PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU LETOVANJA DECE U ODMARALIŠTU "OVČAR" U ULCINJU

("Sl. list grada Čačka", br. 8/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi i način letovanja dece u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju, pravo na besplatno letovanje, uslovi i način učešća roditelja u obezbeđivanju sredstava za finansiranje troškova letovanja, nosioci aktivnosti realizacije letovanja dece i druga pitanja u vezi letovanja dece u odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju.

Član 2

Pravo na letovanje u dečijem odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju pod uslovima i na način propisan Odlukom o dodatnoj finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. list grada Čačka", br. 1/2015) i ovim pravilnikom ima dete predškolskog i školskog uzrasta u skladu sa raspoloživim kapacitetom odmarališta i to:

- predškolskog uzrasta od navršene 4. do 7. godine života uključeno u predškolsko obrazovanje ustanova čiji je osnivač grad Čačak ili drugo pravno ili fizičko lice;

- učenik osnovne škole do završenog osmog razreda osnovne škole sa sedištem na teritoriji grada Čačka;

O broju dece u predškolskoj ustanovi, odnosno učenika po jednoj školi koji će ostvariti pravo na letovanje odlučuju sporazumno direktori osnovnih škola i organizator letovanja.

Ako je broj dece iz stava 1. veći od planiranog broja dece i nivoa obezbeđenih sredstava prednost u ostvarivanju prava na letovanje imaju deca koja to pravo nisu ostvarila u prethodnoj godini.

O detetu koje će ostvariti pravo na letovanje odlučuje direktor predškolske ustanove, odnosno škole na predlog glavnog vaspitača vrtića, odnosno učitelja ili razrednog starešine u skladu sa sporazumno utvrđenim brojem za ustanovu.

Uzrast deteta dokazuje se izvodom iz matične knjige rođenih, razred đačkom knjižicom.

Član 3

Naknada troškova letovanja u dečijem odmaralištu "Ovčar" u Ulcinju obezbeđuje se u celini iz budžeta grada za dete predškolskog i školskog uzrasta do završenog četvrtog razreda osnovne škole i to:

1. dete čiji je roditelj korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć u skladu sa zakonom;

2. dete bez roditeljskog staranja;

3. dete sa smetnjama u razvoju pod uslovom da Interresorna komisija grada oceni sposobnost deteta za letovanje pod uslovima koji se obezbeđuju i da odmaralište prostorno, opremom i organizacijom odgovara potrebama deteta.

Pravo na letovanje o trošku budžeta Grada ima i svršeni učenik osmog razreda osnovne škole sa sedištem na teritoriji grada Čačka, nosilac "Vukove diplome".

Gradsko veće u zavisnosti od nivoa obezbeđenih sredstava u budžetu Grada, aktom o utvrđivanju ekonomske cene letovanja za određenu budžetsku godinu može pored kriterijuma iz stava 1. utvrditi i druge kriterijume kojima će se utvrditi pravo deteta na letovanje o trošku budžeta grada.

Redosled utvrđen za ostvarivanje prava na besplatno letovanje iz stava 1. ovog člana ne predstavlja redosled i prioritet u ostvarivanju prava na letovanje.

Broj dece koja ostvaruju pravo na letovanje iz stava 1. ovog člana u zavisnosti je od nivoa planiranih sredstava, kapaciteta odmarališta i broja prijavljene dece.

Status deteta korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć, dokazuje se rešenjem o ostvarenom pravu na novčanu socijalnu pomoć.

Status učenika nosioca "Vukove diplome", dokazuje se diplomom ili uverenjem škole.

O pravu na besplatno letovanje odlučuje direktor predškolske ustanove, odnosno škole rešenjem na predlog vaspitača, odnosno učitelja ili razrednog starešine.

Član 4

Roditelj učestvuje u ekonomskoj ceni letovanja deteta, odnosno učenika u zavisnosti visine obezbeđenih sredstava u budžetu, ekonomske cene letovanja, broja dece i uzrasta.

Rešenjem o utvrđivanju ekonomske cene letovanja Gradsko veće utvrđuje visinu učešća roditelja u ekonomskoj ceni i način plaćanja (odjednom ili u ratama, visinu rate i rokove plaćanja) u zavisnosti od planiranih sredstava u budžetu grada na predlog organizatora letovanja.

Rešenjem iz stava 1. Gradsko veće u zavisnosti od planiranih sredstava u budžetu grada može utvrditi i druge kriterijume za ostvarivanje prava na besplatno ili subvencionisano letovanje.

Ako se plaćanje vrši u ratama uredno izmirenje obaveza iz stava 1. roditelj, odnosno staratelj garantuje sredstvima obezbeđenja, koje odredi organizator.

Organizator letovanja sa roditeljem iz stava 1. zaključuje ugovor kojim se uređuju prava i obaveze i način plaćanja.

Član 5

Organizovanje letovanja dece poverava se Predškolskoj ustanovi "Radost" Čačak.

Pod organizovanjem letovanja dece iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se svi poslovi u vezi realizacije letovanja dece (prevoz dece, ishrana, čuvanje, vaspitanje i briga o deci, nabavka namirnica i drugih neophodnih sredstava za letovanje), kao i drugih poslova u vezi realizacije letovanja.

Član 6

Letovanje se organizuje u periodu od 10. juna do 21. septembra.

