obrascu službene legitimacije pokrajinskog ombudsmana, njegovih zamenika, savetnika i stručnih saradnika u kancelariji pokrajinskog ombudsmana ("Sl. list AP Vojvodine", br. 26/2004)

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine.

 

Obrazac službene legitimacije pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana i zamenika pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana

 

(prvi list)

SLUŽBENA

grb APV

LEGITIMACIJA

Republika Srbija

mesto za sliku

Autonomna pokrajina Vojvodina

25 x 30 mm

POKRAJINSKI ZAŠTITNIK GRAĐANA -OMBUDSMAN

 

Novi Sad

Ime:
Prezime:

Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman

 

 

(Zamenik pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana)

 

M.P.

Datum izdavanja:

 

potpis Pokrajinskog zaštitnika građana
- ombudsmana

Broj lične karte:

 

 

(drugi list)

OVLAŠĆENJE

"Organi uprave imaju obavezu da u vezi sa postupkom koji vodi Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman sarađuju sa imaocem legitimacije i da mu omoguće pristup prostorijama i stave na raspolaganje sve podatke kojima raspolažu, a koji su od značaja za postupak koji se vodi, odnosno za ostvarenje cilja njegovog preventivnog delovanja, bez obzira na stepen njihove tajnosti, osim kada je to u suprotnosti sa zakonom.

Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman ima pravo da obavi razgovor sa svakim zaposlenim licem u organu uprave kada je to od značaja za postupak koji vodi."