Letovanje dece se organizuje u 9 smena počev od 10.06. do 30.08. u tekućoj godini.

U prvih pet smena letuju deca predškolskog uzrasta.

U šestoj smeni letuju učenici osnovnih škola do završenog četvrtog razreda.

U sedmoj smeni letuju učenici nosioci "Vukove diplome" i učenici osmog razreda.

U osmoj smeni letuju učenici petog, šestog, sedmog i osmog razreda.

Član 7

Letovanje obuhvata:

- smeštaj na bazi 9 noćenja:

- ishranu (doručak, ručak, užina, večera),

- prevoz autobusom na relaciji: Čačak-Ulcinj-Čačak.

- brigu o zdravlju;

- sportsko rekreativni program;

- nadzor vaspitača, odnosno nastavnika, vođe grupe i

- druge aktivnosti u vezi sa odmorom i rekreacijom dece.

Predškolska ustanova "Radost" Čačak, organizuje letovanje dece u skladu sa ovim pravilnikom i programom letovanja dece koji donosi Upravni odbor ustanove i opštim uslovima i normativima za organizovanje letovanja dece (u daljem tekstu: Program).

Član 8

Organizacija letovanja organizuje se po grupama.

Broj dece u grupi za decu predškolskog uzrasta je najmanje 10, a za decu školskog uzrasta najmanje 15.

Jednu grupu dece predškolskog uzrasta prati jedan vaspitač, a školskog uzrasta jedan nastavnik.

Broj vaspitača, nastavnika i ostalog osoblja određuje se na bazi broja grupa i propisanog normativa.

Direktor osnovne škole vrši nadzor u realizaciji letovanja učenika.

Direktor se određuje iz reda direktora osnovnih škola na njihov predlog.

Član 9

Troškovi realizacije Programa naknađuju se iz budžeta grada Čačka u skladu sa odlukom o budžetu grada i iz sredstava ostvarenih od uplata roditelja.

Troškovi realizacije Programa obuhvataju: troškove prevoza dece, troškove ishrane, troškovi vode, struje, komunalni troškovi, troškovi osiguranja, troškovi poreza na imovinu za odmaralište, naknade za radno angažovanje, dnevnice za službeno putovanje u zemlji i inostranstvu i druge troškove nabavke dobara, radova ili usluga u vezi sa realizacijom Programa letovanja.

Rashod i izdatak iz budžeta za realizaciju programa letovanja zasnivaju se na računovodstvenoj dokumentaciji u skladu sa zakonom.

Pravni osnov u skladu sa zakonom i iznos preuzetih obaveza, koji proističu iz izvorne računovodstvene dokumentacije, moraju biti sačinjeni i potvrđeni u pisanoj formi pre plaćanja obaveze, odnosno transfera sredstava.

Dobra, usluge i radovi za realizaciju Programa pribavljaju se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012) i drugim propisima koji se primenjuju u vezi sa organizacijom letovanja dece u Republici Crnoj Gori i rad odmarališta.

Član 10

Broj i kompetencije angažovanih radnika za organizovanje letovanja utvrđuju se prema normativu za letovanje - odnosno odmor i rekreaciju a koji su ukalkulisani u cenu letovanja po jednom detetu/učeniku u jednoj smeni.

Vaspitači, nastavnici i ostala radno angažovana lica imaju prava propisana zakonom, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radnom angažovanju.

Član 11

Organizator letovanja je dužan da sačini i čuva dokumentaciju o letovanju dece.

Osnovnu dokumentaciju čine:

- spiskovi dece koja su letovala ime, prezime, matični broj, ime roditelja, adresa i osnov besplatnog letovanja, sufinansiranje i obaveza plaćanja ekonomske cene od strane roditelja.

- rešenje o pravu na besplatno letovanje,

- ugovor o letovanju,

- zdravstveni protokol,

- knjiga realizacije programskih sadržaja.

Član 12

Predškolska ustanova je dužna da o uslovima letovanja dece i učenika na odgovarajući način obavesti predškolsku ustanovu i osnovne škole sa sedištem na teritoriji grada, roditelje dece i učenike.

Predškolska ustanova u saradnji sa drugom predškolskom ustanovom i osnovnim školama utvrđuje broj dece po školi koja mogu ostvariti pravo besplatno letovanje, pravo na regresiranu cenu letovanja i pravo na letovanje uz plaćanje ekonomske cene u zavisnosti od kapaciteta odmarališta, broja zainteresovane dece i nivoa planiranih sredstava u odnosu na planirane troškove.

Kriterijumi odabira za dete i učenika koji ima pravo na besplatno letovanje ili na regresiranu ekonomsku cenu je materijalni status porodice, uspeh u školi, nivo obezbeđenih sredstava u odnosu na planirane troškove, kao i da li je pravo na letovanje ostvarivao u prethodne tri godine.

Član 13

O realizaciji Programa letovanja, organizator letovanja podnosi Gradskom veću pisani izveštaj najkasnije do 20. oktobra tekuće godine.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži narativni i finansijski izveštaj o realizaciji Programa letovanja dece, broju dece i osoblja angažovanog na realizaciji Programa, efektima realizacije Programa sa predlogom mera za planiranje sredstava i realizaciju Programa u narednoj budžetskoj godini.

Član 14

Ovaj pravilnik biće objavljen u "Službenom listu grada Čačka" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.